Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%84 raporla ÖTV'siz araç alamaz mıyım?

sisifos

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Bir şey sorabilir miyim? Ben %84 oranında engelli raporuna sahibim. Ortopedi,süreğen ve sınıflanamayan kısımları işaretli. Raporu alırken ötv için yararlanmak istediğim için de 200 tl ödemesini yapmıştım.
Aklımın takıldığı nokta şurası. Ben ötvden muaf araç alamıyor muyum şimdi %90 olmadığı için? Yoksa ben alabiliyorum sadece ben kullanabiliyorum aile üyeleri mi kullanamıyor?

90 mi gecseydi aile bireyleri de kullanabilirdi ama 84 olduğu için sen kullana bilirsin.baska si kullanirken yakalanırsa cezası var

Hocam yani ben alabiliyor muyum ötvden muaf araç? Aklım karıştı ortopedi kısmında oran yazmıyor internette birçok bilgi var o yüzden tam anlamlandıramadım.

sisifos

Ortopedi rahatsızlıgın var ise alırsın . ancak iç hastalıgından dolayı % 84 raporun varsa alamaz sın .

Ortopedik rahatsızlığınız var ise karşısında oran olmalı. ayrıca raporun açıklama kısmında 'Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir' ibaresi olması şart. bundan sonra da ehliyetinizi kısıtlama kodları içeren B Engelli olarak değiştirmelisiniz. maalesef ortopedik engelli için taşıt alımı çok zor çoookkk.

sisifos Ortopedik rahatsızlığınız nedir ortopedik kutucuğunun işaretli olması ötv den yararlanabileceğiniz anlamını taşımıyor

Hocam selamlar ben bir şey sormak istiyorum. %84 oranında kronik, süreğen, ortopedi ve diğer kısımlarının işaretli olduğu engelli raporum var. 2 omurilik ameliyatı geçirdim ve doğuştan birçok hastalığım mevcut. (nörojen mesane, tethered cord, lipomeningomyolesel)
Sormak istediğim mevzu şu. Raporum süresiz cıkartırken ötv indirimi için 200 tl ödemeyi de yapmıstım. Ancak en son sayfadaki acıklama kısmında özel tertibatlı araç kullanır gibi bir ibare yok. Şimdi ben ötv muafiyetinden yararlanamıyor muyum? Rapor yenileyip o açıklamanın mevcut mu olması gerekiyor? Ehliyetimi rapor almadan önce 2017 de normal b sınıfı almıştım. Geçen bir bayiye gittim konuşmak için raporda bir sorun olmadığını ehliyetimi engelli ehliyetine dönüştürmem gerektiğini sonra belgelerle başvurulduğunda kararı vergi dairesinin vereceğini söyledi. Ancak bazı yorumlarda okuduğum kadarıyla raporda o açıklama yoksa hiç muaf olunmuyor. Yardımcı olup beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Kafam karıştı nereden başlamalıyım? Rapor mu yeniletmeliyim? Ehliyeti mi önce değiştirmeliyim? Çünkü muaf olmazsam sanmıyorum araç alabileceğimi. Fizik tedavi ve nörolojinin rapora yazdığı açıklama ise şöyle;

“LİPOMİYELOSEL OPERASYONU TETHERED KORD GAİTA VE İDRAR İNKONTİNANSI NÖROLOJI VAR. SOL ALT EKSTREMİTEDE PROKSİMALDE 4/5 KUVVET DİĞER KUVVET 80
FIZIKSEL TIP VE REHABILITASYON opere spina bifida 2009 ve 2015'de, üriner inkontinans+ , alt ekstremitelerde sol 20 proximal ve distal 3/5 sağ 4/5 tablo 4.1”

Şimdiden çok teşekkür ederim.

sisifos
buna en iyi cevabı vergi dairesi verir gidip sorabilirsiniz muaf olup olmadığınızı raporunuzla beraber çükü kararı onlar veriyor sonuçta

Hocam selamlar ben şimdi 3. Adımdayım komisyonun toplanma tarihini bekliyorum ehliyet değişimi için. Komisyon toplantısı nasıl oluyor? Tüm tahlillerimi engelli raporum dışında hangi belgelerimi yanımda götürmeliyim? Bana soru mu soruyorlar? İçerik hakkında bilgi verebilir misiniz? Teşekkür ederim şimdiden iyi günler.

