Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yılını dolduran aracımı satmadan vergi muafiyetli araç almak istiyorum..?

Tazmet

Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Sayın Oturanboğa (çok ilginç bir giriş oldu)
Bu gün yaşadığım berbat saatler sonucu evime gelip internette yaptığım aramalar sonucu en sonunda Engelliler.biz forumuna rastladım ve sizin açıklamalarını ve sorulara verdiğiniz cevaplar sonrası içime oturan sıkıntı büyük ölçüde azladı. Öncelikle bunun için çok teşekkür ediyorum.
H sınıfı ve üzerinde özel tertibatı ibaresi olan ehliyetim var. Sağ bacağımda çocuk felcinden dolayı 5cm kısalık, güç kaybı ve bilek hareketi %100e yakın kısıtlı. (Parmak ucuna basarak yürüyorum)
Mevcut aracım 5 yılını doldurdu.
Yeni araç için kaporamı yatırdım.
Mevcut aracımı hemen satmak istemiyorum. Sadece üzerinden vergi muaffiyetini kaldırıp bir süre sonra acele etmeden piyasa değerinde satmak istiyorum.
Bunun için ümraniye (nakiller) vergi dairesini aradım. Aldığım cevap "sen çok akıllısın, devlet sana indirimi araba sergisi açasın diye vermiyor, önce arabanı sat sonra yeni arabanı" al gibi küstahça bir cevaptı.
Bilenlere (!) danıştım. Doğrudur dediler. Şunları söylediler
Satmak istemiyorsan eğer;

• Bir yakınının üzerine devet (kardeşim)

• Önce noter devri. (masraf)

• Donanımı kaldırmak için proje ve donanımın kaldırılması (masraf)

• Ümraniye Nak. vergi dairesine git tespit yaptır (eminim alırlar üç beş kuruş ve tabii ki masraf)

• Sonra TÜV'e git muayene yaptır (1 ay önce muayene yaptırmıştım aslında ve şu an 2 yıl geçerli muayenesi var) e bu da masraf
Daha sonra araçlara donanım yapan bir firmanın sahibi ile görüştüm
Kendisi bu işlemleri yapmadan 5 yıl geçtiği için yeni aracımı alabileceğimi söyledi. Tek önemli olan şeyin (ehliyetim H sınıfı ve özel tertibat yazıyor bile olsa) devlet hastanesinden rapor almam gerktiği olduğunu söyledi.

Sonrasında bir trafik muamelecisi ile görüşmemde rapor şart ve %65 üzeri olacak dedi ve yeni bir şok yaşadım. Çünkü benim vergi indirim raporum %40. Fakat bu konuda forumda yazdığınız diğer yazılarını (%90 hariç, kendisi kullanıcak engelli ve mallüller için derece aranmaması açıklamanız beni rahatlattı.)

Bir çok kişiye bıkmadan yorulmadan cevap vermişsiniz. Sizden banada yardımcı olmanızı rica edeceğim. İnternette çok net bi şey yok aksine aşırı bir bilgi kirliliği mevcut.

Yeni aracım bayide hazır, ödemesini yaptım fakat bu sorundan dolayı beklemeye aldım. Mevcut aracımı hemen satmak istemiyorum. Mevcut aracımı satmadan yeni aracımı nasıl alabilirim, neler yapmalıyım.

Selamlar, saygılar

Yerinizde olsam İstanbul Vergi Dairesi'ne şahsen gidip yazılı olarak sorar ve mukteza talep ederim.

Her ne kadar evet, ancak satış olması koşuluyla yeniden vergi muafiyetli araç alabilirsiniz denilse de, bence bu mantık vergi muafiyetiyle ithal edilen araçlar için Ankara Naklihane'nin uygulaması örnek gösterilerek eleştirilebilir ve değiştirilebilir.
Şöyle ki, vergi muafiyetiyle ithal edilen bir araç 10 yıl sonra vergiden düşüyor. İthal tarihinden sonra 10 yıl dolduğunda kişi Ankara Naklihane'ye bir yazı yazıyor ve "aracımın ruhsatındaki satılamaz şerhinin kaldırılması için gerekli yazının tarafıma verilmesini..." diyor. Bunun üzerine Naklihane gerekli yazıyı veriyor. Araç sahibi o yazıyla trafik tescil müdürlüğüne gidiyor ve ruhsattaki şerhi kaldırıyor. Nokta. Bu andan itibaren araç ister satılsın ister satılmasın, vergiden düşmüş oluyor. Yani artık araç kime satılırsa satılsın alımda muaf olunan gümrük vergisinin ödenmesi söz konusu olmuyor. Ve o araç kişinin üstündeyken o kişi yeniden naklihane'ye başvurup, yeniden araç ithal edebiliyor.

