Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%69 Engelli raporuyla ne zaman emekli olurum?

Tahsin Güner

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
iyi günler,

12.09.1994 tarihinde satj sigortası başlangıcım var,
24.11.1998 tarihinde askere gittim.askerliğimi er olarak 18 ay yaptım.askerden önce sigorta girişim yok.
05.06.2002 tarihinde özel bir bankada işe başladım. bankamızın kendi tekaüt sandığı üyesiyim.(4/A sigortalı gibiyim. işçi görünüyoruz.) halen bu bankada çalışıyorum.
5649 prim günüm var.
bundan bir ay önce vergi indirimine başvurdum.vergi dairesi beni hastaneye sevk etti,hastenede bana %69 engelli raporu verdi.vergi indirimim daha onaylanmadı.

askerden önce hiç sigorta girişi olmayan ve askerliğe 08.09.1999 tarihden önce başlayan bir devlet memuru arkadaşım askerliğini 1 gün borçlandığını 5 yıl erken emekliliğe hak kazandığını söyledi.bende askerliğimi bir gün borçlanmak için başvurdum,ona cevap gelmedi.

vergi indirimim onaylanırsa ne zaman emekli olabilirim,satj sigortası için sgk yı mahkemeye verince seni birgün borçlandırıyorlarmış diyorlar,

yardımcı olursanız çok sevinirim.saygılarımla

[-]Merhaba, %40-59 arasında engelli olsaydınız rahatlıkla 5510 sayılı yasanın geçici 4.md istinaden emekli olurdunuz. Fakat engel oranınız %69 olduğundan bu kanuna tabi değil. Eğer engel oranınız tek parçadan/ hastalıktan %60 ve üzeri değilse malulen de emekli olamazsınız.
Maalesef mevzuatı ve kanunları yazanlar bu konuda hata ve eksiklik yapmış. İşiniz Allah'a kalmış...[/-]

@Tahsin Güner

17 yıl 8 ay sigortalılık süresi 3920 prime tabisiniz.

Staj sigortalılığının emekliliğinize bir etkisi yok, ne yaparsanız yapın olamaz da.

Askerlik borçlanması yapabilirsiniz. kaç gün borçlanma yaparsanız sigorta başlangıç tarihiniz o kadar gün öne alınır. 550 gün borçlansanız, 05.06.2002 - 18 ay = 05.01.2001 olur. (umarım yanlış hesaplamadım!)

Bu durumda emekliliğiniz 05.01.2001 + 17 yıl 8 ay = 05.09.2018 olur.

Not: @u.uçar arkadaşımızın verdiği bilgi sizin için yanlış. Siz şu tabloya tabisiniz:

2008_oncesi.PNG

@Tahsin Güner

Askerlik borçlanma konusunu mutlaka netleştirin.

Zira,askerliğinizi 1998 de yaptıysanız,borçlanmayı askerlik yaptığinız günlere dair borçlandığınizdan sizin sgk gün başlangıcınızı otomatikman 1998'e çekecek ve buna görede sizin engelli emeklilikten faydalanma tarihiniz arkadaşınızın dediği gibi 5 sene gibi bir süre kazancı sağlayacaktır.

Bu konuyu ihmal etme sgk'dan bilgi al. Zira bende bu konuyu böyle biliyorum. Borçlanmalar,askerlik yapılan yıla dairdir.

Benim bildiğim 10 yıl sigorta süresi içinde 3600 pirim günü varsa raporunuz sürekli ise müracaat edin. Olursunuz.

Üst Alt