Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5300 gün primi varken 2015'de memur olan kişinin emeklilik şartları..?

Poli

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Ufuk bey, 1999 ssk 4A girişli (5300 günü olan) çalışan 2012 de aldığı rapor ve vergi indirimi ile 2015 te memur olarak atandıysa emeklilik zamanı geldiğinde tekrar rapor istenecek mi ?

Seninle aynı sartlari taşıyoruz..engelli karşısındayız ama emeklilikte istenirmi cevap yok burda...

Bu sorulan soru Ödüllü soru ? Cevaplayabilecek çıkmadı daha...

pasini Poli

Birinci varsayım:

Kural 1: 1 Ekim 2008'den sonra ilk kez memur olacaklar emeklilik için şu tabloya tabiler:

2008_sonrasi.PNG

Kural 2: Kişi hem hizmet süresini hem de ilk sigortalı olduğu tarihten emekli olacağı zamana kadar geçen süre (sigortalılık süresi) şartını tamamlamalı ki emekli olabilsin.

Kural 3: 4c yani kamu personeli statüsünde emekli olabilmek için son 2520 gün primin 4c statüsünde olması şart. (yani poli, 1261 gün kamuda çalıştığında 4c statüsünde emekliliği hak edeceksin)

İkinci varsayım ise şu:

İlk kez memur olmadan önce yatmış sigorta primi var, bu prim gün sayısı ilk kez memur olunan tarihten geriye doüru çıkartılır.
Kural 1: Bu tarih 1 ekim 2008'den önceye gidiyorsa: Kişi 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine göre 5400 gün hizmet süresi ile emekli olur. Ne var ki aynı dönemdeki kurala göre bir kişinin 657 özlük hakkı kazanabilmesi için 10 yıllık kamu hizmeti gerekir. Yani, 10 yıl kamuda çalışmalısın Poli.
Kural 2: Bu tarih 1 ekim 2008'den sonraya geliyorsa, bu durumda emeklilik için yukarıdaki tabloya tabisin

Sayın OturanBoğa pasini

son 3,5 yıl ( [FONT=sans-serif]1261gün ) kuralını biliyorum, 5400 gün ile 2008 yılı öncesine gidiyorum bu durumda , yani emeklilikte 5510 sayılı kanuna bağlıyım,
emeklilik için Memur statüsünde 10 yıl kamuda çalışma zorunluluğunun geçtiği bir genelge yada bir belge varmı, varsa nereden ulaşabilirim, ?
5400 gün ile 4a'ya göre emekliliğime 2 yıl var, bu durumda ssk-4a 'lı olarak emekli olmak daha avantajlı, Fakat bana gelecekte daha olumlu getirisi olucağını düşündüğüm için kamu memur emeklisi olmak daha avantajlı geliyor.

Siz böyle bir durumda olsaydınız seçiminiz ne olurdu ?[/FONT]

Poli

Benim kuralım net: en erken ne zaman hangi statüde emekli olabilirsen ol. Hele de 5510 sayılı yasa ile birlikte zaten memurluğun hiç bir artısı kalmadı gibi bişey...

Peki emekli olurken yeni rapor istenmesi sozkonusumu...

[FONT=sans-serif]@[/FONT]pasini OturanBoğa

5400 prim günüm var, memur oldum , özlük haklarım için 10 yıl daha kamuda çalıştım , (zaten sigorta girişim 1999 4a) tam emekli olucam tekrar rapor çilesi.. durumu benim gibi olan çok kişi var, öğleyse memur olmanın hiç bir getirisi yok engelliye.. bu benim yorumum, farklı görüşü olan yorum yapabilir.

Benim 2008den önceye gidiyor ssk günlerimi saydirdigima göre genede rapor isteniyormu

pasini,

İşte, yukarıda yazdığım gibi, hangi varsayımın doğru olduğuna bağlı bu.

Teşekkürler ben hangi varsayima uyuyorum anlamadım.ama genede çok sağol kardeşim

pasini
Yeni rapor istenecek ya da elinizdeki rapor emeklilik açısından tekrar değerlendirmeye alınacak.
Vergi indirimindeki gibi emekliliği önceden garantileme durumu yok yani.

arkadaşlar benimde durumum sizinki ile aynı.ben sosyal güvenlik kurumuna mail ile bu soruyu sordum soru ve gelen cevap aşağıda ancak henüz bizim şartlarımızı taşıyıpta emekli olan biri ile tanışamadım.benim sürem 2016 yılı kasım ayı gibi dolacak inşallah bir problem cıkmadan emekli olabilirim...

T.C.SOSYAL GÜVENLİK KURUMU[ASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
Konu: 02.07.2015 Tarih ve 7177 numaralı başvurunuz.
Sayın

Merhaba,%42 Engelliyim.23.03.2001 Tarihinde SGK lı olarak işe başladım. 4.321 prim günü ile 30.04.2013 tarihinde ayrılıp, 10.05.2013 tarihinde engelli memur olarak Sağlık Bakanlığına atandım.Hizmet birleştirmesi yapıp sgk günlerimi emekli sandığına aktardım.halen 2 yıl gibi bir süredir engelli memur olarak görevime devam etmekteyim. - Memur olup emekli sandığına geçtikten sonra emeklilik şartlarım nedir acaba?Ne zaman emeklilik müracatı yapabilirim? İlginize şimdiden teşekkürler...

Cevap: Kurumumuza Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapmış olduğunuz başvuruya ilgili birim tarafından verilen e-posta cevabı aşağıda sunulmuştur.
Şayet, Özürlü Kontenjanından YARARLANARAK göreve girmiş iseniz, tarafınıza ÖZÜRLÜLÜKTEN dolayı emekli aylığı bağlanabilmesi için, (varsa Sigortalı ve Bağ-Kur’lu hizmetleriniz de dahil olmak üzere) TOPLAM HİZMET SÜRENİZİN en az 15 yıl olması yeterli bulunmaktadır. Ancak son 7 yıllık fiili hizmet sürenizin en az 3 yıl 6 aylık kısmının Devlet Memuru statüsünde geçmiş olması gerekmektedir.
Bilgilerinizi rica ederiz.
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
Bilgi Edinme Birimi

Günler birleştiğinde memurüyeye başlama tarihi 99a gidiyor.o zaman eski yasaya göre değerlendirilip istenmemesi lazım bence.ayrıca diyelim ki yeni rapor istendi ve bu kez yüzde kirki gecemedik.emeklilik için 60 yasinimi bekliyoruz o zaman...

Size kardeşim yeni rapor vs istendi mi.birde hizmet birleştiğinde kademe derece düşüyorum.nelere etkisi oldu birlestirmenin...

1998 girişliyim. emekli sandığı benden yeniden rapor istemedi, raporumun aslını istedi gönderdim. Ancak bu herkes için geçerli değil, bazılarından yeninden rapor isteyebiliyorlar. Sanıyorum bu hastalığın çeşidine göre değişiyor.

bende ocak 1998 girişli emekli sandığı 4/c 270 günüm var. Ağustos 1999 ssk girişi ile 4500 pirimin var haziran 2015 memurluğa başladım %46 vergi indirim var hangi şartlarda emekli olurum çözemedim yardımlarınızı bekliyorum.

Üst Alt