657 sayılı kanun 53. maddesi
Engelli personel çalıştırma yükümlülüğü
1)(2)
Madde 53 (Değişik: 13/2/2011 - 6111/99 md.)
Kurum ve kuruluşlar bu Kanuna göre çalıştırdıkları personele ait kadrolarda % 3 oranında
engelli çalıştırmak zorundadır. % 3ün hesaplanmasında ilgili kurum veya kuruluşun (yurtdışı
teşkilat hariç) toplam dolu kadro sayısı dikkate alınır.(2)
Engelliler için sınavlar, ilk defa Devlet memuru olarak atanacaklar için açılan sınavlardan
ayrı zamanlı olarak, engelli kontenjanı açığı bulunduğu sürece engel grupları ve eğitim durumları
itibarıyla sınav sorusu hazırlanmak ve ulaşılabilirliklerini sağlamak suretiyle merkezi olarak
yapılır veya yaptırılır.(2)
Engelli personel çalıştırma yükümlüğünün yerine getirilmesinin takip ve denetimi ile engellilerin Devlet memurluğuna yerleştirilmesinden Devlet Personel Başkanlığı sorumludur. Engelli açığı bulunan kamu kurum ve kuruluşları bir sonraki yıl için alım yapacakları engellilere
ilişkin taleplerini her yılın Ekim ayının sonuna kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirmek
zorundadır. Devlet Personel Başkanlığı kurum ve kuruluşların bildirimi üzerine, engelli kontenjanlarına yerleştirme yapabilir veya yaptırabilir.(2)
Engellilerin memurluğa alınma şartlarına, merkezi sınav ve yerleştirmenin yapılmasına,
eğitim durumu ve engel grupları dikkate alınarak kura usulü ile yapılacak yerleştirmelere, engellilerin görevlerini yürütmelerinde hangi yardımcı araç ve gereçlerin kurumlarınca temin edileceğine, kamu kurum ve kuruluşlarınca engelli personel istihdamı ile ilgili istatistiksel verilerin bildirilmesine ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar Özürlüler İdaresi Başkanlığının görüşü alınarak
Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir.(2)
bende engelliyim sözleşmeli 4 b olarak görev yapıyorum. kurumuma engelli olduğuma dair bi dilekçe yazmadım gerek duymadım ama vergi indiriminden yararlanmak için vergi dairesine başvurdum. sonucunu bekliyorum. sonuç açıklanınca kurumuma tebliğ edicem. sözleşmen fes olmaz canını sıkma.