Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5510’a tabi görevden ayrılmış memur için engelli emekliliği..?

Konular
2
Reaksiyonlar
120
okyanusu geçtik derede boğulduk
1) 5510'a tabi memurların engelli emekliliği için;
Burası okyanusu geçtiğimiz yer:
- % 50 ila % 59 arasında ise ve bu durumu SGK Sağlık Kurulunca karara bağlanırsa memurun en az 16 yıldan beri sigortalı olması ve 4320 gün,
- % 40 ila % 49 arasında ise ve bu durumu yine SGK Sağlık Kurulunca karara bağlanırsa bu defa memurun en az 18 yıldan beri sigortalı olması ve 4680 gün,

+ SGK Hastalık Listesinde tanımlı tedavi ile kısmen düzelen ORTA tanılı hastalığımız var
+ 23 yıllık sigortalılık süremiz var
+ toplam prim gün sayımız da 4689 gün

Burası da derede boğulduğumuz yer:
SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ
MADDE 56 – (1) Yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için, sigortalının Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının; ...
(2) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalıştıkları kurumlarına müracaatları ile kurumlarınca alınacak emekliye sevk onayının bulunduğu emeklilik belgesinin Kuruma gönderilmesi şarttır.

(3) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalıların emekliye sevk işlemleri Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen makamların onayıyla tamamlanır. Ancak, özel kanun hükümleri hariç olmak üzere yetkili makamın emekliye sevk onayı alınma süresi, talep tarihinden itibaren bir ayı geçemez. ...

Özetle; 4C'li emekli olmak istiyorsa kurumuna başvurmalı yani engellilikten emekli olmayı isteyenlerin mutlaka bu talepte bulundukları tarihte memur olarak çalışıyor olmaları gereklidir.

+ Müstafi durumdayım yani memur değilim. Dolayısıyla emekli olmam mümkün değil, değil mi ?

Mevzuattan anlayan, yasa ve yönetmelik okumayı bilen birileri derede boğulan bu kardeşinize can simidi olabilir mi ?
Kamu görevlilerinin emekliye sevk onayları

MADDE 48- (Değişik birinci fıkra: 17/4/2008-5754/28 md.) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında olanların yaşlılık, malûllük veya vazife malûllüğü işlemleri;
a) ...
b) İstek üzerine veya yaş haddi, malûllük veya vazife malûllüğü hallerinde kamu idaresinin en yüksek amirinin,
c) ...
d) ...
e) ...
onayı ile tekemmül eder.

Özel kanun hükümleri hariç olmak üzere yetkili makamın emekliye sevk onayı, talep tarihinden itibaren bir ayı geçemez.
....
Birinci fıkranın (b) bendine göre emekliye ayrılmak isteyenler için her durumda, istek tarihinden itibaren bir aylık süre sonunda ilişikleri kesilmiş sayılır.

+++ 2021 yılında henüz müstafii olmadan önce çalışmış olduğum kuruma "2016 tarihli engelli raporumla (sürekli), 5510 sayılı kanunun 28 maddesinin 5. fıkrasına göre emekli olmak istediğimi belirten" dilekçe vermiştim.

1) Dilekçeme olumlu veya olumsuz bir dönüş olmadı. Dilekçemin ucu açık kaldı, sonrasında da müstafii duruma düştüm zaten.
- Madde 48 deki Özel kanun hükümleri hariç olmak üzere yetkili makamın emekliye sevk onayı, talep tarihinden itibaren bir ayı geçemez.
2) Sonuç olarak ortada bir emeklilik dilekçem var.
- Madde 48 deki Birinci fıkranın (b) bendine göre emekliye ayrılmak isteyenler için her durumda, istek tarihinden itibaren bir aylık süre sonunda ilişikleri kesilmiş sayılır.

SORU : 5510 a tabi memurların engelli emekliliğine başvururken memur olarak çalışmalarını gerektiren emekliye sevk onayları şartını 2021 yılında vermiş olduğum emekli dilekçesi ile karşılamış oluyor muyum ?

Şahsi fikrim emekliye ayrılmak isteyenler için her durumda, istek tarihinden itibaren bir aylık süre sonunda ilişikleri kesilmiş sayılır. hükmü ile bu şartı karşılamış oluyorum.

Mevzuata hakim yasa ve yönetmelikten anlayan arkadaşların yorumlarını merak ediyorum.

