Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

657'ye tabii öğretmen Adsense geliri elde edebilir mi?

Konular
55
Reaksiyonlar
14
merhaba,

bir web sitesi açıp ad sense reklamları ile gelir elde etmek istiyorum , fakat yapmadan önce yasal olup olmadığını öğrenmek istiyorum ,yasal değilse yapmayacağım yani.

yada şu mümkün mü: mesela içeriği ben hazırlasam yazar olarak da ben görüneceğim fakat web sitesi bir başkasının adına kayıtlı olacak , nasıl bu yasal olur mu ?

Usulen; kurumuna başvuru yapıb izin ve bilgi vermen lazım. Diye düşünüyorum. Kurumunda izin verirse olur. 657 Devlet memuru kanununda ayrıntılı anlatıyor. Okumanı öneririm.

Ssk ve bağkur kaydı olmadan memur ek iş yapabilir. Kurumuna haber vermene gerek yok.

En doğru çözüm se Adsense den gelecek ödemenin yatıralacağı ibanı kardeşine babana eşine ait olması.

Yüklü miktarda ödemelerde ibanı kontrol edip gelir vergisi kesiyorlar.

zaferim34

hımm yani diyorsunuz ki , sözkonusu web sitesi bir yakınıza ait olursa ve ödemeler de buraya yönlenirse sorun olmaz , doğru mu ?
yani bi bakıma aslında sen gizlice telif hakkı edinmiş olacaksın.

iyi de tanıtımlar da mesela yazara (bana) ait bilgiler olacaktır fakat web sitesinin sahibi de görünür olacak mı ?
ne bilim sanki bişeyler eksik ,sanki bazı noktalarda hayal ettiklerimle tam uyuşmuyor gibi.

tabi teşekkür ederim, üstteki soruları da yanıtlarsanız sevinirim.

Açıkgoz2000

hareket etmeden önce sordum aslında bir yerlere hem de resmi olarak sordum yani cimer üzerinden ,2 defa sordum hatta. 2 sindede 657 sayılı yasaklar bölümünde sanırım 28. madde olacak bunu gönderdiler.

yani bana bunu yapamazsınız demiş oldular iletişim çok kabaca irdelenecek olsa , dha doğrusu iletişimin kendisi de zaten çok kaba.

neyse ek olarak @zaferim34 beye bir sorum daha olacak siz kendiniz de aceba tecrübe edindiniz mi ? bunu da bizlerle paylaşmanız mümkün mü?

izahat ihtiyacı duyulan konular: (alttaki bağlamların kapsamı geniş biraz)

arkadaslar ben geliştirimciyim. telif ve/veya lisans hakkı adı altında nasıl ek gelir elde ederim hala tam anlamadım.

şimdi ben başkasının adına web sitesi açacak olursam telif hakkı ona transfer mi olmuş olacak mesela burayı tam anlamadım yoksa telif hakkı tarnsfer olmayacak yani benim yazılarım yine başkasına ait bir web sitesinde (örn. kardeşimin) yayın edilebilir mi? yani memur kişi başkasına ait bir web sitesinde yayın yapabilir mi (copyright transfer olmayacak) Lisans hakkı transfer olamaz, o konuda kendi web sitemde kendi ürünlerimin reklamını yapacağım .

ad sense ise çok başka zaten onun ödemesini google yapıyor benim bildiğim.

kar&yağmur önceden ekgelir olayı katti yasaktı sonradan denetimi gevşek bıraktılar.
Olayın şu boyutu da var ödemenin yapıldığı iban kayıtlarda görünecek devlet baba bakacak size para gelmiş artık hangi miktarları dikkate alıyorlar aylık ciddi ödeme alırsanız size gelir vergisi çıkartacaklar. Pekçok kişiye çıkarttıkları gibi. Cimer tabiki usulen öyle olduğu için o cevabı verecek.

Ben yine aynı şeyi söyleyeceğim domain host&sunucu size ait olabilir ama en azından ödemenin geleceği iban farklı isim mesela kardeşin baban annen üzerine olmalı.
"Tanıtımlarda size ait bilgi" den kastınız ne olabilir. Tam olarak ne paylaşım yapacaksınız?
Telif hakkı makale, şiirin vs siteye kaydıyla yayınlanmasıyla olmaz telifi alınması gerekiyorsa bir firmadan telifi alınır. Eskiden şiir yazan notere tasdik ettirilir. Artık firmalar var.

