Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%87 raporumla evde bakım maaşı alabilir miyim?

SerhatBjk

Yeni Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
Merhabalar soracagım soruların cevapları mutlaka vardır ama ben bulamadım.
%87 Engelli raporum var. Agır özürlü EVET tiklenmiş ve rapor sürekli.

Evde bakım ve 2022 maaşı almak istiyorum. Fakat benim hesabımla diger insanların hesabı tutmuyor. Evde bakım ve 2022 alındıgı taktirde toplam 1.800 civarı ediyor diyorum. Onlar 1.100 civarı alacaksın diyorlar. Bilmem gereken olay nedir ? Bu konuda aydınlanmak istiyorum.

Agır özürlü işaretlendiği için artık iş bulmam söz konusu degil mi ?
Ve artık benim haklarım neler (hastane, eczane ve para olarak)

Lütfen bilgi verirseniz sevinirim.

SerhatBjk

Merhaba,

Eğer hanede kişi başına düşen gelir 483₺ geçmiyorsa ve sigortalı çalışan kimse yoksa evet iki maaşıda alabilirsin.

Şimdi bildiğim kadarıyla 2022 aylık 650₺ evde bakım 1179₺ ocakta zamlanacakmış
Sana tavsiyem bakıcınla birlikte o raporla önce evde bakıma başvurman.

Raporun faydaları; su ve doğalgaz'dan %50 indirimli, telekom operatörlerinin avantajlı engelli tarifeleri, bazı şehirlerarası otobüs firmalarından ve thy uçaklarından %20 kadar indirimli, yht dahil tüm tcdd trenlerinden ücretsiz, şehiriçi belediye otobüsleri ücretsiz faydalanabilirsin. Ayrıca raporuna göre ulaşımda refakatçi hakkında olacak, seninle birlikte 1 kişi daha ücretsiz faydalanacak.
Tabi eğer çıkarmadıysan önce aspb'dan engelli kimlik kartı çıkarmalısın.

Çalışabilirsin, sana uygun iş verilir engelli kontenjanından fakat sigortalı çalışmaya başlarsan maaşlardan faydalanamazsın.

Şimdilik bildiğim aklıma gelen bunlar.

Günaydın
Teşekkür ederim dönüs sagladıgınız için...

Benim daha önce raporum %65'di fakat ben rahatsızlıklarımın ve agrılarımın çogalmasından dolayı tekrar heyete girdim rapor yükselmesi aslında hastalıgın ilermesiymiş.

Daha önceden (raporum varken) çalışıyordum. Haklarım nelerdir diye hiç sorgulamadım. Fakat simdi isimden ayrıldım dogal olarak hastane, eczane ve giderlerim icin maddiyat gerekiyor.

Babam emekli, ev kendi üzerimize fakat bankaya 20bin kredi borcumuz var. Annem calışmıyor kardesim ise üniversite okuyor

Dışardan biraz bilgi topladıgım zaman "para ile" malülen emeklilik fırsatı buldum. Fakat allah için kimsenin hakkını yemedim kabul etmedin normal devlet hastanesinde heyete girdim.

Bazı insanlar bana evde bakım ve 2022 maaşı toplamda 1.100küsür alırsın çünkü ben böyle alıyorum. Senin farkın yok dedi. Fakat ben evde bakım ve 2022 maaşını topladıgım vakit 1700küsür ediyor.

SerhatBjk

Şimdi baba emekli ve ev mülkiyet size ait ise maaşlardan zaten faydalanamazsın. Muhtaç olman gerekiyor.

Maaş miktarları engellilik oranına göre değişiyor %70 üzeri raporu olanlar en yüksek miktarı alır.

Malulen emeklilik imkanın varsa değerlendir derim, çünkü devlet hayrına ödemiyor maaşı, devlete muhtaç olmakta ayrı bi dert.

Muhtaçlıktan kastım örneğin devletten yani sağlık bakanlığından başka bir sağlık kurumundan faydalanamamak. Çok sık hastaneye tedaviye gitmeyen için dert olduğunu sanmıyorum .

Vay be illa ölmek gerekiyor ki ancak o maaşlar alalım. İsini bulan yürüyüp gidiyor biz hak yememek için susmakla iyi mi ettik bilmiyorum. Erkek evlat 18'den sonra baba'dan düşüyor (sigorta) ama burada takıldıkları konu babanın emeklilik parası ve ev... 28 yaşında olan insan babadan mı harçlık alacak bunu düşünmüyorlar demek ki.

SerhatBjk

Öyle maalesef, yıllarca bende çektim yeşilkartın çilesini istediğim hastaneye gidememek, sevk ızdırabıyla uğraşmak vs vs

Babanın üstüne sağlıktan faydalanabilirsin aslında baban sgk'ya rapor veriyormuş kronik hasta bakmakla yükümlüyüm gibi dilekçeyle yararlananlar var bi araştır bunu net bilgim yok.

Peki ben artık agır özürlü olarak gôründügüm için iş bulma imkanım falan olmuyor mu ?
@Kalem Sizin de yorumunuzu bekliyorum

Konu hakkında bilgisi olanlar lütfen paylaşabilir mi ? Şimdi tekrar konuştum sen 1.100küsür alacaksın diyorlar. Bir yanlışlık yok mu ? Acaba eski olan raporum (%65) ile mi 2022 alabilirim.