İşte bu mantıkla, bence yurt içinden vergi muafiyetiyle satın alınan ve 5 yıl sonunda ötv açısından vergiden düşen araç da "vergiden düşürülmeli" ve bu işlemle birlikte ötv muafiyetiyle yeni araç alım hakkı kullanılabilmeli.
Bu minvalde bir mantık silsilesi çerçevesinde İstanbul Vergi Dairesi'nden görüş istenebilir kanaatindeyim...

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Merkez Bina 2. Kat No:72 Cağaloğlu/İSTANBUL

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica][SIZE=2]a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından,
b) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,
(5766 Sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle eklenen alt bent, Yürürlük: 01.07.2008) c) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bu bendin (a) ve (b) alt bentlerinde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu G.T.İ.P. numaralarında yer alan malları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından,
Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı,vergiden istisnadır.
Aracınızı satmadan ve ÖTV ödemeden 2.bir araç alabilirsiniz.

[/SIZE][/FONT]

Açıklamalar için çok teşekkürler. Fakat söylediğim gibi vergi dairesinde cevap veren zatı muhterem'e göre şu an ki arabamı satmadan asla yeni araba alamam.
Elimde telefon hala uğraşıyorum olmadı ilk müsaitlik anımda Oturanboğanın söylediği gibi gidip cağaloğlunda yüz yüze görüşeceğim.
Çok teşekkürler

arkadasım ben ankarada malıye bakanlıgında calısıyorum burdakı amırlerle konustum bu konuyu onların fıkrı arabayı satmadan olmaz sekınde . onlar genede bır gorus ıstemesının faydalı olacagını dusunuyorlar .

ayrıca benım fıkrıme gelınecek olursa bende arabayı satmadan olmaz fıkrıne katılıyorum cunku 5 yıl once arabayı uygun fıyata aldın 5 yıl sonra arabayı pıyasa fıyatında satman zaten bır avantaj ıcerıyor bu avantajın harcınde bırde arabayı satmadan ıkıncı bır avantajlı araba alman demek vergı kanunlarına gore genellık ılkesıne aykırı gıbı gozukuyor olaya baska bır gozle bakılacak olursa normal bır vatandasın vergısıyle aldıgı arabayı bız vergısız olarak alıyoruz ve kanunda bu avantajı bıze sunuyor ama normal vatandas arabayı satarken pıyasa fıyatıyla satıyor bızde pıyasa fıyatıyla satıyoruz burda bızım bır karımız ortaya cıkıyor aslına bakarsanız bu durumun vergı dılındekı karsılıgı deger artısı kazancıdır velvelev deger artısı kazancınında vergısı alınır devlet bu vergıyıde almıyor bunun ustune bırde ıkıncı arabayı vergısız almak yada ucuncuyude vergısız almak ılerı tarıhlı bır tıcaret durumunu da ortaya cıkarır bu da gelır vergısının konusuna gırer yanı tıcaret yapılıyor durumunu ortaya cıkarır . yanlız bu paragraftakı yazılar tamamen benım fıkrımdır bılesınız sonradan yanlıs yorumların olmasını ıstemem

sonuc ıtıbarıyle bende baskanlıktan bır sonuc alırsam kesınlıkle sıze bıldırırım
saygılar sunarım

Selamlar,
Öncelikle şunu söyleyeyim.
Mevcut aracımı elimde tutmak istiyorum ve bu aracı elimde tutarken tabii ki MTV yi 6 ayda bir ödeyeceğim. Yani vergi muaffiyetini kaldıracağım.
Yada olaya farklı bir açıdan biraz mizahi bakalım.
Ben bu arabamı satmak istemiyorum çünkü ona aşığım. Ama illa satılması gerekiyor ve sattım. Elime geçen paranın üzerine para ekleyerek eni arabamı ÖTV muaf olarak aldım ve kullanmaya başladım. Fakat hemen akabinde aşık olduğum şu anki aracımı sattığım kişiden normal şartlarda parasını ödeyerek tekrar satın almama kim ne diyebilir???
Bu konuyu bu gün ümraniye nak. ver dairesini arayarak ısrarlarım sonucu konu ile ilgili birimle görüştüm.
Aldığım cevap şudur.
Arabayı aldığınız bayiye gidin, gerekli evraklarınızı verin, donanım vs işlemler yapıldıktan sonra bize müraacat edince ÖTV yönünden eski aracınızı satmasanız bile yeni aracınız için bi onay veririz. ÖTV açısından bunda bir sorun yok çünkü yasada böyle bir kısıtlama yok dedi.
Fakat aynı anda konuyu MTV ile ilgili departmana anlatıp MTV açısından görüş almamı istedi.
Sabahtan beri bu departmana ulaşmaya çalışıyorum, dahili telefonlarında bir sorun olsa gerek ki sesimi duymuyorlar "alo alo" bağırışları sonrası telefonu kapatıyorlar.
Konu ile ilgili cevabı alınca burada sonucu yazacağım.

