Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

74 Yaşında demans hastası anneme evde bakım aylığı bağlatabilir miyiz?

eserdem

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Merhabalar
Anneciğimle ben yaşıyoruz
Annem bir başkasının yardımı olmadan yürüyemiyor
74 yaşında Ananemin yaşadığını sanıyor yakın hafıza zaman ortyantasyonu kayıp ama adını biliyor ve beni tanıyor.. (bazen tanımıyor) Tarihi falan bilmiyor nerde yaşadığımızı gündemdeki olayları bilmiyor.. Ama camı kapa üşüyorum falan diyebiliyor tv yi kapa falan diyor yatıcam acıktım v.s diyor bu arada tvdeki olayları gerçek sanıyor..
Demans teşhisiyle beraber serebravasküler durum mevcut.
Yutma refleksi çok zayıf olduğu için peg takıldı yaklaşık 3 yıldır enteral besleniyor
genelde hep koltukta oturuyor altını pisliyor
devlet bez parasını karşılıyor bir bölümünü peg raporum da var elimde
tamamen bakım hastası (nörolog evde bakım ücreti alabileceğimi söylemişti)
Emekli sandığı emeklisi kendisi 1350 - 1380 para alıyor
Ben maaşa haciz geldiği için işten çıktım. Ben şu an işsizim zaten çalışamamda çünkü bakıcı izine çıkıyor ben ilgileniyorum bakıcıyı takip ediyorum ve ekonomik olarak çok zor durumdayız.
Evde annemle ben var.. evimiz kira 530 tl veriyoruz ataşehir taşrasındayız
altını kirletiyor ben hep yanında olmaya çalışıyorum 3 sene önce falan sanırım darülüceze kabul etti ama veremedim..
çok zor durumdayız birde bugün hastaneye gittim (Haydarpaşa Numune 2 Kasımda randevü almaya gelicekmişim) bu rapor işini nasıl hızlandırabiliriz. Saygılar

2.Soru tarlalar.. Annemle ilgili acil..

az öne yazdım büyük ihtimal ağır özürlü raporunu alırım. Ancak annemin üzerine kayıtlı 54 adet tapu var fakat hepsi istimlak edilmiş ve şerh konulmuş ne satabiliyoruz. Ne kiraya verebiliyoruz. Ne devir edebiliyoruz. Ayrıca aleyhimize açılmış veraset iptal davası var tapuların hepsi şerhli.. Kamulaştırma davaları açılmış 10 senedir bir tl para getiri yok zaten kirada oturuyoruz.. Açıkçası baya zorluk içindeyiz. Ne yapmalıyım hasta bir annem ve ben..

Antalyadaki arkadaşlar sen öyle bir şey olursa gel hallederiz falan dedi.. İptal de olmuyor tapular.

eserdem öncelikle anneniz için % 50 ve üstü, ağır özürlü ibareli engelli sağlık kurulu raporu almalısınız. bu rapor olmadan evde bakım aylıgı baglanmaz. dediğinize göre raporu yokmuş çünkü.
ağır özürlü rapor alındıgı takdirde bakımamuhtaç kabul edilir. burada sorun olmaz. gelir açısından da tapu işine girmezsem geliriniz uygundur. tapu meselesini de aile ve sosyal politikalar bakanlığı il/ilçe müdürlüğüne gittiğinizde sorarsınız. burada hukuki bilgi gerekiyor, benim bilgim yok bu konuda.
siz bence dogrudan aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne gidin, evde bakım aylıgı için başvurun. tapu meselesini de soyleyin. onlar size rehberlik eder. hem de rapor için Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birine sevk eder. siz de bu Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi listesine bakın. size yakın olan hastaneleri arayıp ne zamana randevu vereceklerini öğrenin. en erken randevu veren hastaneye gidin. hastanelerle ilgili şikayetiniz olursa da alo 184 SABİM'i arayın.

%91 Vücut ve Fonksiyon Kaybı + Ağır Özürlü: Evet Şimdi ne yapmam lazım?

