Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%60 Engelli eşim yetim aylığı alabilir mi?

dukha

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Eşim % 60 engelli. Babası 2006'da Emekli Sandığından emekli iken vefat etti.

% 60 ve üzeri engellilerin yetim aylığı alabildiğini öğrendik ve hemen SGKya başvurduk. Fakat ilk önce eşimi kadın sanmışlar ve başvurusunu reddetmişler. 2. başvurumuzda raporunu yüksek sağlık kuruluna göndermişler ve sonrasında hiç bir gerekçe göstermeden reddetmişler.

Bir ara eşim 28 gün süresince bir yerde çalışmıştı ve SGKsı yatırılmıştı. Ama başvurumuzdan bir süre önce işten çıkarılmıştı. Acaba onun çalışabildiğini düşünüp reddetmiş olabilirler mi? Bu arada eşim sağlık olarak benim SGKmdan yararlanıyor.

Bundan sonra nasıl bir yol izlemeliyiz bir bilginiz var mı?

Ankara'da tanıdığınız yardımcı olabilecek birileri var mı?

Yakında İzmir'e tayinimin çıkma ihtimali var hazır Ankara'dayken bu işi halledip öyle gitmek istiyorum.

Ayrıca zor durumdayız, benim maaşım yetmiyor...

Lütfen yardım edin.

İkinci başvurunuz eşinizin maluliyet dercesinde çalışma gücü kaybı olmadığı gerekçesiyle reddedilmiş olmalı. Bu red kararını yazılı olarak size sunmaları gerekir. Aksi mümkün değil. Önce bu red kararını yazlılı olarak isteyin. Sonra red kararına karşı itiraz edin, yeniden değerlendirimesini isteyin.

Yanıtınız için teşekkürler. Cevap yazısı geldi. Dediğiniz gibi malül sayılmamış. Sonra biz tekrar incelenmesi için yüksek sağlık kuruluna itirazda bulunduk. Ama 2 ayı geçti hala bir cevap yok. Olumsuz cevap gelirse dava açacağız. Ama cevap veren yok. Ne yapmalıyız?

İlla ki yazılı bir cevap verilecektir. O cevap elinize ulaştığında 30 gün içerisinde dava süreci başlatmanız gerek.

peki bu dava genelde nasıl sonuçlanır heralde hasta lehine sanırım

Bu konuda mahekemenin verdiği standart karar yok. Hakimin ikna olması önemli...

ben %60 raporluyum yeni yasa olan emeklilik yasasına başvurdum % 60 yitirmedinize eskişehir sgk yazı geldi ve bu yasadan yararlanamadım sonra babam ileri zamanda akciğer kanserine yakalandı kendisi vefat etti bari özürlüyüm yetim aylığı bağlayım dedim bilecik il sgk başvuru yaptım ondanda red geldi ne yapmalıyım yeni yasadan dolayı mı yetim aylığı kabul edilmiyor nütfen yardım edin

Merhabalar herkese.25 haziran 2014te evlendim.babamida gecen yil 5 mayis 2013te kaybettik.babamdan sgk emeklisi yetim aylihi baglandi.evlenmeden önce cumhurbaşkanligina yazi yazdim.engelli kiz cocuklari evlendiklerinde neden yetim maaşi alamiyorlar diye.tam 6 ay sonra cevap geldi.yani kina gecemden bir gün önce:=)) tamamen umutsuzluga kapilmistim ki gelen cevapla çok sevindim.cevaben yüzde 60in üzerinde malul sayildiginiz takdirde maasiniz evlensenizde devam eder buna engel degil yaziyordu.biz dilekceyle birlikte elimizdeki raporlardan ankara sgk ya yolladik.ankara sgk dan beni memur bey aradi ve tarafimiza yolladiginiz engelli raporu,biz size sevk yollayacagiz onunla malul raporu cikacak dedi.evliliginizden dolayi maasinizda bi engel olmaz ömür boyu alabilirsiniz dedi.hstne vs bütün islemleri yaptirdik.hstne ancak 2 ayda kocaeli sgk ya gonderdi.simdi sgk ankaraya yollayacak ve sonuclanacak ins.bizde sonucu bekliyoruz.yüzde 80 engelliyim ve malul raporununda yüzde 60tan asagi vermezler diye düsünüyorum.zaten verirlersede itiraz ederim.maasim baglaninca zaten buraya yazacaktim.sanirim 1 ay sonunda tas patlasin 2 ay sonunda sonuclanir ins.maasim baglaninca buraya yazarim mutlaka. Hakkiniz olani alin.hic bir sgk memuru bu prosuduru bilmiyor.ben cok arastirdim hepside maasin kesilir öyle bir hakkin yok dediler.memurlarin cogu bilmiyor.2008den beri varmis bu.ankara sgk daki memur öyle dedi bana.saygilar

