Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%80 Şizofreni hastası kardeşim bakım ücreti ve 2022 alabilir mi?

sistem10

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
1
Merhabalar...Benim özürlü bir erkek kardeşim var daha önceleri sağlık hizmetlerinden faydalanıyordu fakat babamızı kaybettikten sonra yeniden rapor çıkarmamız gerektiğini söyledir ve yüzde 80 özürlü raporu aldık...bu arada kardeşimin hastalığı şizofreni. özürlü ve bakım ücreti alabilmesi için işlemleri başlattık en son maaş bildirimi ile ilgili evrak istediler annemin babamdan dolayı aldığı sgk emekli aylığının bordrosunu bu talebimiz için yüksek buldular kişi başına düşen 606 tl yi geçmemesi gerekiyormuş.annemle kardeşim evde birlikte yaşıyorlar ve annem 75 yaşında. bize sosyal hizmetlerden yüzde 80 raporumuza rağmen red cevabı geldi...şu anda kardeşimin durumu ne olacak hangi hizmetleri alır yada alamaz bana yardımcı olursanız sevinirim.

sistem10

sana yardımcı olabilmem için detaylara ihtiyacım var. o yüzden sorularımı cevaplarsan sevinirim. bu arada hemşeriyiz:)

1. şöyle demişsin: "... daha önceleri sağlık hizmetlerinden faydalanıyordu fakat babamızı kaybettikten sonra yeniden rapor çıkarmamız gerektiğini söyledir"
sağlık hizmetlerinden yararlanıyordu derken sağlık güvencesini mi kastediyorsun? yani kardeşin baban vefat etmeden önce babasının sağlık güvencesinden mi yararlanıyordu? baban vefat ettikten sonra da yetim aylıgı için mi başvurdunuz kardeşiniz için? daha ayrıntılı anlatın burayı lütfen. kardeşinizin sağlık güvencesi ne durumda şu an?

2. kardeşinin hanesinde kaç kişi ikamet ediyor? hanedeki herkesin toplam aylık gelirini yaz lütfen. tarla, bahçe, ev,araç,arsa, banka mevduatı, burs aklına gelebilecek ne gelir varsa yaz lütfen.
3. kardeşinin raporunda agır özürlü kısmında "evet" yazılı mı? yani raporunda agır özürlü ibaresi var mı?
şimdilik sorularım bu kadar. sen cevap verince devam ederiz ablası.

Merhabalar Melek Hanım...öncelikle hemen cevap yazdığınız için çok teşekkür ediyorum olay daha yeni ve ben dün faydalanamaz cevabını aldım ve hemen foruma yazdım..kardeşim erkek 36 yaşında babam vefat etmeden önce adana kurt tepede tedavi olduğu için bir raporu vardı sadece sağlık yönünden ilaçlar babamın üzerinden alınıyordu .babamı kaybettikten sonra kesildi bu hizmet bizde yeniden rapor için başvuru yaptık.ağır engelli ve raporun süresi sürekli olan yüzde seksen olan tedavi ile çalışma olanağı olmayan bir raporu 3 aylık bir doktor kontrol ve tedavisinin arkasından aldık. evde babamın ölümünden sonra kardeşim ve annem olmak üzere 2 kişi yaşıyorlar.annem babammdan kalan emekli maaşını alıyor işçi emeklisi olduğu için 1200 civarında belkide birkaç tl daha fazlasıdır bu miktar.benden maaşını gösterir belgeyi istedikten sonrasında red cevabı geldi...daha öncede yazdığım gibi.annemin üzerine hiç bir gelir yoktur oturdukları evde arabada rahmetli babamın üzerinedir.arsa veya başka bir gelir getiren gayrımenkulümüz yoktur.diğer kardeşlerim ve bende dahil olmak üzere evliyiz.annemde 75 yaşında ağır kalp hastası olan bir kişidir.Şimdiden teşekkürler ediyorum.:) Bu arada yetim aylığı nedir erkek çocuklarda faydalanıyormu bundan haberimiz bile olmadı varsa eğer...biz sadece ilerde annemide kaybedersek kendi başına bakabilecek kadar bir maddi olanağa sahip olmasıydı o nedenle duyduğumuz kadar özürlü maaşı ve bakım ücretine başvurduk...şuanda hiç bir güvencesi yok ilaçlarını biz alıyoruz eczaneden özel olarak.

