Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
5876 pirim günü, %40 rapor ve 2008 işe giriş ile emeklilik şartlarım nedir?
Herkese iyi akşamlar, benim birkaç sorum olacak?
Şimdi prim gün sayım 5876
İşe giriş tarihim ise 05.09.2008
Epilepsi yüzde 40 raporluyum. 4a kapsamında sigortalı gözüküyorum. İlk sorum şu;
Çalıştığım yerden ayrılıp kendi imkanlarımla prim gün ücretini ödeyebilir miyim?
İkinci sorum ise; Bu esnada diyelim ödeyebiliyorsam engelli emeklilik için müracaat ettiğimde herhangi bir sorun çıkar mı?
Veya müracaat edebilir miyim?
Son olarak şunu sormak istiyorum? Diyelim ben işimden ayrıldım ve işsizlik ödeneği bağlandı ve bu süre esnasında kendi imkamlarımla engellilik prim gününü ödüyorum. 18 yıl çalışma süresini her türlü doldurmak zorundayım değil mi?
@furkanft, 31.12.2008 dahil öncesi girişliler için getirilen emeklilik şartları
Hafif Düzey %40-49 18 Yıl - 4100 Gün
Orta Düzey %50-59 16 Yıl - 3700 Gün olarak bu şekilde belirlenmiş.
Sizin prim günü yönünden bir eksiğiniz yok neden kendi isteğiniz ile prim ödemek istiyorsunuz. Emeklilik açısından her iki düzey içinde fazlasıyla prim var.
Emeklilik başvurusu yaptığınız zaman raporunuz eski olduğu için yeni rapor almanız istenecektir SGK tarafından.
Bu alacağınız rapor SGK Sağlık Kurulu tarafından incelenecek ve çalışma gücü kayıp olarak Orta Düzey tespiti yapılırsa şu an emekli olabilirsiniz. Çalışma yılı ve prim tutuyor.
Hafif Düzey tespiti yapılırsa prim günü eksiği yok ama çalışma yılını 18 yıla tamamlamanız gerekiyor. 05.09.2008 + 18 Yıl = 05.09.2026 tarihinde emekli olabilirsiniz.
@BnymnYldz,
Bünyamin bey çalıştığım yerden ayrılıp işsizlik sigortasından faydalanmak istiyorum. Tabi bu belirttiğiniz süre içerisine kadar kendim ödemek mecburiyetinde olacağım sigorta ücretini sanırım. Kendi isteğimle ayrılmak istiyorum işyerimden emekliliğimde problem olur mu bu durum
Ben sizinle aynı durumdaydım. Fikir vermesi açısından paylaşmak isterim.
İşten ayrıldım işsizlik maaşı bağlandı. Aynı sizin gibi emekliliğe 2-3 sene vardı. Bu senelerde maaşımın düşmemesi için çalışmadım SGK yatmadı. İsteğe bağlı SGK uygulaması bildiğim kadarıyla kaldırıldı. Yani bir yerde çalışmak zorundasınız ya da birinin üzerinde çalışıyor gözükmeli ve primi çalışıyor göründüğünüz işyerine ödemelisiniz. İkince söylediğim uygulama SGK tarafından hile olarak kabül ediliyor. Yani çalışmaz iseniz dışardan ödeme yapma şansınız yok. Sigorta primiminiz yeterli olduğu için buna gerekte yok
İŞveren sizi çıkartır ya da anlaşmalı olarak ayrılarsanız işsilizk maaşı alırsınız. SGK primi ödemeyin zamanı gelince de hastaneye başvuru yapın
Valla bende prim ödeme ısrarını anlayamadım Saglık hizmetleri için soyluyorsanız işsizlik maaşı aldığınız sürece hizmet alıyorsunuz sorun yok. Sonrasında gelir testi yaptırın SGK da orada geliriniz olmadığı ortaya çıkınca prim ödemeden saglık hizmeti devam ediyor
@BnymnYldz,
Açıkcası terimlere pek alışık değilim. Evet e devletten tekrar baktım benim herhangi bir eksiğim gözükmüyorum sadece 18 yıl durumu var. Benim şuan 16 yıl 6 ay olmuş. Şuan işten çıkarılsam işsizlik sigortasından yararlanıyorum anladığım kadarıyla.
Bir sorum var engelli emekliliğe veya yeni çıkan her neyse işte ona şuan başvurabiliyor muyum?
Bir diğer sorum bu 1,5 yıllık sürede yani 18 yıllık durumdan bahsediyorum oradaki primi kendim karşılayacağım değil mi?
@engellibilgi,
Benim prim dediğim işten çıkartıldıktan sonra 18 yılı tamamlamak için kendimiz ödemiyor muyuz yılı kafam biraz karıştı pek alışık değilim açıkcası
@furkanft, Yok kardeşim 18 yılı tamamlamak için herhangi bir prim ödemenize gerek yok. O süreyi çalışmadan da evde geçirebilirsiniz yani.
Başvuru yapmanızda bir engel yok yarın bile gidip çalışma gücü kayıp tespiti ile emeklilik için başvuru yapabilirsiniz.
SGK tarafından sevk edileceksiniz ve yeni rapor alacaksınız. Bu raporun SGK Sağlık Kurulu tarafından incelenmesi sonucunda daha önceki mesajımda da söylediğim gibi,
Orta Düzey çalışma gücü kayıp tespiti yapılırsa sizin için hemen emekli olursunuz.
16 Yıl - 3700 Gün Eksik yok.
Hafif Düzey çalışma gücü kayıp tespiti yapılırsa 18 yıl tamamlanmadığı için emekli olamazsınız.
18 Yıl - 4100 Gün Eksik var.