Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

65 yaş yaşlılık aylığı düşük mü ödendi?

bilal0101z

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Sizlere bir konu hakkında danışmak istiyorum.
Anneannem 2022 kapsamında 65 yaşlılık alıyor.Hükümetin getirdiği yeniliklerle bu verilen ücret 1.500 TL olacak söylendi.8.6.2018 (Cuma) günü Ptt'ye gittiğimde Atm'de hesabında 1.200 TL olduğunu gördüm.Sistem yoğunluğundan parayı çekemedim.Ptt Şubesi içerisinde ki memura sordum 2022 kapsamında 65 yaşlılık aylığı ne kadar ödüyorsunuz diye 1.500 TL cevabını verdi.Bende akşam üzeri tekrar Atm'ye gittim ve hesapta görünen 1.200 TL'yi çektim.Neden 1.500 TL alamadım onu sormak için rahatsız ettim sizi.Yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler şimdiden.

Atm den yada banka/ptt şubesinden hesap hareketlerine bakın. Ordan anlarsınız sorunun ne olduğunu.

Hesap hareketlerine baktım şimdi atmden çıktısını aldım.1.200 TL yatırmışlar.1.500 TL sözü veriyorlar ama yerine getirmiyorlar Bu ne saçmalık böyle.Verecegi 300 lirayı hukumet kesin arap dostları olan suriyeli vatandaşına vermiştir.Bu ülkede muhtaçlık aylığından bile kesinti yapıp suriyelilere oyle veriyorsa haram zıkkım olsun bu devlete.

bilim bilmeden buradan sallamayın hükümete önce git bir soruştur benim nenem de dedemde 1500 tl aldı çevremdeki 65 aylığı alanlarda 1500 tl aldı hükümetin işi gücü yok sizin 300 tl nizin peşine düşmüş önce gidin bir sorun ptt ye sor vakva sor hemen suçu hükümete atın ohh

Bana avukatlığını yapma hükümetin.Cebinden vermiyor iktidar bu paraları.Uluslararası anlasma ve sosyal devlet olması dahilinde alıyorsun sende bu parayı bende .Ben istediğim gibi eleştiririm.Ne vaat edildi ne verildi ona bakarım.Birdaha da bodoslama yorum yapma her konuya.Ptt'den tüm bakiye ve hesap hareket dökümlerini aldım.Belli ki bu para gitmiş bir yerlere.Sen senin çevrendekiler aldı diyorsun.Benim çevrede ki yaslilarda ayliklari 1200 aldılar.Bunada yorum yap bakim.Siz ve cevreniz aliyorsunuz da biz alamıyoruz.

Devlet Babasının Hayrına Vermiyor Bu Parayı Bizim Vergilerimiz Bunlar 1tl bile eksik yatsa tabi sorgulayacağız burda siyaset yapma

bilal0101z

hükümeti eleştirebilirsin tabi ki. neden eksik ödeme yapıldığını sorgulayabilirsin eksik ödemenin peşine düşebilirsin. ama ödenmeyen eksik paranın "Arap dostu Suriyeli vatandaşlara ödendiği" konusunda haksızsın. bu tamamen yanlış.
hükümet de dahil hiç bir kimse ve kurum, hak sabibi vatandaşa ödenen 2022 aylıklarından kesinti yapıp da başkasına ödeyemez!

65 yaş üstü vatandaşlara ödenen 2022 yaşlılık aylığına 2022 sayılı kanun'da yapılan değişiklikle zam yapıldı. 1 Haziran 2018 tarihi itibariyle 1500,06 TL (3 aylık miktar) oldu. yani bu haziran dönemi için (haziran,temmuz,agustos) 1500,06 TL ödeme yapılması gerekir.
ama ninene bu dönemde 1200 TL ödendiğini söylüyorsun. bu durumda ya vakıflar yanlışlık yapmış ya da maaştan kesinti yapılmıştır.
yersiz ödeme yapıldığında maaştan kesinti yapılarak yersiz ödenen ödemeler geri tahsil edilebiliyor. diyelim ki mart dönem aylığı yanlışlıkla fazla ödendi. bu durumda yersiz ödenen ödenen fazla para sonraki dönemde geri alınabiliyor. ya da yanlışlıkla eksik ödeme yapılmış olabilir.
sorunun kaynağını tespit için ninenin e-devletteki 2022 aylık bilgilerini görmem gerek. ninenin e-devlet şifresi varsa, e-devletteki 2022 aylık bilgilerine bakıp buraya kopyala lütfen. kopyalama yaparken kimlik bilgilerini gizlemeyi unutma.

ha, ortada bir eksik ödeme var. burası kesin. bunun sebebini bulalım önce.
şu sorumu da cevaplar mısın ayrıca?
ninen mart'ta ne kadar maaş aldı?

