Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%80 zihinsel engelli raporum var. Engelli aylığı almak istiyorum..?

mmss

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
mrb ben sigortalı çalışan olarak gözüküyorum fakat malülen emekli olabilmek için ssk yatırmam gerekli
%80 zihinsel raporum var babamın durumu iyi emekli
ama benim bir alakam yok kendisiyle konuşmuyorum 2022 ye başvurdum ama olmadı bana bir yardım edin bi bilgim yok ben hangi maaşdan ve nasıl yararlanabilirim
şimdiden teşekkür ederim...

mmss
sigortalı çalışan görünüyormuşsun ablası.
sigortalı çalışanlara hiçbir şekilde 2022 aylığı baglanmaz. isterse hane geliri uygun olsun.

raporunda ağır özürlü kısmı "evet" olarak işaretliyse evde bakım aylığı için aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne başvurun.

evde bakım aylığı için şu 3 şarta uygun bulunman gerekir:
1. % 50 ve üstü ağır özürlü ibareli raporun olacak.
2. hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 Tl altında olacak.
3. bir başkasının bakımına ihtiyaç duyacaksın. bakıma muhtaçlık kriterleri için şurayı dikkatle incele lütfen:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
eger bu saydığım 3 şartın birinde bile uygun bulunmazsan evde bakım aylığı baglanmaz.

3 şarta da uygun oldugunu düşünüyorsan başvurunuzu yapın.

[h=2]
icon1.png
slm[/h][FONT=sans-serif]
İyi akşamlar Kalem Hanım.Bazı konularda size danışmak istiyorum.Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

Babam,24 yaşında %90 oranında (atipik psikoz tedavi ile çalışma olanağı vermeyen) raporlu ve 31 yaşında %85 oranında (atipik psikoz tedavi ile çalışma olanağı vermeyen ve ağır özürlü) raporu olan iki kardeşim ve evli olan sağlıklı kardeşimin eşi ve iki çocuğu yani 6 kişi aynı evde yaşamaktadır.Her iki özürlü kardeşim de 2022 özürlü maaşı almaktadır.(Her biri üç ayda bir 1400 TL civarı).
NOT:Sağlıklı kardeşim tek başına kendi evinde ikamet etmektedir.
1)-Raporunda %85 oran ve ağır özürlü yazan kardeşim için evde bakım aylığını alması için babam bakıcı olarak başvuru yapabilir mi?
2)-Eğer bakıcı aylığı onaylanırsa özürlülerin 2022 maaşları kesilir mi?
3)-Evde bakım aylığı ile 2022 özürlü maaşları gelirden sayılır mı?
4)-Evde bakım aylığı için bahsettiğim özürlü kardeşimin hangi kriterleri göz önünde bulundurup değerlendirmeye tabi tutacaklar?
5)-Babamın bakıcı olarak tayin edilmesinde herhangi bir kanuni sakınca var mıdır?
6)-Babam 69 yaşındadır.Ama çocuklara bakabilmektedir.

AİLENİN GELİRLERİ
Susuz 1 bağ,oturdukları ev ve özürlülerin 3 ayda bir aldıkları 2022 maaşlarıdır.Başka da bir gelirleri yoktur.Ancak kendi evinde tek başına oturan sağlıklı kardeşimin kendine ait evi vardır(Yukarıda belirttiğim gibi bu kardeşimin eşi ve 1 ile 5 yaşında iki çocuğu annem vefat ettiği için babam ve kardeşlerim ile birlikte aynı evde yaşamaktadır).​
[/FONT]