Hocam selamlar, benim 84 oranında sürekli raporum var, doğuştan hastalıklar 2 omurilik ameliyatı tak kullanım, ayak güçsüzlüğü vb birçok durum mevcut.. Raporda ortopedik kısmı işaretli sağ ve sol ekstremitede kısıtlılık olduğu yazıyor açıklamalarda da. Ancak ekstra özel tertibatlı araca ilişkin bir şey yazmıyor sadece ötv indirimi kısmı var. Bir bayiye gidip sorduğumda engelli raporunda sorun olmadıgını ehliyeti engelliye çevirip kodların eklenmesi gerektiğini söyledi ben de o süreci başlattım ortopedi ve nöroloji sevkiyle haftaya komisyon randevusuna gireceğim. Şimdi kafama takılan mesele şu, tekrar sağlık kurulu raporu mu çıkartmalıyım bu açıklama için? Yoksa bu belgeler yeterli olur mu ötv muafiyetinden yararlanabilmem için? %

Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

sisifos Heyet için herhangi bir evrak gerekmiyor verilen tarihte mutlaka orada olun birde engelli raporunuzu hangi tarihte aldınız bu çok önemli 2019 sonrası ise mecburen tekrar engelli heyetine girmek zorundasın kısıtlama kodları çok önemli olmuyor ama işini kolaylaştırıyor tekrar engelli heyetine girdiğinde kısıtlama kodları olduğu için sorun çıkmayacaktır.

Hocam benim rapor alma sürecim o kadar karmaşık oldu ki.. Başlangıçta 2019 öncesi almıştım ilk başvurumda 88 oranında çıkmıştı. Fakat oradaki memur omurilik rahatsızlıklarımı zihinsel kategorisine işlediği için.... hala aklıma geldikçe sinirlerim bozulur, 6-7 ay uğraştım dilekçeler gönderdim Ankaraya o rapor silinip sıfırdan yenileme raporu çıktı 2020 de. Bunda da oranım 84 ve güncel olan bu ötv indirim ücretini de ödedim ekstremitelerle ilgili ifadelerde yazıyor raporda ancak şey yazmıyor özel tertibatlı araç kullanması gerekir kısmı yok. Hastaneye gidip rapora onun eklettirilmesi mümkün mü? Sanmıyorum ama bir ümit sorayım dedim. Komisyona her türlü girmek gerekiyor engelli ehliyet için orada sorun yok doğru anladım değil mi? Sonraki sürecimi nasıl ilerletmeliyim sizce? Önce bir araç bayisine gidip yararlanıp yararlanmayacağımı mı sorayım yoksa direkt rapor yenileme işlemine mi girişeyim? Hastaneye ne diyerek belirtmeliyim birde? Çok sordum farkındayım fakat aklım gerçekten karıştı. Teşekkür ederim yanıtlarınız için.

sisifos ehliyet sürecini bitirince mecburen tekrar engelli heyetine girmek zorundasın başka yolu yok maalesef bayiye sorabilirsin hatta bayiden önce maliye ye sor net cevap alırsın raporun mutlaka yanında olsun ama 2019 sonrası raporlarda 'Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir' ibaresi olması şart.

Anladım hocam teşekkür ederim cevaplarınız için gerçekten. Bu cuma komisyona gireceğim ehliyet için sonrasında sizinde dediğiniz gibi bir maliyete sorayım şansımı denemek adına. Ardından mecbur o ifadenin eklenmesi için tekrar rapor çıkarttırmaya.. İnşallah uzun sürmez işlemler aşırı yordu beni bu süreçler

Üst Alt