Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%80 işgücü kaybı raporum olmasına rağmen emekli olamıyorum. Ne yapmalıyım?

alpina42

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
herkese selam arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim

01.08.1979 dogumluyum
03.12.2002 ssk başlangıcım var
03.01.2006 da bagkura geçtim bu güne kadar hala bagkurum devam etmekte

2003 yılının ortalarında hodgkin lenfoma (lenf kanseri) teşhisi kondu ve kemoterapi aldım 2005 de ilik nakli (kendi iligimden alındı) oldum 2007de rahatsızlıgım nüksetti ve şu an ilik nakli için bekliyorum

24.07.2008 tarihinde hastaneden "özürlülük ölçütü sınıflandırması ve özürlülere verilecek saglıkkurulu raporları hakkındaki yönetmeligin onkoloji tümörleri sınıflanması 1. maddesine göre %80 işgücü kaybı mevcuttur, agır ve süreklidir, malülen emekli olabilir" şeklinde raporum var

kurum evraklarımı kabul etmedi. neden olarak ise yeni kanunun yürürlüge girdigi ve o kanuna göre sigorta başlangıcımın on yıl önce olması gerektigi söylendi. yada doktorumun bu raporun altına başka birinin bakımına muhtaçtır şeklinde yazı yazması istendi.

NE YAPMAMI ÖNERİRSİNİZ YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM ARKADAŞLAR

Maalesef evet, malulen emeklilikte 1800 gün primin yanı sıra, en az 10 yıllık sigortalılık süresi de var artık. Bu sürenin tek istisnası, yaşamını başkasının yardımı olmadan sürdüremeyecek derecede maluliyetin bulunmasıdır. Bu durumda 10 yıllık süre 5 yıla çekiliyor.
1 ekim 2008'den önce ise bu 10 yıl şartı yoktu. 1800 günlük prim yeterliydi...

Yani, ancak "başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malül" ibareli raporunuz olursa 10 yılı beklemeden 1800 gün primle malulen emekli olabilirsiniz.

Memur yine iyi yönlendirmiş.
Doktorla görüşüp zaten ağır özürlü olan raporunuza ''başkasının bakımına muhtaç'' ibaresi eklettirin.

peki kanunda hak sahibi raporu aldıgı tarihten itibaren emekli kabul edilir ve o tarihten itibaren ödemiş oldugu bagkukur primleri ve haketmiş oldugu aylıklar hak sahibine ödenir diye yazıyor ama kurumdaki memur o raporun geçerli olmadıgını ve yeniden beni hastaneye sevk edip o tarihten itibaren başvurumu kabul edebileceklerini söledi kanunamı yoksa memurun söyledigi sözemi inanayım abi napacagımı şaşırdım yardımcı olursanız memnun olurum

ben sizofreni hastasıyım ve 10/10/2008 tarihinden bugüne emeli olmak için ugrasıyorum: http://www.engelliler.biz/forum/eme...-hastalarinin-malulen-emeklilik-sartlari.html
o kadar zor ve agır işliyen şiştem varki bende ailemde bıkmak üzereyiz 3 cü hastaneye gönderdi bizi sgk kalan 2 hastaneden %80 rabor aldık halen yeterli görmedi diye yüksek kuruldam cevap aldık emeklilik için neredeyse 1 yıl dolmak üzere ailem ve ben yıldık vazgeçmek üzereyiz

sevgili arkadaşlar bazen uygunsuz hafıza kombinasyonları ve hatırlama sorunları yasıyorum mesaj yazmak için saatlercee hatırlamıya çalısıyorum

belki bu sitye birdha hiç giremiye bilirim amam bukonuda birşeyler yapmalıyız bizi birileri duymalı
saygılar

Alpina,yasa maddesiyle memurun söyledikleri arasında çelişki yok.
Raporunuzda bakıma muhtaç ibaresi olmadığından geçersiz ve başvurunuz uygun raporu aldığınız tarihten itibaren geçerli olur.