Melek Hanım nenemin e -devlet sifresi yok almadık.Fakat atm'den hesap hareketlerini makbuzunu aldım. 2018 Mart ayında yatan para 1240.43 TL. Öncekileride yazmami istermisiniz?

bilal0101z
yok, e-devlet bilgilerine gerek kalmadı şu an.

şu sorumu da cevaplar mısınız? hesap hareket dökümüne göre aralık 2017'de ne kadar ödeme yapılmış?

bilal0101z

bu durumda ablası, ninene 65 yaş üstü 2022 yaşlılık aylığı ödenmiyor. %40-69 oranlı rapor üzerinden 2022 engelli maaşı ödeniyor.

bu ay da haziran dönemi için 1197,45 TL ödeme yapılmıştır. 1200 TL değil. sen 1197 TL'yi 1200 TL şeklinde yazmışsın anlaşılan.

şimdi bu durumda daha ayrıntılara girmem gerekiyor.
ninen 65 yaş üstü ise ancak %70 ve üstü engelli raporu olursa engelli aylığı alabilir (% 70 ve üstü bakıma muhtaç engelli aylığı yani). mevzuata göre % 40-69 engelli raporuyla 2022 engelli aylığı alması mümkün değil. ancak, 65 yaşını doldurmadan önce 2022 engeli aylığı alıyorsa, 65 yaşını doldurduktan sonra da %40-69 engelli raporu üzerinden 2022 engelli aylığı almaya devam eder.

şimdi bu durumda şu sorularımı cevaplar mısın?
1)ninen kaç yaşında? 65 yaş üstü mü?
2) ninen 65 yaş üstü ise, 65 yaşını doldurmadan önce mi 2022 engelli aylığı almaya başlamış?

ek bilgi:
[SIZE=1]65 yaş üstü yaşlılık aylığı: 797,38 TL (1 aylık miktar 265,79 TL) / tam miktarları: 3 aylık= 797,38659 TL, 1 aylık= 265,79553 TL
65 yaş üstü yaşlılık aylığı (1 Hazıran 2018 itibarı ile): 1500,06 TL (1 aylık miktar 500,02 TL)

%40-69 engelli aylığı: 1197,44 TL (1 aylık miktar 399,14 TL) / tam miktarları: 3 aylık= 1197,44762 TL, 1 aylık= 399,149205 TL

%70 ve üstü bakıma muhtaç engelli aylığı: 1796,17 TL (1 aylık miktar 598, 72 TL) / tam miktarları: 3 aylık= 1796,17142 TL , 1 aylık=598,723808 TL
bkz:https://www.engelliler.biz/forum/20...sina-dusen-aylik-gelir-siniri-belli-oldu.html[/SIZE]

Kalem Abla simdi sırayla söyleyeyim.
1-) Nenem 1934 doğumlu (84) yaşında.
2-) Nenem 65 yaşından öncede yaşlılık maaşi alıyordu.Ama cok dusuk miktardaydi o zaman maaşı.Ayrica o donem nenemin vucudunun buyuk bolumu yanmisti.Doktor Maas bağlatabilirisiniz gibi birsry söylemiş annemgile.Daha sonra 10-12 yil once 2022'ye çevrildi.

Ayrica bu ayki haziran maaşı 1.197.45 TL yatmis görüküyordu.Maaşi yuvarlamışlar 1.200.00 TL çektim.

bilal0101z

ablacım senin ninenin işi baya sıkıntılı. iş çok karışık.
detaylı bilgilere ihtiyacım var.

mevzuat açısından sana konuyu anlatayım öncelikle.
1) ninen 65 yaş üstü. bu durumda %70 ve üstü engelli sağlık kurulu raporu yoksa %40 -69 engelli raporu üzerinden 2022 engelli aylığı alamaz yasal olarak.
ama ninene %40-69 rapor üzerinden 2022 engelli aylığı ödeniyor. bu tür ödeme yasal değil. tamamen yanlış. bu yüzden bu konuyu aydınlığa kavuşturmam gerek. aksi takdirde mevzuata ters şekilde ödeme yapılıyorsa yersiz ödeme konusudur, başınız agrır durum anlaşıldığında.