emre eser
1) evet
2) hanede kişi başına düşen aylık gelir 392,49 TL'yi geçerse alınan 2022 aylıkları kesilir. aksi durumda kesilmez.
3) evde bakım aylıgı gelir hesabında sadece evde bakım aylıkları gelire dahil edilmez ama alınan 2022 aylıkları gelire dahil edilir. 2022 aylıklarında ise sadece alınan 2022 aylıkları gelire dahil edilmez ama alınan evde bakım aylıkları gelire dahil edilir.
4) raporu ve geliri uygun kardeşinizin. bakıma muhtaç da kabul edilirse evde bakım aylığı baglanacaktır. bakıma muhtaçlık kriterlerini dikkatle inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
Sayılan A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam olarak veya en az ikisinde kısmen bir başkasının bakımına ihtiyaç duydugu tespit edilirse bakıma muhtaç kabul edilecektir. aksi takdirde evde bakım aylıgı baglanmaz.
5) hayır, yok. yaş açısından sorun yok. bakım hizmetleri değerlendirme heyeti haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmetini verebileceğine ikna olursa babanız bakıcı olabilir. aksi durumda olamaz.
6) heyet de ikna olursa tamamdır o halde:)

evde bakım aylığı açısından gelirlere bakalım:
ev gelire dahil edilmez.
alınan 2022 aylıkları gelire dahil edilir. lakin 2022 aylıkları 3 ayda bir ödendiği için aylık ortalamaları esas alınır. 2022 aylıklarının 1 aylık miktarları için bkz:http://www.engelliler.biz/forum/202...iktarlari-ve-muhtaclik-siniri-belli-oldu.html
bağ için Ziraat Odasının belirlediği gelir esas alınır. bunu ilgili odadan öğrenin.
sağlıklıkardeşiniz ayrı hanede yaşıyormuş. geliri dahil edilmez.

kalem hanım profilinizde sadece üye olduğunuz yazmakla birlikte bunca insanların sorularına cevap verebiliyor olmanız saygıya deger bir durum öncelikle bunu belirtmek istedim.TEŞEKKÜRLER.
Kalem hanım ben kuruma gittigimde sağlıklı kardeşimin ayrı evde yaşıyor olmasını problem olarak gördüler bunun sebebini ise eşinin ayrı onun ise ayrı evlerde oturuyor olmasını ileri sürdüler..bide başka bir kardeşimin eşi aynı adreste ikamet etmeden bu özürlü kardeşime bakıcı olabilir mi(evleri yanayana olan sokaklarda)

Melek abla sizi kendime hep örnek aldım, azminiz bana güç veriyor ALLAHIM azminizi arttısın, uzun zamandır sizi takip ediyorum maşallah dediğim çok olmuştur!

emre eser
sağlıklı kardeşinizin ikametgah adresi ayrı. dolayısıyla hane gelirine eklenmez. görevliler kardeşinizin babanızın evinde yaşayıp yaşamadığını anlamak için o şekilde sorgulamışlardır. yapsalar yapsalar TMK hükümlerine göre eşine düşen payı katabilirler. ama geçip de sağlıklı kardeşinizin tüm gelirini aynen eşine ekleyemezler. bunu da yapacaklarını sanmıyorum. ayrıca hiçbir şekilde oturdugu ev gelire dahil edilmez. kira geliri yok çünkü.
en önemlisi de evde bakım aylıgında gelir kriteri yüksektir. hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL'yi geçerse ancak geliirniz yüksek çıkar. sizin de anlattıklarınıza göre bu sınırı geçeceğinizi sanmıyorum.
bakıcının aynı hanede olması esastır. ama babanızın bakamayacagınızı düşünüyorsanız bunu bakım hizmetleri değerlendirme heyetine soylersiniz. heyet aynı hanede bakıcı olacak kimseyi bulamazsa hane dışından bakıcıya onay verir. tabi haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmetini vermesi ve en az gunde sekiz saatini bakıma muhtaç engelliyle geçirmesi şartıyla.
ama babanız bakabilecek durumdaysa bakıcı babanız olsun. yok,bakamayacak durumdaysa bunu da il müdürlüğüne gittiğinizde rehberlik alarak çözersiniz.
siz aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidip başvurunuzu yapın.

cilem01
teşekkür ederim canım..
Allah senin de azmini arttırsın, kederin gölgesi bile yanına yanaşmasın. esenlikler dilerim.

Sagol hocam siz eşsizsiniz bu iltifat degil biz bütün insanlar senin gibi azimli olsak Osmanlı gibi dünyaya hükmederiz hocam!

kalem hanım cevaplarınızdan dolayı çok teşekkür ederim iyi geceler..

Üst Alt