Kalem

Arkadaşlar bugün raporu aldım. Annemin emekli maaşı 1400 tl ben çalışmıyorum evde ikimiz yaşıyoruz. Raporu bugün aldım direk sosyal yardımlaşmayamı gideyim yoksa tel açıp sorayım mı ne lazım hepsini toparlayıp önümüzdeki haftamı gideyim.. Şimdi bana neler lazım..

Birde 53 tane tapu var
ancak bir kuruş gelirimiz yok satamıyoruz kiraya veremiyoruz devredemiyoruz
mahkeme kararı ile tedbir konmuş ve yerler istimlak edilmiş davalar sürüyor ancak hiç bir faydası yok bu yerlerin
mahkemeyi kazanmamızda zor gözüküyor.. Yani büyük ihtimal tapuları kaybedicez.
üzerimizden sanırım sildiremiyoruz.. (tapu iptal davasının aleyhimize sonuçlanması lazım)
Çok maduruz annemle ben yaşıyoruz..

%91 Ağırlı Özürlü: Evet ibarasi var ancak 2 senelik düzenlemişler.. (o kötü)

eserdem 2 sene olmasını sorun etme. rapor tarihi dolmadan tekrar rapor çıkartırsın. yine agır özürlü rapor veirler zaten. bu durumda niye süreli rapor vermişler anlamadım gerçi!
ablası evrakların hepsini yetiştirmen mümkün değil zaten hemen. sen direkt yarın aile ve sosyal politikalar bakanlı il/ilçe müdürlüğüne git ve başvuruyu yap. anneni götürmek sorun oluyorsa sen git yanında raporla birlikte. gitmeden önce de telefonla elbette ara il müdürlüğünü.
zaten başvurudan sonra evinize bakım hizmetleri değerlendirme heyeti gelecek. yetiştiremediğin evrakları o zaman da yetiştirebilirsin. annene bakacak kimsenin olmadıgını soyle, sana rehberlik etsinler il müdürlüğünden. evraklar peşinde gereksiz koşma böylelikle.
aklına takılan soru olursa haftanın 7 gunu 24 saat ücretsiz alo 183'ü arayabilirsin. her konuda rehberlik isteyebilirsin.
tapu meslesini de il müdürlüğü ile konuş. onlar seni yönlendirir.

sgk dan evrak isteyecekler fakirlik kağıdı çıkarmıştım her yere yolladılar sanırım öyle bir şey.. ne kadar sürer maaşın bağlanması melek hanım.. Saygılar

başvurular sıraya alınıyor. başvuruların yoğunluğuna bağlı her şey. buradan bir şey söylemem mümkün değil. sık sık aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünü arayıp süreci takip edin.

İl tarım müdürlüğünden gelirimiz olmadığına dair belge istediler

%91 vücut ve fonksiyon kaybı
Ağır Özürlü: Evet

Raporu verdim
Annem ve benim SGK dökümünü istediler ama onlar hepsini zaten soybisten çıkardılar.. Hepsi zaten mevcut..

Biz istanbulda ikamet ediyoruz..
Tarlalar Antalya Muratpaşa da ancak bu tarlaları ne satabiliyoruz.. Ne devredebiliyoru nede kiraya verebiliyoruz hepsi şerhli.. tıpkı diğer arsalarımız gibi.. Değeri 3,5 trilyon ama mahkemelik şerhli ve istimlak edilmiş.. Kamulaştırılmış.. Yani anlayacağınız bize bir hayrı yok..

Bu durum nasıl belgenebilir.. Ya hakkımız olan maaşı bağlamazlarsa zaten zor durumdayız..

