Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

8 yıldır çalıştığım iş yerinden ayrılacağım. Haklarım nelerdir?

sergete

Üye
Konular
22
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar engelli kadrosu ile türkiyenin en iyi iş yerlerinden birinde işe başlayacağım fakat eski iş yerimde 8 senedir çalışıyorum şuan yatırılan sigorta gün sayım 3540 / 1999 yılından beride sigortalıyım eski işyerimden tazminat alabilirmiyim engelli kadrosundayım şu an çalıştığım şirkette 8 senem yanmasın istiyorum ne gibi bir öneride bulunursunuz tazminat hakkında bilgisi olan varsa yazarsa sevinirim engelli çalışanların tazminatla ilgili yasası varmı

Kendi isteğinizle işinizden ayrılıyorsanız tazminat alamazsınız.

2 ay gibi bir süre bekleme imkanınız varsa bekleyin ve bu sürede priminizi 3600 e tamamlayın.
10 yıl ve 3600 gün primi bulunan herkes kendi isteği ile de olsa tazminatını alarak işten ayrılabilir.
Yok başlayacağım işl büyük bir fırsat bekleyemem kaybetme riskim var derseniz yasal olarak herhangi bir tazminat hakkınız bulunmuyor. İşverenin insiyatifine kalmış birşey.

Değerli arkadaşım,

Bahsettiğiniz şey 10 yıl değil, 15 yıldır. Ayrıca bu hak kişinin emeklilik hakkını kazanmış olup, emeklilik yaşını beklediği, tekrar çalışmayacağı koşullarda geçerlidir. Eğer kişi sırf başka bir işe geçmek için bu tazminatı isterse işveren daha sonra dava açıp geri isteyebilir.

Bakınız bu konuda bir makale de var:http://www.aksam.com.tr/yazarlar/15...i-almak-isteyenler-dikkat-etmeli/haber-178521

Ancak; engeliniz nedeniyle erken emekli olma şansınız olabilir. O zaman günü doldurup emekli olur, tazminatınızı alırsınız. Sonra başka işe girip çalışabilirsiniz.

Teşekkürler arkadaşım.
Dalgınlığıma geldi sanırım,evet doğrusu 15 yıl olacak.Ancak emeklilik şartlarının oluşması şart değil.
Engelli olmayıp en az 25 yılda emekli olabilecek biri bile 15 yıl ve 3600 gün şartını taşıdığında tazminatını alarak işinden ayrılabilir.
İşverenin tazminat istemesi,ödenen tazminatın iadesi gibi durumlar ise yasalarda tam olarak net değil ve uygulaması da yok.
Engeli olmayan bir bireye 15 yılda tazminatını tanınmışsa bu bireyin 15 yıl da evde oturarak emekliliğini bekleyeceği düşünülmüyordur sanırım.
Zaten engeli olmayan bir birey tazminat hakettiği 3600 günle emekli olamayacağı için çalışmadan emekliliğini bekleyecek demek ilgili düzenlemelere tezat teşkil edecektir.Bu adam o 3600 ün üzerine en az bi 3600 daha çalışmak zorundadır çünkü.

Doğru söylüyorsunuz. Ancak yasa, eski çalışanların emeklilik hakkının erken dolması nedeniyle düzenlenmiş. O yüzden yargıtay bu konuda açılan davalarda eğer çalışan başka bir işe geçtiği için tazminat almak istiyorsa bunu kabul etmiyor.

15 yılı dolduran kişinin kıdem tazminatı hakkı SGK yasasıyla ilgili. Kıdem tazminatı şartları ise iş kanununda yazıyor. Bu durumda SGK'nın kıdem tazminatı şartı iş kanunu ile çelişiyor.

Örnek bir karar şöyle:

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin E. 2006/2716, K. 2006/8549, T. 4.4.2006 sayılı Kararı'na göre "Düzenlemenin amacı, prim ödeme ve sigortalılık süresi yönünden emeklilik hakkını kazanmış olsa da, diğer bir ölçüt olan emeklilik yaşını beklemek zorunda olan işçilerin, bundan böyle çalışma olmaksızın işyerinden ayrılmaları halinde kıdem tazminatı alabilmelerini sağlamaktır. Şüphesiz işçinin bu ayrılmasından sonra yeniden çalışması gündeme gelebilir ve anayasal temeli olan çalışma hakkının ortadan kaldırılması beklenmemelidir. Bu itibarla işçinin ilk ayrıldığı anda iradesinin tespiti önem kazanmaktadır. İşçinin başka bir işyerinde çalışmak için işyerinden ayrıldığı anlaşıldığı takdirde 1475 sayılı Yasa'ya 4447 sayılı Yasa ile eklenen 5. bent hükmü uyarınca kıdem tazminatına hak kazanılması söz konusu olmaz " denilmektedir. Yani, sırf başka bir işe girmek için bu gerekçeyle kıdem tazminatı istendiğinde işveren tarafından ödenen kıdem tazminatının iadesi talep edilebilecektir.

Şurada da bu konu tartışılıyor:
15 yıl 3600 gün... Kıdem Tazminatı Ödenmesi

Aslında bu işin çözümü devletin doğru dürüst bir kıdem tazminatı fonu kurmasında yatıyor. Böylelikle bir çalışan kaç işyerinde ne kadar çalışırsa çalışsın ve ne şekilde ayrılırsa ayrılsın emekli olduğunda tazminatını sorunsuzca alır.