hepinize çok tşk ederim arkadaşlar yardımlarınız için saolun allah cümlemize kolaylıklar versin

----------

peki bu yazıyı eski raporun altına ilave yazarlarsa ne olur? eski tarihi kabul ederler mi yoksa o raporla o tarihten itibaren mi emeklilik hakkı kazanmış olurum?

arkadaşlar kafam çok karışık o yüzden kusuruma bakmayın iyice netleşsin bişeyler die ugraşıyorum ama hep bir pürüz çıkıyor. nasıl yapıcagımı şaşırdım valla

sgk sevki olmadan malulen emeklilik için rapor almak mümkün değil. Kurum ancak kendi sevki ile alınan raporları kabul ediyor.
Ben olsam sgk'na malulen emeklilik için başvuru yapar hastaneye sevk alır, rapora "başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malül" ibaresinin yazılması için gerekli girişimlerde bulunurum.
Önemli ayrıntı: Eğer o ibarenin yer aldığı raporu alabileceğinizden eminseniz, sgk'na "maluliyetin tespiti için" değil, (eğer halen sigortalı olarak çalışıyorsanız) işten ayrılıp "malulen emeklilik için" başvurun. Aksi halde maluliyetinizi tespit için geçen süre emekli maaşı açısından heba olur. "Tamam, malulen emeklilik için başvurabilirsin" deyiverirler aylar sonra!

[SPOILER=Örnek dilekçe metni]

Halen çalışmıyorum. Çalışamayacak durumda bulunduğumdan Kurumunuz Sağlık tesislerinden birine sevkimin yapılarak, maluliyetimin tespitini ve malul sayılmam halinde tarafıma Maluliyet yönünden aylık bağlanmasını arz ederim.[/SPOILER]

Yok, bu ibarenin yer aldığı rapor alamazsanız, (03.12.2002 + 10=) 03.12.2012 tarihinde malulen emekli olmak için sgk'na başvuru yapacaksınız. Sizi hastaneye sevk edecekler...

peki ben bu raporla 2012 yi belesem emekli oluyorum
1-)bagkura primmi ödiyecegim?
2-)2012 de kurum benim bu raporumumu dikkate alır yoksa yeni rapormu isteryani hangi raporun tarihi geçerli olur?
3-)şimdi hastaneye başvursam başka birinin bakımına muhtaçtır ibaresini eski raporamı ilave ederler yoksa yeni tarihli bir rapor dahamı verirler?
4-)bagkurumu kapattırıp beklesem 2012 de başvuru yapsam yine emekli olabilirmiyim?
arkadaşlar bunları sormamın nedeni 7 yıldır hastaneye vermedik para kalmadı şuandada verecek bişey kalmadı kontrollere gidemiyorum benim endişem o napacagımı ne edecegimi şaşırmış bi vaziyette bi çözüm bulmaya çalışıyorum beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum...!!!!!!

Evet, 2012'de malulen emekli olabilirsiniz. O zamana kadar prim yatırıp yatırmamak sizin bileceğiniz bir şey. Zira 1800 gün şartını zaten karşılamışsınız.

Malulen emeklilik için ne zaman başvurursanız o zaman yeni rapor almak zorundasınız. Ya da bugünden "malulen emeklilik için" değil, maluliyetinizin tespiti için kuruma başvurun, sadece maluliyetinizi tespit etsinler. Emeklilik zamanında yeniden rapor istenmez o zaman (Burası Türkiye tabii! Mevzuata rağmen inşallat diyelim!)

