Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yıllık öğretmenliğin ardından malulen emeklilik mümkün mü?

uoy359

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
hocam sigorta girişim 2011 9. ayı.bir ay sonra askerden muaf tutuldum 2010da da hastaneye ılk atakla geldım hastaneye girişim 2010.
2012 yılının 2. ayında ogretmen olarak atandım 3.5 yıl sonra geri hizmete gectım su anda meb memurum.
ogretmenlıge ılk gırısımde rapor falan hıc bı sey ıstemedıler. bu da sorun olurmukı sonradan.
şu an e devlete gıremedım ama 2017 subatın 8. gununde 1800 gun doluyo.
engellı raporu oranı dıye bı sey oldugunu ılk defa gecen sene bu sıteden ogrendım . hıc almaya gırısemedım ogrendıkten sonra.yanı daha engellı raporu almadım.doktorum bı profesor adını solemıyım psııyatr senın gıbı olupda 5 yıl emeklı olan var demısdı gecen sene . ben de ordan umutlandım hanı kolumuz bobregımız sakat olurda calısılır belkı ama benım rahatsızlıkta bende asırı bı korku var sokaga cıkamıyorum okulda evde cok huzursuzluk ve korku oluyo.calısmak cok zor gelıyo bana bılmıyom bıpolarda bu kadar rahatsız olan var mı aranızda bu hastalıktan cok cekıyorum . her işimi eşim bı de kardesım yapıyo sokak ıslerını fatura ıslerı banka ıslerı falan.sızce durumum ne olur 5 ılda emeklılık ıcın umut var mı sızce. oturanboga 10 yılı işaret etmısdı gecen sene ama daha fazla dayanamıyorum ne yapsam kı toprak1453

uoy359 en erken 10 yıl diye biliyorum. 1800 prim günü de sigortalılar için. siz memur olduğunuz için primleriniz tam yatar. belki doktorunuz ya da size söyleyen arkadaş prim gününden hesapla bu sonuca varmıştır. ancak siz prim gününü tuttursanız bile 10 yıl şartını aşamıyorsunuz. ilk sgk kaydınızdan bu yana 10 yıllık süre geçmiş olması gerekir. benim bildiğim de bu. bu arada ben de size bir soru sorayım. öğretmenlikten geri hizmete geçişiniz nasıl oldu?. kendi rızanızla mı?. bi de memnunmusunuz. normal memurluk mu yaptığınız 8-5 gidip gelmek. eğer öyleyse, öğretmenlik daha rahat bi iş değilmiydi. az o deneyiminizi bana yazarmısınız.bunla ilgili siz eözel mesaj da attım.

beyoglubeyy hocam memurluga gecmek benım işimi daha rahatlattı sorumlulugum azaldı dıyebılırım.işlemler ankarada olmama ragmen 5 ay sürdü o arada cok hastalandım heyet raporu almısdım.kendım mıllı egıtım mudurune gıdıp soledım sube muduru de mufettıs cagırdı ben onceden dılekce vermısdım.heyet raporu aldım ozel olarak hastaneden memurluga gecmek ıcın.sımdı mılle egıtıme gıdıyorum evrak tasıyorum evrakları gırıyorum defterlere ogretmnelerın maaslarından da ben sorumluymusum ama bızım mudur yardımcısı yapıyo o işi ek derslerde dahıl. ogretmenlere duyuru oluyo. sınıf sınıf gezıyosun.bence ogretmenlıkden daha rahat bı iş.okul buyukse cok sorun olur da tek memursan hele. ogretmenlıkde sorumluluk olayı daha fazla mecbur okula gelmek zorundasın ama memurluk daha esnek olabılıyo bı de bana hastayım dıye cok iş yuklememeye calısıyolar. 850 ogrencılık bı okulda tek memurum sabahcı oglencı bazen 1 hafta hıc iş olmayabılıyo defterlere evrak gırmek dısında.o aralarda ogretmenlere fotokopıde yatdımcı oluyorum .
ankaraya atamama cıkınca cok hastalandım atak gecırdım bıpolar yuzunden. aklımdaydı zaten sube muduruyle ılce mıllı egıtım muudrune soledım halloldu.bı de ben ogretmnlıge baslarken bana kımse sormadı hastamısın degılmısın dıey 2012 subatta atandım ondan bı sorunla karsılasmadım galıba ole rapor falanda ıstedıklerını hatırlamıyorum ogretmnelıge atanırken.ek dersın kesılıyo tabı su anda maasım 2550 lıra.ogretmenlıkden dogan butun hakları kaybedıyosun galıba o konuda bı fıkrım yok mebbısde ıdarı hızmetler sınıfında gozukuyorum. ogretnelıkden memurluga gecıs olmasaydı kesın bırakmak zorunda olurdum o yuzden gozume bu tur seyler cok gozukmuyo

uoy359 mutlu olmana sevindim. ben emekliliğe müracaat ettim. biraz karışık kuruşuk oldu işlemler. bilen olmadığından. hadi hayırlısı dedim. ya nasip. bakalım nasıl olcak. :)

uoy359

Maalesef 10 yıllık sürenin geçmesi şart. Zorlandığınız zamanlarda uzun süreli raporlar alıp süreci atlatmayı deneyebilirsiniz.

