Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

78 ve 10.02 kodları ile ÖTV'siz otomatik vitesli araç alımı!?

denizk11

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Öncelikle herkese merhaba
Hem Sağ hem Sol Kalçamda Bipolar Total Kalça Protezine sahibim ayrıca bel fıtığı ameliyatı da geçirdim
28.01.2022 Cuma tarihinde Sağlık Kuruluna başvuru yaptım ve aynı gün içerisinde listede bulunan tüm Poliklinikler ile görüşmelerimi tamamladım .
Ortopedi bölümünden = %19+%19+%10+%1 (%41)
Nöroloji bölümünden %5
Fizik Tedavi Bölümünden ise %8+%8 oranı aldım bunlar bana sağlık kurulu ön muayenesi için verilen kurul kağıdına yazılan oranlar . ( sanırım fizik tedavi bölümünün verdiği oran ortopediden dolayı geçersiz olacak )
Ayrıca Fizik Tedavi Bölümü Doktorum Sol Bacakta bulunan kuvvet kaybından dolayı ortopedik tertibatlı araç kullanabilir diye not düştü fakat . Hangi Kodu yazması gerektiğini bilmediğini ve Sağlık Kurulu Çalışanlardan Kodu öğrenmemi ve kendisine bildirilmesi halinde Kodu sağlık kurulunda rapora işleyebileceğini söyledi .
Hyundai Bayisi ile yapmış olduğum görüşme sonucunda herhangi bir özel tertibat bulunmaksızın . Sol bacaktaki kuvvet kaybından dolayı otomatik vites araç alımında Ötv muafiyetinden faydalanabileceğim bilgisini edindim .
Şimdi sizlere sorrmak istediğim soru şu .
Yaptığım araştırmalar sonucu 78 ve 10.02 kodlu iki adet engel kodu ile karşılaştım.
Fizik tedavi doktoruna hangi Kodu yazmasını rica etmeliyim ki ötv muafiyetli araç alabilme hakkım olsun .
Ayrıca " tertibata gerek olmadan otomatik vitesli aracı kullanır " ibaresi bulunması zorunlu mudur ?

Siz hangi rapor için nereye başvurdunuz? Belirttiğiniz kodları ehliyet için İl Sağlık Kurulu verecek.

Şu aşağıdakileri yapmanız gerekiyor.
(Sabit başlıklı konu içeriğinden alıntıdır.)
Herkese merhabalar,
Daha önceden ENGELLİ değil NORMAL B sınıfı sürücü belgem olduğu için buradan başlıyorum.

1-Aile hekime giderek sürücü belgemin yenilenmesi için müracaatta bulundum.
2-Aile hekimi sol el engelim olduğu için beni Eğitim Araştırma Hastanesi ORTOPEDİ bölümüne sevk etti.
3-Hastanede ÜCRETİ VEZNEYE gidip ehliyet yenilemek için geldiğimi söyledim ve 50.00 TL ücret ödeyerek beni ORTOPEDİ doktoruna muayne için gönderdi.
4- Doktor muaynesi sonucunda SOL ELİMİN rötgeni çekilmemi istedi ve rötgen çekildikten sonra doktor KOMİSYONA SEVKİ UYGUNDUR kısmını işaretledi.
5-Bulunduğum ilin İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE giderek bana doktorun vermiş olduğu evrakları teslim ettim.
6-İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN ...... tarih ..... saatte EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ KOMİSYON TOPLANTI odasında bulunmamı söyledi.
7- Komisyon toplantı odasında beni içeriye çağırdılar. Komisyonda Makine Mühendisi'de oluyor. Doktorlar ve Makine mühendisi nasıl araç kullanacağın hakkında yönetmeliğe bakıyorlar ve makine mühendisi tertibat olayını not alıyor.
8-Komisyon odasından çıktıktan 1 hafta sonra SÜRÜCÜ OLUR VEYA SÜRÜCÜ OLAMAZ diye raporunuz E-NABIZ sistemine düşüyor.
9-Sürücü olur raporunun çıktısı alarak İL NUFÜS MÜDÜRLÜĞÜNE randevu alarak ehliyet yenileme işlemini gerçekleştiriyorsunuz.( Nufüs'a giderken eski ehliyetinizi ve biometrık fotoğrafınızı getirmeyin unutmayın)
10- 2 gün içerisinde yeni ehliyetiniz elinizde oluyor. EHLİYET ALMA İŞLEMİ BURADA BİTİYOR.

