Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

6 yaşındaki yeğenimin ikametgahı bizde, bakıcı maaşı çıkar mı?

sozdar1

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
6 yaşındaki yeğenimin adresini bize alırsak kişi başına düşen gelirden faydalanır mı?

merhabalar. lütfen soruma cevap olabilirmisiniz.

Ben 25 yaşındayım %80 raporum var. bundan 1 yıl öncesine kadar annem benden dolayı bakıcı maaşı alıyordu, o zamanklar evde 2 abim, ben ve annem ikamet ediyorduk, kişi başına düşen gelirimiz bakıcı maaşını almaya uygundu . ama 2 abim de evlenince artık onlar bizden sayılmadı ve evde sadece ben ve annem kaldık.

annam 1150 tl emekli maaşı alıyor, bende 3 ayda 2022 maaşı alıyorum yaklaşık 1450 tl. yani aylık gelirimiz 1150 + 485=1635 tl oldu ve 1 yıl önce bakıcı maaşını iptal ettiler .
benim ablamların maddi durumları çok kötü olduğu için 6 yaşında ki yeğenim bizde kalıyor biz onu okutuyoruz . ikametgah adresini bize alsak , bir daha bakıcı maaşına başvurursak yeğenim ile beraber 3 kişi sayılırmıyız.

çok teşekkürler

Son düzenleme:
Tam bilmem ama galiba olmaz.
Yegenin 18 yasda olmadigi icin anne baba bakma mecburiyetinde.ana babada sizde kalirsa olur.

teşekkürler

peki anne annem bizde kalirsa olur mu? olursa da onun da her 2 ayda bir defa aldığı 500 tl lik dul maaşı var bundan dolayı da onun maaşı iptal olur mu?

sozdar
hanede şu an iki kişi kalıyorsunuz. annen emekli maaşı alıyor, sen de 2022 bakıma muhtaç engelli aylığı alıyorsun. evde bakım aylıgın kesildiği için tekrar evde bakım aylığına başvurmak istiyorsun. çözüm olarak da haneye bir kişi alarak hane aylık gelirini sınırın altına çekmeyi hesaplıyorsun.
öncelikle sana şunu söyleyim. her halükarda 2022 aylığın yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra kesilecektir. çünkü şu an hanede kişi başına düşen aylık geliriniz 392,49 TL üstünde.
eger haneye bir kişi alırsan evet evde bakım aylıgı baglanması mümkün. lakin bunda evde bakım aylıgı da 2022 aylığı gelir hesabına dahil edilecek ve yine 2022 ayloıgın tehlikede. sosyal incelemen ne zaman yapılır bilemem. lakin sosyalincelemen yapıldıktan sonra hanede kişi başına düşen aylık gelirin 392,49 TL'yi geçtiğinden dolayı kesilecektir, bilgin olsun.
gelelim evde bakım aylıgı meselesine.
6 yaşındaki yegenin olmaz. yasal olarak 18 yaş altı çocukların yerleşim adresi annesi ve babasının yanıdır. bu çözümü unut.
anneannen 2 ayda bir eşi vefat etmiş kadınlara ödenen dul aylıgı alıyormuş. eger onu hanene aldırırsan ve evde bakım aylıgı da baglanırsa onun aylıgı tehlikeye girer ve yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra aldıgı aylık kesilir. onu riske atma lütfen. o da olmaz.

benim çözüm önerim ise şu: zaten 2022 aylıgın yapılacak ilk sosyal incelemede kesilecek. 2022 aylıgı için vakfa gidip feragat dilekçesi ver. dilekçe işleme konduktan sonra mayısın son gunu 2022 aylıgın kesilir. işlemler yetişirse tabi. aylıgın kesildikten sonra da haziran başında evde bakım aylıgı için aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidip evde bakım aylıgına başvurursun. 2022 aylıgı olmadıgı için hanede 2 kişiyken de gelirin uygun çıkar. tabi bu hesabı yukarıda yazdıgın emekli aylıgı tutarına göre yaptım. şu an ne kadar emekli aylıgı bilemiyorum. sen de hesapla. emekli aylıgını ikiye böl. sonuç 784,97 TL'den düşükse evde bakım aylıgı tekrar baglanacaktır sana.

eger 2022 aylıgını sosyal inceleme yapılana kadar almak istiyorum ve vazgeçmeyeceğim kesilene kadar diyorsan da hanene anneannenden başka birini bul. geliri olmasın lütfen.
ama evde bakım aylıgını çözsen bile yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra 2022 aylıgının kesileceğini unutma.

