Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%63 rapor ile ÖTV'siz araba alabilir miyiz?

Biraz Özgürlük

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba herkese,

Arkadaşlar ben ilk kez heyete girip %63 süresiz rapor aldım. Araç almak istiyorum ama raporda sadece şunlar yazıyor:

"2022 sayılı yasadan, engelli kimlik kartı, gelir vergi indirimi ve engellik haklarından faydalanabilir." yazıyor. Ayrıca Ortopedik/süreğen/sınıflanmayan işaretli.

Bu ibareye göre ben araç alırken ötv indiriminden yararlanabilir miyim? Yoksa yeniden mi heyete girmeliyim ya da başvursam gerekli ifadeyi ekleyebilirler mi?

Sol bacağımda polio sekeli var (his ve güç kaybı) ve sırtımda platin var.

Sağ ayağınız sağlam ise Otomatik vites Özel Tertibat geçmediği için almanız mümkün görünmüyor.
Biraz Özgürlük

Redmi Note 8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@siirtfatih056 bende sol ayak engelliyim sağ ayağım sağlam ama ötv den yararlandım otomatik vites tertibat olarak geçiyor yasada da mevcut

@Biraz Özgürlük Heyete girdiğinizde ötv indirimi istediğinizi belirtmediğiniz için rapora yazılmamış ama yeni kanunda engelli raporunda mutlaka tertibatlı araç kullanmalıdır. ibaresi olmalı heyete girdiğiniz hastaneye gidip ekleme yapıyorlar mı sorun yoksa yeniden heyete girmelisiniz yeni kanunda böyle gerekli yazı yazıldıktan sonra ehliyet değişimi yapacaksınız sağlık il müdürlüğünde ayrıyetten heyete girip gerekli kodları alıp ehliyet değişim yapacaksınız sonrasında araç alabilirsiniz tabi durumunuz uygunsa onu bilmiyorum palio sekeli ile ilgili yazışmalar vardı grupta araştırıp bir bakın

@siirtfatih056 Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.

Ben yasanin yalancisiyim..
Mümin Çelik

Ayrıca Yeni sistemde H Ehliyeti alabilir özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi olmadığı takdirde, H Ehliyet yani Yeni Adı B Engelli ehliyetinde kisit kodu olması yeterli. Mevzuatı ezbere Yapmaya çalışan vergi daireleri, Olumsuz rapora olumlu, olumlu rapora olumsuz karar verdiklerine defalarca şahit oldum.

Basit bir soru sormak istiyorum, Vergi dairelerinin çoğu sağ ayak sağlam, sol ayak Engelli olan bireylere ÖTV muafiyeti vermiyor. Bazı vergi daireleri ise tam tersi kabul ediyor. Neden acaba ?
0760f52a172b50b0976282d9579a162d.jpg

Redmi Note 8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

benim yazdığım yasanın içinde var ben sol ayak problemliyim ve araç aldım burada önemli sol ayaktaki problemin otomatik vitesli araca uygunluğu dur her rahatsızlığa zaten verilmiyor.

siirtfatih056
manuel vitesli aracı kullanamayacak olanlar için otomatik vitesli araç özel tertibatlı olarak kabul edilir. yanlış bilgi vermeyelim @Biraz Özgürlük polio sekeli herkse aynı derecede olmaz pedala basamayacak derecede ise otomatik vitesli aracı ilave tertibat olmadan ötv siz alabilirsin

ayrıca basılmış raporda güncelleme de olmaz. birkaç mesaj yazmışsın hepsi de yanlış bilgi içeriyor

siirtfatih056 b) Yedinci paragrafında yer alan “otomatik vitesli taşıtlar,” ibaresinden sonra gelmek üzere, “fren ve gaz pedallarında özel tertibat yaptırılmasını gerektirir başkaca engelinin olmaması kaydıyla,” ibaresi eklenmiştir.

ç) Onuncu paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.
“Bu uygulamadan yararlanılabilmesi için engellilik durumunun, engellilik sağlık kurulu raporu ile tevsik edilmesi gerekir.
20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.
Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile “Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

ENGELLİ RAPORU VE EHLİYETTEKİ KODLAR UYUMLU İSE SIKINTI ÇIKARAN MEMUR CAHİLDİR YENİDİR MEVZUATI BİLMİYORDUR.

Arkadaşlar, moralim bozuldu ya. Neden sürekli bir rapora ötv muafiyeti gibi kriterleri de yazmazlar. İlla söylemek mi lazım :( Yarın arayıp soracağım sonradan ekleme yapabiliyorlar mı diye. Tabi telefona bakarlarsa :/

Biraz Özgürlük burada hata biraz bizlerde ama bende senin gibi yaptım kimse uyarmadı ÖTV için mutlaka bilgi vermek gerekiyormuş bir sorun ama büyük ihtimalle yeniden heyete girmeniz gereke bilir

Biraz Özgürlük

evet illa bilgi vermek gerekiyor çünkü raporun bir-çok kullanım alanı olduğu için hepsini tek tek değerlendirmezler. genel hükümler yazılır 2022 maaş kimlik kartı vs. ötv biraz özellikli bir durum olduğu için bunu heyete girmeden önce dilekçede yazman gerekiyordu.
yeni aldınsa e-raporsa üstünde işlem yapılması mümkün değil gibi. edevlete yüklenmişse onu geri çekip işlem yapmazlar. teknik olarak mümkün olsa bile evrakta oynama olacağı için o riski almazlar. ortalık sahte rapor çetesi haberleri vs çalkalanıyor zaten. ayrıca doktorlar eimza ile imzalıyor o yüzden mümkün görünmüyor.
raporu aldıktan 6 ay sonra tekrar heyete girebilirsin.

Maalesef, bilgim yoktu. Hayırlısı olsun. Ben yine sorarım, olmazsa tekrar başvururum. Teşekkür ederim yardımlarınız için.

Üst Alt