Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%75 Engelli aylığı 18 yaşı tamamlayınca kesildi..?

nry144

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Kuzenim 22 yaşında mikrosefali hastası, %75 süresiz engelli raporu var. 18 yaşından sonra engelli maaşı almaya başladı ve 19 yaşında maaşını hiçbir bildirimde bulunmadan herhangi bir mesaj, eve herhangi bir kağıt göndermeden kestiler. Ama anneye bakım aylığı ödemeye devam ediyorlar. Çocuğun %75 "bakılmaya muhtaç engelli" süresiz raporuna rağmen maaş gerekçe sunulmadan nasıl kesilebilir. Aile kirada, eşi hamal eve giren düzenli gelir yok, ne sgk ne bir başka gelirleri yok. Evin küçük oğlu okulu dolayısıyla başka yerde ve ikameti de orda, yani 4 kişilik aileler ama ikamette 3 kişi yaşıyorlar. 3 senedir hakkettiği maaş verilmiyor, içerde bişeyler dönüyor ama ne dönüyor bilmiyoruz. Başvurulara bir sonuç alınamıyor ve maaş kesilme gerekçesi de aileye sunulmuyor. Biz bu konuda ne yapabiliriz, geriye dönük hakkettiği maaşlarında yasal faiziyle birlikte alabilmek için ne yapmalıyız.

nry144 kesmelerinin nedeni olmalı kurumla irtibata geçerek sorun sorgulatın.eve giren yardım veya ücret tutarına bağlı olabilir.

bahsettiğiniz mesaj başlığı ile açıklama çelışkılı
başlıga göre 18 yaşı tamamlayınca maaşı kesmelerı normal
18 yaşından sonra engelli maaşı almaya başladı ve 19 yaşında maaşını hiçbir bildirimde bulunmadan herhangi bir mesaj, eve herhangi bir kağıt göndermeden kestiler.

bu açıklamaya göre 18 yaşından sonra alamya başalyıp 19 yaşında kesıldı dıonuz.nasıl olur hem 19 yaşında başlıyacak ve yıne 19unda kesılecek.

anladıgm şu bahsedılen arkadaş için alınan 2022 maaşı 18 yaş altı maaşı idi ve 18i doldurup 19a girince yaştan dolayı kesıldı
yapılacak şu aradaki 3 yılı unutup. hane geliri 852 tl olan 2022 maaaşına şartı tutuosa başvuru yapmak ve maaşa baglanmak
kısaca alınan ebm dahil adı ne olursa olsun eve giren tüm geliri toplayın toplamdan kırada oldukları için emsal kırayı düşün kalan mıktarı evde kaç kişilerse o kişi sayısına bölün çıkan mıktar 852 den az ise başvuru yapıp maaşın bağlatın.

Teşekkür ederim ama konu başlığına müdahale edilmiş. "%75 Engelli Aylığı kesildi" şeklinde açtığım konu başlığı değiştirilmiş mod buna cevap verebilir mi neden başlığa müdahale edildi. Çünkü "18 yaşı tamamlayınca kesildi" kısmını ben yazmadım. Yani konu başlığına benim eklemediğim o ilaveyi düşünmeden okursanız daha anlaşılır olacaktır.
Tekrar özet geçmem gerekirse benim kuzenim 18 yaşına geldiğinde %75 "başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli” raporuna istinaden maaşı bağlandı fakat 1 sene sonra 19 yaşına geldiğinde maaşı bildirimsiz kestiler, çocuk şu an 22 yaşında. Yani sadece 1 sene hakkettiği maaşını alabildi. Ailesi hala yanlışlık yapıldığını düşünerek sağa sola başvuruyorlar ama neden kesildiği gerekçesini dahi söylememişler. Eve gelen bir gelir durumu yok, baba gündelikçi 1 gün işi varsa 3 gün yok. Sigortaları yok, zaten gelirleri sınırın altında olduğu için sağlık sigortaları devlet tarafından ödeniyor. Üzerilerine ait bir arsa ev araba yok. Kiradalar. Yani kesilmesine sebep olacak hiçbişey gözükmüyor resme bakınca. Bana anlattılar konuyu ve ben onlara araştırma yapacağımı konuyu birde ben araştıracağımı söyledim.

4 kişiden 3kisiye düşünce kesilmiştir.

