Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

7 ay önce yüksekten düşme sonucu T12 yaralanması oldu. Durumum nasıl sizce?

shifty

Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba.
Ben 7 ay önce manzara izleme amaçlı çıktığım bir yükseklikten gözümün kararması nedeniyle sırt üstü düştüm ve T12 kırığına sahip oldum. Olayın ardından 7 saat içinde ameliyata alındım ve sırtıma platin takıldı. Ameliyatımın iyi geçtiği söyleniyor. Bilincim geldiğinde ise belden aşağımda his ve hareket olmadığını farkettim. İlerleyen günlerde his durumu kontol edildi ve 1-2 cm aşağıya indiğini farkettik. Şu an için bacağımda heryeri hissediyorum. Dizlerime kadar olan yerleri daha net hissediyorum ve buralara dokunulduğunda farkedebiliyorum. Dizimden aşağısında ise karıncalanma şeklinde ve dokundukça yayılan bir şekilde his var. Ancak kaza sonrası his kaybı olan hiçbir yer tekrar eskisi gibi olmadı. Ameliyatımın ardından 10 gün sonra fizik tedaviye başladım ve 6 ay kadar İzmir Ege Üniversitesi fizik tedavi bölümünde yattım. Şu an dışarıda bir yerde fizik tedaviye gidip geliyorum.
Hem büyük hem de küçük tuvaletimin olduğunu hissedebiliyorum ve ikisini bir arada yapabiliyorum. Ancak küçük tuvaleti çoğu zaman tek başına yapamıyorum. Bu yüzden TAK sonda kullanıyorum. Ayrıca ereksiyon olabiliyorum ancak penisimde his çok az durumda. Ayak tabanımı kaşıdıkları zaman ise tüm parmaklarım kıvrılıyor ve ayak tabanımda rahatsız edici bir karıncalanma hissediyorum.
Hareket konusunda ise kalça kısmımda hareketler var. Bugünlerde oturduğum yerden dizimi 1 cm de olsa kaldırmaya başladım. Yattığım yerden ise iki dizimi de oldukça kaldırabiliyorum ancak bunun için çok efor harcamam gerekiyor. Bacaklarımı sağa sola açabiliyorum ancak kapatamıyorum. Yan yattığım zaman bacaklarımı yukarı kaldırabiliyorum. Denizde yüzmeye gittiğimde yüzmemde çok bir zorlanma olmadı ve fizik tedavi hareketlerimi daha rahat bir şekilde suyun içinde yapabiliyorum. Havanın soğuk veya sıcak olduğunu hissedebiliyorum ve sıcak havalarda çoğu zaman bacaklarım çok terliyor. Bugünlerde bacağımda buz gezdirmeyi denediğimde de soğuğu hayal meyal hissedebildiğimi farkettim.
Ayrıca uzun bacak cihazı ve walker ile kol gücümün yettiği kadarıyla yürüme yapabiliyorum. Cihazı ilk yaptırdığımızda bel desteği de vardı ancak daha sonradan çıkardık. Oturma dengem de oldukça kuvvetli.
Şu an için tüm istediğim AFOya geçmek ve merdiven çıkıp inebilmek. Sizce ne durumdayım. 7 aya göre gelişmelerim ne düzeyde? Yorumlarınızı bekliyorum. Hepinize iyi ve sağlıklı günler diliyorum.

Iyi guzel ben volkır ile rahatım merdiven inip çıkarım
bence sen en iyi ihtimalle kanadyenlerle gezersin

Süpersin kardeşim! Böyle geri kazanımlar hem umut vaadedici hem de gündelik yaşamı kolaylaştırıcı etkisi çok büyük. En az bir yıl daha küçük küçük kazanımlar olmaya devam eder. Umarım afo'ya geçecek kadar gelişme olur. Umutlu olmamak için bir neden göremiyorum.

Hep söylediğim kuraldır:
1- Kendi başına her ne yapabiliyorsan yapacaksın
2- Bol bol yürüyüş ve dozunda fizik tedavi ile kaslarını sürekli güçlü ve dinç tutacaksın
3- Asla ama asla gündelik yaşamından kopmayacaksın. Ne fizik tedavinin ne de başka bir şeyin seni sosyal yaşamdan uzaklaştırmasına izin vermeyecksin. Öğrenciysen okuluna, çalışansan işine, çapkınsan çapkınlığına devam edeceksin. Her şeyi ama her şeyi bu devamlılık için yapmalısın.
4- Kendine hasta muamelesi yapmayacaksın, çünkü hasta değilsin. Bedeninde bir değişiklik oldu ve yapman gereken tek şey yaşamınla -yeni- bedenini senkronize etmek...

Valla mükemmelsin. Kıskandım doğrusu. Bende üç yıl önce yüksekten düşme sonucu T11-12 kırığı oluştu. Bu senin yapabildiklerini zaten yapamıyorum, kazadan sonra hiçbir gelişme olmadı bende. Sen çok şanslısın demek. Bunu iyi değerlendir ve asla egzersizleri terk etme, aksatma. Allah'a güven. umudunu asla yitirme . Rabbim inşallalh seni eski haline getirecek

Durumunuz gayet iyi gözüküyor. Afoya geçmek için dizlerini kilitlemeniz ve dizlerinizin sizin ağırlığınızı taşıyabilmesi lazım.. Bunun için diz kuvvetlendirme hareketleri yapın mutlaka hergün... Bu forumda bir link verilmişti.. "omurilik felçlilerin yapabileceği fizik tedavi hareketleri " diye.. o başlık altından ulaşın o linke..orada çok kolay ama etkili hareketler var.. Çalışmaya devam , sakın bırakmayın..

