Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

8 yıl önce ithal ettiğim aracı Ankara'ya gitmeden satabilir miyim?

ceyhani01

Yeni Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
slm arkadaşlar ben 8 yıl önce ithal araç almıştım 5 yılda bir araç alma hakkımız olduğundan dolayı eski aracımı satmadan yeni bir yurt içinden araç aldım.sorum şu eski aracımı engelsiz birisinede satabilirmiyim satarsam devir işlemlerini nasıl yapacam işe nerden başlayacağımı bilemiyorum konuyla ilgili bilgisi olanların yardımına ihtiyacım var yardım için tşkrlr.( bağlı bulunduğum maliye müdürlüğündeki bir şef arkadaşım yeni bir yönetmelik çıkarıldığını araç ithal yerli fark etmez 5 yılı doldurunca engelsiz birisinede sattığımda vergi borcu çıkmayacağını söyledi ) bu konuda bilgisi olan varmı tşkrlr

Evet, 5 yıl dolduğu için satılabilir: http://www.engelliler.biz/forum/oze...5-gumruk-muafiyeti-tebliginde-degisiklik.html

Fakat, bu değişiklik aracı eski tarihte alanlar için de geçerli mi, yoksa sadce yeni araç alacakları mı kapsıyor, bundan emin olamıyorum. Bence işi garantiye almak için Naklihane'ye bunu sormak en iyisi..

Not:
Özel Tertibatlı Aracın Devir ve Satış Koşulları Nelerdir?
Kişilerin tekrar aynı muafiyetten faydalanmak suretiyle bir özel tertibatlı aracı serbest dolaşıma sokmak istemeleri halinde; halen adlarına kayıtlı olan özel tertibatlı aracın serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren en az üç yıl geçmiş olması ve satışı veya devrinin yapılmış olması gerekir.

Özel tertibatlı aracın başka bir malul ve sakat kişiye devri veya satışı durumunda, aracı devralacak kişinin sakatlığının farklı olması halinde araç Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğüne teslim edilir ve devralacak kişinin sakatlığına uygun tertibat değişikliği anılan gümrük idaresinin gözetiminde yapılır.

Özel tertibatlı aracın gümrük idaresinden izin alınarak başka bir malul ve sakat kişiye devri veya satışı halinde, üç yıllık süre, aracı devralan kişi açısından aracın devralındığı tarihten itibaren yeniden başlar. 10 yıllık sürenin uygulanmasında ise aracın serbest dolaşıma girdiği tarih esas alınır.

Özel tertibatlı aracın üç yıllık süreyi doldurup, beş yıllık süreyi doldurmadan satılması halinde, araca ilişkin Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu gereğince tahsil edilir. [OturanBoğa Not: Demek ki 5 yıldan sonra vergisiz şekilde satılabiliyor!]

Özel tertibatlı araç muafiyetinden faydalanan malul ve sakat kişinin vefatı halinde;
- Araç muafiyetten yararlanan başka bir malul ve sakat kişiye devredilebilir,
- Varis tarafından kullanılmak istenmesi halinde vergileri tahsil edilir.

Söz konusu aracın ölüm, cebr-i icra veya hacze konu olması durumunda, eşyaya ait gümrük vergileri eşyayı devralan kişiden tahsil edilir.

Malul ve Sakatlık Muafiyet ve İstisnaları

Ithal edilen araçlarda 10 yıl zorunluluğu

selam arkadaşlar 2000 yılında engelli bir arkadaşın yurt dışından ithal ettiği otomobili 2003 yılında satın aldım.malüm 5 yıl hiç satamama 5 yıldan sonra sadece engelliye satabilme olduğunu biliyorum. 10 yıl olmadan engelli olmayana satabilmem için aracın bazı vergileri çıkıyormuş bu vergilerin hesabı nasıl neye göre hesap edildiğini bilmiyorum bilen arkadaşlar varsa yardımcı olurlarsa sevinirim.
benim aracım 1989 model mersedes 230 E bu aracımı engeli olmayan birisine satabilmem için ne kadar vergi borcu çıkar öğrenmek istediğim budur.veya yasalarda herhangi bir değişiklik oldumu vergi ödemedende engelsiz birisine 10 yıl dolmadan satabilirmiyim tşkrlr.