Anneanneniz 2 ayda dul maasi olmaz nasil olur rsinden kalan maas hrray olur ve 1000 tl nin altindada olmaz.
O yegenin anne babasida haneye gelirse olur.
Yada geliri olmayan baska birini bul.

erdal71 arkadaşın bahsettiği SGK tarafından ödenen dul aylıgı değil. vakıflar tarafından baglanan eşi vefat etmiş kadınlara baglanan sosyal yardımdır. iki ayda bir ödeme yapılır. muhtaçlık şartı aranır.

Kalem abla, öncelikle benim soruma bu kadar uzun ve titizlikle cevap verdiğin için çok çok teşekkür ediyorum.

Vermiş olduğun cevabı mantıken düşündüğüm zaman şu sonuca veriyorum; en iyisi ben hiç bir yere başvurmayım yoksa şuan üç ayda bir almış olduğum 2022 maaşından da olma ihtimalim var .
Ne zamanki sosyal inceleme sonucunda 2022 aylığımı keserlerse o zaman gerekli başvuruları yaparım.

Ayrıca 2022 maaşını hakketmek için Devlet kişi başı gelirin 392 tl yi geçmemesi gerek diyor yani günde 13 tl ile geçim nasıl sağlanılıyor çok merak ettim.
Kalem ablacım son olarak bir şey daha danışacağım size;
Bakıcı maaşı kesilmeden önce benim 2 evli abimde bizde kalıyordu her birirnin de birer çocuğu vardı, eşleri ile berber toplam 6 kişi onlardı , ben ve annem aynı evde toplam 8 kişiydik.
Sosyal hizmetlerden 3 görevli geldi eve, evde incelemeler yaptı ve bize dedi ki bundan sonra aynı evde evli olanlar gelir testine dahil olmuyorlar ve gelir testine sadece ben ve annem i dahil ettiler maaş ta zaten bu yüzden kesildi .
Bu konu hakkında bir bilginiz var mı acaba yani ne kadar doğru?

Teşekkürler

sozdar şurayı oku ablam bi: http://www.engelliler.biz/forum/evd...i-gelir-tespitinde-hanedeki-herkes-dahil.html
ablacım 1 temmuz 2014 tarihinden önce evde bakım aylıgı gelir kriterleri bakmakla yükümlü bireylere göre yapılıyordu. evli kardeşler de bakmakla yükümlü birey sayılmadıgından gelire dahil edilmiyordu. senin incelemen bu tarihten önce yapılmışsa yaptıkları işlem doğru. o zamanki mevzuata göre sadece seni ve anneni gelir hesabına dahil edebilirlerdi.
lakin şimdi durum farklı. şu an abinler, yengenler ve yegenlerinle kalsan hepsinin geliri hane gelirine dahil edilecektir.

2022 kesilinceye kadar bir işlem yapmayacagım diyorsun. peki.
2022 aylıgı kesildikten sonra evde bakım aylıgına başvurdugun takdirde gelirin uygun çıkacaktır. o halde 2022 aylıgı kesilinceye kadar beklemekten başka ya da haneye bir kişi dahil etmekten başka şansın yok evde bakım aylıgı için.

Kalem ablam verdiğin bu müjdeli haber için çok teşekkür ediyorum Allah razı olsun

Çünkü evli olan 2 abim de şuan bizde ikamet ediyorlar , ikisininde 1'er çocuğu var ve eşleri ile beraber toplam 6 kişiler, ben ve annem ile beraber toplam 8 kişi oluyoruz. Abilerimin resmi bir geliri yok. Buna göre 1 temmuz u beklememiz gerekiyor.

Yalnız şöyle bir durum var bizim ev 2 katlı her katta 2 oda var , alt katta bir oda da ben ve annem kalıyoruz diğer odada abim kalıyor , üst katta da diğer abim kalıyor . Ama üst katta yeni yapıldı yani alt kattan bağımsız değil , elektrik ve su saati bir, tapu bir evin giriş kapısı bir ,
Yani üst katta ki abi mi bizden bağımsız sayarlar mı?

Teşekkürler.

sozdar ablacım 1 temmuz 2014 tarihinden beri hane geliri esas alınıyor. temmuz dediysem 2014 temmuzu o:) link eski yani. lakin değişikliklerden senin yeni haberin olmuş anlaşılan.

valla bu anlattıklarından 2 katın da bir ikamet adresi sayılıp sayılmayacagını bilemem ablası. resmi olarak senin ve kardeşlerinin aynı adreste görünüp görünmediğini öğrenmeye çalış. sonuçtan da beni haberdar et. eger hepiniz tek adreste gorunuyorsanız yani her iki kat da tek yerleşim adresi olarak kayıtlıysa bu durumda abilerin ve ailesi de hane gelirine eklenir.
sen bu bilgileri öğren sonra devam ederiz. eger 2 kat da tek hane sayılırsa bu durumda evde bakım aylıgına hemen başvuru yapabilirsin:)

Üst Alt