Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%60 rapor, Bağkur, vergi muafiyeti ve emeklilik

helin985

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar %60 raporlu bir arkadaş var kendine iş yeri açmayı düşünüyor ve bu yüzden bazı soruları olacak yardım ederseniz mutlu oluruz şimdilikten teşekkürler...

sorular..
1. iş yeri açtığımda %60 raporla vergiden muaf olabilir miyim.
2. bağkurlu olacağımdan erken emeklilikten yararlanabilir miyim yararlanırsam kaç senede emekli olurum.
3. özürlülere bağkur primleri yatırmada indirim sağlanıyor mu yoksa normal insanlar gibi aynı paramı yatırıyor..

cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler (aysel)

Şu kişiler sakatlık indiriminden yararlanabilir:
- Ücretli hizmet erbabı,
- Serbest meslek erbabı,
-Ailesinde bakmakla yükümlü olduğu özürlü bulunan,
Ücretli hizmet erbabı,
Serbest meslek erbabı,
- Basit Usulde vergilendirilenler
Bağkurlu olup %40 ve üzeri işgücü kaybı bulunan kişiler 4b statüsünde 5510/28. madde ile emekli olabilirler:
% 60 ve üzeri olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 15 yıldan beri sigortalı olmaları ve 3960 gün,
% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün primle emekli edilirler
Bağkur açısından bir sigorta primi avantajı bulunmuyor.

helin985,
Sorularını numaralarına göre cevaplarsak;
1- İşyeri açtığınızda vergi muafiyetiniz olmaz.
2- %60 özürlülükle erken emekli olabilirsiniz.
3- Özürlülere 4/b priminde indirim sözkonusu değildir.

Makri;

makri bey ama bülent bey indirimden yaralanır yazmış peki nasıl oluyor misal ben bir özürlüyüm iş yeri açtım erken emeklilik tamam, 4/b söz konusu değil, ama dükkan vergisinde indirim veya muafiyetlik yokmu normal bir esnaf gibi aynı vergiyimi ödüyecem böylemi diyorsun cevap beklerim...

Gerçek usulde vergiye tabi bir esnaf olacaksanız evet her esnaf gibi tüm vergilerinizi ödeyeceksiniz.
Diğer türlü de zaten pek kayda değer bir indirim beklemeyin,serbest meslek erbabı olsanız bile uygulanacak indirim,ücretli çalışanların vergiden muaf tutuldukları miktar kadar olacaktır.
Hem sadece rapor var diyorsunuz,öncelikle vergi indirim belgesi alınarak bu hak kazanılmalıdır.

helin985,
Bülent beyin saydığı listede gerçek usulde vergilendirilenler yok ama. Yani bakkkal, butik, kasap gibi işkollarında faaliyet gösterdiğiniz taktirde indirim sözkonusu değildir. Bu gibi işlerden dolayı faaliyet göstererlerde vergi indirim belgesi alamazlar. Normal bir gerçek gelir vergisi gibi vergi ödenecek.
Erken emekli olmak istersende özüründen dolayı belirli şartları taşıman dahilinde indirim belgesi olmaksızın rapora istinaden emekli olabilirsin.

Üst Alt