Selamlar
Az önce bu konu ile ilgili MTV hakkında görüş alacağım kişiye ulaşabildim.

Der ki.
Hayır aracınızı başka birisine satmadan MTV açısından alamazsınız. MTV açısından alamayacağınız için ÖTV'den de muaf olamazsınız. Tamam haklısınız mantıksal açıdan bakınca sizin söylediğiniz gibi olması gerekebilir ama kanun böyle demiyor dedi.

Kendisine yukarıda ki örneği verdim ve tamam dedim. Madem ÖTV muaffiyeti devir, satış olmadan kalkmıyor bende bu durumda yeni araba almayacağım ve bu durumlar benim sinirimi bozduğu için şu an ki aracımı kullanmaya devam ettiğim için MTV muaffiyetindende faydalanmak istemiyorum.

Bunun sonucunda tamam o zaman istiyorsanız MTV muaffiyetini kaldırabilirsiniz bunun içinde buraya gelmeniz gerekiyor dedi.

Bende e bu durumda MTV muafiyeti de kalkınca yeni araça alabilirim değim mi dediğimde ise sustu...

Sevgiler...

Valla telefonda şah mat ama abi hiç renk vermedi aslında. Sustu sadece. Diyecek bir şeyde bulamadı. Buyrun buraya gelin dedi. Korkarım ki git gel toplam 120km yol, köprü ve trafik derdi ve bu streslere ilave yine bir aklı evvelin farklı yorumları sonrası bir şey olmayacak diye düşünüyorum.
Bu adamlar bu arabayı bana sattıracak....

Arkadaşlar yok öyle bir şey, engelli biri araç aldıktan sonra 5 yılı doldu mu yeni bir araç alması için eski aracını satması gerekmez, böyle bir zorunluluk yok, çünkü aksine hiç bir hüküm yoktur, hüküm olmayan bir konuda bireyin lehine uygulama yapılır ve kanaatlerle iş yürümez.

İyi ama, zaten "rant" denen şey aracı satınca oluşuyor, araç elde tutulunca değil ki :) Yani Metin arkadaşımız arabasını satmayarak aslında vergi açısından devleti değil kendisini zarara uğratıyor! Rant peşinde koşacak olsa, aracı hemen satar ve başta ödemediği ötv'yi bugün kazanca tahvil eder; hemen ardından da yeniden ötv muafiyetli araç satın alır. Ama o ne yapıyor, bu kazancı umursamıyor... "Safdirik vatandaş" daha ne yapsın! :)

Yineliyorum: bence 5 yılın sonunda araç satılsa da satılmasa da yeniden ötv muafiyetli araç satın alınabilmeli. Buna mani hiç bir düzenleme bulunmuyor. "Olmaz" diyenler de bence "sakatların ne çok hakları var" diye kıskançlık içinde olan memurlardır (Cihan arkadaşımı tenzih ettiğimi söylememe gerek yok sanırım) :)

MTV konusuna gelince... Orada da aynı zihniyetteki memurların işgüzarlığı var. Bu ülke kanunlarla yönetilir. MTV kanunun istisnaları düzenleyen 4. maddesi der ki: " Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar [...] vergiden müstesnadır"

Aynı şekilde 21 seri nolu tebliğ de bu uygulamanın nasıl yapılacağını düzenler (II / 2): "Sakatlık dereceleri % 90 dan az olan malûl ve engellilerin bu durumlarını; tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten "Motorlu Araç Tescil Belgesi"nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile "Araçlar İçin Teknik Belge" ve "Proje Raporu"nun aslı veya noter onaylı örneğini ilgili vergi dairelerine ibraz etmeleri halinde bu istisna hükmünden yararlanabileceklerdir."

