Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5510'nun geçici 4. maddesi ile 28. maddesi arasındaki fark nedir?

login

Üye
Konular
24
Reaksiyonlar
0
5510 geçici 4.madde

Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
5510 madde 28

Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

Aradaki fark nedir?

2008 öncesi ve sonrası memur olanların emeklilik süresi

rainman57

Çalışma sürelerini alıntılamadım.Süre değil konu.

İlkinde çalışmaya başladıktan sonra (herhangi bir zaman dilimi verilmemiş)alınan sağlık raporları kurum sağlık kurulunca incelenecek ve bir karar verilecek.

İkincisinde çalışmaya başladıktan sonra denilmemiş.Buradan emekli olurken yeni rapor istenecek yorumu çıkarabilir miyiz?

Ya da şöyle diyeyim 2008 sonrası işe başlayanların emekli olurken yeni rapor alacakları söylemi nereden geliyor?

login

Emeklilik için sgk kayıtlarına tahsis talebi için bir rapor girmiş olması lazım. Bu da ancak emeklilik zamanında olur.

Kafanı karıştırmana gerek yok. 1 ekim 2008'den sonra ilk kez sigortalı olanlar ile emekliliği 4c statüsünde olacak olanlar emeklilik zamanı geldiğinde rapor alıp kuruma vermek zorundalar.

OturanBoğa
Ben artık bunu söylemekten çekinir oldum.
Söylediğimde sanki ben istiyorum gibi tepki gösteriyor birçoğu.
Şu bir gerçek; devlet 1 Ekim 2008 sonrası girişliler içi önceden bir rapor alıp emekliliği garantilemenin tüm yollarını kapattı, işin özeti bu.
Bu işçide de böyle, memurdan da böyle, Bağkur'da zaten yoktu önceden garantilemek.
4A kapsamındaki işçilerin erken emekliliginde vergi indirimi de bu sebeple kaldırıldı.
Artık bu tarihten sonra sigorta başlangıcı olan her engelli erken emeklilik için yeni rapor almak zorunda.
Elinizdeki mevcut rapor kabul edilse dahi bu, emekliliğinizin kabulü anlamına gelmiyor. O rapor kurum tarafından emeklilik yönünden yeniden değerlendirilecektir.

@Ufukalp @OturanBoğa

Hangi yönetmeliğin hangi maddesine göre 2008 sonrası memur olanlar emekli olacakları zaman yeni rapor alacaklar? ( Olur ya da olmaz demiyorum.Nedenini öğrenmek istiyorum)

2008 sonrası tamam diyelim ama 2008 öncesi işe başlayan kişilerden forumda raporun aslını SGK ya gönderip emeklilik görüş yazısı alanlar oldu.Sgk raporun aslını istiyor)Gelen yazılarda raporunuz incelenmiş olup şu oranda özür durumunuz olduğu tespit edilmiştir.Buna göre istemeniz halinde şu tarihten itibaren emekli olabilirsiniz şeklinde resmi cevapların olduğu yazılar aldı bu arkadaşlar.

Peki bu arkadaşlar resmi yazıda belirtilen tarihde değil de 2 ya da 3 yıl sonra emekli olmak istediklerinde durum ne olur?

Ellerindeki raporu Sgk ya verdiler.Ellerinde bir ikincisi olsa bile aslını gönderemezler.Zaten aslı Sgk da.Yeni rapor alsalar mükerrer rapora girecek.Sürekli olan raporun nesini yenileyecekler?

Tamam bunda sorun yok ama 2008 sonrası düzenleme birçok haksızlığı barındırıyor. Ben 2008 öncesi girişliyim engel oranım 53 eski yasaya fgöre 3. derece yeni yasaya göre 2. derece engelliyim. Nasıl bir ayrımcılık, nasıl bir bakış açısı. Anlamak mümkün değil.

OturanBoğa bir iletisinde konu hakkında şöyle yazmış.Buraya alıntıladım.

OturanBoğa' Alıntı:
5510 sayılı yasanın 28. maddesi emeklilik kriterlerini belirler ve orada " Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler." ifadesi bulunur.
Ayrıca aynı madde "Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu" ifadesi ile başlar. Yani kişinin işgücü kaybının tespiti için sevk şartı vardır. "Kurumca yetkilendirilen" ifadesi buna işaret eder.