Son düzenleme:
selamlar kalem hanım kadar olmasada sadece bildiklerime cevap verebilirim evde bakımda 1200 liranın küsüratı vardır tahminim evde bakım sınırını1 lira dahi geçse alamassınız bunun sıkıntısını yaşayanlardanım ne yapmanız gerekiyor evde gelir olmayan birini akraba yeğen abla kardeş ikamet yapması lazım yeşil kart çıkartırsanız ilaçlarını alabilirsiniz yada gelir testi yaptırıp bunu mutlaka yaptırmanız lazım durumu prim ödemeye müsait olamıyacağı için aylık ödemessiniz sağlıktan yararlanır zaten allah geçinden versin annenize bir şey olursa kardeşiniz babadan maaş alabilir eğer hiçbir yerden maaş almıyorsa selamlar geçmiş olsun

Teşekkürler ediyorum...sağolunuz...evde ikamet eden bir üçüncü kişi zaten yeşilkartlı ise hiçbir sosyal güvencesi yok ise onunda bu yeşilkartına zarar gelirmi acaba. birde evde 3. kişinin prosüdür olarak sadece ikamet etmesi yeterlimi...

sistem10

kardeşin annenle kalıyormuş ve hanede 2 kişilermiş. annenin de aylık 1200 TL geliri varmış. dolayısıyla hanede kişi başına düşen aylık gelir 303,48 TL üstünde oldugundan 2022 engelli aylığı baglanmaz. 2022 aylığının baglanması için kişi başına düşen aylık gelirin bu sınırın altında olması gerekiyordu.

evde bakım aylığının baglanabilmesi için de hanede kişi başına düşen aylık gelirin 606,95 TL altında olması gerekiyor. eger annen aylık olarak 1213,90 tl altında alıyorsa gelir uygun. aksi takdirde gelir uygun değil maalesef. bu durumda arkadaşın da dediği gibi haneye kardeşinle sürekli kalabilecek ve ikametini oraya aldırabilecek birini bulun. bu durumda gelir uygun çıkar. hesabı öğrendiniz artık. kişi başına düşen aylık gelir 606,95 tl altında çıkmalı.

kardeşinizin raporunda ağır özürlü kısmında evet yazıyor muydu? bunun cevabını alamadım. ayrıca kardeşin tek başına yaşayabilecek durumda mı? sürekli olarak bir başkasının bakımına ihtiyaç duyuyor mu? bunu eger gelir uygun olursa evde bakım aylıgı baglanır mı baglanmaz mı anlamak açısından soruyorum. ona göre haneye bir kişi aldırın.

fakat kardeşinizin sağlık güvencesi yokmuş. eger haneye birini alırsanız GSS gelir testinde o gelir testine dahil edilmez. GSS gelir testi aileye göre yapılıyor (Gelir tespitinde, aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadan oluşan aile esas alınır.)
eger haneye aldıracağınız kişi aileden sayılacak biri olursa bu durumda aile 3 kişi sayılır ve ailede kişi başına düşen aylık gelir 424,50TL altında çıkacağından 60/c1 kapsamında GSS'lı olur ve primi devlet tarafından ödenir. bu da eski yeşil kart gibidir. böylece prim ödemeden sağlık güvencesine kavuşmuş olur kardeşin.
haneye aileden sayılmayan birini aldırırsanız da aldırmasanız da bu aylık gelirinizle kardeşiniz 60/g1 kapsamında GSS'lı olur ve aylık 50,94 TL ödeyerek sağlık güvencesine kavuşur.

sağlık güvencesini halletmek kolay yani. vakfa gidersiniz gelir testi yaptırırsınız ve yukarıda anlattıgım gibi gelir testi sonucuna göre saglık güvencesine kavuşur.