Şimdi Muratpaşa tarım müdürlüğünden belge istediler faksda olurmuş iyide bizde faks yokki.. Yani ben şimdi bir belge için İstanbul'dan taa Muratpaşa'ya mı gidicem.. Nasıl gelirimin olmadığını ispatlarım.. Tarım müdürlüğü veriyormuş.. istanbul tarım müdürlüğüne gitsem çözüm olur mu? Onlar muratpaşadan istedebilirler mi? Yada bana mail atmalarını ve ya kargo ile göndermelerini istesem? Ya çok sıkıştım

eserdemfaks çeken yerler var. oradan faks çekebilirsin. ama daha once sana tavsiyem antalya tarım il müdürlüğünü telefonla ara. bu belgeyi nasıl alabileceğini ne yapman gerektiğini sor. istersen istanbul tarım il müdürlüğüne de sor. bu konularda tecrübem ve bilgim yok çünkü. ancak ilgili kurumları arayıp bilgi alarak çözüm bulabilirsin. ya da aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğünü ara bu belgeyi nasıl alacagını sor. "bilmiyorum ve taa Antalya'ya gidemem" de. belgeyi il müdürlüğü isteyemiyor mu sor bir de.

dilerim bu konuyla ilgili bilgili ve tecrübeli arkadaşlar görüş yazar da yardımcı olurlar sana. benden bu kadar...

Kalem

her zamanki gibi teşekkür ederim..
Zaten evi görecekeler durumumuzuda görecekler 600 tl kira ile oturuyoruz..
Annem ve benim kimsemiz yok (teyzem var ama ilgilenmiyor telefonu suratımıza kapatıyor)

eserdem ablacım alo 183'ü arayıp sor. il müdürlüğünü aradığınızı ama ilgilenmediklerini soyle. sorununuzu anlat size yardımcı olsunlar. en kolay çözümü önersinler ve kesin bilgi versinler. kimsesiz oldugunuz için boş yere fazladan bir adım bile atamayacagınızı söyleyin.

Kalem Aradım bu hafta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını 1,5 ay sonra heyet gelecek denildi. Bekliyoruz. Ama dediğim gibi benden başka kimsesi yok.. Yani ben bakıyorum zaten ama dışarıda çıkmam ve annemi birilerine emanet etmemde gerekebiliyor. Bunu nasıl izah edicem.. Eve gelenlerin genellikle oturma izni yok.. Normal oturma izni olan ya da türk olan bakıcılar kesinlikle gelmiyor. Olmazsa bimerden durumu belirtmeyi düşünüyorum..

Tabi maasa bağlanmış bile eserdem
ayrı bir konu açmış yabancı bakıcılara baktırmayı bile düşünmüş

eserdem ayrıca şurada ayrı bir başlık açmışsın:http://www.engelliler.biz/forum/evd...elir-kriteri-acisindan-dikkate-alinir-mi.html

sen evde bakım aylıgına başvurdun. annen için bakıcı sen oldun. ama sen başkasına baktırıp evde bakım aylıgını kendin almayı düşünüyorsun. niçin buna ihtiyaç duydun bilmiyorum. lakin evde bakım aylıgı baglanıp da başkasının baktıgı tespit edilirse hakkında hukuki işlem yapılacagını sana verdiğim linkte yazmıştım. ama sen galiba olayın ciddiyetini anlamadın. hukuki işlemden kastım yersiz ödeme iddiasıyla sana ödenen aylıkların faiziyle birlikte geri alınmasıdır.
annene sen bakmayacaksan aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidip bakıcı olmayacagını söyle.
akraba olmayanlar ancak vasi olmak şartıyla bakıcı olabilirler. ama ben demans hastası yaşlı bir kadının güvenilir olmadıkça yabancılara baktırılması taraftarı değilim.
sana tavsiyem bakmayacaksan/bakacak durumun yoksa/şartlarınız kötüyse git il müdürlüğüne ben bakmayı düşünmüyorum bir kuruma yerleştirin de. inanın kurum yabancıların bakmasından (yaşlı ve demans hastası tek bir kadının bakılması hele) daha iyidir.