2) ninen ancak %70 ve üstü raporu olursa 2022 bakıma muhtaç engeli aylığı alabilir. bu aylık miktarı da haziran dönemi için 1796,17 TL'dir.
eger ninenin % 70 ve üstü engelli raporu varsa ve bu raporla kuruma kaydı yapılmışsa, bu durumda da eksik ödeme sözkonusu. eksik ödemeyi talep etmeliyiz.

3) ninen 65 yaşını doldurmadan önce %40-69 raporla 2022 aylığına başvurmuşsa ancak bu durumda 65 yaşını doldurduktan sonra da 2022 engelli aylığı almaya devam edebilir (%40-69 üzerinden). ancak bu olasılıkta ninene ödenen ödemeler doğrudur. ama sen de ediyorsun ki 11-12 sene önce 2022 aylığına geçti. ama 11-12 yıl önce de 65 yaş üstündeydi. o yıllarda da 40-69 üzerinden 2022 engelli aylığı alması imkansızdı. eger o yıllarda engelli aylığı (%40-69 rapor üzerinden) baglanmışsa mevzuata aykırı işlem yapılmış demektir ve yersiz ödeme konusudur.

4) ninen 11-12 yıl önce %70 ve üstü rapor almışsa ve o rapora binaen 2022 bakıma muhtaç engeli aylığı baganmışsa, bu ay 1197 TL ödenemmesi gerekirdi, 1796 Tl ödenmesi gerekirdi. bu durumda da eksik ödeme yapılmış demektir. bu olasılıkta geriye dönük ödeme talebinde bulunabilirsiniz.

gördüğün gibi olayı açıklığa kavuşturabilmem şu soruların kesin cevaplarına ihtiyacım var:
1) ninen hangi yıla kadar 65 yaş üstü yaşlı aylığı aldı?
2) hangi tarihten itibaren ve hangi rapor üzerinden 2022 engelli aylığı almaya başladı? ninen o tarihte tam olarak 65 yaşın altında mıydı?
3) ninen vakıf kayıtlarındaki rapor oranı kaç ve rapor tarihi ne?

bu yazdıklarımı çok dikkatli oku. sorularımı net bir şekilde cevapla.
sana yardımcı olabilmem açısında net bilgilere ihtiyacım var.
ama şurası kesin ki nenene 65 yaş üstü 2022 yaşlılık aylığı ödenmiyor, %40-69 üzerinden 2022 aylığı ödeniyor. bu durumda ninen 65 yaş üstü yaşlıık aylığı almadığı için 1500,06 TL ödeme alamaz. ancak 1197 TL ödeme alabilir. ki bu ödeme de mevzuata aykırı ve yanlış bir ödemedir. ninene 65 yaşını doldurduktan sonra, 65 yaş üstü yaşlı aylığı ödenmeliydi. ama hep 2022 engelli aylığı ödenmiş.
ya da ninene ta başından beri hep engelli aylığı ödeniyordu.
dilerim bu şekildedir. aksi takdirde benim düşündüğüm gibi bir yanlışlık yapılmışsa yersiz ödeme konusu olur.

sen sorularımı net bir şekilde. ben de bu işi aydınlatmaya çalışayım.

Kalem Ablacım şimdi sana açıklayayım biraz bilgi karmaşası oldu.Bende tam bilgiye sahip değilim.Dayıma sordum konuyu cevapladı.

2. Soruna bianen.
Nenem 65 yaşından önce ciddi yanık vakası geçirmiş.4-5 tane doktor kontrolünü yapmış, muayene sonucu engelli maaşı bağlanmış.Raporunun oranını bilmiyorum.(Yandığı tarihte 65 yaşında değilmiş).

