Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

55 bin TL'lik araba alırsak evde bakım aylığı kesilir mi?

BakalimBilelim

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Öncelikle herkese merhaba. Şuna emin olun ki birçok konu başlığını incelememe rağmen bu soruyu soruyorum. Nitekim hep farklı şeyler yazılıyor ya da ben öyle okuyorum gibi geliyor. Geleyim soruma...

Babaannem ve oğlu olan Amcam, köyle birlikte oturuyorlar. Yani evde iki kişiler sadece. Parasal aylık vb. açıdan konumları şöyle;
Babaannem sadece dulluk maaşı alıyor(3 aylık)
Amcam ise babaanneme(yüzde 95lik raporu üzerine) bakmak suretiyle bakıcı/bakım aylığı alıyor.

Ben, babaannemin raporu üzerinden yaklaşık 80 bin liralık(en fazla) bir araç almak istiyorum ve ötv düşünce 55 bin liraya gelecek bana yaklaşık... Böyle bir şeye kalkıştığımda amcamın bakıcı aylığı kesilir mi? Çevreme bakıyorum da 200bin liralık cip alıyor herkes, ben ise alırım-alamam kaygısından kendimi yiyorum. Esasında asıl kaygı duyduğum nokta, amcamın maaşın kesilme durumu ki böyle bişey olursa sorumlusu ben olacağım...

Net cevabı var mıdır bunun?

BakalimBilelim
hanede iki kişi yaşıyor dul maaşı 3 ayda bir aylığı 500 evde bakım maaşı ayda 1085 hesap yapalım yardım fonu gelir sınırı 460 aile bakanlığı 960 aylık olarak hesap yapacan dul aylığı 500 tl vakım aylığı 1085 tl aracım 100 de biri haneye değil edilecek 500 de arac 1085x500x500=2085 eder hesabıma göre kesilir aile bakanlığı sınırınız 1900 ediyor 350 tl ile aşıyorsunuz dul aylığıda öyle bende arac aldım az cok tecrubem var aracım hane gelitine 80 binlik araclarırsanız indirimli fiyatı yansımaz indirimsiz hali yansır siz yinede bir kurumlara bildirin

Ya ben bu duruma şaşıyorum, bu millet 200 bin liralık cipleri nasıl alıyor o halde?

1 milyon dolara bugatti falan almıyorsan hiç bir şey olmaz. Ayrıca devletin şu an kendi koyduğu ötv dahil 200bin sınırı var. Evde bakım paranı yemedin biriktirip araba aldın. Hiç bir şey olmaz.

Engelli olan babaannen aracı alan sensin ? sence burda bir şaibe yok mu ?

naginni679

Niye ki, şaibe nerede? Zihin gücüyle araba kullanmak mı icat edildi yoksa? Nasıl kullanacak arabayı babaannem?

Böyle boş konuşan adamları her platformda görüyorum, özellikle son yıllarda...

Gerçekten boş konuşuyorsun naginni. Tunceli’li kardeşim işini sağlama almak istiyorsan il veya ilçe sosyal hizmetler müdürlüğüne git bence. Hatta bizzat müdürle görüş. Sonucu burdan bildirirsen sevinirim. Hiç olmazsa gereksiz insanlarla polemiğe girmemiş olursun..

Master

Olmaz olur mu,
Adı üstünde,Devlet bakım parası veriyor engelliye en iyi şekilde baksın, giydirsin, yedirsin diye. Biriktirme bile olmaz.
Kurum, sonradan alınan arabanın hesabını sorar.

Başkası Araba alsa bile, trafik kayıtlarında engellinin adı geçer, araba engellinindir. @BakalimBilelim iyi düşün, mirasçıları

Babaanne'ne bakan amcan arabayı sen alıyorsun birileri cinayet işlese bir açığını bulsa sende mi işleyeceksin ? Millet nasıl vergi kaçırırız derdine düşmüş. O aylık kesilmiyorsa bile kesilmeli. Senin yapacağın şey hem bakım aylığı hem 200bin liralık cip alan varsa onları ihbar etmen. Ama sen babaannene bakıyorsundur. Araba tabi ki al. Bu arada 200bin liralıkta olabilir sonuçta yasal bir hak o kadına bakacaksın hastaneye getir götür yapacaksın. Ama sorduğun durumda babaannene bakan sen değilsin.

Hocam siz ve siz gibiler neyin peşindesiniz? Ortada bir hak var ve faydalanmaya çalışıyoruz. Vergi kaçırmak nedir ya? Yanlış yerde arıyorsunuz vergi kaçıranları! Siz kaç kişiyi şikayet ettiniz bu zamana dek?