merhaba 98 model 3,16bmw marka arcımı 5 yılını doldurunca engelsiz birine sattım.ama çıkan vergi 9,000 tl sizde dikkatli olun gümrüğe muhhakkak sorun ne çıkacağını.yoksa 2 yıl daha bekleyin.bu gümrük euro göre vergi çıkarıyo.aracın geliş tarihindeki bedel üzerinden %10 gümrük vergisi %37 ötv %18 kdv alıyorlar. sıfırda olmayan vergi bu gümrükte çıkıyo.

bu konuda yardımcı olunursa sevinirim.. eger soran arkdaşlar varsa lütfen yazsınlar 10 yıl durumu şuan nasıl işliyor

10 yıl dolunca ankara nakilhene gümrüğüne bir dilekce ve trafik şaatnamesini fakslayarak aracın üzerindeki satılamaz şerhinin kaldırılmasını istiyosun ve onlarda ilgili trafik şubesine yazı yazarak kaldırıyolar ve ondan sonra aracı istediğin kişiye ister engelli ister engelsiz satabiliyosun

Ruhsatta olmasa da, Noterde satış yapmak isteediğinizde "satılamz" şerhi karşınıza çıkacaktır...

Bir de, artık 10 yıl sonunda Naklihane'ye yazmaya gerek yokmuş artık. Artık aracın satılıp satılamayacağı noterde çıkıyormuş. Yani, 10 yılı dolan aracın üzerindeki şerh otomatik olarak kaldırılıyormuş. Bu durumda satış için fazladan bir işlem yapmaya da gerek kalmıyor. Sadece, araçta özel donanım varsa, satış sonrasında makine mühendisine proje çizdirip donanımı çıkarttırmak gerek, o kadar.

sevgili oturan bğa kardeşim malüm bizler senin kadar bu konulara hakim değiliz olamayızda dolayısıyla senin kolun uuzn bu konuyu tam bir araştırıpta burda bizlerle paylaşmanı çok isteriz yani bu 10 yıl davası hala geçerlimi değilmi bu bizler için büyük sıkıntı oluyor senden istirhamım bu konuyu emin ellerden öğrenip bizlerle paylaşman seni seviyoruz.

ayrıca yeni araç aldığımdan dolayı eski aracımı satacam bilgilerine sunarım kardeş

Arkadaşlar,
malesef 10 yılını doldurmayan bir aracı engelli veya engelsiz birisine devredebilmeniz için şu andaki yönetmeliğe göre kesinlikle aracı ve alıcı kişi varsa gümrüğe götürmek zorundasınız.

Naklihane gümrük müdürlüğüne gitmeden aracı satmak mümkün değidir, ne yazık ki şu an uygulama bu yöndedir.

21 Eylül'de bir üyemiz şöyle yazmıştı:

Buradan herkeze bilgi olsun diye tecrübemı paylaşayım. Artık satamama süresi dolmuş araçların (yurt içinden alınan yada gümrük çıkışlı olsun farketmıyor) satışları için ankara muhafiyetlerden izin alınmasına gerek kalmadan noterden satış yapılabiliyor. Çünkü aracın satılıp satılamayacağı artık noterlerin sistemlerinden görüne biliyormuş.
Tabii satıştan sonra özel tertibatın söküm projesi sökülmesi tekrar araç muayeneye gidilmesi gerekiyor bunuda satttığınız kişi hallediyor zaten. Noter satışından sonra araç sizin üzerinizden düşmüş oluyor ve sistemde üzerinize kayıtlı görünmüyor.

Bu konu ile çok tereddütüm olmuşru öncelikle buradan yazdım cevap geç geldi sonrasında taşıtlar vergi dairesine ve trafik şubeden sordurdum. Banada bu yöntemin geçerl olduğunu söylediler ve sorunsuzda aracımı sattım. Tabii yeni araç alımımda resmen çile çektim. Bu başlığın konusu değil tabii, birde engelliye kolaylık sağlanıyor denıyor aksine :)

şimdi notere gidip bakabiliriz? sisteminde görünür eger düşmüşse

Üst Alt