Merhaba herkese. Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Beni mutlu ediyorsunuz. Şu an denize sıfır bir pansiyonda tatil yapmaktayım. Denizden devamlı faydalanıyorum. Suyun içinde kendimi karada olduğumdan daha güvende hissediyorum açıkcası. Haftaya da tüple dalış yapıcam. Sosyallikten kopabilecek bir insan değilim anlıyacağınız :)
Cevap yazmadığım dönem sırasında gelişme olarak dik bir şekilde otururken yerden dizimi biraz daha kaldırabilmeye başladım. Esas beni çok sevindiren bir gelişme ise oturma pozisyonunda ağırlığımı bir tarafıma verdiğim zaman bacağımı çok fazla kaldırabiliyor ve havada tutabiliyorum.
Elimde fizik tedavi gibi bir imkan varken bu işi sonuna kadar götürmeye kararlıyım. Denememek yada pes etmek kesinlikle bana göre değil. Tekrar teşekkür ederim. İyi günler

Omurilik yaralanmalarında da yüzmekten daha güzel, yararlı ve keyifli bir spor yoktur herhalde. İyi tatiller... :)

Geçmiş olsun, (lütfen yazdıklarımı her kırığın kendine özgü özellikleri ve dolayısıyla sonuçları olacağını göz ardı etmeden okuyunuz) T-11 kırığı olan eşimin septomlarına (belirtilerine) çok benzer anlatımlarınız var. Eşim, size göre çok çabuk toparlandı. Kırıktan dört ay sonra kanadiyenlerle yürüyebildi. Şimdi (8,5 yıl geçti aradan) yine kanadiyenlerle fakat daha rahat yürüyebiliyor. Dileğim sizin ve diğer ihtiyaç sahiplerinin acilen şifa bulmalarıdır.

Teşekkür ederim. Eşinizin iyileşme sürecine çok sevindim. Sonuçta bu tip yaralanmalarda ne kadar bağımsız olabilirsek o kadar iyi. Ben de bunun için elimden geleni yapıyorum. Eşinize ve size saygılarımı sunuyorum

merhaba benim eşimde 4 yıl önce kaza sonucu t12 den yaralandı.başlangıç durumunuz bize çok benziyor.fakat eşim hala dizlerini kilitleyemiyor.uzun yürüme cihazını dize kadar kısalttık fakat dizler de hala kitlenme yok.umarım sizdeki gelişmeler daha kısa sürede ve daha iyi olur.

merhaba

öncelikle çok çok geçmiş olsun aarkadaşlar okadar aksilikler oluyoki tek bir adım bile hayatımızı değiştirmeye yetiyo durumun çok iyi çok çok iyi maaşşallah diyelim nazar değmesin :) 7 aydır aynı durumdayım çok iyi düzelmelerim oldu benimde doktorlar hala inanamıyo benim durumuma önce yüce rabbime inan sonra kendi azmine inan sonra sabretmesini bileceksin bu yollardan bizde geçtik allah yardımcınız olsun arkadaşlar daha iyi olmanız dileğiyle iyi günler arkadaşlae

Çok teşekkür ederim yazdıklarınız için. Öncelikle;
ÖNDİŞ, eşinize de geçmiş olsun diyorum. Eşinizin gelişmeleri yine de çok iyi. Umarım çok daha iyi olacaktır.

sevda63, sana da geçmiş olsun. Senin gelişmelerinin de çok güzel olduğunu biliyorum. Başka bir başlık açıp detaylı anlatırsan başka insanlara da moral olursun. Çok daha iyi olacağız buna şüphe yok ;)

Ben kendi gelişmelerimi biraz daha yazayım izninizle. Öncelikle yattığım yerde kalçamı havaya kaldırdığım zaman bacağımı da oldukça yükseğe kaldırabiliyorum. Bacağımın iç tarafındaki kasları sanki parmağımı oynatırmış gibi rahatlıkla hiç düşünmeden kasabiliyorum. Ayağa kalktığım zaman dizlerimin üstünde zorlanarak da olsa durabiliyorum ancak adım atmam mümkün değil. Bir de en önemli gelişme olarak sonda kullanımını bıraktım. Artık idrarımı yapabiliyorum. İdrarımı yapabildiğim için çok sık sandalyeden tuvalete geçmem gerekiyor bunun sayesinde de transfer konusunda oldukça rahatladım. Bütün bunların yanında benim problemim şu : pek çok doktor ile konuştuğumuz zaman benim çok kilolu olduğumu ve kesinlikle kilo vermem gerektiğini söylediler. Kaslarım zaten çok güçsüz üzerine çok çok fazla gereksiz yük bindiriyorum ki doğrudur. Gerçekten de özellikle bacak kısmım çok ağır. Kollarımla bile kaldırırken ağır geliyor yani :) Eğer bu kilo işini de halledersem sanıyorum geri kalan kısım daha da kolaylaşacaktır. Teşekkür ediyorum tekrar

Kilo vermenin en iyi ve etkili yolu iyi bir diyetisyene gitmek bence. Hem önerdikleri diyetin kişinin durumuna göre olması açısından yararlı hem de cepten para çıkınca daha disiplinli diyet yapıyor insan! :)

kesinlikle haklısınız ancak şu ana kadar gittiğim 2 diyetisyenin binasının girişinde merdiven vardı. hadi girdim içeri asansörleri küçüktü :D türkiye gerçeği heryerde yakalıyor yani. neyse bir şekilde halledeceğim elbette. teşekkürler

Üst Alt