Hocam siz ve siz gibiler neyin peşindesiniz? Ortada bir hak var ve faydalanmaya çalışıyoruz. Vergi kaçırmak nedir ya? Yanlış yerde arıyorsunuz vergi kaçıranları! Siz kaç kişiyi şikayet ettiniz bu zamana dek?

hak senin değil biz<de bunu belirtiyoruz amcanın hakkı

Adamı perişan ettiniz verdiğiniz cevaplarla birazda iyimser olun adam engellinin parasını ekmeğini hakkını yemiyorki ne güzel fırsat işte 80 binlik araç 55 bin tl ne güzel vergi yok ötv mtv yok bunları bütün herkes yaşması gerek engelliyiz diye yok bizim hakkımızdır yok indirimden sadece biz yararlanırız diye bi mantıkmı olur hayat pahalı her genç her adam bir araç sahibi olmak ister bir nevi ihityaç her eve araba lazım güzel bişeydir ama türkiyede hayat pahalı arabalar en az 100 Binden başlıyor allah var 100 bin ne demek birbirimize yardımcı olmayacaksak insan değiliz ben engelliyim ailemde araba var gerçekten böyle indirimden yararlanmak isteyen olsaydı kendi adıma alır verirdim çünkü benim kaybım yok sizin kıyasladığınız sanki engelli bireyin yerine sağlam adam torpil yaparak memur olmaya çalışıyor yaptığınız bu Türkiyede herşey ucuz olsun kim kime ihiyacı düşer herkes mutlu geçinir.
Arkadaşım sormuş olduğun ailem adına araba alırsam ailem 2022 maaşından yararlanıyor kesinti olurmu yeni yasalar yeni kanun çıktı tam olarak bilmiyorum ama mantıklı olarak baksak engelliye araç hakkı veriyor engelli birey aracı alması için maaşımı kesilmesi gerek maaş kesilirse araç hakkı ne oluyor.

Bak iyi oku:

Görüldüğü üzere, 2022 sayılı yasa kapsamından aylık alabilmenin en temel şartı muhtaçlık şartına sahip olmaktadır.

İşte, bu durumda, ÖTV’siz sıfır kilometre araç alındığında, doğrudan 2022 kapsamında bağlanan aylığı keser diye bir ifade kullanılamaz. 2022 sayılı yasa kapsamından aylık alan kişiler üzerine ÖTV’siz araç alındığında, bu aracın, 2022 aylığı alan kişinin gelirinde ne kadarlık artış yaptığı kontrol edilir. Bu hesaplama ise şu şekilde yapılmaktadır. Şöyle ki; ÖTV’siz sıfır kilometre otomobil alındığında, bu aracın vergi değeri çıkartılır. Bu vergi değeri çıkartıldıktan sonra, aracın kasko değeri neyse bu değerin 120’de biri aracın değeri olarak alınır. Aracın değerinin 120’de biri, 2022 aylığı alan kişinin hanesinde kaç kişi oturuyorsa hanedeki kişi sayısına bölünür. Bu şekilde hanede oturan kişilerin araç alındıktan sonraki yeni gelir miktarı hesaplanır. Eğer bu şekilde yapılan hesaplama sonucunda, hanede araç alındıktan sonra kişi başına düşen aylık gelir miktarı net asgarî ücretin üçte birisinden fazla çıkmışsa, 2022 aylığı alan kişinin maaşı kesilir. Otomobil alındıktan sonra, hanede kişi başına düşen gelir miktarı, net asgari ücretin altında kalıyorsa, 2022 aylığı kesilmez ve devam eder

macasi

Kusura bakmayın da boş yapıyorsunuz hocam, hakkımız olduğunu düşünüyoruz ki alıyoruz. Senin elindeki hakkındır-hak değildir kıstası nedir ki? İtham ederken biraz makul olun arkadaş... Eğer ki bir saldırı yapacaksanız; hayatında görmediği, yanına gitmediği, halini hatrını sormadığı kişilerin engelli raporları üzerinden araç almaya çalışanlara saldırın. Tabi bizim gibi efendi şekilde araştırma yapmak, işi usulüne göre yürütmek isteyen isteyenler dışındakilere cesaretiniz yeter mi bilemeyiz.

Arkadaşım sen tepkini yanlış kişilere yapıyorsun. Ona bakarsan ben de sahte engelli raporu ile, yok %10 damar hastalığı, yok %20 psikoloji cart curt hikayelerle %40'ı doldurup kamuya engelli KPSS'den(bedavadannn) girenlere sardırayım. Siz hiç bunları düşündünüz mü? Sahte engelli ayağıyla çevrilen dümenleri düşündünüz mü? Bunların üstüne gittiniz mi?

kardeş benim bir tanıdık vardı çocuguna bakım parası ve ayretten 3 ayda bir 2022 maaş da alıyordu çocugunun raporuyla hyundai accent sıfır araba aldı ötv mtv yararlandı ve bakım parası 2022 maaş hiç biri iptal olmadı yıllarca kullandılar

naginni679

Amca araba süremiyor, hakkı sana verelim o zaman, ne dersin, uygun mudur? Gevezelikten başka birşey değil yaptığınız...

