sergete arkadaşım,
Eğer yaptığınız iş sağlığınızı doğrudan etkilemiyorsa sağlık sebebiyle işten ayrılamazsınız.
İşitme sorununuz olduğunu söylemişsiniz. Yani, yaptığınız iş top mermilerini test etmek veya Diskjokeylik yapmak gibi doğrudan işitmenizi etkileyen ve hastalığınızı daha ileri götürebilecek bir iş değilse sağlık sebebi ileri süremezsiniz. HAtta bu tür durumlarda dahi öncelikle işyerinizden sizi başka bir bölümde görevlendirmesini istemeniz, eğer kabul etmezse ayrılmanız gerekir.
Hele ki, işe girerken zaten bu özürünüz var ise, bu gerekçeyi ileri sürmeniz daha da zor olur.
İşvereninizle bir görüşün... belki de tazminat vermeyi kabul ederler. Bazı büyük firmalar bu tür durumlarda sorun çıkartmayabiliyor.
Sevgili Ufukalp,
Tazminat fonu meselesini ben de biliyorum. Aslında her gündeme geldiğinde sendikalar bu kadar yaygara kopartmak yerine işçi aleyhine olan hususları düzelttirmek yoluna gitselerde bence daha iyi olurdu.
Ben 20 yıldır yöneticiyim. Şu ana kadar 4-5 tane emekliliği gelen ve tazminatını ödediğim çalışanım oldu. Açıkcası, emekliliği gelen birine bir kalemde ciddi bir rakamı ödemek bir işyeri için oldukça sıkıntılı bir durum. Bunun yıllar içinde biriktirilerek bir fondan ödenmesi çok daha kolay. Diğer taraftan, tazminat kısmını sadece uzun yıllar aynı şirkette çalışan kişiler alabiliyor. Çeşitli nedenlerle özel sektörde sık sık iş değiştiren kişilerin tazminatları pul olup gidiyor. Diğer bir sıkıntı ise 10 kez iş değiştiren kişi, 9 firmadan tazminat alamazken son çalıştığı firma, emekliliği gelen kişiye tazminat ödüyor. Bu şartlar altında emekliliğine bir kaç yıl kalmış kişileri kimse işe almak istemiyor.
Başka bir konu ise, örneğin benim işyerim yarın iflas ederse, çalışanların hepsi kıdem tazminatlarından mahrum kalacak.
Devletin desteklediği bir özel emeklilik sistemi var. Bu sistem biraz modifiye edilerek kıdem tazminatı fonuna dönüştürülebilir. Yıllar içerisinde biriken fonlar emeklilikte kıdem tazminatı olarak verilebilir. Doğrusu ben bunu özel sektörün yapmasını tercih ederim. Benim yıllar boyunca maaşımdan kesilen Konut fonu kesintileri 20 yıl sonra toplam 110TL olarak geri ödendi...
Devletin parayı nasıl değerlendirdiği ortada...
Özel sektör biraz daha insaflı olabilir.
Sonuç olarak kıdem tazminatı fonunun hem işveren, hem de çalışan için daha iyi olacağını düşünüyorum. Elbette sistemde hatalı yerler olabilir, bunlar üstünde çalışılabilir. Ancak sendikaların yaptığı "tazminat elden gidiyor" propagandasının daha fazla hak kaybı yarattığını düşünüyorum. Siz 30 yıl çalışmasına karşılık 30 yıllık tazminat alabilmiş kaç kişi tanıyorsunuz? En iyi şartlarda emekli olanlar genellikle 8-10 yıllık tazminat alır. O da alabilirse...
Her neyse, bu ülkenin sosyal günvenlik sorunları burada tartışmakla bitmez...