Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5510 sayılı yasadan sonra memur olarak göreve başladım. Ne zaman emekli olurum?

kalkerli

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar 5510 sayılı yasadan sonra memur olarak göreve başladım.aşağı yukarı 7 yıllık hizmetim var.yakınlarda çeşitli rahatsızlıklarımdan dolayı %45 engelli raporu alıp vergi indiriminden faydalandım.öğrenmek istediğim engelli raporuma istinaden erken emekli olabiliyormuyum?

kalkerli

Göreve başladığınız tam tarih nedir?

Öncesinde tam olarak kaç günlük sigorta priminiz vardı?

16.02.2009 tarihinde göreve başladım.yüzde 45 lik raporu yeni aldım.vergi indiriminden faydalandım.
fakat erken emeklilik ile ilgili bilgi almak için emekli sandığıyla görüşmemde yetkili kişi erken emeklilik diye birşeyin olmadığını sadece malulen emeklilik olduğunu söyledi.oran yüzde 40-60 falan derken lafı ağzıma tıkıp oran diye birşeyin olmadığını sadece raporda çalışamayacak şekilde diye bir yazı olması durumunda malulen emeklilik işleminin olabildiğini söyledi.
acaba yüzde 40-60 arası raporu olan kişilerin erken emekliliği sadece ssk ve bağkurlularda mı var?Devlet memurlarını kapsamıyormu bu kanun acaba?

arkadaşlar merhaba.

yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için ve daha rahat anlaşılabilmesi için rapor oranım yüzde 45 olarak aldım demiştim.

raporum şuanda belli oldu.% 61 oran almışım.

henüz vergi dairesi başvurmadım.bayram sonrası ilk işim vergi dairesine başvurmak olacak.

bu oranla emekli olunabilirmi?erken emekli yada malulen emekli.

yeniden değerlendirirseniz sevinirim.

sayın oturan boğa ; memuriyete başlangıcım 16.02.2009 daha öncesinde 2006-2007 yılları arasında 3 aylık bağkur 3 aylık ssk primim var.

kalkerli

Bağkur gün sayınız ile SSK gün sayınızı toplayıp memuriyete başlama tarihinizden geriye doğru o kadar gün kadar gittiğinizde eğer 1 Ekim 2008'den önceye varılıyorsa, bu durumda 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine tabisiniz emeklilik için:

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.

öncelikle ilginize teşekkür ederim.
6 aylık diğer primlerimi hesaplarsam 1 ekim 2008 öncesinde işe başlamış gibi oluyorum.
hastaneden aldığım oran % 61 bu oran ankaraya gittiğinde oranı düşürürlermi?
düşürmezlerse malulen emeklilik hakkım varmı?bilgi verirseniz sevinirim.
ama daha önce dediğim gibi devlet memurluğu ile normal ssk lıların malullük ve erken emeklilik sartları farklı gibi geldi bana.
bilgi verirseniz sevinirim.

kalkerli

Oranı düşürürler mi, bilemem.

Malulen emeklilik için temel alınan kriter, maluliyet cetveli'dir. Bu cetvele göre malul sayılacak düzeyde işgücü kaybı yoksa, malulen emekli etmemek için elinden geleni yapar sgk. Ama sizin kurumunuz %61 oranlı raporunuza bakıp görevinizi yapamayacağınız yönünde değerlendirme yaparsa, malulen emeklilik de mümkün olabilir.

Üst Alt