Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%80 raporlu babamdan dolayı gelir vergisi indiriminden yararlanabilir miyim?

olymposfoça

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
sevgili oturan boğamız,umarım iyi ve huzurlusunuzdur....

size daha öncede danışmıştım ancak duyduğum birçok şey kafamı karıştırdı...

%80 sürekli-ağır özürlü ibareli rapor aldık babama, kendisi ssk emeklisi, emekliler vergi indiriminden yararlanamıyor, onu yazmıştınız...
peki ben memur olarak çalışıyorum, oğlu olarak vergi indiriminden yararlanabiliyor muyum?

Evet, babanız sizin bakmakla yükümlü olduğunuz kişi sayıldığından, siz de gelir vergisi indiriminden yararlanabilirsiniz.

iginize çok teşekürler..ben buarada ege üniversitesinde doktorum ve bu işle ilgilenen kurula hastalarımızı hazırlıyorum,bu konularda yardıma ihtiyacı olan tüm kardeşlere yardıma hazırım,bana yönlendirmekten(adli tıptayım) lütfen hiç çekinmeyin,çünkü ege üniv.hakem hastanedir..adım gürol...sizlede tanıştığıma menunum...mevzuatı okumaya çaışıyorum amadaha yeni olduğumdan herşeye hakim değilim...peki bu vergi indrimi için nasıl biryol izlemem gerek?çalıştığım kuruma babamın raporunu vermem yeterli mi,yoksa başka yerlere de gitmem gerkiyor mu? herşey içinsağol biricik altın kalpi bülent bey....

Sağolun Gürol bey.

Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın şöyle bir açıklaması var (bkz):
Gelir Vergisi Kanununa göre kimler sakatlık indiriminden faydalanacaktır?
Gelir Vergisi Kanununun 31.maddesine göre sakatlık indiriminden sadece ücretliler yararlanmaktaydı. Bu kanunun 89/3. maddesinde 4842 sayılı kanunla yapılan değişiklik ile sakatlık indiriminin kapsamı genişletilmiştir. Buna göre;
— Ailesinde sakat bulunan ücretliler de sakatlık indiriminden yararlanacaklardır.
— Serbest meslek erbabı olarak çalışan özürlüler de sakatlık indiriminden yararlanacaktır.
— Ailesinde sakat bulunan serbest meslek erbabı da aynı şartlarla sakatlık indiriminden yararlanabileceklerdir.
— Basit usulde vergilendirilen özürlüler de sakatlık indiriminden yararlanabileceklerdir.
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu Madde 89:
3. Serbest meslek faaliyetinde bulunan veya basit usulde vergilendirilen özürlülerin beyan edilen gelirlerine, 31 inci maddede yer alan esaslara göre hesaplanan yıllık indirim (Bu indirimden bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan serbest meslek erbabı ile hizmet erbabı (tevkifat matrahı dahil) da yararlanır.).
Yalnız, aynı mevzuatı okuyan İstanbul Vergi Dairesi çok daha dar bir yorum yapmış (bkz):
1-Vergi indiriminden kimler faydalanabilir?
Kendisi, bakmakla yükümlü olduğu eşi veya çocuğu engelli olan işçi ,memur ve serbest meslek erbabı ayrıca basit usule tabi mükellefler (Kapıcılar, serbest bölgelerdeki iş yerlerinde çalışanlar,gemi adamları ile yurtdışında inşaatlarda çalışanların ücretlerinden vergi kesintisi yapılmadığı için vergi indirimi talep edilemez)​
Yani İzmir'de nasıl bir uygulama yapılacak, bilemiyorum! Dilerim "bakmakla yükümlü" kavramı "baba"yı da kapsayacak şekilde olur.

Başvuru için: http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

Bakmakla yükümlü olunan bireye dair olunca, yukarıdaki bağlantıda sayılan belgelere ek olarak "özürlü kişinin bir adet fotoğrafı, nüfus cüzdanı fotokopisi ve sağlık karnesinin fotokopisi"

Bülent Bey,

babası ssk emeklisi olduğu için kanunen çocuğu ona "bakmakla yükümlü" sayılmıyor diye biliyorum.

Eğer babanın emeklisi olmayıp çocuğu üzerinden sgk dan yararlanıyor olsaydı kanunen o zaman bakmakla yükümlü sayılırdı...

Vergi indirimi için değil ama başka bir nedenden sgk ya başvurduğumuzda bize böyle bir gerekçe göstermişlerdi.

Acaba vergi inidiriminde de bu durum söz konusu olabilir mi?

Olabilir. Bilemiyorum. Merak da ediyorum doğrusu...

tekrar merhaba Bülent bey; konuyu öğrendim nihayet.
bakmakla yükümlülük kavramı: anne,baba, eş ve çocukların hiçbir sosyal güvencesi, geliri, sağlık karnesi yoksa ve çalışan tarafından üstleniliyorsa geçerli oluyor ve bu durumda sakatlık-vergi indiriminden faydalanılıyor, ben faydalanamıyorum sonuç olarak...

Not: öncelikle faydalı ve güzel sitenizden dolayı emeği geçen herkese teşekkürler... Ayrıca özürlü sağlık kuruluna hastalarımızı hazırlayan bir hekim ve özürlü yakını olarak gerek rapor alımı esnasında, gerekse sonraki başvurular aşamasında ivedilikle kolaylaştırıcı, eziyete dönüşmeyen önlemlerin alınması, bu konuda kamuoyu baskısı ve bilinçlendirme çalışmalarının gerekliliğini görüyorum, çünkü hasta ve yakınlarının pek çoğu haklarının (malesef yeterli olmasa da!!) farkında değiller, yol ve yöntemleri bilemiyorlar... hepinize mutluluklar dilerim

Eşim ve ben öğretmeniz. Çocuğumuz engelli. sağlık giderleri babasının üzerinden yapılıyor.Babası vergi indiriminden yararlanıyor, bu durumda ben de vergi indiriminden faydalanamam değil mi?

Üst Alt