Büyük ihtimal senin dedigin gibi baştan engelli aylığı bağlanmış.Yanık durumunda.

bilal0101z

Kalan bakiye ile 1200 olmuş iste 40-69 orani ile 2022 maasi almisin 65 yas degil.

musty35 Muhtemelen dediğin gibi.Bende tam bilgiye sahip olmadığım için biraz karışık sordum soruları.

bilal0101z eger dayının dediği doğruysa, yani ninene 65 yaşını doldurmadan önce engelli aylığı baglanmışsa ninene yapılan ödemeler yasal ve doğru ablası. bu durumda da ninenin %70 ve üzeri raporu varsa aylık yükseltme talebinde bulunuruz ve aylığı arttırılır (örneğin bu haziranda %70 ve üstü olanlar 1796 tL aldı). ninen de aynı bu şekilde alır.

eger ninenin %70 ve üstü raporu yoksa, bu durumda da maaşını bir şekilde kestirip yaşlı aylığına başvurmasını sağlarız. ki bu şekilde 3 aylık 1500 TL alır (haziran 2018 dönemi miktarı bu)

şimdilik bu işi vakfa taşıma sakın. önce biz çözelim olayı aydınlığa kavuşturalim. sonra da ona göre aylık arttırma talebinde bulunuruz. benden habersiz sakın adım atma. aylık yükseltme talebinde bulunmamız için yine detaylı bilgiler isteyeceğim senden.

şimdilik ninenin ne zamandan beri engelli aylığı aldığını tespit etmemiz lazım. şu soruların cevabını net bir şekilde belgeli olarak öğrenip bana bildir:

1) ninen ilk olarak hangi tarihte 2022 aylığı almaya baladı? ilk kez aylığa başvurdugu tarihte hangi raporla başvurdu? o rapordaki oranı kaçtı?

2) ninen ilk kez aylığa başvurdugunda raporla mı başvurdu, yoksa raporsuz mu bu başvurdu? (65 yaşlı aylığında rapor istenmez ( bu yolla da yaşlı aylığı alıp almadığını tespit edebiliriz).

3) elinde hesap hareketleri dökümü varmış. hangi tarihten itibaren ödeme miktarları yazıyor. ninenin 65 yaş altındayken aldığı ödemeler de yazıyorsa o hesap dökümünü ben de göreyim (bu yolla da hangi tarihten itibaren, hangi aylığı aldığını tespit edebilirim)

bu bilgiler niye lazım bana? çünkü ninenin hangi tarihten itibaren engelli aylığı aldığını bilmem gerek.

4) ninenin aldığı raporların tarih ve özürlü oranları lazım bana. (engelli aylığı hakkını kaybetmiş mi bunu aydınlığa kavuşturmam lazım)

5) ninenin en son aldığı rapor oranı ve tarihi lazım (bu da %70 ve üstü bakıma muhtaç engelli aylığına başvurmamız için gerek. )

Kalem Ablacım ilginiz için çok teşekkür ederim.Size tekrar dönüş yapacağım.

NOT: 1 ve 3. maddeden birinde bile istediğim bilgileri verebilirsen ben olayı çözerim.
4. ve 5. maddeyi tam olarak atlamadan cevapla ama.

acelem yok ablası. sen bana net bilgileri getir gerisi kolay. yeter ki yanıma net bilgilerle gel. ben beklerim:)
zaten yaz tatiline girmiş bulunmaktayım (okullar tatil oldu ve vaktim bol).

Kalem Ablacım bir konu hakkında tekrar danışayım.Nenem yandığında raporu hastane vermiş.Ve engelli aylığı bağlanmış.Ama nenemin elinde raporu yok ve oranını bilmiyoruz.Bu durumda benden istediğin bu bilgilere ulaşabildigim kadarıyla söylerim ama raporu ve orani olamayan belge olursa nasil çözüme kavusturacagiz.Acaba Vakıfta dosyada olabilir mi ?

bilal0101z
vakıf kayıtlarındaki rapor tarih ve oranını öğrenin vakıftan o halde. ya da alo 144'ten ögren en iyisi. alo 144'ten kesin bilgi alamazsan vakfa gidip öğren. ninenin T.C. numarasını vererek bu bilgileri öğrenmeye çalış.

ablası vakfa gitmen durumunda sosyal inceleme yapılmasına da sebep olabilir onları uyandırabiliriz. anladığım kadarıyla ninenin bu tarihe kadar uzun zamandır hane geliri incelenmemiş (sosyal incelemesi yapılmamış).
aylığın kesilmesine de neden olmayalım bir de. o yüzden hane gelirini ninenin sorgulamam lazım.
hem engelli aylığı hem de 65 yaş üstü aylığı açısından gelir taraması yapmam lazım (sonuçta ya 65 yaşlı aylığına ya da %70 ve üstü bakıma muhtaç engelli aylığına başvuru ve aylık yükseltme talebinde bulunacagız sonra. aylık yükseltelim derken elindeki engelli aylığını kaybetmeyelim.

