Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

60 yaş üstü kişilerin raporlarına %10 ilave oran eklendiğinde hesap nasıl yapılıyor?

fsakka34

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Herkese Merhaba,

Annemin engel oranı 2010'da alınan rapora göre %87. %90'a çıkarmak için tekrar kurula gireceğiz yarın.

Fakat annemin 2010 da alınan raporunda 55 yaşında olması nedeni ile %10'luk ekleme yapılmamış.

Fakat şuanda 60 üstü olduğu için Balthazard formülüne göre %10'luk eklemeyi de yapacaklar sanırım. Bir kaç sorum olacak tecrübesi olan forumdaşlarımın desteğini rica ederim.

• Bu %10 insiyatif dahilindemi ekleniyor? Eklememe durumları mevcut mu? Kurul ben bunu eklemiyorum deme hakkına sahip mi?
  • %90 ve üzeri rapor için özel durumlu kişinin yatalak olması mı gerekiyor?
  • Raporu aşağıda bulabilirsiniz. Buna ek olarak şu tanıları da daha sonradan oluştu ve eklenmesi gerekiyor. Rapor sizce %90 ve üzeri olur mu?

1. M51- İntervertebral disk bozuklukları,Radikülopati ile
  2. G40.80 - Epilepsiler,Diğer
  3. R42- Baş Dönmesi (Vertigo)
  4. R52.1 - Kronik tedaviye yanıt vermeyen ağrı (Omurilik arasında fıtık mevcut)
  5. M79.1 - Miyalji
  6. G43 - Migren
  7. H52.4 - Presbiyopi
  8. H52.0 - Hipermetropi
  9. H52.2 Astigmatizma

Spinal diskte daralma olduğu için 2 Ay da 1 Algolojiden Steroid iğnesi olmak zorunda yoksa ağrısı dinmiyor. İlaç da 2 ay etkili bu nedenle kronik tedaviye yanıtvermeyen ağrı. Koah da olduğu için doktor kesinlikle ameliyat yapamayız diyor. Anesteziye uygun değil.

Rapor aşağıda bunlara ek olarak yukarıdaki özür durumlarını da eklediğimizde %90 ve üzeri alabilir miyiz? 60 yaş üstü.

https://i.hizliresim.com/pbhn4gy.jpg

pbhn4gy.jpg

65 yaş üstü direkt 10 puan diye bir şey yok,
Hastanın genel durumuna ilaveten 2.3 puan eklenebilir, zaten verilen puanlar içinde 65 yaş değerlendirilmiştir,.

İlave eklemiş olduğunuz hastalıklardan gelen puanlarla %90 bulursunuz diye umuyoruz...
algaNihat

Ben o konuyu bayağı araştırdım, hastaneye de sordum 65 demediler 60 dediler. 65 olduğuna dair yeni yönetmeliği de bulamadım var ise paylaşabilirseniz arkadaşlara da örnek olmuş olur.

fsakka34

Merhaba OğuzHan112 ve algaNihat arkadaşlarımızın bahsettiği gibi balthazard formülü ile 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza tüm rahatsızlıkları ile beraber hesaplama modülüne ek %10 oran dahil edilir.

İlgili yönetmeliğin maddesinin metnini ve linkini ekte sizinle paylaşıyorum.

Saygılar.

ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK-20.02.2019

10. Madde -4 fıkra;

Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporu ve Erişkinler İçin Terör, Kaza ve Yaralanmaya Bağlı Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporunun düzenleme esasları

MADDE 10 – (1) Bireyin elde edeceği sosyal haklar, hizmetler veya kazanımlar raporlar dikkate alınarak ilgili kurumlarca ayrıca belirlenir. Raporlar, tek başına hakların verilmesi için dayanak teşkil etmez. İlgili mevzuata göre diğer şartların da ayrıca sağlanması zorunludur.

(2) Engel durumunu belirleme, sınıflandırma, derecelendirme, belgeleme, uygulama ve diğer süreçlerde sözlü, yazılı, davranış ya da tutum olarak herhangi bir ayrımcılık yapılmaz ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile 20/10/2016 tarihli ve 29863 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Sağlanması Hakkında Yönetmeliğe uygun hareket edilir.

(3) Bireyin engel durumu, sağlık kurulunca Ek-2’de yer alan engel alanları kılavuzunda bulunan engel oranlarına göre yüzde (%) olarak belirlenerek raporun ilgili bölümünde belirtilir.

(4) Birden fazla hastalığı veya fonksiyon kaybı bulunanların engellilik durumu Ek-2’de yer alan engel alanları kılavuzu esas alınarak Ek-3’teki Balthazard yöntemi ile hesaplanır. 65 yaş ve üzeri bireylerin engellilik oranına Balthazard formülü ile %10 eklenerek engel oranı belirlenir.

(5) Bireyin engellilik durumu, Ek-2’de hastalığın adı yer almasa bile, vücut sistemleri üzerinden fonksiyon kayıpları değerlendirilerek belirlenir.

Resmi Gazete linki;

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/02/20190220-2.htm

Tekrar merhaba, 2019 Tarihli olarak gözükmekte. 2021 Yılına ait mevzuat mevcut mudur?

fsakka34

20.02.2019 tarihinden bu yana ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK hakkında bir mevzuat değişikliği veya yeni bir yönetmelik resmi gazetede yayınlanmamıştır.

