Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%79 raporu olan babam için Evde Bakım ücreti alınabilir mi?

Doyen

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

Babam geçtiğimiz yıl Kalp ameliyatı oldu yaklaşık 7-8 ay yoğun bir bakımla kendini toparlayabildi. Ardından geçici olarak inşaatta bekçilik yapmaya başladı ve ayağına batan çivi dolayısıyla baş parmağını operasyonla aldılar. Şeker hastalığı dolayısıyla da iyileşme süreci uzun oldu ve günde 3 defa insülin alıyor aynı zamanda gözlerinden ameliyat olmak zorunda kaldı. Kısaca tüm bu hususlar neticesinde puan toplama sistemi ile hastahaneden heyet raporu aldı ve %79 engelli raporu verdiler ve çok şükür engelli aylığı almaya hak kazandı ilk maaşını eylülde alacak.

Sorum şu: Hanede herhangi bir gelir yok ve SGK kayıtları hiç yok yeşil kartlıydılar. Annem için müracaat edersek evde bakım aylığı alabilir mi (raporda ağır özürlü v.s. ibaresi var mı bilmiyorum). Babam bazen kahveye filan giderken motorsiklete biniyor, trafik memuru filan yakaladığında aylıklar için bir problem oluşturur mu ? Şimdiden teşekkürler Allah herkese şifalar versin.

Sosyal hizmetlere gidip Bakım aylığı için bir görüşme yapın... anlattıklarınıza göre aylığı almasında bir sorun görünmüyor.

raporda agır engeli yazması şart artı kendi ihtiyaçlarını başkası karşılıyor olması gerek kendi ihtiyaçlarını giyinme banyo merdivenleri çıkıyor ise bakım maaşı için işiniz olmaz baş vurduk tan sonra 3-4 ay içinde heyet gelip inceleme yapar şayet şartlar uygun ise bağlarlar

Arkadaşlar cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Engelli bireyin sigortalı işte çalışmasında bile evde bakım ücretinin ödenmesinin devam etmesine binaen sormuştum. Neticede babam çalışamayacak düzeyde ki ilk denemede (bekçilik) şeker hastalığının da etkisiyle parmağından oldu ve ilerlemesinden korkuyoruz. Kalp dolayısıyla şoförlük mesleğini icra etmesi de kanunen yasak (ticari araç kullanamaz ve ayağından dolayı da bu daha sıkıntılı), İlkokul mezunu olup görme problemi nedeniyle de herhangi bir işe yerleşmesi açıkçası zulüm olur ve ben de çalışmasını istemediğimden belli bir süredir aile geçimini ben sağlıyorum. İlgili heyetin olur görüş vermesi için illa yatalak mı olması gerekiyor ? Sigortalı çalışan engelli için bile evde bakım ücreti tahsis edilebiliyor ki doğru olan da verilmesi ama "ağır engel" şartındaki kıstas tam olarak nedir.

alacagınız veya almış oldugunuz raporda 50 ve üstü oranda olmalı agır engelidir diye yazmalı yoksa rapor 90 da olsa agır engelidir diye bir işaret yok ise bakım maaşı almanız için bir işe yaramaz yararlanamaz sınız

Üst Alt