Herkes editÖr olmuş burda:)) Milleti yalan yanlış yönlendirmeyin. Bırakın herkes işini yapsın. Bilende bilmeyende konuşuyor.

Sen nesin? "Bir bilen" mi?

işitme sorunum olduğu için sağlık sorunlarımdan dolayı ayrılıp başka bir işte çalışacağım çıkma nedenimi ise öncelikle sağlık sorunları mı sebeb gösterecem daha sonra iş konusunu bildirecem
bir sitede sağlık sebelerinden dolayı tazminat alabileceğimi okumuştum dogrumu bilmiyorum

Haklısınız MeTePe Kardeşim,birbiriyle çelişen o kadar yasa maddesi ve yönetmelik var ki,bir davada her iki tarafı da haklı kılan argümanlar var artık.
Bir yasa çıkarılırken onu etkileyebilecek yan maddeler güncellenmeden hayata geçiriliyor ve al sana çorba.
Kıdem tazminatı fonu için geçtiğimiz yıl hükümetin bir çalışması oldu biliyorsunuz,ama çalışan aleyhine birçok düzenleme de içerince tepkilerden dolayı geri çekilmek zorunda kalındı.
Fona aylık aktarılacak gün sayısının düşürülmesi,yemek ve yol gibi ücret dışı gelirlerin kıdem tazminatı kapsamı dışı bırakılması,fonda biriken paraların değerlendirilmesinin özel şirketlere bırakılması gibi olumsuz yönleri çalışan kesimi tatmin etmedi.
Çalıştığım büyük bir kurumsal firmada 15 yıl ve 3600 gün şartını taşıyan çok sayıda işçi tazminatlarını alarak işi bırakmak istedi.İnsan kaynakları biriminin ikna edemediği birçoğu da bıraktı ve başka işe geçti.
Beyaz nickli üye;
sana gelince,burada gereksiz tek yorumun seninki olduğu açık.

sergete arkadaşım,

Eğer yaptığınız iş sağlığınızı doğrudan etkilemiyorsa sağlık sebebiyle işten ayrılamazsınız.

İşitme sorununuz olduğunu söylemişsiniz. Yani, yaptığınız iş top mermilerini test etmek veya Diskjokeylik yapmak gibi doğrudan işitmenizi etkileyen ve hastalığınızı daha ileri götürebilecek bir iş değilse sağlık sebebi ileri süremezsiniz. HAtta bu tür durumlarda dahi öncelikle işyerinizden sizi başka bir bölümde görevlendirmesini istemeniz, eğer kabul etmezse ayrılmanız gerekir.

Hele ki, işe girerken zaten bu özürünüz var ise, bu gerekçeyi ileri sürmeniz daha da zor olur.

İşvereninizle bir görüşün... belki de tazminat vermeyi kabul ederler. Bazı büyük firmalar bu tür durumlarda sorun çıkartmayabiliyor.

Sevgili Ufukalp,

Tazminat fonu meselesini ben de biliyorum. Aslında her gündeme geldiğinde sendikalar bu kadar yaygara kopartmak yerine işçi aleyhine olan hususları düzelttirmek yoluna gitselerde bence daha iyi olurdu.

Ben 20 yıldır yöneticiyim. Şu ana kadar 4-5 tane emekliliği gelen ve tazminatını ödediğim çalışanım oldu. Açıkcası, emekliliği gelen birine bir kalemde ciddi bir rakamı ödemek bir işyeri için oldukça sıkıntılı bir durum. Bunun yıllar içinde biriktirilerek bir fondan ödenmesi çok daha kolay. Diğer taraftan, tazminat kısmını sadece uzun yıllar aynı şirkette çalışan kişiler alabiliyor. Çeşitli nedenlerle özel sektörde sık sık iş değiştiren kişilerin tazminatları pul olup gidiyor. Diğer bir sıkıntı ise 10 kez iş değiştiren kişi, 9 firmadan tazminat alamazken son çalıştığı firma, emekliliği gelen kişiye tazminat ödüyor. Bu şartlar altında emekliliğine bir kaç yıl kalmış kişileri kimse işe almak istemiyor.

Başka bir konu ise, örneğin benim işyerim yarın iflas ederse, çalışanların hepsi kıdem tazminatlarından mahrum kalacak.

Devletin desteklediği bir özel emeklilik sistemi var. Bu sistem biraz modifiye edilerek kıdem tazminatı fonuna dönüştürülebilir. Yıllar içerisinde biriken fonlar emeklilikte kıdem tazminatı olarak verilebilir. Doğrusu ben bunu özel sektörün yapmasını tercih ederim. Benim yıllar boyunca maaşımdan kesilen Konut fonu kesintileri 20 yıl sonra toplam 110TL olarak geri ödendi... :) Devletin parayı nasıl değerlendirdiği ortada... :) Özel sektör biraz daha insaflı olabilir.

Sonuç olarak kıdem tazminatı fonunun hem işveren, hem de çalışan için daha iyi olacağını düşünüyorum. Elbette sistemde hatalı yerler olabilir, bunlar üstünde çalışılabilir. Ancak sendikaların yaptığı "tazminat elden gidiyor" propagandasının daha fazla hak kaybı yarattığını düşünüyorum. Siz 30 yıl çalışmasına karşılık 30 yıllık tazminat alabilmiş kaç kişi tanıyorsunuz? En iyi şartlarda emekli olanlar genellikle 8-10 yıllık tazminat alır. O da alabilirse...

Her neyse, bu ülkenin sosyal günvenlik sorunları burada tartışmakla bitmez... :)

Üst Alt