ama benim kafam başka konuya takıldı. babanız kardeşiniz 18 yaşından buyukken mi vefat etmişti? eger böyleyse ilk anlattıklarınızı tekrar deşmek zorundayım. kardeşinizin 18 yaşını doldurduktan sonra babanız üzerinden sağlıktan faydalanması malul oldugunu gösteren bir raporla mümkün. acaba bahsettiğiniz rapor böyle bir rapor muydu?
bunu niçin soruyorum çünkü egerdaha önce maluliyetinin tespitine ilişkin bir rapor alınmışsa, kardeşinizin yetim aylıgı alabilmesi mümkün. demek ki maluliyet kararı verilmiş hakkında. eger kardeşiniz malul derecede hasta sayılırsa ona yetim aylıgı baglanabilir ve bu sayede sağlık güvencesine de kavuşur. bu yüzden bu ayrıntılar önemli benim açımdan.
benim tavsiyem yetim aylığı için ugraşmanız. yetim aylığı konusunda ayrıntılı bilgi almak için şuraya yazın lütfen:Dul ve Yetim Aylığı
ayrıca alo 170'i hafta içi iş saatlerinde arayarak bilgi edinebilirsiniz.

Melek hanım babam 2013 yılının 18 ağustosunda vefat etti. bu zamana kadar elimizde daha önceden kurttepeden alınmış bir rapor vardı ama ne şartlarda babamdan faydalanıyordu bunu bende tam olarak bilemiyorum annemlerede soruyorum çok yaşlı ve hasta olduğu için olaya hakim değil doğru yanıtlarda alamıyorum.fakat raporunun durduğunu düşünüyorum onlarda halen.eğer değilse babamdan ne şartlarda faydalandığını anlamamın yada öğrenebileceğim bir kurum yada adres gösterebilirmisiniz bana. okadar kafam karıştıki bu işlerle uğraşırken hiç bir yetkiliden şu anda sizden duyduğum kadar bile bilgi alamamıştım okadar baştan savıcı sözler söyleyip gönderiyorlarki bazan benim bile sabrımın bittiği noktalara geldim, o nedenle tekrar teşekkürler ediyorum size...bu arada kardeşim ağır özürlüdür...şizofreni hastası. ilaçlarını içmesini söyleyen biri olmadığı zaman unutuyor ve sonucunda saldırganlaşıp etrafa hatta anneme bile zarar verebiliyor.bunun dışında ihtiyaçlarını kendisi karşılıyor yatalak durumda değil.ama birinin idaresine muhtaç bir durumdadır şuan. söylemeyle yapan hareket eden yazmazsak alacaklarını dahi hatırlamayan unutup gelen biridir.

Özlem, haklarınızı bilemediğinizden dolayı boşuna kardeşiniz için kendi cebinizden hastane ve ilaç masrafı yapmışsınız maalesef.
öncelikle şunu tekrar yazayım. kardeşinizin 18 yaşından sonra babanızın saglık güvencesinden yararlanması ancak malul sayılmasıyla mümkün. bu da demektir ki sağlık güvencesinden yararlanması için babanız kardeşiniz için sgk'ya başvurmuş ve maluliyetinin tespitine ilişkin rapor çıkartmış. bu olmadan kardeşinizin babanızın sağlık güvencesinden 18 yaşından buyukken yararlanması imkansız.
o yüzden o bahsettiğiniz rapora bakın raporda sgk kurum sevki yazıyor mu bana bildirin.
bunu ögrenmek istememin sebebi SGK elinde kardeşinize ait malul olduguna dair raporun olup olmadıgını bilmek. bu daha rahat olmamı saglayacak. ögrenemzsen de lüzumu yok.
şimdi sgk'ya gidip kardeşinize yetim aylıgı baglatmaya çalışın. ayrıca kurumda malul olup olmadıgına dair raporunun olup olmadıgını da sorun. eger öyle bir rapor varsa kurum kayıtlarında vardır. babanızın baglı oldugu sgk'ya başvurdugunuzda zaten size yardımcı olacaklardır. yeni bir rapor isterlerse ki bunu yaparlar, bu durumda sizi sevkettikleri hastaneye götürün kardeşinizi.
ayrıca kardeşinizin sağlık güvencesi ne halde durumuna bakmak istiyorum. çünkü bu kadar sürede saglık güvencesiz olması imkansız. sgk tarafından resen GSS tescili de yapılmış olabilir. bu da risk taşıyor. borçlu durumda görünebilir. daha detaylı bilgiye ulaşmam açısından SPAS sorgulaması yaptırmam lazım kardeşin için. SPAS sorgulamasıyla kardeşinin sağlık güvencesinin durumunu görebilmem mümkün.
bu sorgulamanın yapılabilmesi için kardeşinin e-devlet şifresi olması gerekiyor. e-devlet şifresi almak çok kolay. hemen bugün gidip PTT merkez şubesinden e-devlet şifresi alın. e-deevlet şifresi hakkında alo 160'ı arayarak da bilgi alabilirsiniz. e-devlet şifresini kardeşinin kimliğiyle onun adına alacaksın.