annenin 1400 emekli maaşı var. evde 2 kişisiniz. o kadar kötü durumda da değilsiniz. ama sen diğer başlıkta yemek bile alamadıgınızı söylüyorsun. 600 TL kira ödüyorsun ev çok kötü diyorsun. inan 3 kişilik bir ailenin sadece 2022 aylıgıyla geçindiğini biliyorum ben. 1400 TL'ye de çok demiyorum yanlış anlama. yaşam koşullarını iyileştirecek değil süründürecek bir miktar bu.
ama evde bakım aylıgı baglandıgı takdirde de ayda 960,58 TL alacaksın.
1400 + 960 = 2360 TL eder. 2 kişi için sizi rahatlatır bu para.
ama hala geçip de eve misafir almaktan anneni yabancılara baktırmaktan bahsediyorsun.
tekrar ediyorum, annenin kimseye ihtiyacı yok. emekli aylıgı zaten var. artık bakamayacak durumdaysan kuruma bildir kurum gereğini yapsın. bu kadın demans hastası ve yaşlı. güvenlik onun için çok önemli.

demans hastası bir kadını tanımadıgın yabancılara teslim edemezsin. bunu evde bakım aylıgı açısından demiyorum, yaşlı annen açısından diyorum. dışarı çıkacagın zaman anneni gündüz bakım evlerine bırakmaya çalış. bu konuyu il müdürlüğü ile görüş.
" bizim kimsemiz yok. arada işlerimi yapmak için dışarı çıktıgımda annemi gündüz bakım evlerine bırakabilir miyim? bu konuda ne yapabilirim" diye fikir al. sana yardımcı olabilecek bir çıkış önersinler.
ama sakın anneni yabancılarla bırakma.

UYARI! ama sen bakıcı olup da başkasına para vererek baktırırırsan ve bu tespit edilirse evde bakım aylıgı kesilir ve aldıgınız tüm aylıklar geri istenir!

Kalem buna başkasına baktırmak demeyelim banyosu ve karındaki pegin pansumanını ben yapıyorum. Bu yazıyı yazdıktan sonra gene pansuman yapıcam. Söylediklerinizi dün baya düşündüm.. Teşekkür ederim. Mesala ben bakıcıyım ama ilaç yazdırmak için doktora gittim ya da bir işim çıktı annemi birine emanet edemez miyim? Yani ben bakıcıysam hiç dışarı çıkmadan mı yaşayacağım.. Anneme beş senedir ben bakıyorum zaten.. Ama mamaları yazdırmak gerekiyor doktora bezleri yazdırmak gerekiyor bez almak gerekiyor yani hastanın dışarda da işleri var.. Ayrıca benimde bir sosyal yaşamım olmalı değil mi?