Son düzenleme:
Sayın OturanBoğa,

Bu başlığı açarken yazığım ilk mesajdaki gelişmeleri aktarmak istedim. SGKdan red cevabı geldi. Red cevabına itiraz ettik. Dilekçemiz yüksek sağlık kurulunda tekrar incelendi. Ve yine olumsuz cevap geldi.

Şimdi 30 gün süremiz var. Dava açmamız gerekiyor.

Forumda aradım ama bulamadım. Engellilerin yetim aylığı ile ilgili bir dava örneği mevcut mudur? Avukat tutmamız mı gerekir? Ankara'da bu konu ile ilgili önerebileceğiniz bir Avukat var mıdır?

cevabınızı bekliyorum. Bir dava dilekçe örneği alabilirsem harika olacak.

Maluliyetin tespiti için açılmış bir dava bilmiyorum maalesef. Belki de avukat tutmadan sadece bir dilekçe ile süreci başlatabilirsiniz. Eskiden adlliye önlerinde böyle arzuhalciler olurdu...

Dukha siz eşinin % 60 oranlı özürlü sağlık kurulu raporuyla mı başvurdunuz sgk'ya? Yani SGK sizi maluliyetin tespiti için hastaneye kendisi sevk etmedi, siz başvurunuzu elinizdeki raporla yaptınız?
çünkü anlattıklarınızda bu şekilde sonuç çıkıyor.
Maluliyetin tespitinde SGK sevkiyle hastaneye gitmek zorundasınız. Eşinizin maluliyet cetveli'ne göre malul sayılması lazım.
Elinizdeki % 60 oranlı rapor sgk açısından hiçbir şey ifade etmez.

Biz Ankara Numune Hastanesine reesen başvuruda bulunarak %64 engelli raporu aldık. Şu an bu raporu sadece benim maaşımdaki vergi indirimi için kullanıyoruz. Sonra elimizdeki bu raporla SGK'ya yetim aylığı için başvurduk. Daha önce de eşim yetim aylığı alıyormuş (ama o sıralar engelli raporu yokmuş) Sonra üniversiteyi bırakınca aylığı kesilmiş. Şimdi %64 ile birlikte başvurduk.

Yüksek Sağlık Kurulu tek bir sayfa rapora bakıp eşimin çalışabileceğine kanaat getirmiş. k bir rapro istemedi. Bir hastaneye de sevk etmedi. Çağırıp muayene bile etmediler.

Eim sürekli çalışamaz. Küçükken yüksekten düşmeye bağlı beyin ameliyatı gelişen kronik epilepsi hastası. Sabah 8 Akşam 5 bir işte sürekli oturup duramaz. Çok çabuk yoruluyor. Uykusu geliyor. Sürekli ilaç kullanıyor.

elinizdeki raporda % 64 oran var diye malul sayılmaz eşiniz. Malul sayılması için eşinizin maluliyet cetveli'ne göre malul derecede hastalığı olması lazım. yoksa davadan sonuç alamazsınız. zaten o başvurdugunuz rapor da maluliyetin tespitinde işe yaramaz ancak fikir verir.
şimdi maluliyet cetveli'nden eşinizin hastalıgını bulun. hastalığı malul derecde mi bakın.

Selam arkadaşlar.evlenen ve yetim olan engelli kiz cocuklari yüzde 60 ve üzeri maluliyetiniz varsa yetim ayligi maasi alabilirsiniz.daha öncede yazmistim babam 2013te vefat etti.1 yil babamin sgkdan yetim ayligi maasi aldim.ve haziran 2014te evlendim.kiz cocuk oldugum icin maasim kesildi.ankara sgkdan zor bela evlenincede maasin devam edecegini ögrendim ve basvurdum.toplam 10 ay bekledim ve mutlu son.2 gün önce maasim baglandi cok şükür.ama 10 aylik toplu maasimi vermediler.onun icinde dilekce yazip ankara kocatepe il müdürlügüne gidecem.umarim 10 aylik maasimi da verirler.bu arada ceyiz parasini alanlarda basvuru yapabiliyorlarmis.evlenen ve maasi kesilen bayanlar hakkinizi arayin ve basvurunuzu yapin.saygilar...

