Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%53 oranında rapora sahip çocuğum var. Erken emeklilik hakkından yararlanabilir miyim

atiye37

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Sevgili oturan boğa bemim %53 oranında özür oranına sahip mental retardasyon ve epilepsisi olan 19 yaşında bir oğlum var. Ben 41 yaşındayım.1997 den bağ-kur girişim var 9 senelik bağ-kur um var. 2,5 senedirde bir kurumda sigortalı olarak çalışmaktayım. Oğlumun durumundan dolayı erken emeklilikten faydalanabilir miyim. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.

Maluliyet derecesinde sakat (bkz: madde 15)* çocuğu bulunan annelerin (Babaların böyle bir hakkı yok) emekliliğinde hem zamanda hem de prim gününde avantajı var: İlgili genelge

1 Ekim 2008'den sonra normalde 2000 gün prim ve 5 yıl da süre olsun emekliliğinize.
İşte bu yeni yapılan düzenlemeyle, 1600 gün prim yatırdığınızda, bu prim (1/4 oranında arttırılacak ve) 2000 olarak sayılacak. Ve emeklilik sürenizden de 5 yıldan 400 gün olarak düşülecek. Yani normalde 400 gün erken emekli olacaksınız.
Not: 1 Ekim 2008'den önceki primler için bu 1/4 kazanım söz konusu değil. Sadece 1 Ekim 2008'den sonra yatırılan/yatırılacak primlerde geçerli.

* Başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma hâlleri
MADDE 15 – (1) Sigortalıların ve özürlü çocuklarının başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda sayılacağı hâller aşağıda gösterilmiştir.
a) Kuadripleji, parapleji, dipleji ve sigortalının yaşamını kendi başına yürütmesine engel hemipleji veya merkezi sinir sisteminin sfinkter bozuklukları ile birlikte olan diğer hastalık ve arızalar.
b) Süreli veya sürekli ruh sağlığı ve hastalıkları kliniğinde kalmayı gerektiren ve tedavi edilemeyen psikotik hastalıklar.
c) İki gözde de yüzde yüz (tam) görme kaybı.
ç) İki elin kaybı.
d) Bir kolun omuzdan ve bir bacağın kalçadan kaybı.
e) Her iki bacağın alttan en az 1/3’ünün kaybı.
f) Tedavisi olanaksız bir hastalıktan ileri gelen ağır beslenme bozuklukları ve kaşeksiler.

Benim 19 yaşında %53 engelli bir çocuğum var erkek saglıktan ve hiç bir şeyden yararlanamıyor ben ve eşim çalışıyoruz 9 sene bag kur 2.5 senede siğortam var ben çocuğumdan yararlanıp erken emekli olabilirmiyim ( Çocuğum bakıma muhtaç ) Hiç bir aylık ve siğortadan yararlanamıyor saglıktan bana bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim Ben 41 yaşın da bir bayanım..

Yukarıdaki cevap gözden kaçmasın..

Üst Alt