Anneme bakmakla ilgili sıkıntım yok.. Evde 4 kişi kalıyoruz birde yanımda çocuklu kadın kalıyor. İkameti bizde değil. Ha bu kadının ne olacağı belli değil. Belki yarın ayrılacak gidicek mesala geçen sene 5 ay gitti o beş ay boyunca ben baktım anneciğime yani ben olmasam hiç bir şey olmaz ev sahibine kirayı veren benim.. Burda bakıcı durmuyor.. Anneciğimden ayrılamam anca beraber kanca beraber 3 - 4 sene önce bakım evine verdim vermez olaydım Melek hanım.. Erkek hastabakıcılar yaşlı kadınları yıkıyorlar iğrendim. Buda yetmezmiş gibi kadını hastanelik ettiler ambulansla bakım evinden çıkardık dünya kadar da param gitti. Utanmadan hala para istediler çünkü onların düşündükleri tek şey para.. Kim ölürse ölsün.. Bakım evinde yemek aspire etti.. Ayrıca doktorlar beslenme yetersizliği tesbit ettiler.. Bende o günden sonra bu evi tuttum. Bazen ben bakıyorum hiç dışarı çıkmadan aylaraca bazende dışardan bakıcı çağırıyorum ama fazla durmuyorlar ki haklılar 38 yaşında bekar bir erkeğim gelen kadınlarda genelde evli oluyor ve eşlerinden korkuyorlar evin bakıma ihtiyacı var azda olsa ev küçük şartlar kötü açıkçası 1500 tl ye eleman bulmak zor. Yani ev zaten birinin sürekli çalışabileceği yer değil dedim ya erkeğim ev çok küçük... Şartlar olumsuz maaş az birde dolar üzerinden istiyorlar..
Bu para bizim hakkımız.. Kanımca.. Ha ama devletimiz vermem diyorsada vermez bişi diyemem.. Şansımı denemek zorundayım.. Yani ancak ben bakıcı gözükürsem bu iş olur. Hiç kimseye güvenmiyorum.. Bazen evsizler gelip kalıyor hayrına ben doktora gidince duruyorlar başında bazen erkek arkadaşım geliyo.. Çünkü mantıken evden çıkmadan duramam sizinde tahmin edebileceğiniz gibi.. Yani dışarı çıkmak ve dışarı çıktığımda da birini bırakmak zorundayım.. Darlüceze kabul etti vermedim.. Herşeyi onlara aitti.. Tontişimi kimseye vermem öleceksekte beraber ölelim.. O kadın beni okuttu.. Şimdi bir evlat olarakta belkide son görevimi layıkıyla yerine getirmek istiyorum ve onu çok seviyorum.. Kendisinin durumu iyi.. iyi bakıyoruz.. Herşeyi zaten söyleyeceğim.. Takdir devletimizindir. Ama yabancı bir bakıcıyı gelipte vasi yapıp parayı ona aldıramam gidip maaşıda alır herşeyi yapar yarın işi bıraktı ne olacak gidip bir davada daha mı açıcaz bazen 1 hafta durup gidenler oluyor gene anacağım bana kalıyor. Ben bakıyorum ama dediğim ben bakarkende yardıma ihtiyacım var.. Olmazsa bir 183 ü ararım sizinde söylediğiniz gibi. Ama bu para çok önemli.. Şimdi yanımda kalan kadın evsiz yarın ev tutacak alıcak kızını gidecek (evsiz olduğu için bizde kalıyor arkadaşımda olabilir misafirimde)

çalışmayı düşünüyor musunuz? ya da şu an çalışıyor musunuz? belediyeden yemek bile aldıgınızı söylediniz. bu açıdan sordum.

bakın demans hastası bir kadın için yabancı bir bakıcıyı bile önermiyorken niye vasiliği önereyim! ama siz yabancı bir kadına demans hastası annenizi güvendiğiniz ve bakıcı seçtiğiniz zaman da elbette yabancı biri vasi olsun bakıcı olsun derim!
ama madem burada anlaşıyoruz, yani her ikimiz de annenizi yabancı birine teslim etmeyi düşünmüyoruz. o halde geçeceksiniz başka çözüm bulacaksınız. en makulu da gunduz bakım evleri. işiniz oldugunda en azından iyi bir gündüz bakım evine annenizi bırakabilirsiniz. hem siz nefes alırsınız hem de işlerinizi yaparsınız.
daha önce annenizi bıraktıgınız kurum hakkında da alo 153 BİMER hattına şikayette ve ihbarda bulununuz. gerekirse gazetelere de bildirin gundem yaratın. bir bakımevinin bir hastaya bunları yapması bagışlanamaz. bir kere bunun takipçisi siz olmalısınız vatandaş olarak. devlete nedir bu zulüm diye sorabilmelisiniz. o bakımevinin yaptıkları yanına kar kalmamalı.
bunu il müdürlüğüne gittiğinizde söyleyin ve şikayette bulunun. gunduz bakımevi için de doğru dürüst öneride bulunsunlar size.

gelelim yabancı bakıcı işine. evde bakım aylıgı baglandı diyelim. bakıcı da sizsiniz. bakım aylıgı onaylanırken size bir taahhütname imzalattırılacak. okumadan imza atmamanızı öneririm. çünkü altına imza attıgınız şeyleri yapmadıgınız takdirde hukuki işlem yapılmasını kabul ettiğiniz anlamına gelecek. zaten imzalamaktan başka da şansınız yok.
bakım aylığı size haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmeti vermeniz karşılıgında ödenecek. ve siz bu bakım aylıgını alıpğ başkasına baktırdıgınız takdirde ve bu da tespit edildiği takdirde aylık kesme sebebidir. isterse 2 yıl sonra anlaşılsın, evde bakım aylıgını alıp başkasına baktırdıgınız tespit edildiği takdirde bakım hizmetini vermediğiniz sebebiyle yersiz ödeme konusu edilecek ve size ödenen tüm aylıklar geri alınacak. mevzuat boyle.

