Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%52 sürekli rapor ve 20 yıllık hizmet süresi ile emeklilik şartlarım nedir?

Efes2012

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar Merhaba!.
Bilgisi olan varsa yardımcı olabilir misiniz?

Yaklaşık 10 yıldır yüksek tansiyon ve kolesterol rahatsızlığım var.
6 yıl öncede kalp krizi geçirdim ve 2 adet stent takıldı.
Aynı zamanda da bel fıtığım mevcut.
2 yıl önce eğitim ve araştırma hastanesinden engelli sağlık raporu aldım.

Koroner Arter hastalığı: %30 (Stent)
Mitral kapak yetersizliği: %10
Hipertansiyon: %10
Hiperlipidemi(kolesterol): %10
Bel fıtığı : %5

Toplam olarakta %52 sürekli engelli sağlık raporu aldım. Rapor ile vergi dairesine başvurdum ve aynı oranda sürekli olarak onaylanarak vergi indiriminden de faydalanıyorum.

20 yıllık devlet memuruyum ve engelli olarak emeklilik için başvurmam durumunda SGK sağlık kurulu raporu düşürür mü ?
Eğer düşürürse hangi oranları düşürür ve bu oranlarla emekli olabilir miyim?

Bu rahatsızlıkları olan ve rapor oranı düşürülen arkadaş var mı? Yardımcı olur musunuz ?
Teşekkür ederim şimdiden.

Efes2012

Ssk nin raporu düşürme gibi bir yetkisi yoktur. vergi indirimine müracaat ettiğinizde bazen rapor oranı nı düşüre biliyorlar yada sürekli giden raporu süreli olarak onaylaya biliyorlar. Raporunuz gittiği gibi onaylanmış sürekli vergi indirimi almışsınız hayırlı olsun emeklilik için hiç bir engel yok.şartlariniz tutuyor ise müracaat ede bilirsiniz.

fenerliyizz
Şartlarım tutuyor ancak bildiğim kadarıyla SGK sağlık kurulu rapor oranlarında düşürme yapabilmekte veya rapor yenilenmesi için tekrar hastaneye sevk işlemi yapabilmektedir. Bu gibi örnekler çok fazla var. O yüzden sizin elinizde SGK nın raporu düşüremeyeceğine dair böyle bir belge evrak kanun maddesi varsa paylaşa bilir misiniz ?

Efes2012

Ssk nin rsporu düsürme gibi bir yetkisi yoktur yanlız kontrol muayenesi serki koya bilir emekli olunca.Bu şu demek oluyor vergi indirimi surekli ama ssk kontrol muayenesi isteye bilir.buda kesin olacak diye bir şey yok.Sizin hastaliginizdan dolayı kontrol muayenesi şerkı koyacağını sanmıyorum yada emeklilikten sonra üç beş yıl sonra kontrol müayenesine çağıracağını .Yasaya göre sadece kontrol muayesine çağıra bilir vergi indiriminden emekli olan her bireyi.cagirir ve tekrar Saglik raporu için hastaneye sevk eder bu da kesin olacak diye bir şey yok

Efes2012

Merhaba, SGK Sağlık Kurulu sizi tekrar hastaneye sevk edeceği için rahatsızlıklarınızın oranının değişimi gideceğiniz hastanenin heyet kurulundaki doktorlarının biraz takdirinize ve bakış açısına kalmaktadır.Çok değişiklik olacağını beklememekle birlikte her doktor muayenesi çıkışı daha önce almış doktor teşhisleri ile benzerliklerine bakmanız sonucu tahmininizi kolaylaştıracaktır.

Siz içinizi ferah tutun ,İnşAllah Sgk Sağlık Kurulu işlemlerinizin sonucunu kalbinizden geçtiği gibi sonuçlandırır.

Saygılar.

fenerliyizz

Merhaba Efes2012 isimli arkadaşımız 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı kanununa tabii 4C(Devlet Memuru) olması nedeni ile Engelli Vergi İndirimi İle Emekli olma hakkı ne yazık ki mümkün değildir.Bu sebeple sizin yazdıklarınıza farklı cevaplar vermekte ve sizle bir noktada uzlaşamamaktadır.

Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik sistemi sadece 4A(İşçi) statüsünde sigorta primi SGK kurumuna ödenen vatandaşlarımıza tanınan bir hak olup, 4B(Bağkur veya İsteğe Bağlı Sigorta) ve 4C(Devlet Memuru veya Devlet İşçisi) statüsünden SGK kurumuna sigorta primleri ödenen vatandaşlarımız bu haktan yararlanmamaktadır.

