Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%50 Ruh Hastalıkları Raporu olan biri için yapılabilecekler?

ufukisik

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba, Mahallemizde 42 yaşında olan bir komşum var, ancak akıl sağlığı yerinde değil bugün konuştum biraz kimliğininden baktım 840 gün primi var sağda solda çalışmış ama adamın sorumluluk alabilecek durumu yok yani idrak edemiyor çoğu yerde sigortasız çalıştırmış senin devleten sigortan var diyorlarmış günlüğü 10 liraya çalıştırıyorlarmış, vicdanı olan utanma duygusu olan insan sayısının nekadar az olduğunu birkaz daha anlamış oldum.
Annesi ve babası ölmüş abisi bakıyor değişik işler yapıp cebine 3-5 kuruş koyuyorlar bu durumda olan engelliler için ne yapılabilir raprunda %50 var ruh hastalıkları yazıyor bana sorarsanız kesinlikle daha fazla.

ekpss de kurraya sok şansı varsa memur olur belki başka ne yapılabilir..sigorta primini doldurabilirse emekli olur..yada bi fabrikada çalışıyor gösterirler zaten iş yeri sahibi primi ödemiyor devlet ödüyor öyle emeklide olaiblir ama buna kimse yanaşmaz..

Yani bu şahsı çalıştırır ve bunu bildirdiğinde primini devlet öder işveren değil doğrumu?
Peki ozaman bunu çalıştıran yer ile görüşsek bunu yapsa maaş ödeme ve bunu gösterme zorunluluğu varmı bu iş verene nasıl bir yük getirir?
Cebine 10 lira koysada sorun değil annesinden para alıyor abisi bakıyor primi ödense yetecek anladığım kadarı ile çalışıyor görünüp başına bir kaza gelirse iş yeri yükümlü olmuş olacak sorun bumudur acaba?

Ufuk ışık O engelli bireyi sigortasız ve düşük ücretle çalıştıran işyerini alo 170'e ihbar ediniz. Ya sgk'ya ihbar edeceğinizi soyleyerek sigortalı olmsını sağlayınız. bU şekilde devletin primlerini deyeceğini de soyleyebilirsiniz.

Bir de durumu agır dediniz. Eger ailesi ilgilenmiorsa ve bundan şüpheniz varsa ALO 183'ü arayarak o engellinin bilgilerini vererek olaya aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğünün dahil olmasını saglayınız.
Muhakak alo 183 ile konuşun, o engellinin durumunu. size rehberlik edecekler ve gerekirse duruma mudahil olacaklardır.

Ailesi ilgileniyor belirttim o noktada bir sorun yok, benim öğrenip yardımcı olmaya çalıştığım nokta çalıştığı yerlere bu arkadaşın primlerinin devlet tarafından ödeneceği bilgisini verebilirmiyiz işvereni nasıl bir yükümlülüğe sokar bu durum.
yaşı 42 ama zeka yaşı en fazla 5 malesef. dahada ileride bir maaşının olması kendisi için de ona bakanlar içinde iyi olacaktır.
En azından abisi ile konuşup durumu çalıştırınlara iletmesini sağlayabilirim ancak bu noktada bilgi sahibi olmam gerekiyorki bilgi verebileyim.

alo 170'i arayarak net bir bilgi alabilirsiniz bu konuda. Engelli çalıştıran işverenin avantajları konusunda.

Ayrıca raporunda agır özürlü ibaresi evetse aile ve sosyal politikalar il müdürlüğüne evde bakım aylığı için de başvursunlar.

ama çalışmayı seviyorsa engelli birey ve çalışma ona iyi geliyorsa çalışsın lakin sigortalı olarak çalışsın. o yüzden engelli çalıştıran işyerlerinin yükümlülüğü ve avantajları konusunda alo 170'i aramalısınız.

Ailesi ilgileniyor belirttim o noktada bir sorun yok, benim öğrenip yardımcı olmaya çalıştığım nokta çalıştığı yerlere bu arkadaşın primlerinin devlet tarafından ödeneceği bilgisini verebilirmiyiz işvereni nasıl bir yükümlülüğe sokar bu durum.
yaşı 42 ama zeka yaşı en fazla 5 malesef. dahada ileride bir maaşının olması kendisi için de ona bakanlar içinde iyi olacaktır.
En azından abisi ile konuşup durumu çalıştırınlara iletmesini sağlayabilirim ancak bu noktada bilgi sahibi olmam gerekiyorki bilgi verebileyim.

bildiğimö kadarıyla 50 işçi den fazla çalıştıran yerler engelli çalıştırmak zorunda bunların primini devlet maaşını işveren ödüyor..50 kişiden az ise yarısını ödüyor..ama başına bişi gelirse bu engellinin iş verenin bası yanar iş yerinde görünen bir işçi misal dışarda trafik kazası geçirdi...yani kimse yanaşmaz buna..ilk sigorta girişi çok eskiyse sadece prim doldurup emekli edilebilir veya yeni rapır 60 üstü ise malulen emekli edilir..araştırın

Üst Alt