Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

7 yıldır çalıştığım iş yerimden kendi isteğimle ayrılırsam tazminat alabilir miyim?

Akaradeniz

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
merhaba
toplamda 3800 gün sigorta ödenmişligim var son çalıştıgım firmada 7,5 yıldır devam ediyorum tazminatlı çıkış yapabilirmiyim acaba

teşekürler

İşten ayrılmak için kanunda sayılan sebepler kapsamında haklı bir sebebiniz yoksa kıdem tazminatı alamazsınız.

şoyle bişey duymuştum toplamda 10 yıl sigortalı çalışınca son çalıştıgın firmadan tazminatlı çıkış hakı mümkün olacağıydı

Bu tamamen iş yerinin inisiyatifine bağlı,bazı iş yerleri veriyor,bazıları da vermiyor.Şuan çalıştığım şirket veriyor mesela,ama bundan önceki çalıştığım şirket kesinlikle vermiyordu.Üstüne (Müdürü'ne) geçerli bir sebep sunduktan sonra,Direktöreler ve üst yönetim derken bakmışsın ki,tazminat maaşın hesaba yatmış ve personel kartın da elinden alınmış,hiç farkında bile olmuyorsun....
Hayırlısı olsunn..

kıdem tazminatı hakkında çalışmalar var o kanunun çıkmasını bekle.

tamamen çalıştıgın şirketin insafiyetine kalmış bir durum yani aranızdaki mesafe çok önemli sevilen biriyseniz alırsınız ama aksi takdirde biraz zor ben almıştım mesala aram herkesle iyiydi ama benden sonraki çogu alamadan kendi ayrıldı.konuşup çözün bu konuyu müdürünüzle derim.

Akaradeniz;

10 değil ama 15 yılla bu mümkün.
15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim şartlarını taşıyan herkes (engelli olup olmamakla alakası yok) Kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir.
Aksi durumda malesef yasal olarak öyle bir hakkınız yok.

kendi isteğiyle ayrılan birisine özel sektör tazminat ödüyor diyen arkadaş rüyasında görmüş olmalı adamlar işten atsalar bile tazminatı ödememek için 2 bükütüyor...kamuda olanların durumu ne tam bilmiyorum...AMA ÇOK BÜYÜK BİR FİRMADIR MESALA TOFAŞ GİBİ ORDA MAŞININ KÜÇÜK BİR KISMINI TAZMİNAT OLARAK KESİYORLAR EMEKLİ OLUNCA VEYA İŞTEN ÇIKARILINCA YADA İŞİ BIRAKMAK İSTEDİĞİNDE MAAŞINDAN BİRİKEN FONU SANA TAZMİNAT OLARAK VERİYOR BÖYLE Bİ YERSE NE ALA YOKSA TAZMİNATTA YOK...

kıdem tazminatı hakkında çalışmaların sonucunu beklemek en doğrusu olucak

teşekürler

Aynı işyerinde 3600 iş günü doldurmuş olmak şartıyla bulunduğunuz ilin SGK müdürlüğünden çıkışınızı yaptırıp iş yerinizden hem ihbar hemde kııdem tazminatınızı haklı talep edebilirsiniz.Bu sizin kanuni hakkınız.Ancak 7,5 yıl için ise ne yazık ki bu tamamen iş yeri insiyatine bağlı.

Aynı iş yeri şartı yok 3600 Gün şartı tamam ve 15 Yıllık SGK geçmişiniz varsa buyrun gidin ilinizdeki kuruma ve hemen bir dilekçe ile başvurun. Daha bu ay firmamızdan 4 kişi bu şekilde tazminatlarını alarak ayrıldı. Üstelik 3'ü daha 5 senelerini bile doldurmamışlardı firmamızda.

benimde birsorum olsun .ben suanda 4163 gün primim var on iki senedir calışıyorum.3 sene sonra emekliliğe hak kazanacagım.ben on beş sene yi doldurdugumda diyelim primim 5000 felan olacak .o zaman hem kıdem tazminatı alabiliyorum.ihbarda alabilirmiyim.bir fill aynı işyerinde çalışıyorum.

cevaplar için tşk ederim bulunduğum ilin SGK gitmem daha doğru olcak çünkü 15 yılık SGK geçmişim yok 10 yıl SGK lı olmak yeterli diye arkadaş soylemişti.