Memurluktan ayrıldıktan sonra 4a-b sigortalılığınız var mı?

son 7 yıl kuralına göre 4c yi bertaraf etmek için son 1 yıl 4a ile sigortalıyım.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Aslında 5510 da engelli emekliliği için şartlar 4a, 4b, 4c fark etmiyor, başta SGK Hastalık Listesi olmak üzere şartlar aynı.
Kamudaki emekliye sevk onayı, şeytan ayrıntıda gizlidir hesabı çok ince bir detay.

20 eylül 2021 de vermişim emeklilik dilekçemi.
11 Kasım 2021 de de müstafii olmuşum.

Kamudaki emekliye sevk onayı yani 5510 - madde 48 de b) İstek üzerine veya yaş haddi, malûllük veya vazife malûllüğü hallerinde kamu idaresinin en yüksek amirinin, onayı ile tekemmül eder. Birinci fıkranın (b) bendine göre emekliye ayrılmak isteyenler için her durumda, istek tarihinden itibaren bir aylık süre sonunda ilişikleri kesilmiş sayılır.

Bana göre 20 Eylül 2021 de vermiş olduğum emeklilik dilekçesinin 1 aylık süre sonunda cevaplanmamış olması kamudaki emekliye sevk onayı hükmünü karşılamış oluyor.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Sonuç olarak yaşayıp göreceğiz, objektif bakamıyorum ama sonucun olumlu olma ihtimali bana çok yüksek geliyor.

Bu arada en önemli ayrıntı ;

20 Eylül 2021 Emeklilik Dilekçesi basit bir dilekçe değildir.

Kurum içindeki 10-15 birimden emekliye ayrılmasında sakınca yoktur tarzı kaşe-imza alınmış.
Üzerimde kayıtlı bütün demirbaşlar ayniyat birimine iade edilmiş ve hatta en önemlisi personel kartım personel daire başkanlığına iade edilmiş.
Emeklilik ile ilgili bütün süreç tamamlanmıştır.

2.5 yıl daha 4a lı olarak bekleyip yine emekli olabilirim ama sanki ben bu 4c den de emekli olabilirim gibi geliyor

Son düzenleme:
Bisiy sorcam Fransız kaldım memur emeklisi olmak mantıklı değil mi?
Daha iyi şartları var senede 2 zam vs

Moderatör tarafında düzenlendi:
@lakoste,

5510 bağlı memurlar işten ayrılırsa malulen emekli olabiliyor engelli emekli olamiyor

@ucuncubahar,

Malulen olun olsanız olmazmi

Ağır tanili rapor alın 5434 te nasıl durum

SSK bagkur sonradan olursa olur

Dediğiniz gibi

Yıllar önce ben de mustafi olarak Ankara'ya raporu ekleyerek dilekçe yollamıştım; "engelli raporumla 12 yıl çalışmayla olabilir miyim? Olabiliyorsa emeklilik işlemleri başlatılsın, olabilirliği yoksa ödediğim tüm sgk primleri yasal faiziyle birlikte iadesini talep ediyorum, çünkü memuriyete geri dönmeyi hiç düşünmüyorum" diye.

Emekli Sandığı'ndan gelen yanıt: "Memurluğa tekrardan giriş yapıp, şu kadar yıl (tam hatırlamıyorum ama 3-4 yıldı sanırım) da çalışmanızdan sonra kurum kanalıyla emekliye ayrılma talebinde bulunabilirsiniz."

Primler?..

Onun hakkındaki yanıt mealen şöyleydi: "10 yıldan az çalışanların ödediği sgk primleri iade ediliyor memuriyete yeniden başlamayacaklara. 10 yıldan fazla çalışanlara Ödeme yapılmıyor. Yasa böyle."

AKP'nin, halk olarak bizler uykumuzda derin derin uyurken, bizlerin başına çorap örmek için, Meclis'ten gece yarıları geçirip oldu bittiye getirdiği uğursuz yasalardan biri çok yüksek olasılıkla. terör örgütünün geçmişteki gece yarısı baskınları gibi...

Bu kanunda ne bir mantık, ne bir adalet, ne bir insaf, ne bir ahlak, ne bir insancıl amaç bulunuyor. Tıpkı işsizleri zorunlu GSS üzerinden borçlandırma alçaklığında olduğu gibi.

