Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%56 raporuyla babamın ÖTV'siz araç alımı hakkında..?

seyf

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Yıllar önce yaşanmış bir fabrika kazası sonucunda babamın sol 3 parmağı yok.Bunun üzerine yıllarca bunu herhangi bir birime bildirmeden yaşadı ( o kadar ısrar etmeme rağmen gitmedi ) . Daha sonrasında Özürlü raporu için başvurmasını söyledim. ısrarlarıma dayanamadı ve %56 olarak özürlü raporu verildi.

Daha sonra bir arkadaşımdan babamın araba alması halinde vergi ödemeyeceğini duydum.

Öğrenmek istediklerim şunlar.

* babam arabayı türkiyeden almış olsa hangi indirimler uygulanır yada uygulanır mı ?
* yurt dışından almış olsa hangi indirimler söz konusu olur ? olur mu ?
* arabayı kullanmak için ehliyet hangisi olmalıdır ? ( normal koşullara uygun ehliyeti var B sınıfı sanırım ) rapordan önce almıştı.
* onun aracını bir başkası kullanabilir mi ? ( uzun yolculuklar sonucunda parmakları gücsüz kalırmı diye düşünüyorum örnegin kardeşim )

* hangi kurumlara ne şekilde başvurulması gerekiyor ?

1- Hayır. Araç alımında bir vergi avantajından yararlanamaz
2- Yurt dışı için evet, elinden sakatlığı olanlar özel donanımlı aracı gümrük muafieyleri ile satın alabiliyorlar. Bunun için Ankara Naklihane'den ithal izni almak lazım...
3- "Ö zel donanımlı araç kullanır, h sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli rapora karşılık sürücü kursuna yazılıp, sadece direksiyon sınavına girerek B sınıfı sürücü belgesini H'ye dönüştürmesi gerek (ama bunu yaparsa özel donanımlı araç dışında hiç bir araç kullanamaz hale gelecek)
4- Aracını kendisinden başka hiç hiç hiç kimse kullanamaz.

Vakit ayırıp cevap yazdığınız için çok teşekkürler.bilgilendirilmek güzel.
Yurt dışı için biraz ayrıntı verebilmeniz mümkün mü ?
babamın sol elinin 3 parmağı kesik ne tür bir donanım ekletmek gerekir.

Üst Alt