sistem10
kardeşin annenle kalıyormuş ve hanede 2 kişilermiş. annenin de aylık 1200 TL geliri varmış. dolayısıyla hanede kişi başına düşen aylık gelir 303,48 TL üstünde oldugundan 2022 engelli aylığı baglanmaz. 2022 aylığının baglanması için kişi başına düşen aylık gelirin bu sınırın altında olması gerekiyordu.
evde bakım aylığının baglanabilmesi için de hanede kişi başına düşen aylık gelirin 606,95 TL altında olması gerekiyor. eger annen aylık olarak 1213,90 tl altında alıyorsa gelir uygun. aksi takdirde gelir uygun değil maalesef. bu durumda arkadaşın da dediği gibi haneye kardeşinle sürekli kalabilecek ve ikametini oraya aldırabilecek birini bulun. bu durumda gelir uygun çıkar. hesabı öğrendiniz artık. kişi başına düşen aylık gelir 606,95 tl altında çıkmalı.
kardeşinizin raporunda ağır özürlü kısmında evet yazıyor muydu? bunun cevabını alamadım. ayrıca kardeşin tek başına yaşayabilecek durumda mı? sürekli olarak bir başkasının bakımına ihtiyaç duyuyor mu? bunu eger gelir uygun olursa evde bakım aylıgı baglanır mı baglanmaz mı anlamak açısından soruyorum. ona göre haneye bir kişi aldırın.
fakat kardeşinizin sağlık güvencesi yokmuş. eger haneye birini alırsanız GSS gelir testinde o gelir testine dahil edilmez. GSS gelir testi aileye göre yapılıyor (Gelir tespitinde, aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadan oluşan aile esas alınır.)
eger haneye aldıracağınız kişi aileden sayılacak biri olursa bu durumda aile 3 kişi sayılır ve ailede kişi başına düşen aylık gelir 424,50TL altında çıkacağından 60/c1 kapsamında GSS'lı olur ve primi devlet tarafından ödenir. bu da eski yeşil kart gibidir. böylece prim ödemeden sağlık güvencesine kavuşmuş olur kardeşin.
haneye aileden sayılmayan birini aldırırsanız da aldırmasanız da bu aylık gelirinizle kardeşiniz 60/g1 kapsamında GSS'lı olur ve aylık 50,94 TL ödeyerek sağlık güvencesine kavuşur.
sağlık güvencesini halletmek kolay yani. vakfa gidersiniz gelir testi yaptırırsınız ve yukarıda anlattıgım gibi gelir testi sonucuna göre saglık güvencesine kavuşur.
ama benim kafam başka konuya takıldı. babanız kardeşiniz 18 yaşından buyukken mi vefat etmişti? eger böyleyse ilk anlattıklarınızı tekrar deşmek zorundayım. kardeşinizin 18 yaşını doldurduktan sonra babanız üzerinden sağlıktan faydalanması malul oldugunu gösteren bir raporla mümkün. acaba bahsettiğiniz rapor böyle bir rapor muydu?
bunu niçin soruyorum çünkü egerdaha önce maluliyetinin tespitine ilişkin bir rapor alınmışsa, kardeşinizin yetim aylıgı alabilmesi mümkün. demek ki maluliyet kararı verilmiş hakkında. eger kardeşiniz malul derecede hasta sayılırsa ona yetim aylıgı baglanabilir ve bu sayede sağlık güvencesine de kavuşur. bu yüzden bu ayrıntılar önemli benim açımdan.
benim tavsiyem yetim aylığı için ugraşmanız. yetim aylığı konusunda ayrıntılı bilgi almak için şuraya yazın lütfen:
Dul ve Yetim Aylığı
ayrıca alo 170'i hafta içi iş saatlerinde arayarak bilgi edinebilirsiniz.