@Sessiz Dünyalı 12 yıl prim gününü doldurmuşsunuz sanırım. Sigortalılık yılınıda doldurdurduysanız tekrar emekli olmak için başvuru ysptınız mı?

@Sessiz Dünyalı

4c primleri bana emekli olurken lazım.
5510 da istenilen 3920 ya da 4360 prim gününü ancak 4c lileri de toplayarak sağlayabilirim.
son 1 yıl 4a lıyım, 2.5 yıl daha 4a lı kalıp en kötü ihtimalle, 2.5 yıl sonra emekli olabilirim.

memuriyet girişi 2008 öncesi olsaydı onda çalışma zorunluluğu yok, 4a, 4b veya işsizkende başvurup 4c den emekli olunabiliyor.

ne uğursuz bir yılmış bu 2008, farketmemişiz. bütün kötülüklerin anası. ne kadar kötülük varsa o yıl doğmuş gibi.

@gül_sen,

Evet, 12 yıl prim gününü doldurmuştum. (4-c kapsamında) Sigortalılık yılı derken şu anda da 3 yıldır da 60/c-3'lüyüm (engelliliğimden ötürü GSS primini ödemeyip devlet tarafından ödeniyor, yani eski adıyla Yeşil Kart). 3,5 yıl öncesinde de 60/g-1'liymişim. Toplamda 18 yıldan fazladır da sigortalılık durumu gözüküyor. İşe ile girişim 2001 sonları...
Biraz araştırdım e-devletten; sigortalılık yılından çok, aktif çalışma süresine bakılıyor. 5434 sayılı kanun kapsamında bu sürenin 15 yıl olması gerekiyormuş. Yani 3 yıl eksiğim varmış. Bu sağırlıkla nasıl eski mesleğime dönebilirim ki? Mesleğim iletişime dayalı. Ya da başka bir meslek, emek gücüne dayalı bir iş bulursam.

Son düzenleme:
@ucuncubahar,
siz sanırım ssk dan emekli olmak istiyorsunuz. son 7 yılın 1261 günden hangisi fazla ise ordan ilk işe giriş ssk sonra 2008 sonrası kamu , sonrada istifa ssk dan devam gibi sizin durumunuz,
2008 sonrası memur olarak emekliliğe başvursanız maaş düşük , birde uğraşıp durcaksınız evraklarla , sskda iş kolay 2008 öncesi çalışan olduğunuz için emekli raporu yetiyor fakat yasayla oda gidecek diyorlar. siz burda emekli maaşının yükselmesi içinmi 2,5 yıl bekleyeceksiniz tam orayı anlamadım, bence siz 4/C den emekli olabilrsiniz hastalık listesinde orta diyorsunuz. Ben olsam şansımı denerdim. eski kamuda çalıştığınız kurumdan yapacaksınız benim bildiğim emeklilik başvurusunu onay gelirse sskda çalışıyorsanız işten ayrılıp emekli olun sonra tekrar işe başlayın.

Ben şimdi hiç bisi anlamadım 2000sgk giriş
4a 3500.

4.c giriş 2016 3501 yaklaşınca memur emeklisi oluyorum dimi. Nasıl olsa 2008sonrasi maaş düşük olur diyorsun
Ama 6ayda bir artar yakindada devlet bu kanuna bir el atar diye dusunuyorum

@reciss,

@lakoste,

Arkadaşım 2008 sonrası memur emekli maaşı çok düşük, 12500 alanlari duydum forumlarda, aslında senin primin dolmuş 4/c den memur emeklisi olabilirsin neye takıldı senin dilekçen 2021 de onu anlamadim, ankarayi arasaydın veya kurumun arasaydı, emeklilik onayın gelmeden işten nie ayirdilarki onu anlamadim , bende emekli dilekcesi vereceğim, onay gelince işten ayiriyorlar bizde. Ayrıca bizim durum önce degerlendirilecek sonra emeklilik yönünden sakıncası yök gelince işten ayrılacağım. Bu şartlarda senin zaten 4/c den emeklilik hakkin var. Diğer düşündüğün 4/A li çalışmaya başladığin icin ise 4/A dan emekli olacaksan 2,5 yıl daha çalışman lazım inş primlerin yüksektir ordada aynı şekilde günümüz şartlarına göre 12500 tl bağlayacaksa 4/c den emekli olmanın yollarını arardım. Nasılsa 4/A dan çalışmaya devam edeceksin....

