Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yılı dolan ve özel tertibatı olmayan aracımı ÖTV ödemeden satabilir miyim?

cun_eyt

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
görme özürlü olan babamın adına ötv indiriminden faydalanarak bir araç aldım
5 yılı dolunca ötv ödemeden satabiliyormuyum forumda incelediğim kadarıyla satabiliyorum fakat
gelir idaresi başkanlığının sitesinde okuduğum kadarıyla 5 yılı dolsada ötv nin ödenmesi gerektiğini okudum
bu konu hakkında kesin bilgisi olan veya böyle satış yapmış arkadaşlar yazarsa çok sevinirim

Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendine göre ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanan araçların istisnadan yararlananlar dışındaki üçüncü şahıslar tarafından (bağış, hibe veya satış şeklinde) iktisabında, adına kayıt ve tescil işlemi yapılan alıcı tarafından, araçların istisnadan yararlandığı ilk iktisabındaki matrah esas alınmak suretiyle, söz konusu aracı iktisap edenin kayıt ve tescil ettireceği tarihteki oran üzerinden ÖTV beyan edilmesi gerekmektedir. İstisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan aracın ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden satılması sırasında Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi uyarınca ÖTV ödenmiş olması, bu süre içinde ilk iktisabı yapılacak diğer bir araç için istisnadan yararlanmayı sağlamamaktadır. Ayrıca, istisnadan yararlanılarak iktisap edilen aracın ilk iktisabından itibaren 5 yıl geçtikten sonra, istisnadan yararlanan kişinin, Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi kapsamında iktisap edeceği bir başka araç için de ÖTV istisnası uygulanması mümkün olup, bu şekilde istisnadan yararlanılabilmesi için eldeki aracın satılmasına gerek bulunmamaktadır.

Yurt içinden almışsanız aracı, evet, 5 yıl dolduğunda araç vergiden düşer. İster vergisiz şekilde istediğiniz kişiye satarsınız, ister satmadan vergi istisnalı başka bir araç satın alabilirsiniz.
Bu konuda hiç bir tereddütünüz olmasın...

Üst Alt