4B(Bağkur veya İsteğe Bağlı Sigorta) ve 4C(Devlet Memuru veya Devlet İşçisi) statüsünde SGK kurumuna sigorta primi yatırılan vatandaşlarımız ellerinde Engelli Sağlık Kurulu Raporu ( Hastaneden Alınan Rapor ) ve Engelli Vergi İndirimi Belgesi (Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu-Ankara Tarafından Verilen Belge veya Rapor) olsa dahi ilgili yasa gereği Engelli Vergi İndirimi İle Emekli statüsünden emekli olmaları mümkün değildir.Bu kişiler 5510 sayılı kanunun ilgili maddeleri gereği SGK kurumuna başvurarak Çalışma Gücü Kaybı Tespiti yaptırarak ve bu işleme özel alınan hastane raporu ile Çalışma Gücü Tespiti ile Emeklilik hakkından faydalanabilmektedir.

5510 sayılı kanunla uygulanan Çalışam Gücü Kaybı Tespiti için Efes2012 arkadaşımızın söylediği gibi SGK kurumunun emeklilik servisine başvurulur.Çalışam gücü kaybı tespitinin yapılabilmesi için SGK sizi hastaneye sevk edecektir.(Engelli sağlık kurulu raporu veya Engelli vergi indirimi belgelerine sahip olmanız bu sevk işlemini etkisi yoktur veya engeleyemez.)İlgili bir hastaneye sevk edildikten sonra aynı engelli sağlık kurulu raporu alırmış gibi tüm işlemlerin aynısı yaptırdıktan sonra rapor sonucu hasta verilmeden direk SGK Sağlık Kuruluna gönderilir.Burada SGK sağlık kurulu hastanenin vermiş olduğu çalışma gücü kaybı tespit raporununun doğrulunu inceleyerek nihani kararı verir.Yani ister raporun sonucu olduğu gibi kabul eder,engel oranını değiştirir veya red edebilir.

Çalışma gücü kaybı tespiti raporunda da engel oranları mevcuttur.Bu engel oranı raporun nihai onayından sonra 5510 sayılı kanunda belirtilen çalışma gücü kaybı tespiti şartlarıyla birlikte kontrol edilerek kişiler emekliye sevk edilirler.

Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik işlemlerin sonrası ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile Emeklilik işlemleri emekli olan vatandaşlarımızın hepsi gerekli görülmeleri halinde kontrol muayenesine çağıralarak ,muayene tabii tutulabilirler.Bu 2 emeklilik sisteminde de kontrol muayenesi işlemleri mevcuttur.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Çok açıklayıcı olmuş öncelikle teşekkür etmek istiyorum.
Ancak devlet memurlarının emeklilik işlemlerinde şöyle şey söz konusudur bildiğim kadarıyla;

Devlet memurları aldıkları engelli sağlık kurulu raporlarını kurumları aracılığı ile SGK an göndermeleri ve emeklilik işlemlerinin değerlendirilmesini istediklerinde;
SGK bu engelli sağlık kurul raporlarını SGK sağlık kurulu tarafından en uygunluğu hemde hangi hastalıklara hangi oranların verildiği ve çalışma gücünde ne kadar kayıp oluşturduğu değerlendirilmekte ve şüphe oluşması durumunda tekrar muayenesi isteyebilmektedir.
Benim öğrenmek istediğim ise ;
Örneğin SGK sağlık kurulu örnek vereyim yüksek tansiyon çalışma gücü kaybı değildir veya tansiyon, bel fıtığı çalışma gücü oluşturmamaktadır şeklinde ifade ile o hastalığa verilen oranları düşürüp geri gönderebilmekredir.

Hangi rahatsızlıklar hangi sebeplerle SGK tarafından silinmektedir.
Ben bunu öğrenmek istiyorum aslında .
Teşekkür ederim ...

Devlet memuru olduğunuz için şartlar farklı o yüzden araştırın ona göre adım atın

Efes2012

Rica ederim.Aslında söyledikleriniz tamamı doğrudur.Kurumuzun göndermiş olduğunuz engelli sağlık kurulu raporunu SGK sağlık kuruluna danışarak değerlendirdiğini belirtmek isterim.Bahsettiğim çalışma gücü kaybı tespitinde nihai karar SGK sağlık kuruluna aittir.

Sizin bahsettiğiniz gibi bu kurul değerlendirmeleri yönetmelikler çerçevesinde engelli sağlık kurulu raporu ile aynı dayanak üzerinden değerlendirmektedir.Ancak ülkemizde hastanelerin kişilerin rahatsızlıklarını farklı yorumları nedeni ile engel oranlarından değişiklik olabilmektedir.Nihayetinde SGK Sağlık kurulu engelli sağlık kurulu raporunuzun tabii olduğu yönetmeliğe uygunluk denetlemesini yaptığını söyleyebiliriz.

Daha öncede ilettiğim gibi içinizi ferah tutun ve mutlaka kurumuzun ilgili birimleri ile istişare halinde ilerlemeye dikkat edin.

İnşAllah herşey gönlünüzce olur.

Saygılar.

Üst Alt