1) ninenin eşi hayatta mı? hayatta ise eşiyle birlikte aylık gelir toplamları ne kadar? eşi varsa sadece eşiyle ninenin aylık gelir toplamı lazım. ninenin eşi yoksa sadece ninenin aylık geliri lazım. ayrıca ninen ve eşi üzerine mal varlığı varsa (araç,ev,tarla vs) belirt.

2) ninenle birlikte hanede kaç kişi kalıyor. ninen ve hanesinde kalan herkesin aylık gelir toplamı ne kadar? hanede kalanların üstünde mal varlığı varsa ayrıca belirt.

Kalem Ablacım sırayla söyleyeyim.

1-)Dedem hayatta degil.Nenemin ustune herhangi bir sey yok.Dedemin üstüne olan evde yaşıyor nenem ve 2 çocuğu.Hane tek katlı.
2-)Nenem ve 2 çocuğu kalıyor.Çocukları da 3 ayda bir engelli maaşı alıyor.Gelirleri sadece aldıkları maaş.%40 rapor oranlari var çocuklarının.Hanede kalanların üstüne herhangi bir şey yok.
Kalem Ablacım sırayla söyleyeyim.

1-)Dedem hayatta degil.Nenemin ustune herhangi bir sey yok.Dedemin üstüne olan evde yaşıyor nenem ve 2 çocuğu.Hane tek katlı.
2-)Nenem ve 2 çocuğu kalıyor.Çocukları da 3 ayda bir engelli maaşı alıyor.Gelirleri sadece aldıkları maaş.%40 rapor oranlari var çocuklarının.Hanede kalanların üstüne herhangi bir şey yok.

tamamdır ablası:)

65 yaş üstü 2022 yaşlı aylığı açısından da 2022 engelli aylıkları açısından da gelir uygun.
ninenin %70 ve üstü raporu varsa, %70 ve üstü bakıma muhtaç engelli aylığına yükseltme talebinde bulunuruz.
% 70 ve üstü engelli raporu yoksa %40-69 2022 engelli aylığını iptal ettirip 65 yaş üstü 2022 yaşlı aylığı talebinde bulunuruz.65 yaş üstü yaşlı aylığı 2022 engelli aylığından fazla çünkü. ayrıca 65 yaş üstü yaşlı aylığında rapor istenmiyor.

şimdi sen yukarıdaki sorularımın cevabını bulmaya çalış. gelir açısından sorunumuz yok:)

Ablacım tekrar teşekkür ederim.Diger bilgileri de müsait olduğum da öğrenir dönüş sağlarım.İyi geceler iyi sahurlar şimdiden ablacım.😊

Sizin anneanne kaç yaşında? Sanırım 2022 yasası kapsamında yaşlılık değil engelli aylığı ödenmiş.

LG-M400 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

aaburak
alıntı yaptıgın Sabah Gazetesinin konuyla ilgili haberi asılsız ve yalandır. 2022 aylıklarına ve evde bakım aylıklarına ikramiye verilecek diye hiçbir resmi açıklama yapılmadı. gazete asılsız ve yalan haber yapmış.

ayrıca tekrardan buradan da yazayım sana:

aşağıda ayrı ayrı yazdığım 2022 aylıklarının tümüne;
65 yaş üstü aylığı olarak bilinen 2022 yaşlı aylıklarına,
%40-69 2022 engelli aylıklarına,
%70 ve üstü bakıma muhtaç engelli ayıklarına,
18 yaş altı aylığı olarak bilinen 2022 engelli yakını aylıklarına,

bayramlarda ikramiye verilmeyecek. bu konuda asılsız haberlere kanıp boşuna umuda kapılmayın.

ayrıca evde bakım aylıklarına da ikramiye verilmeyecektir.

Lütfen orada burada yazan gazete haberlerine aldanmayın. hepsi yanlış haber. o haberlerin hepsi asılsızdır.

Üst Alt