Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%60 üzeri rapor olması emekliliğin ille de Malulen olması sonucunu mu doğurur?!

Hakyemez

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Biraz detaylı bir konu olmasından dolayı bilgisi olan arkadaşların yardımcı olmasını rica ediyorum.

1997 SGK girişimi dış borçlanma ile 1993 başlangıç yılına ve 3590 gün prim gününe dönüştürmek üzereyim.
Primlerin genelde yüksek olarak yatırıldı. Rahatsızlığım da 1997 den önce de vardı.
Prosedürü fazla bilmediğimden geçen yıl kendi talebimle heyete çıktım. Bana %66 verdiler. Raporu SGK ya götürdüğümde çalışmam ve oradan da sevk olmam gerektiği söylendi.

Çalışmadığım için birşey yapamadım. Şimdi tekrar çalışmaya başlayacağım ve erken emeklilik için uğraşacağım.

Sıkıntım şurada, %60 üzeri engellilik yine çıkar ve onaylanırsa malulen emekli olmaktan çekiniyorum. İstediğim %40 ı yakalayıp prim günlerimi de kullanıp erken emekliliktir.
Acaba %66 da çıksa Seçim hakkımız varmı?

Tavsiyelerinizi alabilir miyim. Teşekkürler.

kardeşim yeterli primin varsa seni kimse malulen emekli yapamaz zaten her 60 ın üzerindeki rapor alanda malulen emekli sayılmaz zaten malulen emeklilik için sgk dan sevkli gitmen ve bunuda belirtmen gerekir hem % 100 oran alıpta malulen emekli edilmeyenlerde var bunuda bilesin yani g.olsun Hakyemez

Sanırım kavram kargaşası yaşıyorum. Sn. Saratoga defterdarlıktan sevk alıp heyetten %60 üzeri alındığında erken meklilik için bir tercih şansımız oluyor mu?

Hakyemez

çalışmaya başlayıp yada bildik bir yerde sigorta girişi yaptırıp vergi muafetinde bulunabilirsiniz bunun için elinizdeki rapor eski değil ise o raporla başvurabilirsiniz eski ise vergi dairesi yeniden hst sevkinizi isteyip heyete girmenizi ister oran 40 ve üstü olsa yani %66 bile olsa vergi muafatiyeniz onaylanınca yıl ve prim günleri şartın tutuyor senin erken emekli olabilirsin böyle yaparsan erken emeklilik olur maluliyet olmaz bunun farkı emekli olup yine destek primine tabi olarak başka bir iş yapabilirsin maluliyet ise daha farklı olup elindeki raporlar geçersizdir sgk vasıtasıyla hst sevkin yapılır o hastanede heyete girersin sonuçların durum bildirir rapor olarak sgk gönderilir ve onlarda ankaraya göndeirr ordaki sağlık kurulunda maluliyet oranına karar verilir oran 60 üstünde olursa malulen emekli olusun ama bir daha çalışmazsın sen eğer vergi dairesi tarafından hst sevk edilip rapor oranın çok çıksa bile sorun olmaz ikiside farklı farklı şeyler

Teşekkür ederim cevabınıza. Rapor tarihim aralık 2014.
Sitenizden aldığım Bülent beyin bir yazısını ekliyorum. Benim tereddütümü örneklerle izah etmiş:

http://www.engelliler.biz/forum/mev...kli-olur-60-olanlar-olamaz-8221-tartisma.html

Alıntı dahilinde Oturan Boğa nın ek yazısı;
Yazımda da belirttiğim gibi, bu, 28. madde kapsamında emekli olacakları kapsıyor. Bağkur (4b) statüsünde emekli olacakları ve ayrıca ilk sigortalılıkları 1 Ekim 2008 tarihinden sonra olanları.

1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olup SSK (çalışan) statüsünde emekli olacaklar önceki yasaya tabidirler...

Hakyemez

Hiç kafanız karışmasın. Siz defterdarlıktan 1. ya da 2. derece sakatlık indirimi alıp günü geldiğinde erken Yaşlılık emekliliği için sigorta müdürlüğüne başvuruyorsunuz...

Teşekkür ederim cevaplarınıza. 2014 aralık süresiz raporu kabul ederler mi dersiniz.

Yaptığınız yardımlara çok teşekkür ederim. Şubat ayından bugüne yaşadıklarımı anlatayım.

Öncelikle mart ayı sonunda yaptığım başvuru mayıs ayı ortasında değiştirilmeden onaylanmış %66 olarak. 3800 gün primim olduğundan sgk ya gittiğimde tahsis dilekçesi ve %66 olduğunu gösterir belgeyle başvurmam istendi.
Görevli malul maaşı gibi birşeyler mırıldandı, ben bir yanlışlık olmasın erken yaşlılık için baktın değil mi diye teyid ettirdim.
Şimdi klasik sorum geliyor maalesef; tahsis çeşidine yaşlılık aylığı mı yoksa maluluyet aylığı mı yazacağım.

Formda bir 2010 yazısında %60 a kadar olanlar yaşlılık üzeri maluluyet yazmalı denmiş. SGK ya gitmeden önce bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.

Hakyemez

Siz SGK'ya raporla emeklilik için başvurmuyorsunuz. Sizin başvurunuz defterdarlıktan elde edilmiş sakatlık indirimine istinaden erken Yaşlılık emekliliği başvurusu. Raporla da malulen emeklilikle de bir işiniz yok. Sigorta müdürlüğüne gidip "x derece sakatlık indirim hakkım var, erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanmak istiyorum" diyeceksiniz. Bu kadar.

Üst Alt