ama sizin de kimseniz yok. bu durumları açık ve net bir şekilde gidip il müdürlüğüyle konuşacaksınız. ben sosyal hayatıma da devam etmek istiyorum arada başkasına baktırabilir miyim diye soracaksınız. aranızda nasıl halledersiniz bilmem. ben mevzuat açısından sana soylemem gerekeni bu konuda soyledim.
arada annenizi bir başkasına bırakmanız yasal açıdan sorun olmaz. sorun bakım hizmetini başkasına yaptırdıgınız zaman olur. bakıcı siz olacaksınız, ama evde biri olacak hep o bakacak annene. bu olmaz. bu mevzuata aykırıdır ve kabak size patlar. dunya kadar borç ödersiniz bir de. bu şıkkı unutun.
ancak yabancı birini vasi ederseniz o da bakıcı olursa evinizde kalıp annenize bakabilir. bunu da istemediğinize göre evde bakım aylıgı alıyorken bir başkasına baktırmayı unutun.
bunlar size uymuyorsa gidip iş bulun çalışın. istediğiniz bakıcıyı tutup baktırın. bu da bir çözüm.
ama evde bakım aylıgını alırım, istediğim kişiyi de eve alır baktırrım demek gibi bir tercihiniz yok. mevzuat buna izin vermiyor.
benim tavsiyem iyi bir gündüz bakım evi bulsun il müdürlüğü size. işleriniz oldugu zaman annenizi oraya bırakırsınız hem de siz nefes alırsınız.
gun içinde tanıdıgınız birini bırakıp işlerinizi de halledebilirsiniz. bu durum engel olmaz.
bu konuyu il müdürlüğüyle masaya yatırın. gun içinde işlerinizi yapabilmeniz için onlar bir şey önersinler.

Eserdem,
Işte bu çok iyi
o kadın ve kızını ikametine aldır ve kuruma götür bakım maaşıni üstüne yaptir kurum onu vasi ataması için mahkemeye gönderir.
3 ay sonra Vasi atar mahkemece.
Sonra kurum halleder vasi olduktan sonra bir yere gidemez korkma.
dünyada her şey para değil Bırak o alsin.
Daha iyi Bakar maaş alıyorum diye.
Zaten,engelliye kendine ve eve bakmak zorunluluğu var bu iste.

@eserdem, şu genelgeyi dikkatle okuyun: http://www.aile.gov.tr/data/5404eb0...ireylerin_diger_hizmetlerden_yararlanmasi.pdf
anladığım kadarıyla bazı bilgilerden haberiniz yok.
evde bakım aylıgı alınırken engellinin gündüzlü bakım evlerinde haftada 16 saati geçmemek kaydıyla kalması,
uygun olan resmi bir bakım merkezinde 1 yıl içinde en fazla 30 gün geçici ve misafir olarak kalabilmesi,
evde bakım aylıgına engel değildir ve evde bakım aylıgı kesilmez.
işleriniz oldugunda bu sınırları geçmemek kaydıyla annenizi gunduz veya yatılı bırakabilirsiniz. bu konuda kesinlikle il müdürlüğünden detaylı bilgi alın ve rehberlik isteyin.

ayrıca annenizin bir kuruma (özel ya da resmi) yerleştirilmesini talep edebilirsiniz. hanede kişi başına düşen aylık geliriniz 847,16 TL altında oldugu için devlet tarafından kuruma ödeme yapılacaktır. bu konuyla ilgili olarak il müdürlüğü ile görüşün.