e-deevlet şifresi aldıktan sonra da şuradan kardeşinin kimlik bilgileriyle SPAS sorgulama yap:https://www.turkiye.gov.tr/spas-mustahaklik-sorgulama
tarih olarak da sorgulama yaptıgın tarihi yazarsın. sorgulama sonucunu da kimlik bilgilerini gizleyerek buraya kopyala. e-devlet şifresi uzun sürerse kardeşinin kimliğiyle bi eczaneyee git ve ilaç almayaa çalış ya da rica et sağlık provizyon bilgilerine ulaşmaya çalış ve sonra bana anlat. SPAS sorgulaması olursa daha iyi ama.

evde bakım aylıgına gelince. anlattıgın gibiyse kardeşin bakıma muhtaaçlık kriterlerine uyuyor. raporunda agır özürlü ibaresi de varmış. 2 şart tamam. geriye kaldı gelir durumu. bunun için de kardeşinin hanesine bir kişinin ikametini aldırın. o kişi sürekli orada kalmak zorunda ama. arada başka yerde kalabilir sorun değil. önemli olan bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin o kişinin o evde yaşadıgına ikna olması. bu durumda evde bakım aylıgı baglanır. yetim aylıgı da baglansa gelir uygun çıkacaktır.

kafana takılan bir şey olursa da çekinmeden sor. kardeşinin haklarını korumanız çok önemli çünkü.
ayrıca şurayı da inceleyin:http://www.engelliler.biz/forum/dig...haklar-ve-haklariyla-ilgili-site-rehberi.html

Söyledikleriniz en kısa zamanda yapmaya çalışacağım Melek Hanım...çok çok teşekkürler ediyorum sonuçları size elbetteki bildiricem kat ettiğim mesafe ölçüsünde...İyi günler diliyorum

Melek Hanım Merhabalar...Yetim aylığı için bugün başvuru yaptım kardeşim için. dediğiniz gibi benden yeniden rapor istendi.bunun yanında birde askerlik durum belgesini getirmemi istediler, raporumuz temmuz tarihli olmasına rağmen.Raporumuz zaten devlet hastanesinden di. benim içime şüphede düştü bu durumda tabiki.Ya bu rapor diğerinden farklı verilirse durum ne olur.sıkıntı yaşarmıyız bilemiyorum. E devlet şifresinide aldım fakat SPAS Sorgulama yapamıyorum 30 gün çalışması olmadığı için görüntülenemiyor diyor sitemde.kardeşimin hiç sgk sı olmadı bugüne kadar bunlardanmı kaynaklanıyor acaba.Birde size şu sorularım olacak. Kardeşim şayet bu aşamaları geçip maaşı almaya hak kazandığı zaman annemin maaşı bundan etkilenecekmi ve kardeşim ne kadar maaş alacak.İleride Allah göstermesin annemide kaybedersek babamın maaşını kardeşimmi alacak, sağlıktan faydalanabilecekmi.Annem şu anda 1200 civarında alıyor.Şimdiden teşekkürler ediyorum

sistem10
elinizdeki engelli raporu maluliyetin tespitinde esas alınmaz. yetim aylığının baglanabilmesi için SGK sevkiyle sevkedildiğiniz hastaneden maluliyet tespitine ilişkin düzenlenecek rapor almanız şarttır. hastaneden aldıgınız rapor kuruma gönderilecek. eger merkez sağlık kurulu kardeşinizin malul oldugu yönünde karar verirse yetim aylıgı baglanacaktır.
eger babanız kardeşinizin kendi saglık guvencesinden yararlandırmak için maluliyet tespiti yaptırmış ve rapor almışsa bu raporu bulun demiştim size. ya da sgk'ya gittiğinizde kurum kayıtlarında kardeşinizin maluliyetinin tespitine ilişkin raporunun olup olmadıgını sorun demiştim.