OturanBoğa sagoun hocam agustosda bı borcum var bıtıyor hemen ucretsız ızın alıcam bakalım.sagolun verdıgınız bılgıler ıcın

Hocam sımdı malulıyet yılımız doldugunda sadece epikriz le askerlık muafıyet raporumuzu alıp mı gıdelım. Yanı bunları alalım sgkya gıdelım mı dıyonuz hıc hastaneden engellık raporu almadan mı gıdelım

uoy359

Malulen emeklilik söz konusu olduğunda elinizde bulunan raporlar bir işinize yaramaz. Kurum sevki ile hastaneye gidip yeni rapor almanız gerekir.

bakıma muhtaç görünüyor 5 yılda da olmazmı o boga..
bence 1800 günle 5 senede bakıma muhtaç raporu alırsan emekli olma hakkın var 359 doktor dogru söylemiş

uoy359
Başkasının bakımına muhtaç ise 1800 gün ile emeklilik mümkün kamuda.. Ayrıca bu tür maaşlar yetim ve dul eşlere kalmaz.

turbo hocam bazıları eşe kalır diyo. Hatta şöyle bi şey okudum mesela kişinin 900 gunluk prımı odenmiş olsun ölürse eşi 900 gunu 1800 e tamamlıyıp maaşını alabiliyomuş

uoy359
Ben şunu kastettim 1800 gün çalışma ve başkasının bakımına muhtaç ibareli raporu olan kişi kamudan emekli olursa. Daha sonradan vefat ederse bu tür maaşlar eş ve çocuklara kalmıyormuş. Ancak kişi halihazırda çalışırken oluşan vefatlardaki durum farklı. O durumlarda dediğiniz geçerli olabiliyor.

Kişi vefat etmeden önce emekli olursa Dul-Yetim aylığı bağlanır. Malulen emeklilikte kural:

En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başkabirinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,

Kişi emeklilik hakkı elde etmeden vefat ederse Ölüm Aylığı bağlanır. Bunun şartları:

En az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş,

Yani, 1800 primle de olsa başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda olacak statüde malulen emekli olunabilirse, evet, geride kalanlara dul-yetim maaşı bağlanır.

hastaneye ilk yatış veya askerlikten muaf olmak engelli raporu yerine geçer mi?

mrb. kusuruma bakmayın yine malulen emeklilik ile ilgili bir sorum var da.
a-Benim 2011'e kadar hiç sigorta girişim yok. 2011 yılında ilk sigortalı olduktan bir ay kadar sonra bipolar hastalığından çürük verdiler. ilk hastaneye de bipolardan yatış 2010 yılı olarak gözüküyor. acaba ben ilk sigortalılıktan itibaren 10 yılı tamamlarsam malulen emeklilik başvurusu ardından acaba bana sen 2010'da bipolardan yatmışsın hastaneye kabul etmiyoruz derler mi?
b-Veyahut malulluğe basvurunca sen memur olmadan önce askerden muaf olmuşsun derler mi bana?
bu arada 2011 eylul ilk sıgorta girişi ve 2011 ekim 15 askerden curuk vermeleri seklınde oldu. 2012 subatta da ogretmen oldum.
c-bir de ben il milli egıtım mudurlugunu aradım. orda malulluk kısmıyla ılgılenen kısı sen 10 yılı tamamladıgında hastaneden aldıgın raporda calısamaz yazıcak sıgorta senın emeklılıgını onaylamazsa tazmınatını verıyoruz işten cıkarıyoruz dedı. 2015 agustosda da ogretmenlıkten memurluga gectım?

yani memurun malullugu bu kadar sorunlu olabılıyor mu adam oyle deyınce aklımda bır suru soru işareti olustu. kac aydır bunlara takıldım ben de foruma sorayım dedım.
tesekkurler

bu arada henuz engellı raporu hıc almadım

uoy359

Sizin gibi öğretmenlikten geri hizmete alındım Ama şimdiki işim çok rahat Sana da nacizane tavsiyem şu; yapabildiğin kadar yap Kendini zorla. İnsan azimle pek çok engeli aşar Hem emekli olsan maaşın da çok düşecek Gene de sen bilirsin tabi ki. Hakkında hayırlısı olsun..

uoy359

İlk sigortalı olmadan önce hastalık geçmiş olması ya da askerlikten bu nedenle muaf olmak emeklilik açısından soruna yol açar. SGK "sen zaten makulmüşsün" demeye çalışır. Ama mahkeme yoluyla da olsa hakkınızı alırsınız. Yeter ki ilk sigortalılık zamanında hastalığın boyutunun maluliyeti gerektirecek düzeyde olmadığını İspat edebilin. Düşük oranlı rapor olsa elinizde mesela çok işinize yarar.

Üst Alt