@login bahsettiğiniz konu başka bir başlıkta da tartışılmış ve orta yol bulunamamıştı. Aslında Kanun maddeleri çok da karmaşık değil. Hatta herkesin anlayabileceği şekilde gayet açık bir üslupla kaleme alınmış. Ancak şu an yazdığımız forum ve benzer platformlarda insanların durumlarına uygun kanun maddelerine istinaden yapmış bulundukları başvurular ve akabinde yaşadıkları şeyler işi bir muammaya çeviriyor. 5510'nun 28'i yani 2008 sonrası işe giren memurların erken emekliliğini kapsayan yasa maddesinde tereddüt yok dediğiniz gibi Her halükarda emeklilik zamanı yeni rapor isteniyor.

Ancak 2008 öncesi başlangıcı olup, 5510 Geçici 4/6. maddesine göre emeklilik görüşü için SGK Sağlık Kuruluna Raporlarını gönderip onay alanlar, bu onay yazısına istinaden 3 sene sonra emeklilik talebinde bulunursa SGK nın tavrı ne olur bilemiyoruz. Bu şekilde bir emeklilik talebine nasıl karşılık verilmiş henüz bilmediğimizden kervan yolda düzülür misali ancak birkaç sene sonra bu şekilde başvuru yapanlar olursa ve buralardan da yazarsa öyle haberdar olacağız. Ama her halükarda özür oranları cetvelinin değişmesi durumunda yeni rapor istenecektir diye düşünüyorum.

Bu nedenle raporu SGK Sağlık Kurulunca onaylanıp emekliye ayrılabilir denen kişinin fazla da vakit kaybetmeden emeklilik dilekçesi vermesi kanaatimce akıllılık olacaktır.

Bir de oldukça sıkı bir forum okuyucusu olduğumdan anladığım kadarıyla SGK'nın yeni rapor istemesi, önüne gelen rapordaki oranı düşürmesi genelde şöyle cereyan ediyor :

- Devlet Hastanelerinden raporlar sıkıntı olabiliyor. Kanaatimce sanki Eğitim Araştırma Hastaneleri ve Tıp Fakültesi Hastanelerinden alınan raporlar daha avantajlı.
- Ortopedi, Beyin Sinir Cerrahi, Nöroloji alanlarını ilgilendiren rahatsızlıklara verilen oranlar düşürülebiliyor yahut yeni bir hastaneye sevk işlemi uygulanabiliyor. (Özellikle fıtıklarda)
- Psikiyatri'den alınan oranlarda da yeni Hastaneye sevk işlemleri sıklıkla yaşanabiliyor.
- Herhangi bir ameliyata bağlı olarak verilen oranlarda sıkıntı çıkabiliyor. Şayet yapılan ameliyat neticesinde organ kaybı yaşanmamışsa diğer ameliyatlara verilen oranlar cetveldeki ilgili yerde belirtilen oranlardan en düşüğüne dönüştürülebiliyor...
Tabi yazdığım bunca şeyin somut bir dayanağı yok. Sadece bu benzeri forumlarda okuduğum konulardan edindiğim izlenim bu...

hazansairi

İş kazası veya meslek hastalığı sonrası sürekli iş göremezlik maaşı bağlananlar, eğer durumları maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayı da gerektiriyorsa, ilerleyen yıllarda malulen emekliliğe başvuracakları zaman kendilerinden yeniden rapor istenmiyor. SGK "senin malul olduğun benim kayıtlarımda mevcut" diyor ve prim/sigortalılık süresi şartları da tamamsa sürekli iş göremezlik tespitinde kullanılan rapora istinaden malulen emekliliği de onaylıyor.

Bunu şunun için yazdım: bu, burada tartıştığımız konuya da örnek olabilir. Bir kez uygun rapor alıp bunu sgk kayıtlarına işleten kişiler, emeklilik zamanı geldiğinde o rapora istinaden emekli edilebilirler. Bunun önünde teorik olarak bir engel yok. Yeter ki rapor usulüne uygun alınsın ve süre kısıtlaması olmasın.

Üst Alt