Kalem hanım evli yetim kız çocuklarına da aylık bağlanabildiğini öğrenerek, annemin 2002 yılında vefat eden babasından yetim maaşı bağlanması müracatını yapmak için sgk'ya gittik. Oradaki ilgili servis böyle birşeyin sadece erkek çocuklar için geçerli olduğunu söyleyip olmaz dediler. Ben buradaki forumlarda sizlerin ve tecrübe etmiş arkadaşlarımın anlattıklarından yola çıkarak bu konuda ısrarla 5510 sayılı kanunu ve ilgili genelgeleri de göstererek onları biraz ikna etmeyi başardım ancak bu sefer de dedemin 2002 yılında vefat etmesinden dolayı 2008'den önceki kanunlarda böyle bir hakkın hiç olmadığı gerekçesiyle yine müracatımı kabul etmeyeceklerini söylediler ENFAL ASUDE arkadaşımın dediği gibi servisteki memurların bilgisine güvenemiyorum.Bana Avukatla konuş, dava aç diye yol gösterdiler.
"Siz müracatımızı kabul edin hastaneye sevk edin dönerse sgk genel merkezden dönsün" dedim ama yine de "olmaz kabul edemeyiz maaşı biz bağlayacağız" diyorlar. Maddi imkansızlıklar nedeniyle dava ve avukata gitmek istemiyorum. Bu konuda sizin de fikrinizi almak istiyorum. Sizin tecrübe ve bilginize çok güveniyorum. Sizce bu maaşı hak ediyor muyuz yoksa memurlar doğru mu söylüyor? Size göre hak ediyorsak başka deneyebileceğim bir yol var mıdır? (Bu arada Annemin %82 ağır özürlü raporu var, sizin yönlendirdiğiniz maluliyet cetveline de baktım,hastalığı orada da var). İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.

sesion,
enfal asude ile senin annenin durumu bir değil.
ENFAL ASUDE nin babası 2013 tarihinde vefat etmiş. dolayısıyla bu arkadaşımıza 5510 sayılı yasa gereği malul olması durumunda evli olsa bile yetim aylıgı baglanır.
nitekim enfal asude yetkili hastaneye sevk edilmiş ve bu sürecin sonunda malul sayılmış ve yetim aylığı baglanmış.
oysa senin annenin babası 2002 yılında yani 5510 sayılı yasadan önce vefat etmiş. bu durumda annenin yetim aylığı baglama şartları 5510 sayılı yasadan önceki mevzuata tabi. annenin babası hangi sigorta kurumuna tabiyse (ssk;emekli sandığı, bağkur vs) 2008 öncesi mevzuatı şartlarına uygunsa yetim aylıgı baglanır. şu an hem eski mevzuatı tarayacak vaktim yok, hem de biraz rahatsızım. alo 150 BİMER hattını ara ve bilgi edinme kapsamında "annenin babasının x sigorta kurumuna baglı olduğunu, 2002 yılında vefat ettiğini, annenin evli ve malül durumda olduğunu ve annene 2002 yılında vefat eden babasından yetim aylığı baglanıp bağlanmayacagını" sor.
bİMER'e yazılı olarak da sorabilirsin. telefon açarsan benim yazdıklarımı yazdır görevliye.

ayrıca alo 170'i de arayıop yine benim yazdığım şekilde de sorabilirsin. ama BİMER'e bilgi edinme kapsamında sorman daha kesin bilgiye ulşamana neden olur.
annenin malül durumda oldugunu söylediğin için evli ve malül durumda diye yazdım. zaten 2008 öncesi malül duurmda olan kadın kendi mevzuatına göre evli olsa bile yetim aylıgı alabiliyorsa annenin başvurusu alınır ve yetkili hastaneye sevki yapılır. ama önce bilgi edinme kapsamında kesin bilgi al.

Kalem hanım öncelikle geçmiş olsun. Teşekkür ederim yönlendirmeniz için. Pazartesi BİMER'i arayacağım. Hayırlısı bakalım. Tekrar çok teşekkürler.

Üst Alt