Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%77 engelli babam adına araç alımı..?

ozcanp

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhaba, bizim araç alımı yılan hikayesine döndü resmen. babamın omurunda ve boynunda kireçlenme var (%77 engel), dolayısı ile hareket kısıtllığı mevcut. B sınıfı ehliyeti var. engeli ehliyeti için sağlık raporu almaya gitti, sürücü olamazsın demişler.

şimdi bu noktada trafik yönetmeliği 53. madde derki;

c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

babam kendisi araç kullanamayacağına göre ben yada atayacağı bir şoför bu aracı kullanabiliyorken. sırf ehliyeti alamadığımız için araç alamıyoruz. Bu durumda ne yapılabilir.

ozcanp
Hiç bir şey.
O alıntıladığınız madde sadece ötv muafiyeti ile alınmış aracın kullanım durumunu göstermektedir.
Ötv muafiyeti ile araç almaının ise bu maddeden bağımsız olarak kuralları vardır. Bu kurallardan biri de %90 altı için kodlu engelli B sınıfı sürücü belgesidir.

ufuk bey,

ötv siz alınan engelli aracı tahsis edilen şoför yada ben kullanabiliyorsam, engelli kişiden ehliyet şartı aranması çok saçma değil mi? Netice itibari ile aracı kullanacak olan kendisi değil.

Tam tersini düşünelim, babam engelli ehliyeti almış olsun aracıda alsın, hastalığı ilerledi kullanamaz hale geldi, ehliyeti iptal oldu diyelim. şoföre kullandıramayacakmı yani?

ozcanp
Ben size mevcut yasa ve uygulama ışığında bilgi verdim, kendi fikrim değil.
Kaldı ki, babanıza ehliyet alır raporu çıksa bile siz ötv muafiyetli araç yine alamazdınız.
Biraz daha detaya inelim.
O kural sadece ehliyeti olmalı şeklinde değil. engeli %90 ın altında ise, manuel vitesli bir aracı kullanabilmek için hareket ettirici aksam üzerinde bir tertibata ihtiyaç duymalı. Babanızın engeli ise omur ve boynunda kireçlenme imiş, yani sağa sola dönme sorunu olacak. Bu durumda ehliyet verilse istenecek ek tertibat ancak yan ve arka görüş desteği olacak. Yani ilave aynalar, kör nokta görüş sistemi ve geri görüş kamerası gibi. Bakın bunların hiç biri hareket ettirici tertibat kapsamında değildir.
Nasıl mantık yürütürseniz yürütün, %90 ve üzeri rapor almaktan başka yapabileceğiniz bir şey yok.
Ha ehliyet alır, engelinden dolayı sadece otomatik vitesli ya da özel tertibatlı araç kullanır raporu alırsa, ehliyetinde de otomatik vites ya da gaz, fren pedalları, vites kolu, direksiyon gibi hareket ettirici aksamda bir tertibat kodu belirtilirse ancak o zaman %90 altı mümkündür.

Üst Alt