Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%70 raporum ve 1477 prim günüm var. Ne zaman emekli olabilirim?

rekli11

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
merhaba benim sorunum şöyle ben 19/06/2000 tarihinde istanbul haydarpaşa numune eğitim ve araştırma hastanesinden
epilepsi+organik kişilik özellikleri+ sağ 63 db sol kulakta 70 db SNİK mevcuttur
raporu aldım
rapor oranı % 70 ve arka yüzünde sürekli sakatlığı kararı oybirliği ile verildi yazılı

daha sonra emekli sandığına müracat ettim ve oradan bana 3 ayda bir maaş bağlandı
ancak daha sonra 2008 yılında sigortalı olarak bir işe girdiğim için maaşım kesildi
halen sigortalı olrak çalışmaktayım

sigorta başlangıç tarihim 1996 yani raporu almadan önce kısa bir süre sigortalı olarak çalışmıştım
sonra yukarda belirttiğim gibi tekrar sigortalı oldum
ödenmiş toplam prim gün sayım 1477 gün
1972 doğumluyum

bu şartlarda malülen yada sakatlıktan dolayı başka birşekilde emekli olup maaş alabilirmiyim
vergi indirimi gibi haklardan faydalanabilirmiyim
ne zaman emekli olabilirim
eğer mümkün ise ne yapmam gerekli tekrar rapor almam gereklimidir
yardımcı olursanır çok sevinirim

Malulen emeklilik için ilgili maddeler şöyle (bunlardan biri varsa, malulen emeklilik hakkı da var demektir + 10 yıl sigortalılık ve 1800 gün prim olması gerekir.):

10- EPİLEPSİ:
Uygun tedaviye rağmen kontrol altına alınamayan, ayda en az 3 jeneralize nöbetle seyreden grandmal veya haftada en az 3 nöbetle seyreden psikomotor epilepsi (sürücü belgesi olmayan)

12- PSİKİYATRİK BOZUKLUKLAR:
hafif işlerde bile çalışmaya olanak vermeyen (sürücü belgesi olmayan), tedavi ile düzelmeyen, kronik nitelik kazanmış, ağır seyirli, organik veyaorganik olmayan psikotik bozukluklar (demans, şizofreni, bipolar affektif bozukluk, frontal lob sendromu, paranoid vb.)

Malulen emeklilikte kurum sevki şarttır, elinizdeki raporun önemi yok.

Erken emeklilik haklarınızda şöyle,
Vergi indirimi almanız gerekiyor öncelikle, vergi indirimi içinde çalışıyor olmanız gerekir.
Elinizdeki raporu kabul etmezler tarihi çok eski olduğu için, işyerinizin bağlı bulunduğu defterdarlığa vergi indirimi almak istediğinize dair başvuruda bulunun onlar sizi hastaneye sevk ederler.
http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

Rahatsızlıklarınızdan şu oranları alabilirsiniz:
EPİLEPSİ (Uygun veyeterli tedavi altında)

1-Nöbeti olmayan ancak nöbet geçirme riski olanlar:% 5
2-Günlük aktiviteleri engellemeyen ancak gerçekleştirilmesini güçleştiren nöbetler:% 15
3-Bazı günlük aktiviteleri engelleyen nöbetler
a)Seyrek:% 20
b) Sık:% 40
4-Günlük aktivitelerin korunma tedbirleri veya başkasının yardımıyla gerçekleştirilmesine izin veren sıklık ve sayıda nöbetler:% 65
5-Günlük aktiviteleri tamamen engelleyen şiddet ve sıklıkta kontrol edilemeyen nöbetler:% 90

B- Beyin Hasarı, Beyin İşlev Bozukluğuna Bağlı Davranış Bozuklukları (organik kişilik bozukluğu
-frontal lob sendromunu içerir-, beyin sarsılması sonrası-postkontüzyonel sendrom-)

1-Tedavi ile işlevselliği tam düzelen:% 0
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen:% 40
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen:% 70

İşitme kaybınızdan alabileceğiniz oran için şu başlığı inceleyin: http://www.engelliler.biz/forum/saglik-raporlari/69011-isitme-testinden-ozur-orani-hesaplanmasi.html
Tüm oranlar Balthazard Formülü ile toplanır.

2008_oncesi.PNG

Kaçıncı derece vergi indirimi kazanırsanız, 1996 sigorta girişi ile o kadar yıl ve prim gününe tabii olursunuz.
Örn: % 60 - % 79 arası ile, 2. derece olarak onaylanırsa, 16 yıl 4 ay 3760 günle emekli olabilirsiniz.

verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim:)

Üst Alt