özel bakım merkezleri için şu yönetmeliği de dikkatle inceleyiniz:Engelli Bireylere Yönelik Özel Bakım Merkezleri Yönetmeliği

bakıma ihtiyacı olan engelli geliri uygunsa isterse özel veya resmi bir bakım merkezinde de kalabilir ve ücreti devlet tarafından ödenir. akrabası baktıgı takdirde de bakıcı ücreti ödenir(evde bakım aylığı).

bu konuda 2828 sayılı sosyal hizmetler kanununun ek 7. maddesi şöyle der:
"Ek Madde 7- (Ek: 1/7/2005-5378/30 md.; Değişik: 6/2/2014-6518/21 md.)
Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3'ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır. "

hanede kişi başına düşen aylık geliri 847,16 TL altında olan bir bakıma muhtaç engelli eger özel veya resmi bakım merezinde kalmak isterse onun adına ek 7. maddeye göre şu şekilde ödeme yapılır:
"Bakıma ihtiyacı olan engellilere özel bakım merkezlerinde sunulacak bakım hizmetinin karşılığı olarak belirlenecek kişi başına aylık bakım ücreti tutarı, (20.000) gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutardan fazla olamaz.
..."
bu da 2017 yılının ilk altı ayı için 1921,16 TL. yani anneniz özel ya da resmi bakım merkezine yerleştirildiği takdirde anneniz için devlet, bakım merkezine 1921,16 TL'yi geçmemek kaydıyla ödeme yapacaktır.

butun verdiğim bu bilgilerle birlikte tüm seçenekleri mevzuat açısından bilin ki haklarınızı daha kolay takip edin. anneniz için en uygun seçeneği bulun.

Eserdem,annesini huzurevine vermek istemiyor ölürümde annemi kimselere vermem diyor. Haklı bence
Onun için en iyi yol evlenmek ya da dediğim gibi yukarıda yazdığım yol.

Kalem değerli bilgiler için çok teşekkürler.. Zaten darülücezede annemi aldı. Ama bu kadar sene mücadele ettim onu çok seviyorum o da beni çok seviyor. Mesala 1 saat evden çıkıp gezmeye gidiyorum Hemen beni arıyor.. Yani bilmiyorum ben altını değiştiriyorum peginin pansumanını yapıyorum.. Yani eğer başka yere vermekse zaten darüleceze aldı maaşada el koydu. Son anda vazgeçtim Oğlum evladım benim bırakma dedi.. Başından beri bakımevini istemedi.. Zaten kadınlara bakıcılara küfür ediyo.. bağırıyordu şimdi huzurlu ve mutlu ilgimi bir an olsun eksik etmiyorum..

Bize evde bakım parası verilsin yeter.. Ki hakkımızda ben ona bakarım.. Evlilik iyi fikir.. Ama zor erdal kardeş şimdiki kadınlar tip istiyor karizma istiyor onlar olsa bile para istiyor kaç tane kadınla tanıştım annemi görünce kaçtılar.. Haklılarda benim hayatım zor bir hayat.. :) Tabi isterim evlenmek zaten kesin çözüm..

eserdem o zaman ablası sen bütün bu konuları açık açık aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü ile görüş.
son bir tüyo: annen demans hastası ve yaşlı. bakmadığın takdirde bir kuruma yerleştirip devlet bakmak zorunda. bu kozu iyi kullan il müdürlüğüne karşı. bir bakım merezine yatırsalar annen için 2 katı para ödeyeceklerken sen baktıgında sadece 960,58 TL ödeyecek devlet.
o yüzden zorda kaldıgın zamanlarda geçici ve misafir olarak bakım evlerine bırakma konusunda sana yardımcı olsunlar. bunlarda zaman kısıtlılığı söz konsuu oldugu için ayrıca gün içinde tanıdıklarını annenin yanına bırakacagını, ama sorumlulugun tamamen sende olacagını, asla ve asla haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmetini aksatmayacagını, gün içinde bellli saatlerde birine baktıracagını söyle. bu konuda açık açık konuş. demans hastası yaşlı bir kadına sen bakmadıgın takdirde inan devletin sorunu. o yüzden senin bu sorunlarına yardımcı olmak zorundalar. üstelik erkeksin. bir erkek olarak annene bakabiliyor olmanı kabullenecekler bira zda bazı şeylere göz yumacaklar.
benim tek tavsiyem annen yaşlı ve demans hastası. her yabancıyı bırakma yanına. onun guvenliği çok önemli. her insana guvenilmez. bu konuda gerekirse belediye, vakıf,dernek vs kurumlarla görüşüp sana yardımcı olabilecek gönüllü birilerini bulsunlar.
tabi kesin çözüm senin evlenmen. anneni ve seni kabul edecek gonlune sükun ve huzur verecek, teyzemizi de mutlu edecek bir eş diliyorum sana:)
benden bu kadar ablası. annene dikkat et, ona iyi bak ve onu ihmal etme, güvenliğini asla aksatma,kimseye guvenme.

