Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5166 prim günü ile kalp hastası olan annem malulen emekli olabilir mi?

Alpagu

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,
Forumunuzu google'da ararken buldum. Benim sormak istediğim soru annem hakkında;

Kurumu:SSK
İşe başlama tarihi: Nisan 1994
Doğum tarihi: Mayıs 1967
İş günü: 5166

Annem'in 1997 yılında açık kalp ameliyatı ile kalp kapakçığı değiştirildi. Ayrıca son 2 yıldır astımı var.
Bu hafta ise kalpte ki diğer 3 kapaktada sorun olduğu söylendi. 1 aylık ilaç tedavisine başlandı ve sonuç alınamazsa ameliyat edileceği söylendi.

Benim sormak istediğim ise annemin çalıştığı iş fiziksel güç gerektiren bir iş ve doktor ağır işler yapmamasını ve dinlenmesini tavsiye ediyor. Bu durumda malulen emeklilik durumunu araştırmaya başladım. Doktor en az %60 raporunu alabilirsiniz diyor.

1)Eğer bu %60'lık raporunu alabilirsek annem malulen emekliliğe hak kazanır mı?
a) Eğer böyle bir hak kazanırsa emekli ikramiyesi alabilir mi?
b) Emekli maaşını ne civarda alabilir veya bunu hesaplamak için bir yol var mı? Ya da normal şartlarda emekli olabilse alacağı maaştan ne kadar düşük bir maaş alır.
2) %60'tan daha düşük bir rapor alırsa yine emekli olabilir mi veya başka bir yol var mı?

Sorularımı ayrıntılı sordum çünkü bu konu hakkında hiç birşey bilmiyorum.
Şimdiden ilgilenen ilgilenmeyen herkese çok teşekkür ederim.

Saygılarımla

%60 ala bilirse malülen emekli olur yada vergi indirimi almak şartıyla maliyeden erken emekli olma hakkına sahip olur maaş konusu yatırılan prime vede kazanca göre farklılık arz eder malülen emekli olursa alacagı maaş biraz az olur ama vergi indiriminden emekli olursa normal emekli maaşı alır

Eğer annenizde Maluliyet Cetveli'nde öngörülen işgücü kaybı varsa, evet, maluşen emekli olabilir.
Maaşı tahmin etmek zor. Ancak şurada yazılanlara bakım kendiniz açısından bir emsal bulabilirsiniz: http://www.engelliler.biz/forum/eme...nu-ile-ne-kadar-emekli-maasi-aliyorsunuz.html

Eğer malulen emekli olamazsa, yani Maluliyet Cetveli'nde öngörülen şartlar yoksa, ama buna karşın İşgücü Kaybı Oranı Cetveli'ne göre %40 ve üzerinde rapor alınabiliyorsa, o zaman da defterdarlığa başvurup vergi indirim hakkı elde etmek koşuluyla erken emekli olmak mümkün. Prim günleri buna da uygun.

@falim, @OturanBoğa cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Peki bu vergi indiriminden emekli olmak ile malulen emekli olma arasında ne gibi bir fark var. Yani hangisi daha avantajlı olur.

Teorik olarak, eğer gün yeterli ve yaşlılık emekliliği mümkünse, yaşlılık emekliliği daha iyidir. Ama, yaşlılık emekliliği için çok uzun bir süre varsa, ve o arada malulen emeklilik mümkünse, onca sene beklemektense malulen emekli olmak çok daha iyidir.

Sizin açınızdan, vergi indirim hakkı elde etmek 4-6 ay sürer. Bu süreyi beklemek zor gelmezse, yaşlılık emekliliği daha iyi maaş getirir diye düşünüyorum.
Ama 5200 gün primle malulen emeklilik ile yaşlılık emekliliğinde maaş farkı da pek olmaz diye düşünüyorum. Karar vermek zor :) Ben olsam, malulen emekli oluveririm hemen.

Üst Alt