B segment, HB/Sedan araç modelleri aşağıda:
Otomatik Vites seçeneği neredeyse hepsinde mevcut. Dizel Otomatik bazı modellerde yok. Bu segmentte ağırlık HB araçların. Sedan araçlar daha az. Ve rekabet fazla olduğu için fiyatlar yakın. Bu yüzden bayilerin ilgisi ve indirimi ana belirleyici unsur. Yani ben şimdi size liste fiyatını dökerim. Bir arkadaş, ben 60.000 aldım o araca der, hepimiz bakar kalırız. Bu yüzden sizin araç belirleyip bayi dolaşmanız ve pazarlık önemli.
Benim fikrimi soracak olursanız, bu segmentte nispeten düşük hacimli motorlar olduğundan özellikle otomatik dizeller ilerde masraf çıkarma olasılığı yüksek araçlardır. (Düşük hacimde genelde motoru ve vites kutusunu zorlarsınız.) Bu sebeple benzinli otomatik modelleri tercih etmenizi öneririm. Ayrıca düşük hacimli motorlar olması sebebiyle zaten benzinli de olsa tüketiminiz fazla olmaz ve cebe çok dokunmaz.
Diğer önerim, ÖTV indirim alacaksanız ve eşiniz kullanacaksa 5 yıl satmama durumundan dolayı, 5 yıl garantisi olan ve tasarım konusunda eşinizin beğendiği araçları tercih etmenizi öneririm. Beğenmediği bir araç alırsanız, 5 yıl dinlemek zorunda kalırsınız. Garanti konusu da özellikle otomatik vites araçlarda kurtarıcıdır. 5 yıl garanti veren zaten çok az marka var ki belirttiğiniz Hyundai 7 yıla kadar garanti verir.
Son olarak fiyat/sunulan ayrımına dikkat etmenizi öneririm. Dediğim gibi rekabet fazla, 1 donanım bile avantaj sağlıyor. Eşiniz kullanacak ama çocukta olacaksa, iç hacmi ve bagajı nispeten geniş araçları tercih etmenizi öneririm.
Model Bazında Önerilerim:
Mesela Fiesta iç hacimde rakiplerinin bir adım gerisindedir.
VAG - Vw Grubu düşünüyorsanız, hiç POLO'ya bakmadan direk Ibiza'ya bir göz atın. Sunulan hemen hemen aynı ama fiyatı nispeten daha ucuzdur.
Renault Grubuna girecekseniz gözü kapalı Dacia Sandero alın. Clio dan daha başarılı ve çok daha uygun bir araçtır. Hemde iç hacmi geniş ve yüksektir. Hanımlarda kaldırım sürtmesi fazla olduğundan Sandero hayat kurtarır. (Stepway)
Nissan Micra fiyatı uygundur ama full versiyonda bile arka camlar manueldir. (Geçen yıla kadar öyle idi, değiştirmedilerse
, ben takığım böyle şeylere ne yapayım)
2. elde sıkıntı olmasın, derseniz Suzuki/Smart/MİNİ/DS gibi markaların araçları daha kısıtlı satılır.
Son olarak, Burak sen ne alırdın derseniz: Sandero Stepway. (Donanımı yeterli, ucuz, yüksek, geniş)
A1
C-Elysee
C3
Sandero
DS 3
Punto
Fiesta
Jazz
i20 - Active
RIO
Clubman
Micra