Bunlardan ne anlıyoruz?
1- MTV muafiyyeti için "ÖTV muafiyetinden yararlanma şartı" söz konusu mu? DEĞİL.
2- ÖTV muafiyetinden yararlanmaksızın satın alınan özel donanıma sahip sıfır km araç ya da ikinci el araç için "MTV muafiyeti'nden yararlandırılamaz" ifadesi söz konusu mu? DEĞİL.
3- "Sadece tek bir araç için MTV muafiyeti uygulanır" ifadesi söz konusu mu? DEĞİL.

Sonuç: Kanun ve tebliğe göre üzerinde özel donanımı bulunan ve bu şekilde tescil edilen araç MTV'den muaftır. Başka şart söz konusu değil. Nokta.

Varolan araç üzerinizdeyken ikinci bir aracı ÖTV muafiyetiyle satın alabilmelisiniz
Üzerinizde kaç araç olursa olsun özel donanımlı oldukları sürece hepsi için MTV muafiyeti uygulatma hakkına sahipsiniz.

Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar.(2)

sonucta yasa acık tasıt_lar bu ne demek tasıt_lar yanı cogul ozel tertıbatı ruhsata ıslı butun araclar mtv den ıstısnadır muaf degıl ıstısnadır

Bu tartışmada "muaf" ile "istisna" arasında bizim açımızdan nasıl bir fark var, anlamadım?

arkadaslar muaf kısının ayrı tutulmasıdır yanı ozurlu kısının ayrı tutulması gıbı ıstısna ıse olayın ayrı tutulmasıdır ozel tertıbat taktırılması olayı gıbı vergı dılı boyledır saygılar sunarım

Arkadaşlar,
Sanırım (inşallah gidebilirsem) yarın burada yazılanlarıda bastırıp elime alıp Ümraniyenin yolunu tutacağım.
Söylediğim gibi ÖTV ile ilgili olan şahıs, hiç bir sorun yok MTV'yi ben bilmem. MTV'deki arkadaş MTV'den muaf olmazsa ÖTV'de olmaz dedi.
Fakat son yazdıklarınız, özellikle "lar" eki soruyu çok net bir şekilde cevaplandırıyor.
Ne diyeyim gazam mübarek ola.

Sevgili Bülent kardeşim,

Az önce Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığındaki uzman arkadaşlarla görüştüm ve yaklaşık yarım saat bir mevzuat araştırması yaptıktan sonra şunu söylediler:
Aksine hiç bir hüküm olmadığı ve sadece 5 yıl da bir bu haktan yararlanma söz konusu olduğu için önceki aracı satma zorunluluğunun olmadığını söylediler yani engelliler ikinci bir aracı rahatlıkla ÖTV-MTV ödemeden alabilirler, ilgili kişiler 4440189 dan dahili 2 tuşlasın oradan da mtv-ötv muafiyeti bölümünü tuşlasın yani 3'ü, burada DENİZ HANIM'la görüşsünler, birde dilekçe ile GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞINA durumunuzu anlatır bir dilekçe yazın ve oradan gelecek cevabı ilgili memura verin, bakalım artık yok diyebilecek mi? Hatta bu görüşmeyi TAZMET kardeşim yapsın Deniz Hanımla, bu görüşme kayıt altına alıanacaktır ve bu görüşmeye verilen cevabı ilgili şubedeki memurada dinletebilirsiniz, bakalım ne diyecektir,saygılarımla.

arkadasım ozurlu kısıye aıt olan tertıbatlı araclar bak tertıbat ve arac neymıs olay aracın ozurlu kısıye aıt olması ve tertıbatlı olması mtv ıcın yeterlı gerısı hıkaye ıstısnanın vergı dılındekı karsılıgıda olayın vergıden ayrı tutulmasıdır burdakı olayda aracın ozurlu kısıye aıt olması ve tertıbatlı olmasıdır

öyle değil cihan kardeşim, arkadaşım ikinci bir arabayı alabilir, şimdiden güle güle kullansın, inanmıyorsan ilgili kurumu ara cve öğren,saygılarımla.

Elinize sağlık Hasan bey, çok teşekkürler.