Bunlar senin tepkin ve düşüncelerin mesela şöyle bak engelli olan sensin sizin ailede araba yok abin var baban maddi durumunuz normal birbirinize düşkün bir ailesiniz ve sende bizim bi arabamız olsa desen arabayı sen almış olsan ailenin abin yada baban kullanmasını istemezmisin yada şöyle diyelim sen arabayı kullanacak durumda değilsin ama ailende olmasını istemezmisin ben kullanamıyorum benim adıma alıp kullanamazlar bunumu yapmak istersin ortadaki duygu nedir çıkar nedir senmi kaybettin devletmi zarar etti elektirikle faturayla kıyaslanmaz aile içindeki bağ herkesin düşüncleri seninki gibi değişiyor olabilir ailesine can düşman inat olan var herşeyim ailem için diyende var.

Yahu arkadaş bir soru sormuş ve konu nerelere gelmiş, almaya hakkı var aynı soyadı paylaşıyorsa. Bu hakkı onada babaannesi veriyor. Biz ne için alacağını sorgulayamayız belki babaannesini hastaneye götürüp getirecek bizene - sizene.

Kardeşim ben babamın üzerine araç aldım 2015 yılında bir kaç ay sonra maaşı kesildi, geçim sınırını aşmışız tamam dedik. Devlet 40.000 TL'lik araçtan 12.500 TL ÖTV indirimi yaptı ama babamın 5 yıllık yani 30.000 TL'sini kesti. Bu saçmalık başka bir şey değil. Bu arada babamın hiçbir geliri yok (biz aynı hanede değiliz ama muhtaç etmiyoruz) Dedim vakıfa babamın hanesine abimler dahil oldu hane sayısı çıktı 8'e siz başvuruyu niçin almıyorsunuz kanunda demiyorlar mı 2022 maaşı için gelir 455 TL'nin altında olmalı diye araştırın dedim ben baktım 400 TL'nin altına düşüyor bu nasıl iştir!

Bana ne derse beğenirsin evet kanun öyle ama bakanlık araba oldumu direk kabul etmiyor isterse muhtaç olsun araba oldumu gelirli olunuyormuş bilinmeyen kaynaktan para girişi oluyormuş. Bence iyice araştırmadan sakın bir şey yapma, bana kalırsa keserle muhtaçlık durumuna bakmıyorlarmış. Bu kanun baştan aşağıya hatalı Bimer'e yazdım milletvekilleri ancak değiştirebilir bende zaten onu istedim ama nafile.

Hakimler Neden ek karar vermiyor, bir bildiği var Hakim Beyin,
Bizim bir akraba var 80 yaşındaki engelli dedesinin üzerinden araba alacaktı torunu,
aklı başında olmadığı için mahkeme kararı gerekiyordu,Hakim,Red kararı verdi
Tabii devletten bakım maaşı alıyordu.

macasi

Ciddi manada sorunlu bir kişiliksin. Sana cevap vermeyi dahi uygun görmüyorum kendim için. Doğru düzgün cevap veren arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Not: Engelleri arkadaşlara geveze diyor... şeklindeki ithamlarla diğer arkadaşlara bana karşı tahrik ederek neyi amaçlıyorsun? Yazdıklarını gözden geçir istersen!

şimdi kesiyorlar hemde faiziyle geri almada varmış bu son değişiklikten sonra

Kolayı var babannenı yanına al sen bak.

macasi

Kimsenin hakaret ettiği yok bunu bile yanlış anlaman senin tepkilerni düşüncelerini ortaya koyuyor.

BakalimBilelim

Ben hakkım olmayan bişeyi asla elde etmem o arabada milletin hakkı var binmem... ayrıca içindeki fitneyi gayet iyi görüyorum ben

Yaşlı bir insan neden engelli sayılıyor ki orasıda saçmalık herkes devletten geçinme derdinde gururlu bir insan böyle şeylere tenezül etmez bisürü amca var ihtiyacı olduğu halde yaşlılık maaşına başvurmuyor eski insanlar başka düşünüyor tabi

naginni679

jeep e binene evde bakım maaşı veren bir hükümet var arkadaşım adam 55 bin tl arabaya binmiş çok mu yahu :eek:

fantastik

Doktor Raporu var engelli olmuş işte
Normal yaşlı adam gibi değil herhalde
Nice çığ gibi Yaşlılar var, emekliler parkında Parti peşinde koşuyorlar

Üst Alt