10 yıl yeterli değil,yanlış bilgilendirilmişlsiniz.
Ayrıca yukarda bir arkadaş ''aynı işyerinde 3600 gün'' demiş,bu sürenin aynı işyerinde olma şartı yoktur.Toplam 3600 gün prim ve 15 yıl sigorta süresi yeterlidir.
Ve bu şekilde çıkışlarda sadece kıdem tazminatı hakedilmiş olup,ihbar tazminatı talep edilemez.
İhbar tazminatı;işverenin işçiyi çıkarırken uyması gereken ihbar önelidir.
Ya ihbar süresi kadar önceden bildirecek çıkışı,ya da ihbar süresi kadar tazminat ödeyecektir.İhbar tazminatı budur.

10 Yıl telaffuzu kolay ve dile hoş gelen bir rakam :) Gerçekten bu 10 yıllık çalışma süresini tamamlama konusu çalışanlar arasında çok sık kullanılır. 10 yılın işe yaradığı tek konu Vergi indiriminin (dolayısı ile erken emekliliğin) birinci şartı olmasıdır. Kıdem tazminatı için 15 yıl çalışma ve 3600 gün prim şartı vardır. 15 yılı tamamlayan da ben işten ayrılıyorum, tazminatımı hemen ödeyin diyemez, çünkü kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için emekli olması gerekir. Normal emekliliğin bir şartıda 25 yıllık hizmet süresidir. Kıdem tazminatını alarak işyerinden ayrılmak isteyen çalışan öncelikle bulunduğu ilin SGK müdürlüğüne gidecek : Ben 15 yıldır çalışıyorum, 3600 gün veya daha fazla prim ödedim. Emekliliğimi evde bekleyeceğim. (25 yıldan kalan süre neyse artık) diyecek. SGK yaptığı inceleme sonucunda 3600 gün ve 15 yıllık sigortalılık geçmişi varsa bir yazı verecek, sigortalı emekliliğini evde bekleyeceğinden kıdem tazminatı ödenmelidir diye.

Bu yazıya istinaden işveren kıdem tazminatını ödemek zorunda kalır. Ancak karşılıklı anlaşma halinde işveren tazminatı ödemeyi kabul ettiyse elbette herhangi bir şart olmaz, isterse 7 yıl çalışmış olsun.

Tazminatı alıp ayrıldıktan sonra tekrar çalışmak isteyenler ise yine SGK'na müracaat edip: Yanlış karar vermişim, çalışmak zorundayım! diyecekler. Bu şekilde sigortalılıklarını tekrar aktif ettireceklerdir.

Bildiklerim bu kadar, bizzat uygulamışlığım yoktur. Yinede en iyisi SGK'da çalışanlar veya bizzat bu konuda hüküm verecek olanlara danışmaktır.

umutsuz;

Vergi indirimi ile 10 yılda erken emekli olunamaz,alt limit 15 yıldır.

Akaradeniz kardeşim sen ufukalp ve istikbal in yazdıkları dışındaki yorumların hepsi yanlıştır. O arkadaşlara da bir şey demiyorum bilgi vermek istiyorlar ama yanlış bilgi almak hiç bilgi alamamaktan daha iyidir. Kıdem tazminatı kişi özürlü olsun veya olmasın 15 yıllık çalışma süresi ve 3600 prim günü olan herkes sgk il müdürlüğünden kıdem tazminatı alabilir yazısını alıp işverene verirse işveren tazminatı ödemek zorundadır.Ayrıyeten 15 yıllık sürenin kaç tane işyerinde çalışıldığının hiç önemi yoktur ister 1 firma ister 13 firma olsun önemli değil. Ama alacağı kıdem tazminatı miktarı en şu anda çalışıpda ayrılacağı firmadaki süresi kadardır. Ek olarak bu yazdıklarım dışında bir olay daha var o da iyi niyetli bazı firmalar kişi kıdem tazminatını yasal olarak haketmese bile ödüyor.Buna da kimsenin bir şey diyeceği olmaz zaten.

benim anlamadığım 15 yılık çalışma süresi olan bir kişinin 3600 günden falza primi olur ne demek istediniz anlamadım açıkçası 15 yıl önce sigorta başlangııcı olucak 10 yıl 3600 gün de dolu sigortası olucak ben bunu çıakrıyorum

Emekli olabilmen için 2 şart var demektir Akardeniz.

Biri: 3600 Gün dolucak
İkinicsi: 15 Yıl Sigortalı olacaksın.

Bu şartları tamamlarsan tazminatını alabilme hakkını elde etmiş olursun.

Akaradeniz;
15 yıllık çalışma süreci içerisinde ödenen prim günlerinin toplamı en az 3600 gün olmalıdır,anlatılmak istenen budur.

taxin01
hayır alamazsınız,yukarıda çok net şekilde açıklandı konu.

Üst Alt