Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%80 raporum var. Malulen emekli olabilirim miyim?

suskun.kral

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
%80 sürekli defterdarlıktan vergi indirimi olan raporumla malülen emekli olabilirmiyim 8 yıldır çalışıyorum 2700 prim gün var

Son düzenleme:
Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar malul sayılır. Sigortalıların sağlık hizmeti sunucularından alacakları maluliyete ilişkin raporlar, Kanuna göre malul sayılmaları için yeterli değildir. Sigortalının malul sayılabilmesi için, çalışma gücünün veya meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını kaybettiğinin Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilmesi gerekir.

Malullük Aylığı Bağlanmasının Koşulları Nelerdir?

Kurum Sağlık Kurulunca malul sayılan sigortalıların malullük aylığından yararlanabilmeleri için;

- En az on yıldır sigortalı olması ve toplam olarak 1800 gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemesi, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olduğuna karar verilmiş ise sigortalılık süresi şartı aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,

- Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılması, faaliyetine son vermesi ve görevinden ayrılması,

- Hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların ise kendi sigortalılığı nedeniyle Kuruma genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin borcu olmaması

- Kuruma yazılı dilekçe ile başvurması

gerekmektedir.

En az 10 yıl sigortalı olması şartını taşımıyorsun, eğer ki raporunda başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olduğuna karar verilmediyse 2 yıl daha beklemen gerekiyor.

ucuncubahar

Bu 10 sene sigortalılık şartı
Mesela benim 2003 de girişim var ama hep çalışamadığım için toplam gün sayım 2600 de
Şimdi ben istesem malulen emekli olabilir miyim ? Yoksa 3600 yapmam mı lazım 10 seneye tamamlamak için

Erkankss

10 yıl sigortalılık şartı ilk sigorta tarihinden sonra 10 yılı ifade eder.
ilk sigorta tarihiniz 2003 ise 2013 yılında bu süre karşılanmış olur.

Malulen emeklilik için 1800 prim günü yatırmış olmak yeterlidir.

Ve fakat burdaki en zor konu çalışma gücü kaybı oranı tek hastalıktan %60 ve üzeri olmalı ve bu hastalık doğuştan ya da ilk işe başlamadan önce kişide olmamalıdır.

ucuncubahar

Tamam saolasın anladım. Peki benim işe ilk girişim 4a 1999 gözüküyor ama 4c için 2016 yılı başlangıcı diyor ve şu an hala 4c de çalışıyorum.
Emeklilik için hangisini baz alacağım.

Erkankss

Malulen emeklilikte 10 yıl ilk sigortalı olduğun tarihte başlar. 4a 1999 başlangıç diyorsan başlangıç 1999 dur. 10 yıl sigortalılık süresi şartını her türlü karşılıyorsun burda sıkıntı yok. 1800 gün sigorta primi ödeme şartını da karşılıyorsun. En önemli şart SGK Hastalık Listesinde bulunan bir hastalıktan ağır tanısı alabilmek.

Son 3.5 yıl hangi prim fazla ise o sigorta kolundan emekli olunur. 2016 dan beri 4C ise şu an emeklilik 4C ile olur.

Son düzenleme:
Üst Alt