-mka agama göre her şey normal herşey olması gibi hayat toz pembe, aynı a haber gibi mka kardeşime ona gore hiç yanlışlık yok ne yapılıyorsa doğru selamlar mka

Yalnız şöyle bir bilgi eklemeliyim ki; evin küçük oğlunun ikameti, abisinin engelli maaşı kesildikten sonra değişti. Yani maaş kesildiği dönem evdeki ikamet sayısı 4 kişiydi.
Ben hal böyleyken ne yapmalıyız ne gibi adımlar atmalıyız onu merak ediyorum.
Şu anki durumlarının izahını yaparsam biri ne gibi adımlar atmalıyız bana bir izahını yapıp yol gösterebilir mi?

-Küçük çocukları okul okumak için ikametini başka bir yere taşımıştı 2.5 sene önce. Şimdi Sgk'lı bir işte çalışmaya başlamış ama ikameti hala başka yerde. Yani engelli evinde ikamet eden kişi sayısı hala 3.

-Eve giren gelirde herhangi bir gelişme yok sadece anneye her ay verilen 1700 TL bakım maaşı ve babanın iş çıkarsa gidip çalıştığı elden ücretini aldığı sgk'sı olmayan amelelik iş ücreti. Yani belgeli olarak sadece eve giren gelir engelli bakım aylığı.

-Şu anki oturdukları evde kira fakat evle alakalı çözülemeyen bazı sıkıntılar olduğu için taşınacaklar, yeni ev için yapacakları kira sözleşmesi ile tekrar 2022 maaşı için başvurabilirler mi? Çünkü maaş kesildikten sonra aile 3 kere dilekçe ile başvurmuş sonuç alamamış ve oradaki görevli sizin artık bize başvuru hakkınız doldu demişler.

İnternette bu konularda tek kaynak burasını gördüğüm için üye oldum, lütfen samimiyetle yol gösterip, yardımcı olmanızı bekliyorum

___
-mka Son paragrafta yazdığınızı anladım fakat "2022 maaşı bağlamak için kişi başı çıkan gelir asgari ücretin 3 te 1'ni geçmemeli" diye not var internette. Net asgari ücret 2825 TL, 3 te biri 941 TL yapıyor.
Birde bu maaşı bağlamak için tekrar gittiğinde kira sözleşmesinide mi yanında götürmedi, yani kira ödediğinin kanıtını nasıl sunmalı. Ev sahibine kira ücret ödemesini banka hesabı üzerinden mi yapmalı ve onun dökümünü mü sunmalı, o kısmı tam anlamadım.

nry144

başvuru yapın.ne demek başvuru hakkın doldu.yok öyle bişi.gelir sınırnı geçersen keserler.tekrardan gelrın düşer sınırı geçmezsen bağlarlar.başvuramaz dıye bişi yok.yeni taşınacakları yer aynı vakıf sınırlarında mınerden nereye taşınıyorlar.kirada oldugu sürece emsal kıra bedeli düşülür.dıkkat edın kıra değil.emsal bedelı eve gelen heyet belirler ve genelde çok fahiş görmezlerse bildirilen kırayı aynen kabul ederler.taşındıkları ev için kıra sçzleşme belgesının kopyasını bildirsinler kuruma.
hamallık ypıyormuş aile reisi.hamalalr bazen çok bazen az kazanır.heyet ortalama bir kazanç belirleyebilir yüksek belırlerlerse maaş olmayabilir burda kira o yüzden çok önemlı

kardeş bende zamanında sen gibi hesap edıyordum.hesaplama öyle değil.3 /1 ama ondanda agi yani asgari geçim indirimi düşülecek düşüncede 941 değil 852 tl oluo
kira sözleşmesını götürmeyı unuttuysa bile eve kontrole heyet gelıyo .geldıklerınde versınler inşALLAH maaş bağlanır

muntada al ansar

konuyla mesajının alakası ne hacım anlayamadım.her şey normal değil kanuna göre dogru dedım yoksa o kadar çok yanlışlar varki.heç bişi toz pembe değil a haber izlemıom dıede metepeye 500 kere demişimdir belkı sanada söyleyım 600 olsun.

Teşekkür ediyorum MKA kardeşim. Bazı şeyler kafamda netleşti. Onlara yardımcı olabilmem için doğru bilgi sahibi olmam şart. İnşallah süreç olumlu sonuçlanır buradan da paylaşıcam

nry144
Sana tavsiyem. Ombudsman'a bildir. İnternetten bildirim yapılabiliyor. Elindeki belgeleri de mümkünse ekle. E devlete gir ombudsman yaz çıkar. Geçmiş olsun.

TA-1033 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

BİR BANKACI

Teşekkür ediyorum, son bir kez daha şansımızı denicez sonuç alamaz isek dediğinizi yapacağız inş. Teşekkürler yol göstericiliğiniz için👍

Üst Alt