Şimdi ÖTV indiriminden yararlanmak için sürece devam ediyoruz.

1- Ehliyetinizin fotokopisi + Komisyondan çıkan SÜRÜCÜ OLUR belgeniz ile birlikte bulunduğunuz ilin HASTANESİNE giderek ÖTV indirimi almak için ENGELLİ SAĞLIK KURULUNA başvuru yapmak istiyorum dıyorsunuz.
2- Vezneye 200,00 TL ödüyorsunuz ve elinize muayeneye gireceğiniz doktorların listesini veriyorlar.
3- Bütün doktorları gezdikten sonra branşınız olan doktor sizi iyi bir muayne edip % oranını engelli yönetmeliğine bakarak sisteme giriyor.
4-İşlemler bittikten 1 hafta sonra ENGELLİ RAPORUNUZ yine E-nabız sistemine düşüyor ve oradan çıktısını alabiliyorsunuz.
ÖTV İndimi alabilmek için VERGİ DAİRESİNİN görmesi gereken ve raporda yazması gereken ibare ;
Sadece haraket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir.

Ehliyet Kodlarımda İse -> 10.02 - 35.04 - 47 - 78 -102
Kodların karşılıkları
10.02 Otomatik vites ,
35.04 Direksiyondan sağ eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları,
47. İki tekerlekli araç kullanamaz,
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir,
102. Ticari araç,resmi araç, ambulans kullanamaz.

Öncelikle Şunu belirtmek istiyorum . Geri kalan bütün yaşamımı etkileyecek olmasından dolayı Konu hakkında pek bilgim olmadığından konuya titizlikle yaklaşıyorum . Cevap verirken lütfen bu durumu göz önünde bulundurun . Tecrbüesi ve bilgisi benden daha fazla olan forum üyelerinden konu hakkında destek bekliyorum .

Siz hangi rapor için nereye başvurdunuz? Belirttiğiniz kodları ehliyet için İl Sağlık Kurulu verecek.

Devlet Hastanesine Engel Oranımın belirlenmesi ve Ötv ve Mtv Muafiyeti için Sağlık Kurulu Heyet işlemlerrimin başlatılması için başvuruda bulundum . Anlattığım gibi tüm poliklinikler ile olan görüşmelerimi tamamladım . Bugün tekrar hastaneye gidip sağlık kurulu çalışanlarından bilgi aldım . Orada bana sadece Ortopedik tertibatlı araç kullanbilir ibaresinin raporuma işleneceğini geri kalan kodların İl Sağlık Müdürlüğü tarafından verilebilceğini söylediler . Fakat Mevzuatta şöyle bir konu var ;

“Bu uygulamadan yararlanılabilmesi için engellilik durumunun, engellilik sağlık kurulu raporu ile tevsik edilmesi gerekir."
20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi [SIZE=2]şarttır.[/SIZE] Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.

Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir.
20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile “Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

Şimdi altı Kalın yazı ile belirttiğim , kırmızı ile belirttiğim ve altını çizerek belirtmiş olduğum noktaları sormak istiyorum . Sağlık Kurulu Raporuma “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması uygundur” şeklinde bir ibare mi yazılmalı mıdır ? yoksa Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” mi yazmalıdır ?

denizk11
@denizk11 kodlara ilinizde ki il sağlık müdürlüğünde gireceğiniz komisyon karar verecek sizin engelli raporunuzda 2019 yılından sonra engelli raporu alan ortopedik engellilerde mutlaka "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Aksi halde alamazsınız.

Öncelikle cevabın için teşekkürler @Mümin Çelik
Peki bu yazılan Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır ibaresi olduğu takdirde İl Sağlık Komisyonu bana sol bacağımda ki kuvvet kaybını esas alarak kalça protezi ve bel fıtığı ameliyatlarından sonra oluşan radikilopati ve komplikasyonlar sonucu . tertibata gerek olmadan otomatik vitesli aracı kullanır ve ayrıca 10,02 ve 78 kodundan birini verme ihtmali nedir ?

denizk11 kalça protezine kod verilmediğini paylaşım yapan arkadaşlardan okumuştum ama sol ayağında ki kuvvetsizlik nedeni ile 78 kodu vermeleri yeterli olacak bende de 78 102 ve 47 kodları var sol ayak problemlerinde zaten 78 kodu mutlaka alırsın

Araç ve ehliyet raporunda mutlaka "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi yer almalıdır. Bunun dışındaki hiç bir ifade kabul görmez. Bu konuda vergi daireleri çok katı artık.

Üst Alt