Kalem teşekkür ederim ilginiz için.. Herşey kısmet bakalım gelecekler daha henüz tarım müdürlüğüde hal olmadı biz alırız dediler sonrada dosya gelecek heyete gitti dediler belgeyi kim alacak bilmiyorum dosya heyette buraya geldiklerinde de bu eksikliğide söyleyeceklerdir. Ben istanbuldaki tarım müdürlüğüne gidip belgeyi isteticem bakalım verirlerse geldiklerinde veriirm.. Zaman kazanılır.. Gene yazı bulacak galiba parayı almamız.. Herşey için teşekkürler.. Melek hanım

Bugün Geldiler Banka Hesabı Ziraat Bankası'ndan olacakmış

Bugün bir bayan geldi ismini verdi eksik belgeleri istedi. Ziraat Bankasından hesap açılacak dedi. Başka banka kabul edilmiyor mu? Eksik belgeler tamamlandıktan sonra maaş ne zaman bağlanır.. Saygılar..

Hayirli olsun.
Ziraat bankadan baska olmaz hesap actir.nisan 15 inde maas almaya baslarsin.

Muratpaşa Tarım Müdürlüğünden Gelir durumunu belirten yazı..

Ben İstanbul/Ataşehirde ikamet ediyorum. Söz konusu tarlalar Antalya / Muratpaşada.. Muratpaşa resmi yazışma istiyor. Aile ve Sosyal Poltikalar uzun sürer diyor. Bende Ataşehir ilçe tarıma gittim. (Gerçekte benim Muratpaşadan almam gerekiyordu)..

Ataşehir deki görevli TBS (Tarım Bilgi Sistemi) genel olduğunu Muratpaşada da aynı sonucu alacağımızdan Muratpaşaya yazı yazmaya gerek olmadığını söyledi ve belgeyi verdi. Herhangi bir kayıda rastlanmadı diyo. Bende Üsküdardaki Aile sosyal poltikalara teslim edip aynısını söyledim.. Tamam dediler..

Ancak Onay'da ya sıkıntı olursa diye korkuyorum.. Geri dönerse bakanlığın kendi bakıp neden ataşehir derse.. İçime kurt düştü.. Sizin deneyimleriniz nedir?

eserdem belgede sorun yok ki Ataşehir ilçe tarım aynı belgeyi biz de verebiliyoruz demiş ve vermiş. aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü de belgeyi kabul etmiş. sorun yok:) hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altındaysa evde bakım aylıgı bağlanacaktır, rahat olun:)
son uyarı: aylık onaylanınca size taahhutname imzalattırılacak. onu okuyup imzalayın lütfen.

Kalem tahütname imzaladım zaten gelir artınca haber veriyorsun adres değişince falan... Evede geldiler.. Durumu anlattım. Şimdi benim korkum ya bakanlık neden Muratpaşa değil derse çünkü TBS yi biliyorlarmıdır.. (TARIM BİLGİ SİSTEMİ) birde belediye aktif beyan kaydına rastlanamamıştır dedi.

Kalem Şimdi Antalya Muratpaşa'dan Belge geldi. Aynı şeyler yazıyor gidip vereyim mi?

gerek yok. o ataşehirden aldığın belge de geçerli. geçerli olmasa il müdürlüğü almazdı. ama için rahat etmiyor senin:) aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünü ara sor, için rahatlasın bari:)

Üst Alt