Kendi ürünlerinin reklamını yapıcaksan adsense le pek bir işin yok.

Merhaba zaferim ,anladığım kadarı ile bahse konu web sitesi benim adıma olmasında da bir sakınca yok.ama ödeme sadece başka ibana gitmeli diyorsunuz. ok.

"Tanıtımlarda size ait bilgi" den kastınız ne olabilir. Tam olarak ne paylaşım yapacaksınız?

hocam bilim kültür -intellectual property bağlamında bir websitesi tasarlamak istiyorum.
tanıtım dan kastım da tabiiki yazar bilgileri.
yani düşünsene web sitesi başkasının adına ve muhtemelen başkaları da bu bilgiye ulaşabilecekler. ama yazar farklı.

Telif hakkı makale, şiirin vs siteye kaydıyla yayınlanmasıyla olmaz telifi alınması gerekiyorsa bir firmadan telifi alınır. Eskiden şiir yazan notere tasdik ettirilir. Artık firmalar var.

Kendi ürünlerinin reklamını yapıcaksan adsense le pek bir işin yok.

ya ben bunu danıştım kültür ve turizm bakanlığına , onlar telif hakkı varsa vardır zaten yani bizim size bunu onaylayıp size takdim etmemiz şeklinde değil dediler en son hatırladığım kadarı ile. yani düşünsene adam sonuuçta bilimsel bir dergiye yayın gönderiyor ama copyright ı transfer ediyor. sonuç olarak da cc commons attributions lisansı altında yayın ediliyor.

yani telif hakkı onlara geçiyor. ya ben kültür ve turizm bakanlığı yetkililerini tam anlamadım yada üstteki bana ait açıklama doğru.

hocam üründen kastım bilimsel yönleri olan ürünler nasıl mesela tasarlanmış ürünler , elbette bunların adsense ile ilgisi yok ama yapılan bilimsel yayın veya bilim kültür makalesinin bi ilgisi olacak. öyle düşündüm yani.

iletişim için teşekkür ederim tekrardan.

kar&yağmur merhaba

Telif haklarıyla ilgili bakanlık mı ilgileniyor bilmiyorum. Belki sana lazım olan telif haklarını bakanlık veriyor. Telif hakları genel müdürlüğü var bakanlığa bağlı. Eğer öyleyse bakanlıktan emekli 1. derece yakın akrabam var. Bana soracağımız şeyleri özelden ulaştır soralım gelişmeleride burada paylaşırız okuyan herkes faydalanır.

zaferim34

merhaba yeniden , doğrudur telif hakları genel müdürlüğü Kültür Ve Turizm Bakanlığına bağlı olup bu konuda yetkili ve sorumlu birimdir.
yalnız bahsettiğiniz akrabanız telif hakları genel müdürlüğün de mi çalııyor , evet sorabilirim sanıyorum özelden. Ama verdiğiniz bilgiler doğru ise yani emin olduğunuz bağlamlar ise merak ettiklerimin çoğunu cevaplamış oldunuz.

bunun için teşekkür ederim.

kar&yağmur Sorularınız cevaplandıysa sıkıntı yok o zaman.
yalnız bahsettiğiniz akrabanız telif hakları genel müdürlüğün de mi çalııyor
Müdürdü kendi 2-3 ay oldu emekli olalı hangi birimde görevliydi tam olarak bilmiyorum.

zaferim34

teşekkürler.
yani ben özetle şunları anladım sizin yazdıklarınızdan ve kendi bildiklerimden.

1)kadrolu öğretmenin tam olarak web sitesi açması zaten sorun değil.(yani buradan telif ve lisans hakları dışında bir gelir elde etmiyorsa)
2)eğer bu web sitesinden google ads ile reklam geliri kazanıyorsa o zaman bu durumda paranın iletileceği hesap öğretmenin kendi hesabı olmamalı.
3) telif ve lisans ücreti almak öğretmenin kendi hesabına gelen para olsa dahi problem değil. Çünkü bu yasa ile korunan haklardan.

Üst Alt