Bu sebeple kanunlar,yönetmelikler veya genelgeler yayınladıkları tarih itibari ile geçerli olup değişiklik yapılması,yürürlüklük için bitiş tarihi verilmesi veya aynı mahiyette bir kanun,yönetmelik veya genelge çıkarılarak eski olan kanun metinlerine atıfta bulunup yürürlülükten kaldırıldığına dair metin bulunmadıkça süresiz olarak geçerliliğini korurlar.

Saygılar.

Not. Bahsetmiş olduğunuz eski metinlerde bulunan 60 yaş ve üzeri kuralı 20.02.2019 tarihi itibari ile 65 yaş ve üzeri olarak değiştirilmiştir.Buna mukabil en son yayınlamış ve yürürlükte olan yönetmelikle 60 yaş sınırı 65 yaş sınırına yükseltilmiştir.

%90 Rapora ÖTV Muafiyeti eklenmesi zorunlu mudur?

Herkese Merhaba,

ÖTV muafiyetli araç için raporumuzu %87'den 90'a çıkarmak istiyoruz eklenecek hastalıklar da mevcut bu neden ile yeniden rapor çıkaracağız. Ancak nedendir bilinmez ÖTV indirimi için denince %90 bir burun kıvırma oluyor sanki.

%90 ve üzeri raporlarda birşey eklenmesine gerek varmı? İlle doktor oraya ÖTV indiriminden yararlanır diye ibare eklemek zorundamı ? Direk %90 rapor ile alınmıyormu?

ÖTV diye söylemesek olmaz mı?

Herkese Merhaba, :) Sizlere de yol göstermesi açısından. Cuma günü annemin raporuna ek hastalıklarını ekletebilmek için randevuma gittim. Kayıt kısımındaki hanım efendi daha önce rapor almışsınız. Tekrar muayene olamazsınız dedi. Peki ne yapmam lazım dedim bir doktorun heyete sevk etmesi lazım dedi. Tamam o zaman sen bana ortopedi den muayene kaydı açarmısın dedim. Kadın ortopedi den muayene kaydı açtı. Sonra ortopedi doktoruna gittim. Annemi içeri soktum. Doktora açıkladım. Hocam xxx tarihinde rapor aldık ama annemde ilerleyen hastalalıklar da var tekrar heyete girmesi gerekiyor kayıt veznesindeki arkadaş doktorun sevk etmesini söyledi. Yardımcı olur musunuz? dedim. Hoca hemen saglık kuruluna sevk yazdı. Tekrardan polikliniklere muayene oldum ancak yetiştiremedim saat 12 ye kadar, bir kaç poliklinik eksik kaldı. Pazartesi tekrar hastaneye gidip eksik olan polikliniklere de gireceğim. Size de yol göstermesi açısından sizle de paylaşmak istedim. Herhangi bir doktor sağlık kuruluna sevk yazarsa istersen 1 ay önce girmiş ol hastalığın ilerlemesi sebebi ile tekrar kurula girebilirsiniz.

Odyometri Raporu Oranları Hk.

Merhaba,

Bir konu düşünürken aklıma geldi, belki sizinde aklınıza gelmişyir. Odyometri testi yaptırıp da oranı düşük çıkan arkadaşlar mevcut.

Odyo da sadece yüksek gelen ve net olan seslere basılıp da orta ve az duyulan seslere basılmasa, kbb ci bu adam duymuyor yeteri kadar deyip de yüksek oran vermez mi?

Rapor Hesaplama Hk.

Herkese Merhaba,

Daha önce aşağıdaki tablodan 40 ve 2.tablodan da 40'ar puan alıp toplamda 64 puan almıştık bu kısımdan. Fakat annem giderek kötüleşti ve durumu ilerledi. Artık sağ kolunu hiç kullanamıyor. Ayağa da kalkamıyor. Kurul'a da tekerlekli sandalye ile gitmek zorunda kaldık.

Fizik tedavi uzmanı annemi ayağı kaldırmaya çalıştı. Ben bir koluna girdim, Hoca bir koluna girdi ama kaldıramadık malesef. Yani annemi ayağı kaldıramadık.

Üst ekstremite içinde sol kolda birşey yok. Kullanabiliyor. Sağ kolunu kaldırmasını istedi ancak annem sağ kolunu kaldıramıyor. Parmaklarını oynatmasını istedi parmakları oynatamıyor. Sağ kol da His %1 ya var ya yok.

Ayağıda kalkamıyor, Sağ kolunu da kullanamıyor. Ama doktor anneme kızdı muayenede. Daha önceki raporunda 64 verilmişti 40+40'dı neden fizik tedaviye gitmedin bu kadar durumunu ilerlettin diye kızdı. Heyetteki başkan da sana bunu soracak dedi. Ben notlarımı yazdım dedi. Oranı sordum söyleyemiyoruz bilgisayara giriyoruz rapor çıkınca görüyorsunuz dedi.

Şimdi hesapladığımız zaman yürüme için
-Yardım, mekanik destek ve veya bir yardımcı cihaz olmaksızın ayağa kalkamıyor (80)
-Kişi etkilenmiş ekstremiteyi kendine bakım veya günlük aktivitelerinde kullanamıyor. (60)

Toplamda 92 olarak mı verecek? Ayağı kaldıramadık diye puan kırmasın ? Hoca kızdı gibi sanki :D

Sağ kol ve sağ bacağı hiç kullanamıyor. Spastik hemiparezi mevcut. Daha önce chiari malformasyonundan da operasyon geçirdi.

Üst Alt