Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

78 kodlu Engelli B Sınıfı Ehliyet ile ÖTV'siz araç alınabilir mi?

İbrahim ATMACA

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Selamun Aleykum arkadaşlar; Bugün Engelli B sınıfı ehliyeti için Sağlık Müdürlüğünde heyete girdim. sınırlı kullanım kodu ve uyarlama kodu bulunan yere (yani rapora) 78 kodlu tertibatlı araç kullanması ve B tipi engelli ehliyet alması uygundur. denilmiştir. 78 kodunun anlamı sadece otomatik vites araç kullanabilir, denilmekte soracağım soru bu kodlan ötv den yararlanabilecek miyiz. yani otomatik vites araç alabilirmiyiz? alabileceksek yarı otomatikte alabilirmiyiz?

Ehliyet için il sağlıktan alınan rapor sadece ehliyet içindir. Ötvsiz araç için hastaneden, engel durumunuzu gösteren ve otomatik vites kullanabilir ibaresi bulunan sağlık raporu da almalısınız.
Evet yarı otomatik alınabilir, ben aldım. Sonuçta debriyaj yok.

teşekürler. benim %43 raporum var fakat ötv yazmıyor 193 sayılı yasa için verilmiş. bu yeterli değilmi? ayrıca 3 hekim tarafından verilen tertibatlı araç kullanabir raporda var. bunlar yetmezmi?

Araç bayilerine raporlarınızı gösterin, vergi dairesine sordurup geçerli olup olmadığını söylerler, en doğru bilgiyi alırsınız.

Sol el veya sol ayaktan engeli olanlar sadece otomatik vitesli araç kodu ile vergiden muaf olabilirler.

78 kodu yazılan B sınıfı sürücü belgesiyle traktör kullanabilirmiyiz

78 kodunun anlamı sadece otomatik vites kullanabilir. denmektedir. Traktörün otmotik vitesimi var. yakalanırsan cezaya çarptırılırsınız.

[FONT=sans-serif]78 kodla aldınız ötv indirimli araci bi yakınız kullanabiliyormu sonucda otomatik vites ve ek bi sistem yok?[/FONT]

Hayır herkes kullanamaz sadece 3. dereceye kadar akrabalar yani anne baba eş çocuklar kardeşler amca dayı teyze hala kullanabilir ondan sonrakiler kullanamaz.

İbrahim ATMACA

Araç otomatik vites ve tertibat yoksa herkes kullanabilir. Tertibat ruhsata işlenir. Polis baktığında tertibat yoksa ve sürücünün de ehliyeti varsa sıkıntı olmaz.

Tertibat olayında, ehliyetinde tertibata uygun olması gerekir.

Son dönemde bazı arkadaşlar tertibatın engelsiz insanların kullanabileceği şekilde rapor alıp, belirttiğiniz gibi yakınlarını da işletip kullandırım sağlıyorlarmış. Ama o detaya hiç hakim değilim.
KKELEBEKK

Verdiğiniz bilgi eski ve okuyanların kafası karışmasın diye düzeltmek istedim.

ÖTV ile ilgili sağ/sol kol/bacak ayrımı yapmadan özelge ile istisna alınabiliyor. Ama MTV ile ilgili daha bu şekilde uygulama yok. Ben bu ay bu konuda dava açıyorum. İnanıyorum ki sonuçlandığında sağ/sol kol/el ayrımı yapmadan otomatik vitesli araçlar özel tertibat sayılıp MTV'den de muaf olacaklar.

StratoS
Tertibatsız otomatik vitesli araçların kullanım yetkisi konusunda arkadaşın yanlışını düzeltmişsiniz.
Hakim değilim dediğiniz, tertibatlı araçların kullanımı konusunu da ben açıklayayım.
Araç tertibatlı ise bulunulan ildeki TSE'ye başvurulur.
Oradan "tertibatın, aracın orijinal donanımında hiç bir teknik değişikliğe sebep olmadığı" yönünde uygunluk raporu alındığı takdirde ruhsata 3. dereceye kadar kan ve sıhri hısımların kullanımı şerhi düşülür.

Arkadaşlar rapor tanı açıklama, h ehliyeti, ehliyet değişimi için girdiğim komisyonun verdiği sınırlayıcı kod 78.
Vergi dairesi özelge istiyor. Sizin yorumlarınız ve tecrübelerini varsa paylaşırsanız sevinirim.

Son düzenleme:
senugu

Bende özelge sürecinden geçtim. Oran, çalışabilirlik durumu ve daha önceki özelge taleplerine bakıyorlar. Vergi dairesi web sitesinden geçmiş özelge taleplerini inceleyin.(Onlar yayımlanan özelgeler ama yine de size bir fikir verir.)
Sizin talebinize benzer talep varsa, Bölge Vergi Dairesi özelgenizi iyi dialog ve takip ile 2-3 haftada olumlu cevaplar.

Eğer sizin engeliniz ve durumunuz ile ilgili benzer bir özelge yoksa ve mevzuatsal olarakta arada kalırlarsa Ankara'ya sorabilirler. O zaman süreç biraz uzar.

Kişisel görüşüm, engelli sağlık raporunuzda, iş alanı boş ve özel tertibatlı/otomatik vites araç kullanımı ile ilgili ibare yok, birde engel oranınız %20 altında. Kesinlikle moralinizi bozmak istemem ama vermeyebilirler. (Bu benim şahsi görüşüm, lütfen moralinizi bozmayın.)

Üst Alt