Yukarıda da yazdığım gibi, sadece kamu çalışanları değil, herkes sakatların o kadar çok avantajları olduğunu düşünüyor ki, bu düşünce onların gerçekleri görmesini engelliyor! Başlıyorlar sakatların önüne sorunlar çıkarmaya...

hasan arkadasım ben senden farklı bır sey demıyorum bende mtv den ıstısnadır dıyorum otv konusuna gelınce o muallak bır durum cunku bu konuda olur veya olmaz dıye kesın hukum yok yada bız bılmıyoruz o konununda acıklıga kavusması ıyı olur

saygılar sunarım

Kesinlikle haklısınız Bület bey, sizler, bizler ve diğer değerli arkadaşlarımız olduğu müddetçe ve engelli birey ve ailelerini doğru bilgilendirip, bilinçlendirdiği ve yönlendirdiği müddetçe kurumlarda her şeyin doğrusunu öğrenecektir ve engellilere hakettiği yasalardan kaynaklanan haklarını vereceklerdir diye düşünüyorum,saygılarımla.

----------

Sevgili Bülent kardeşim, bende size engellileri bilgilendirip, bilinçlendirdiğiniz ve doğru bir şekilde yönlendirdiğiniz için gönülden teşekkür ederim.saygılarımla.

----------

Anladım Cihan kardeşim, ama artık açıklığa kavuştu diyebiliriz çünkü iligli kurumun mevzuat bölümü ille görüştük ve ikinci bir arabayı alabilir dediler, hayırlısı olsun.

arkadaslar belkı konunu dısında olacak ama o bahsettıgınız mevzuat bolumunun daha once verdıgı o kadar cok yanlıs beyan var kı bır bılsenız sasarsınız ınsallah bu konudada yanlıs beyan vermezler aslınde otv kanununa eklenecek bır teblıg ıle bu sorun cozuzlur ve bu olayda bu sorunun cozulmesıne sebep olan guzel bır hadıse olur

saygılar sunarım

5 yılda bir demek 5 yılı dolduktan sonra isterse kolleksiyon yapabilirsın demek yeterki 5 yılı doldur kaçtane olurasa alırsın. sen al vergi alırlarsa dava et mahkeme masraflarıyla birlikte geri alırsın. Çünkü kanunda 5 yıl deniyor. lafla sözle olmaz. buna kanuni dayanak lazım. 5 yıldan maksat aracın artık ikinci el konumuna düşmesidir. yanlış algılanmaması gerekir. Al yeni arabanı kardeşim.

ozturkmen arkadasım olay o kadar basıt degıl sonucta o kadar cok kanun varkı ıcerıgı pozıtıfken yapılan genelge yada teblıglerle negatıfe donderılen sıze bır ornek vermem gerekırse kdv kanunu cok acıktır her turlu arac gerec der lakın arabaya takılan tertıbatta bır arac gerectır ve bu kanuna gore bu tertıbatıda kdv den ıstısna olması gerekırken kdv alınmaktadır

saygılar

----------

ayrıca burdan tekrar edıyorum mevzuat bolumunden yazılı bır belge yada mükteza almadan kesınlıkle bu olay boyledır dıye hareket etmeyelım arkadaslar cunku vergı usul kanununa gore boyle bır belge alarak ıslem yaparsak olakı ılerde yaptıgımız ıslem yanlıs olsa bıle gerıye donuk bır ceza yada vergı odemesınden kurtulmus oluruz lutfen bu konuyu unutmayalım ve her muallak durum ıcın yazılı belge alalım

saygılar sunuyorum (cok kafanızı sısırmemısımdır umarım)

Hasan kardeşim.
Açıklamalar için teşekkürler.
Yarın belki ümraniyeye gidebilirim diye düşünüyordum ama (bu ülkede işler tanıdıkla halloluyor) bir hastanede bir tanıdık buldum onun yardımıyla randevu vs. ile uğraşmadan önce gereksiz yere şu "özel tertibatlı araç kullanabilir" raporunu alıp parasını ödediğim arabamın işlemlerini başlatayım.
Hastanede fırsat bulunca bahsettiğiniz kişiyi arayıp görüşeceğim ve size sonucu bildiririm.
Fakat her halukarda rapor sonrası yeni arabamın işlemlerini başlatacağım için bir sorun çıkacaksada zaten o sorunu yaşayacağım (deneme yanılma) ama son bir gelişmede; istanbulda arabalara aparat yapan bir firmanın sahibi olan Halis bey ile telefon görüşmemde kendisi "hiç dert etme, şu an ki aracını satmana gerek yok, ben bu işi sürekli yapıyorum, sen raporunu diğer evraklarla araç bayii göndersin biz işlemleri yapalım bak nasıl arıyosun arabayı dedi"
Valla bir yandan ellerimi açtım dua ediyorum. Diğer yandan da rapor vs. peşinden koşturuyorum.
Diğer taraftanda bize hak olarak (lutfen verilen) ötv indiriminden dolayı çektiğim eziyetten dolayı bu karışıklığa neden olan herkese isyan ediyorum.
Allah sakatlığı daha ağır olan tüm arkadaşların yardımcısı olsun...

