Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5510 sayılı yasanın 28. maddesi ile emekli olan engellilerin maaşı..?

Altruder

Üye
Konular
26
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

İlk sigortalı olduğum târih; 20.06.1994 şeklindedir. 2004 yılı 30 Mayısında engel durumum oluştu. 2004 yılı Mayıs ayından beri ruhsal ve duygusal olarak engelliyim.2014 Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda başarılı oldum ve 02 Haziran 2015 târihinde kamuda işe başladım. Engel oranım, %40 olarak belirlendi ve raporlarımı 2 senede bir devlet hastânelerine giderek uzattım. Vergi indiriminden faydalanıyorum. Okuduğum bâzı metinlerde, engelli emeklilik maaşlarının düşmeyeceği ve 5400 prim günü üzerinden emekliliğin hesaplanacağını okudum. 4a, 4b, isteğe bağlı ve 4c sigortalılıklarım oldu. 4a prim gün sayım 1275, 4b prim gün sayım 1330, 4c prim gün sayım 733 gün şeklindedir. SSK toplam; 2605 gün, emekli sandığı olarak; 733 gün olmak üzere, toplam prim gün sayım 3338 şeklindedir. 01.01.2015 târihinden sonra da mêmuriyete başladığımdan, 18 yılımı da doldurduğumdan, 4680 prim günümü tamamladığımda emekli olabileceğimi hesap ediyorum, bu doğru mu? Yoksa daha az bir prim günü ile mi emekli olacağım? Toplam prim tutarım; 112.000 TL civârındadır.

2004 yılından sonra da çeşitli özel sektör kurum ve kuruluşlarında çalıştım. Ancak beni işe almazlar diye engel durumumu belirtmedim. Normal çalışanlar gibi çalışma hayâtı geçirdim. Şu halde prim günüm 4680 doğru mu, yanlış mı? Prim günümü tamamladığımda, emekli olmamı tavsiye ediyor musunuz? Daha fazla çalışırsam, emekli maaşım artar mı? Ne kadar çalışırsam çalışayım, emekli prim gün sayım her zaman 5400 gün üzerinden mi hesaplanacak? Yaklaşık olarak hesaplanıyorsa ne kadar maaş alabileceğimi bana yazabilir misiniz? Bir çok makâlede okuduğuma göre, engelli maaşında emekli olunduğunda düşüklük olmuyormuş. Ama okuduğum diğer bir çok sitede de; normal mêmurun, emekli olduğunda aldığı emekli maaşından çok daha düşük bir maaşın engellilere bağlandığını okudum. Bilgilendirme yaparsanız çok sevinirim. Teşekkür eder, kolaylıklar dilerim.

Altruder
5510 sayılı kanun kapsamında işe başladık. 5510 sayılı kanuna göre emekli olan arkadaşımız yok nasıl hesap yapacağız ne yapalım inan ki bilemiyorum. Emekli olan bir arkadaş olur ise öğreneceğiz ..

Bende bu durumu çok merak ediyorum daha önce forumda sorduğumda net cevaplar alamadım beklemedeyiz.

ben emeklilik dilekeçsi verdim 1.5 ay oldu süreç uzun sürecek sanırım tekrar rapor isteme filan.. gelişme olursa paylaşırız.. ama 5510 kanunda göre maaş yarı yarıya düsecek kesin olan o oysa 5434 sayılı kanuna göre olsak en az 1750 tl alacaktık.. 2008 sonrası kanun çok yaraladı..

Üst Alt