Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%51 raporum, 1335 prim günüm var. Emeklilik ve haklarım..?

fb_kursat

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
01.06.1978 doğumluyum.22.04.1996 yılında sigortalı olarak işe başladım ve en son 2005 in ekim ayında yatan sigortamla birlikte 1335 gün sigortam var. Şu an işyerimden dolayı bağ-kur dayım, gerçek usul vergiye tabiiyim ve 2 yıl 10 ay 37 gün yatmış primim gözükmekte. 2004 ekim ayında geçirdiğim trafik kazasından dolayı %51 özürlüyüm. 2001 yılında askerliğimi 18 ay olarak yaptım.2 yıllık yüksek okul mezunuyum.

1-Ancak ben özürlülük hakkımı bağ-kur da nasıl kullanacağımı, ne zaman ve nasıl emekli olacağımı bilmiyorum. Herhangi bir belgeyi bir yere beyan etmedim ya da edilecek yerleri bilmiyorum. Sağlam vatandaş gibi işlem görmekteyim.

2-Sigortaya geçme şansım var mı yoksa işyerimi kapatıp kendimi bir işyerinde sigortalı gösterirsem %51 özürlülük hakkımı nasıl kullanırım ve ne zaman emekli olurum?

3-Hangisinden emekli olmak avantajlıdır. emeklilik maaşı ve sosyal güvence açısından hangisi daha iyidir.?

Herşeyden önce sigorta başlangıcınız 18 yaşını tamamladığınız tarih olan 01.06.1996 olarak ele alınır.
İkinci olarak, son 2520 günlük primin fazlası hangi statüde ise, oradan emekli olunur. Yani en çok prim bağkur'a ise bağkur'dan, ssk'ya ise ssk'dan emekli olunur.

SSK'dan emekli olursanız, 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün prim şartı var (%40-60 arası rapora karşılık defterdarlıktan 3. derece sakatlık indirimi elde edebileceğinizi varsayıyorum).

Bağkur'dan emekli olursanız; emeklilik zamanınız geldiğinde %50-59 arasında rapor alırsanız 16 yıl sigortalılık süresi ve 4320 gün primle, %40-49 arasında rapor alırsanız 18 yıl sigortalılık süresi ve 4680 gün prim şartı var.

Ben SSK statüsünde prim yatırmanızı ve emekli olmanızı öneriririm. Zira hem emekli maaşı daha çok olur, hem de daha az primle emekli olma şansınız var.

Not: SSK'dan emekli olabilmek için çalışma yaşamınızın herhangi bir aşamasında defterdarlığa başvurup sakatlık indirimi hak etmeniz gerek. Bağkurluyken de bu başvuruyu yapabilirsiniz: http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

Üst Alt