Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%75 raporum var. Ne zaman emekli olurum?

hasankrmn

Üye
Konular
37
Reaksiyonlar
0
Bana gelen bir soru:

• Daha önceden 2 yıllık normal sigortam var. Engelim daha önceden vardı. Şimdi %75 lik özürlü raporu aldım. Görme özürlüyüm. Normal bir şirkette çalışıyorum. Emekli olma durumum nasıl, yardımcı olabilir misiniz ? Ne kadar pirim dolması gerekir? Pirim dolduktan sonra yaş bekleme durumu olacak mı?

Merhaba arkadaşım,
İlk sigortalı olma tarihinin belli olması lazım.
Engellilerin emekliliğinde yaş olayı yoktur. Sadece sigortalı olma süresi ve prim süresinin şartlarını tamamlarsa emekli olur.

Yukarıdaki kriterlere göre sigortalı olma süresi ve prim şartları nelerdir ?

Çok geniş kapsamlı bu sorunun cevabı.
Eğer siz ilk sigortalı olma tarihini verebilirseniz.Kesin ve net cevabı öğrenebilirsiniz.
Çünkü kademe uygulaması var :D

24/11/2006 ilk giriş.672 gün pirim yatmış.

%75 özür oranı 2.derece engelli sınıfına girmektedir.
Bu durumda 06/08/2003 (dahil) tarihinden sonra ilk defa işe girip sakatlığı nedeniyle vergi indirimine hak kazanmış durumda olan İkinci derecede sakatlığı olanlar en az 18 yıl sigortalılık süresi ve en az 4000 gün sigorta primi ödemiş olmaları şartı ile emekli olabileceklerdir.

Yani arkadaşınız 4000 gün prim ödenecek bu prim süresi doldurduğunda 24/11/2024 tarihinde emekli olabilecektir.

:)
doğru cevaplar vermişsiniz...

İşe giriş tarihinde 18 yaşını aşmıştır umarım..

Teşekkürler meopius,
Ben işlerin uzmanı değilim,bende anladığım kadarıyla arkadaşa yardımcı olmaya çalıştım.
Birilerini onaylaması hem benim için hem de arkadal içinde iyi olmaktadır. :D

Teşekkürler arkadaşlar ilettim ilgili kişiye.Bu arada kendi durumumuda sorayım ?

Milli eğitim bakanlığında öğretmen olarak çalışıyorum.Aralık 15 te 5. yılımı dolduruyorum.Engelli olarak başvurdum.Vergi indiriminden faydalanmıyorum.Ne zaman emekli olabilirim ve vergi indirmi için başvurmak zorundamıyım ?

Rica ederiz,burada herkes herkese elinden geldiğince yardımcı oluyor.
Sizin durumunuzda arkadaş gibi 06/08/2003 den sonra işe girmişsiniz.Yani anladığım kadarıyla işe girişiniz 15/12/2003 :D

Bu durumda engelli oranınıza göre emeklilik şartları aşağıdaki gibidir.

Birinci derecede sakatlığı olanlar en az 15 yıl sigortalılık süresi ve en az 3600 gün,
İkinci derecede sakatlığı olanlar en az 18 yıl sigortalılık süresi ve en az 4000 gün,
Üçüncü derecede sakatlığı olanlar en az 20 yıl sigortalılık süresi ve en az 4400 gün,

Ve evet vergi indirimi için başvurmak zorundasınız. Vergi indiriminiz olmadan yukarıdaki şartlara göre değil normal ssk'lı şartlarına göre emekli olacaksınız demektir.

Aslında 15/12/2002 de başladım.Ama MEB atamamı iptal etti.mahkemeye başvurdum kazandım 15/12/2003 te tekrar başladım.Geriye dönük özlük haklarımıda kazanırsam nasıl emekli olurum ?

Özlük hakları için mahkeme sürüyor....

Hayır.Hayır.Bulnes yazdığın şartlar işçiler için geçerli.Arkadaş Memur ve engelli olarak işe başladığından 15 yılda emekli olur.

bulnesin yazdığı doğru adam bir şirkette çalışıyor. Ve normal pirimler yatıyor.

Memur olunca SSK.pirimleri aktarılacak diye düşünüyordum.

Şirkette çalışanı geçtik bana geldik.Bende memur olduğum için 15 yılda emekli olucam anladığım kadarı ile....

Evet benim yazdıklarım eski sosyal güvenlik tanımına göre ssk'lılar için, emekli sandığı (memurlar) için değil onu biliyorum.
Arkadaşımız tamamen memuriyetiyle başladı ise benim yazdığım şartlar arkadaş için geçerli olmayıp memurların durumu nasıl oluyor bilmiyorum.
Uyarınız için teşekkürler.

Memurlar engelli olarak işe başladıklarında 15 yılda emekli olabiliyor.

Peki ben merakımdan soruyorum.
Arkadaş Memur onu anladık. Engelli de aynı zamanda.
Ama vergi indirimi almamış o zaman durumunda bir değişiklik oluyor mu yoksa memurlarda da aynı bizim gibi mi?

Eski yasa kapsamında çalışanlarda olmuyor.Eski yasaya göre engelli olarak işe başlayıp,vergi indirimi olmayanlarda 15 yılla emekli oluyor.

Hayır.Hayır.Bulnes yazdığın şartlar işçiler için geçerli. Arkadaş Memur ve engelli olarak işe başladığından 15 yılda emekli olur.

Peki ben emekli olduktan sonra emekli ikramiyesi alır mıyım?
Emekli ikramiyesi alırsam bunun miktarı neye göre belirlenir? emekli maaşının miktarı çalışma süresine bağlı mı?

Valla bizim gibi özel sektörde çalışanlarda çalıştığın her bir sene için bir aylık brüt ücret olarak kıdem tazminatı (kamuda emekli ikramiyesi deniyor) alınır.

Üst Alt