Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yılı doldurmayan engelli aracı pert olursa kasko tüm ücreti öder mi?

devran23

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar bugun sigortacımla konuştum 5 yılı doldurmadan aracım pert olursa siz tüm ücreti ödeyecek misiniz dedim . cevabı şu : pert durumunda aracınıza tahakkuk edecek ötv hesaplanır siz bunu ödersiniz biz de size aracınızın bedelini veririz dedi. hem ötvli tutar üzerinden prim ödedim kasko yaptım hem de pert olursa ötv kesintisi olur diyor .

ben yargıtay kararı var öyle iş olur mu dedim ama nafile. karayolları kanununda 5 yılı dolmadan devir ve satış olmuyor pert durumunda sizin aracınızı şirket alıyor işlem yapıyor dedi. bunun olması için de ötv yatırılması şartmış. kanunda değişiklik lazım herhalde. şu an kasko şirketi araştırıyorum bulursam poliçeyi iptal etmeyi düşünüyorum . Allah korusun kaza durumunda hem ötv ödemek zorunda kalırım hem de sonrasında mahkemeye ver uğraş dur. bildiğiniz güvenilir olan kasko firması var mı ?
sizler nasıl yapıyorsunuz ilk defa engelli aracı aldım acemiliğime geldi. cevaplar için teşekkürler.

not : pert durumunda ötvyi vermiyorsunuz lehimizde yargıtay kararı var linke tıklayıp bakabilirsiniz.
https://www.ombudsman.gov.tr/wp-con...ÖTV-Bedeli-Kesintisi-Yapılmaması-Hakkında.pdf

selamun aleyküm arkadaşım bugün aracı bayiden aldım ve orda kasko yaptırdım bende aynı soruları sordum AXA sigortadan poliçem yapıldı bana dedikleri 1 yıl içinde ALLAH korusun kaza olması durumunda hurdaya çıkması halinde faturada yazan ÖTV li haliyle ödemeyi yapar sonraki dönemlerde kasko değerini baz alıyor dedi değer klozun olması gerekiyor o anki piyasa değerinde ödeme yapıyormuş

Benim sigortacım Emrah Güler 0544 507 74 57 bu konularda malumatı vardır arayabilirsiniz.

cicikıs
merhabalar. verdiğiniz numarayı aradım emrah beyle görüştüm ama maalesef o da farklı bir şey demedi. 0-5 yaş aralığında araçlarımız perte çıkarsa biz hatalıysak ötv talep ediliyor. bu çok büyük bir sorun.

sayın engelli araç sahipleri :
0-5 aralığındaki araçlarınız pert olursa kasko sizden ötvyi düşüp öyle ödeme yapıyor nerdeyse tüm şirketler tam tutar üzerinden poliçeyi yapıyor ama iş perte geldiği zaman şok oluyorsunuz.
bu konu araç satın alma limitinden de büyük bir sorun .
ben cimere başvuru yaptım emsal yargıtay kararını da sundum . kanun değişikliği yapıp ilk 5 yılda pert durumunu vergiden muafiyete istisna olarak alınmasını talep ettim.

sayın @OturanBoğa bu konuda ne yapabiliriz ? yardımcı olmanız mümkün mü ?
bu sorunu yaşamayacağımız şekilde bizi teminat altına alan bir kasko şirketi önerebilir misiniz ?

cecit; dediğiniz durum Hurdaya çıkması halinde oluyor yani araç kullanılamaz hale gelmesi lazım. fakat araç pert olursa pert araçlar tamir edilip tekrar satışa çıkarılıyor bunun için de ÖTV ödenmesi lazım bunu da ya kasko şirketinin ödemesi lazım ya da bizim ödememiz lazım. Ve kasko şirketleri genelde ödemiyor bize ödettirmek istiyor.

PARDUS SİGORTA

5 yıl dolmadan aracın satılması durumunda başlangıçta ödenmeyen ÖTV'nin ödenmesi gerekiyor, ancak 5 yıl dolduktan sonra satılma durumunda ödenmeyen ÖTV (daha doğrusu ÖTV'nin araç bedeli içinde yıpranmayan kısmı) engelliye kalıyor. 5 yıl dolmadan kaza yapılması ve aracın hurdaya ayrılması durumunda eskiden ÖTV'nin Maliye'ye ödenmesi gerekiyordu. Kaza yapan engelli üstüne bir de ÖTV ödemek zorunda kalınca mali olarak çok güç duruma düşüyordu. Bu çarpıklık 6518 sayılı Yasa'nın 56'ncı maddesiyle düzeltildi ve 5 yıl dolmadan kaza sonucu hurdaya ayrılan engelli aracı için ÖTV ödenmesi zorunluluğu kaldırıldı. Burada devlet, kaza yapan engelliyi korumak için 5 yıl dolmadan önce de ÖTV'den vazgeçmektedir.

Ancak devletin engelli lehine vazgeçtiği paraya, kaza yapılması durumunda kasko firmaları el koymakta ve vergi dairesine yatırılması gerekmeyen bu parayı engelliden almaktadır. Böylece, devlet engellileri sübvanse etmeye çalışırken, engeliler (zorla) kasko firmalarını sübvanse ediyor duruma düşürülmektedir. Engelli, aracıyla kaza yaptığında ve aracın hurdaya ayrılmasına karar verildiğinde, devlete bir ÖTV ödemesi yapılması gerekmediği halde kasko firmaları engelliye aracın ÖTV hariç bedelini ödemektedirler. Kasko firmalarının bu işleme buldukları gerekçe de evlere şenlik: Aracın rayiç bedelinin tamamını ödemeleri durumunda engellinin sebepsiz zenginleşeceğini iddia etmektedirler.

Sayın editörler pardus sigorta linkini reklam maksatlı vermedım kı silmişsiniz bilginin kaynagını verdım sadece. kaldı ki bu konuda bize yardımcı olan kurum veya şirket her ne varsa paylaşımını yapmak reklam sınıfına girmemeli. pardus sigortayı da bilmiyorum aramadım henüz inşallah dedikleri gibi güvenilir bir firmadır

birkan01

bende hurdaya ayrılmasın dan bahsettim tabi ALLAH korusun yaşatmasın

bugun birçok kasko şirketiyle görüştüm hepsi de primi tam bedel üzerinden ödetiyor pert olduğunda ötvyi düşürüp öyle ödeme yapıyor. ilk 5 yıl dikkat edin . devlet bu işe el atmalı cimere yazdım bakalım ne olacak ? siz de yazın . bu durum limit artışı kadar önemli.

not: ötvyi sebebsiz zenginleşme iddiasıyla ödemek istemeyen ve bunu hakka hukuka uygun bulan kasko şirketleri senin poliçeni ise ötvli tam bedel üzerinden hesaplıyor. var ya resmen pislik yapıyorlar.

Üst Alt