@reciss

konuyu arap saçına çevirmişsin :ROFLMAO:

Gelişme oldukça yazacağım. Şuan için bir gelişme yok.
Sadece bu yıl bitmeden Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı'na dilekçe ile yeniden başvuru yapmayı planlıyorum, yaparım inşallah.

Vatandaşı olmasak, içinde yaşamasak ne kadar eğlenceli bir ülkeyiz anlatamam.

Hasta aynı, doktor aynı, hastane aynı.

2 ay önce malulen emeklilik başvurusunda bulunup kurum sevki ile şehir hastanelerinden birine gittim. testler, araştırmalar, yazışmalar derken
sonuç: "tedaviyle kısmen düzelen" atipik psikoz.

En azından aynı raporu heyetten çıkarayım, bu konunun en başında yazdığım gibi dilekçeyle erken emekliliğe başvurayım bari dedim.
aynı hastane, aynı poliklinikler ve hatta bu sefer ne test, ne yazışma ne de araştırma var. 2 ay önceki bilgilerle
sonuç: "tedaviyle düzelmeyen, çalışma olanağı vermeyen" atipik psikoz.

şimdi elimde malulen emekli olmaya yetecek oranda ve SGK Hastalık Listesinde tanımlı raporum oldu. Bakalım kurum sen 2 ay önce zaten başvurdun, yeniden başvurmak için 4 ay daha bekleyeceksin mi diyecek :unsure:

peki eğleniyor muyuz, kesinlikle hayır!

Bilmeyene not: Ankara'nın "emekli olabilir ancak raporunu yenilesin" demesinin üzerinden 3 yıldan daha fazla süre geçti, yeni raporla belki en kötü ihtimalle 4 ay sonra emekli olabilirim. ama aradaki 3 - 3,5 yıl süre yaşadığımız stres, mağduriyet, rezillik. Giden ömürden gidiyor.

@ucuncubahar Merhaba süreç yorucu evet,bende geçen hafta heyete girdim malulen için dys evrakta birşey yok sadece dosyasına takildi yaziyor o kadar durum bildirire bakiyorum orada da henüz birşey yok bakalım hayırlısı

@ucuncubahar,

Bende o sebeple güncel engelli raporu çıkarıyorum. Öyle başvuru yapcam erken emekliliğe , hastane çok yoğun klinik heyeti 2 haftaya sonraya gün verdi sonrasi saglik kurulu heyetine randevu , birde dış hastane ise epikriz raporları ıslak imzalı mühürlü istediler ayrica patoloji raporları, enabizda hastalık tanilarim var 12 yıldır ilaca bağlıyız hepsi kayıtlı enabizda ,medula da , insanları uğrastiriyorlar. 5 yıl önce raporu cikardigimda hiç bunları sormamislardi.

Kısmet ise gelir Hint'ten Yemen'den,
Kısmet değilse ne gelir elden

Rapor yarın düşer e-devlete. Bir değişiklik olmazda "tedavi ile işlevselliği düzelmeyen, çalışma olanağı vermeyen" şeklinde çıkarsa,
30 Aralık Pazartesi malulen emekliliğe başvururum yeniden.

Maluliyet Tespit İşlemleri - SGK
Sigortalıların talep tarihi itibariyle son 6 ay içerisinde Kurumca yetkilendirilmiş hastanelerce düzenlenmiş raporlarının bulunması halinde sevk işlemi yapılmaksızın bu raporlara göre işlem yapılır.

Elimdeki raporla başvurumu 30 Aralık'ta yaparım, sonrasında durum ne olur bilemiyorum.

@samedo99

Değil. SGK nın kendi sitesinden paylaştım linki. Ayrıca şuan aramak istemediğim yönetmelikte de bu aynen yazıyor.
Yani SGK içindeki hiçbir memur, şef yada müdür senin raporunu almıyorum diyemez, yönetmelik hepsinden üstündür.

Raporun son 6 ay içinde alınmış olması ve SGK tarafından yetkilendirilmiş olması şartlarını sağlıyorsa raporu kabul etmiyoruz diyemezler.

Sonrasında şu olabilir tabi; 2 ay önce orta, 2 ay sonra ağır rapor verilmiş biz bunu bir hakem hastaneye soralım denilebilir. onu da yaşayıp göreceğiz.

Üst Alt