yani özetle temmuzda çıkardıgınız engelli raporu, yetim aylıgının baglanmasında işe yaramaz. yetim aylıgının baglanabilmesi için maluliyet cetveli'ne göre düzenlenmiş sgk sevkli maluliyet tespiti raporu gerekir. zaten sgk da sizi hastaneye sevk etmiş.

kardeşin adına e-devlet şifresi aldıysan o şifreyle spas sorgulamasını şuradan yap lütfen:https://www.turkiye.gov.tr/spas-mustahaklik-sorgulama
sağlık provizyon sorgulaması yapacaksın sen.

yetim aylıgı işlemlerini başlattıgına göre yetim aylıgıyla ilgili diğer sorularını artık şuradan sorabilirsin: Dul ve Yetim Aylığı

Kalem Melek Hanım Merhabalar...birkaç yıl öncede sizinle görüşmüştük...ben durumumuzla ilgili size bilgi vermek istiyorum.

Kardeşim vardı benim yüzde 80 özürlü fakat annemin babamdan dolayı aldığı maaş kardeşimle ikisini geçindirmeye yeterli geldiği için maaş bağlanmamıştı...2018 in nisan ayındada annemi kaybettik. kardeşim şuanda babamdan kalan evde yalnız başına hayatını sürdürmeye çalışıyor. Hiç bir geliri maaşı yok ben ve diğer kardeşimin destekleriyle bakmaya çalışıyoruz. Babam devlet işçisiydi babamın maaşını kardeşime bağlatabilirmiyiz.

Raporu 2013 yılında alındı ,hatta babamda yine o sene vefat etti. sürekli ve ağır özürlü, tedavi ile çalışma olanağı olmayan şizofreni hastası kendisi. 2 gün öncede vasilik için yapmış olduğum mahkemem sonuçlandı kardeşimin vasisi tayin edildim. Bana yardımcı olmanız mümkünmü ...atacağım adımları sağlam bir şekilde atmak istiyorum neden şunu yapmadınız yada şundan faydalanabilirdiniz gibi hatalara düşmemek için sizinle paylaşmak istedim. Hakları ne ise ne yapabilirsem geçimi için mutlu olucam.

sistem10

babanızın maaşını tabi ki kardeşinize bağlatmak mümkün.
kardeşinizin vasisi olarak da her işlemi yapabilirsiniz. yalnız bu işlemleri yapmaya giderken vasilik kararı da yanınızda olsun.

ilk olarak babanızın baglı olduğu SGK müdürlüğüne gidin. kardeşinizin engelli sağlık kurulu raporunu da yanınızda götürün. kardeşinizin babanızın maaşından yararlanması için başvuruyu yapın. engelli sağlık kurulu raporunun aslı gibidir onaylı fotokopisini verin, asla aslını vermeyin. o rapor maluliyet tespiti için fikir verecektir onlara. daha önceden alınan malul olduğuna dair bir rapor yoksa, SGK kardeşinizi maluliyetin tespiti için yetkili hastaneye gönderecektir.

bu arada yetim aylığı baglanıncaya kadar 2022 aylığına da başvuruyu yapabilirsiniz.
vakfa (SYDV) gidip kardeşiniz için 2022 aylığına başvurun. yanınızda kardeşinizin engelli raporu,T.C.kimliği ve sizin vasilik kararınız kesinlikle olsun.

gelişmlerden de haberim olsun.

Sonradan 2022 maaşı alıyormuş diyip babamın maaşını bağlamamazlık yaparlarmı acaba korkumdan gitmemiştim...endişem sonucu etkilermi..birde babamın maaşının bağlanması nekadar zaman alır ...uzun süre değilse idare edeyim...teşekkürler.

Üst Alt