Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

86 Yaşındaki Babana İşitme Cihazı Alınacak, Önerileriniz?

SBR

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Babam 86 yaşında. FSM Eğitim araştırma hastanesinden verilen raporda sadece sol kulak için, kulak arkasına "en az 2 kanallı ve 2 mikrofonlu, feedback yönetimli işitme cihazı uygundur" denilmiş.

Açıkçası daha önce tecrübemiz olan bir konu değil. Buradan birkaç sayfa okudum sadece. Maliyetleri oldukça yüksek anladığım kadarıyla. Hem aracın uygunluğu hem de SGK hakları açıısından nelere dikkat etmek gerek alırken? Pek çok model ve tipten bahsedilmiş, siz de önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim..

babanızın işitme kaybı ne kadar bilmiyorum ama her marka cihaz güzeldir,hemen hemen bütün markalarda aynı özellikler mevcut,size tavsiyem mutlaka en az 5 yada 6 marka cihaz deneyin,babanız hangisinden daha çok verim alıyorsa onu tercih edersiniz,çünkü markadan markaya mutlaka fark oluyor bence.birde kesinlikle pazarlık edin,2500 denilen cihazı 1500 mutlaka alırsınız,her gittiginiz yerde satıcı cihazı size satmak için övecektir,almadan önce mutlaka bir kaç yer gezin,markaları deneyin,geçmiş olsun,inşallah gzüel bir cihaz alırsınız..

Yaşlılar maalesef işitme cihazına pek adapte olamıyorlar. İşitme cihazı denemesi sırasında, hasta cihaza dair şikayetlerini söylediğinde, ikna etmek için "zamanla alışacaksınız" türünden gerekçeler ileri sürülüyor. Ancak kullanıcıların çok büyük bir kısmı "zamanla alışamıyor". Hele yaşlılar hemen hemen hiç alışamıyor.
Bu nedenle, "zamanla alışmaya gerek kalmayacak" cihazların seçilmesi gerekiyor. Bu konu cihazın marka, model ve fiyatından çok daha önemli. Çekmecede duracak ucuz cihaz mı? Yoksa kullanılabilir daha pahalı bir cihaz mı? ikileminde kalabilirsiniz.
Önerilerim:
İşitme cihazı denemesine mutlaka babanızla beraber gidin.
Cihaz denemesi sırasında babanızın arkasından normal konuşma sesiyle 3 heceli kelimeler söyleyip, babanızın tekrar etmesini isteyin (çaydanlık, portakal, araba gibi)
Cihazı evde en az 3-4 gün denemeden kesinlikle almayın.
"Alışacaksınız" türü gerekçelerle babanızı ikna etmeye çalışan satıcılara inanmayın.
Gidebilirseniz, Duysel Kadıköy şubesine de gidin.

Cevaplarınız için teşekkür ederim..
Mehmet Bey, böyle cihazlarda birkaç günlük denemeden sonra almak nasıl oluyor? Satıcı parayı alıp faturayı kesmek isteyecek hemen. Sanıyorum rapordan en geç 10 gün sonra almak lazım. Nasıl yapmak gerek..

Firmalar bazen senet doldurtuyor.
Bazen de parayı alıyor ama fatura kesmiyor. Fatura keserse, faturayı iptal ediyor.
Hepsinin kendilerine göre bir yöntemleri var.
Ama bazıları karttan çekim yaparlarsa, belli bir yüzdeyi iade etmiyorlar. En azından etmemeye çalışıyorlar.
Bilmeniz gereken şu: Denemeden memnun kalmazsanız, yasal olarak tüm paranızı geri alma hakkınız var.

Mehmet Bey merhaba,

2 işitme cihazı testinden sonra size raporun tüm detayını yazmanın daha doğru olacağını anladım. Giitğimiz merkezlerden birindeki odyolog genç babamda konuşulanı anlama becerisinde de sıkıntı olduğunu söyledi zira.

Biz Sonic ve GAES'ten Resound markalarını denedik. Sizin önerdiğiniz arkadan 3 heceli kelime testini, tel ile konuşma ve sokak ortamında konuşulanı anlama denemeleri yaptırdım babama. Resound markada performansı daha iyiydi. Ordaki odyolog genç kulak arkası ama fazla büyük olmayan, kulak içine konulan aparatı ile daha hafif bir model önermişti. Başa bir iki marka daha deneyip öyle karar vereceğiz.

Raporun detayına göre belki bizi yönlendirebileceğiniz önemli noktalar vardır diye düşündüm. Şimdiye dek de çok yardımcı oldunuz, teşekkür ederim:)

Rapor şöyle:

Hastaya yapılan odyolojik testte bilateral hafif derecede snik tesbit edilmiştir.
R:47/42
L: 45/40

Konuşmayı alma eşiği:
R: 55dB
L: 50 dB

Konuşmayı ayırt etme skoru:
R: d
L: h

Klinik bulgular:
Bilateral buşon sonrası tm mat

Tanı:
H90.5- sensorinörol işitme kaybı, tanımlanmamış.
H61.2- sıkışmış serumen

Karar: hastanın işitmesi işitme cihazı ile düzeltilebileceği için sol kulağına bir adet kulak arkası digital programlanabilir (en az 2 kanallı ve 2 mikrofonlu ve feedback yönetimli) işitme cihazı kullanması uygundur. Hastanın yaşlı olması ve kelimeleri ayırt etmesini kolaylaştırması açısından digital işitme cihazı önerilmiştir.

resound cok guzel bir maradir, baskalrnida deyinama resound hicbir mabni memnun edemed

Cihaz denemesini iki kulakta birden yaptırın. Daha sonra önce sağ, sonra sol kulaklığı çıkarttırarak hangi kulakta daha rahat ettiğini anlamaya çalışın (Eğer iki kulakta birden çok daha rahat ediyorsa, raporu değiştirip çift cihaz yazdırmayı düşünebilirsiniz).
Raporda, kulaktan buşon (kulak kiri) çıkartıldığı belirtilmiş. Eğer kulak fazla kir yapıyorsa, kulak kanalına hoparlör yerleştirilen cihaz modellerden (RITE), kanal içi cihazlardan ve ince tüplü kulak arkası modellerden uzak durmanızı öneririm. Çünkü kulak kiri hoparlörün veya tüpün ucunu sık sık tıkayabilir.
Daha önce bahsettiğim merkeze de gitmenizi tekrar öneririm.
Kolay gelsin..

Tekrar teşeşkür ederim..

Üst Alt