Bilemiyorum. Bu heyetin taktiri.

selam bülent abi ufuk abi ilker abi sizden bi konuda daha bilgi istiycem çünkü siz müfredatı çok daha iyi araştırıyor ve bilgi sahibisiniz o yüzden yardımcı olur ve bana bi yol gösterirseniz memnun olurum

abilerim şu anda benim elimde sadece rapor var o rapor aynen şöyle:

SSK BAŞLANGIC: 03.12.2002
BAGKUR BASLANGIC: 03.01.2006
TANI: (ICD10: kesin tanı :C81 *HODGKİN LENFOMA hastalığı
Klinik ve labaratuvar bulguları: 2003 yılında hodgkin lenfoma tanısı alan hastaya sırasıyla 6 kür ABVD ve 5 kür de ICE kemoterapi protokolleri verilmiş ve haziran 2005 te hastaya OPKHT yapılmıştır. 2 yıl takipsiz kalan hasta şubat 2008'de periferik LAP'leri ile tekrar başvurmuştur. hasta tedaviye refrakter olarak kabul edilmiş ve şu an gemsitabin-Vinorelbine tedavileri verilmektedir.

TEŞHİS: refrakter hodgkin hastalığı

KARAR VE DİĞER DÜŞÜNCELER: " Özürlülük ölçütü sınıflandırılması ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkındaki yönetmeliğin" onkoloji tümörleri sınıflanması 1. maddesine göre %80 iş gücü kaybı mevcuttur. ağır ve süreklidir. malulen emekli olabilir.
abi bu raporla nasıl emekli olabilirim? nasıl bir yol izlemeliyim? napmam gerekiyor, yardımcı olur musunuz?

Raporda "ağır özürlü" ifadesine yer verildiğine göre, bence şansınız var; doktorunuza "başkasının bakımına muhtaç" ibareli rapor alıp alamayacağınızı sorun. O olumlu görüş belirtirse, Bağkur'dan sevk isteyin...

Ağır Özürlü: Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %50 nin üzerinde olduğu tespit edilen özürlülerden; beslenme, giyinme, yıkanma ve tuvalet ihtiyacını giderme gibi öz bakım becerilerini yerine getirmede, kendi başına hareket etmede veya iletişim kurmada zorluk ya da yoksunluk yaşadığına ve bu becerileri başkalarının yardımı olmaksızın gerçekleştiremeyeceğine tıbbi olarak karar verilen kişileri,

bülent abi, ankarada tedavi gördügüm hastanenin rapor bölümüyle görüştüm. yeni kanun yürürlüge girdiginden beri bi çok kişinin bu yazı için başvurdugunu ve benim rapor oranımın yüksek olması nedeniyle yazılabilecegini, fakat daha kesin olsun diye doktorunla görüş büyük ihtimalle yazarız cevabını aldım

abi zaten o yazı rapora ilave edilir yada yeni bi rapor çıkarsa 2012 yi beklememe gerek kalmaz inşallah. di mi abi

saygılar

Evet, o ibareyi yazdırırsan hemen malulen emekli olabilirsin.

Teşekkürler abi verdigin bilgiler için hakkını helal et;)

peki benim vergi levham açık şu anda ve bagkurumda işliyor bunlar hakkında ne yapmam gerekir bülent abi

emekli olamıyorum

arkadaşlar ben 2003 yılından bu yana hodgin hastasıyım 2008 yılında almış oldugum %80 özürlü raporum var
annem 2007 yılının şubat ayında bagkurdan emekli olarak
babam 2006 yılının şubat ayında ssk dan emekli olarak vefaat ettiler
ben im sigorta başlangıcım 2002 oldugundan dolayı malülen emekli olmak için 2012 beklemem gerekiyormuş yada bu raporumun altına başka birinin bakımına muhtaçtır şeklinde yazılması gerekiyormuş şu anda 2900 pirim günüm var şuan ilik nakli için bekliyorum

1 benim bu raporumdaki oranla beni tekrar hastaneye sevk etseler başka birinin bakımına muhtaçtır ibaresini yazarlarmı

2 anne ve babamın maaşlarını dul ve yetimler gibi özürlülerinde aldıgını duydum bunun için nereye nasıl bi başvuru yapmam gerekir ve maaşlar hangi oranda baglanır kuruma sordugumda benim üzerime vergi açık oldugu ve aktif bagkurlu oldugum için bundan faydanamayacagım söylendi bana mantıklı gelmedi

bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar bana yardımcı olursanız ve nasıl bir yol izlemem gerekir bilgilendirirseniz çok memnun olurum

Üst Alt