Cihan arkadaşımın dikkatine,

ilgili kurum soruları cevaplayarak kayıt altına almaktadır ve bu cevap aynı zamanda resmi verilmiş bir cevap niteliği taşımaktadır ve bu kurumun cevabı ilgili şubedeki memuru da bağlar, hatta kurumlar arasında online bilgi sistemi vardır ve biz sorduğumuzda dilekçe ile müracaat edildiğinde aynı cevabı vereceklerini bildirdiler, yani değişen bir şey yok gelir idaresi başkanlığının cevabı her kurumu bağlar.

teşekkürler hasan abi

malum memuriyet biliyorsun eşşegi sağlam kazığa bağlamak lazım bizde elimizde bir belge olunca rahat ediyoruz işte neyapalım huyumuz kurusun tekrar tekrar teşekkür ederim.

saygılar sunarım..........

Tazmet
Gittiğinizde onlardan kanun niteliğinde yazılı belge isteyin.

1)Hangi kanuna göre 1.araç satılmadan, 2.araç alınamıyor.
2)5 yılı dolduran araç hangi yasaya göre MTV'den dem muaf değildir.
3)Tertibatı olmak şartı ile hem 5 yılını dolduran araç hemde alacağınız yeni araç hem ÖTV hemde MTV'den muaftır.İster satarsanız ister satmazsınız.Bunun aksini ispat edecek bir kanun varmıdır?

Arkadaşlar selamlar,
Traji komedi devam ediyor.
Yaşadıklarımı kitap yapacağım.
Bu gün rapor alacaktım...
Tenha olur diye dün, çatalca devlet hastanesini aradım rapor vermiyoruz dediler, büyükçekmece devleti aradım aynı cevap. Akşam Bakırköy ve Esenyurt devlet hastanelerinin randevu telefonlarını aradım, mümkün değil. Sabah erkenden (maalesef, hiç sevmeme rağmen) bir referans bulup esenyurt devlete gittim. Dehşet bir hastane harika bir yer, çok büyük ama rapor veremiyoruz dediler(doktorları eksikmiş). İnat ettim Bakırköy'e gittim. Randevu yok, mümkün değil. Hasta haklarına gittim, randevu sistemi. Yetkili makamlara gittim. Günde 4000 başvuru geliyor 50 kişi alabiliyoruz dediler. Utanç verici. Bende boka püsüre rapor istenirse 40000de olur deyip sinir katsayımı iyice yükselttim.
Yani rapor başka tarihe kaldı.

Ofise dönünce asıl konu için Hasan kardeşimin verdiği telefonu aradım. Deniz hanım olmasa bile gerçekten çok iligli olan başka bir bayan açtı. Uzun görüşme sonrası, birazda (başka yerlere danıştığı için) bekleme sonrası; Eksi aracınızı satmadan yeni aracınızı alablirsiniz. Ne ÖTV'de nede MTV'de aksi bir hüküm yok. Ümraniyede çalışanlarla hiç münakaşaya girmeyin, maalesef konunlar yoruma açık olabildiğinden arkadaşlar kendilerince yorumlayıp olmaz diyebiliyorlar deyip; Bülent kardeşiminde söylediği üzere İstanbul Vergi Dairesi başkanlığı ile görüşüp kendilerinden bu konuda Müktezan (görüş) yazısı almamı ve Ümraniye Nakil Vasıtaları Dairesine bu yazıyla gitmemi söyledi.
İst. Vergi Dairesini aradım. Gerçekten çok ilgili bir bayan cevap verdi ama hayır ilk arabanızı satmadan almanız mümkün değil dedi :):):). Ağlayacaktım artık.
Lütfen dedim. Şu saatte 4440189'u aradım. Görüşmeler kaydoluyor orada isterseniz dinleyin dedim.
Sağolsun "tamam o zaman dilekçenizi yazın" cevap vereceğiz dediler.
Az önce dilekçemi yazıp faksladım. Ellerimi açıp dua ediyorum inşallah Allah kabul eder çünkü bu işlerle uğraşmaktan Cuma namazına gitmeyi unuttum.

Kalın sağlıcakla

Raporu niçin alacaksınız?Aldığınız eski rapor geçerli.

Üst Alt