@SerhatBjk
Onu diyenler, gelir kriterine uygun olmayacağınız için 2022 yi alamayacağınızı, sadece 1.179 TL tutarındaki evde bakım aylığını alabileceğinizi düşünmüş ondan öyle söylemişlerdir. Bana göre de haklılar. Babanız emekli, anladığım kadarıyla hanede kişi sayısı 4.

2022 gelir kriterine göre alınan bakım aylığı da hane gelirine dahil edilir. Böyle olunca babanızın emekli maaşı 900 lira bile olsa gelir üst limitini aşıyorsunuz. Evde bakım aylığı için gerekli gelir üst limiti ise 967 TL. O yüzden sadece evde bakım aylığı alabilirsiniz, onun tutarı da 1.179 TL dir.

Umarım açıklayıcı olmuştur.

Bana söylenen şu ; Evde bakım ve 2022 maaşının toplamı 1.100küsür alacaksın o kadar denildi. Ve hala bunda ısrar ediyorlar. İnternette okudum son çare buradan bilgi almaya geldim.

Bir de Agır özürlü EVET oldugu artık iş bulamam mı, bana iş vermezler mi ? Hayır iş vermezlerse neden malülen emekli etmediler diye sorarım (tabi cevap bulamam)

SerhatBjk
Yukarıda izah ettim, ikisinin toplamı diye bir şey yok. Siz zaten evde bakım aylığı alırsanız 2022 engelli aylığı alamazsınız.
İş konusu işverenin tutumuna bağlıdır. Ağır değil de, "çalışamaz" ibareli rapora rağmen işe alan işveren risk almış olur.

Ama evde bakım aldıgı halde 2022 maaşı alan çok insan var

Merhaba
%87 Agır özürlü EVET ve sürekli olan bir rapora sahibim.

- Evde bakım maaşı baglatmak istiyoruz. Bunun yanında 2022 maaşı alabilir miyim ?
- Agır özürlü EVET yazdıgı için iş bulmam imjansız hale mi geliyor ?
- Her ay toplamda evime kaç para girer ?
- %87 oran bana neleri getirir ? Rapor oranı fazlaysa yaşadın diyenler oldu.
- Artık çalısmadıgım için sigortam bulunmuyor. Fakat sürekli hastaneye (3 ay arayla) bir insanım ve ilaçlarım var alınması gereken bunlar cebimden mi çıkacak ?

Babam emekli, anne ev hanımı, kardeş üniversite okuyor. Ev babamın üzerine bir de bankaya 20bin kredi borcumuz var.

Kesin, kesin konuşacak yada sen şu numarayı ara cevaplarını kesin al dediğiniz yer veya kişi yok mu ?

Kardeş iş bulursun o raporla merak etme engel durumuna göre girdiğin kurum sana çalışma alanı kolaylığı sağlar
Bende zamanında ağır özürlü evet raporumla işkura gittim olmayacak olsa bana derlerdi heralde bu raporla çalışamazsın diye
Dikkat ettikleri tek şey 18 yaş ve üstündeyken almış olman raporu.

SerhatBjk
Kesin konuşuyoruz da sizi inandırmak mümkün olmuyor.
O ikisini birlikte alıyor dediğiniz insanların başka geliri olmayabilir, evlerinde 7-8 kişi kalıyor olabilir.
Sizin babanızın emekli maaşı var ve evde bakım aylığı da alınca hane geliri 2.000 lirayı aşıyor. 2.000 bile olsa 4 e böl 500 TL. Halbuki 2022 engelli aylığı için gelir üst limiti 483 TL.
Geçerli kuralı anlatıyorum, ısrarla yok almam lazım diyorsanız burada sormanıza hiç gerek yok, direkt gidin versinler.

Kardesler bana kızmayın ben çok yeniyim ve kulaktan dolma bir sürü yalan ile doldum. Şimdi hangisi doğru, hangisi yine yanlış diye bocalıyorum. Ben bu zamana kadar (raporum vardı fakat) hiç raporumdan destek almadım. Bu zamana kadar ucuza yolculuk yapmadım, müze gezmedim yada tanınan haklardan birini yapmadım. Yolun başında olunca siz degerli kardeslerimden bana bilgi vermenizi istedim. Kırdıysam özür dilerim ama benim amacım sadece kesin konusmalardı.

SerhatBjk

Estağfurullah dostum bizde bazen bildiğimiz şeyi bile kesinleştirmek emin olmak için soruyoruz.

SerhatBjk
Kusura bakmayın kardeş biraz sert oldu galiba.
Farklı farklı yorumlar olması normal. Hatta bağlanmaz değil ikisi birden de bağlanabilir olmaz değil, ama sizin yararınıza olmaz.
Bakın açıklayayım:
Önce 2022 engelli aylığına başvurdunuz diyelim. Henüz ortada bakım aylığı falan olmadığından gelir kriteri uygun bulundu ve bağlandı diyelim.
Hemen arkasından da evde bakım aylığı bağlandığını düşünelim, ne olur ? 2022 engelli aylığı için gelir hesabına evde bakım aylığı da dahil edildiğinden 2022 için gelir kriterini aşmış olursunuz. Bunu bildirme yükümlülüğü size ait. Bilmediğinizden uzun süre iki aylığı da aldığınızı düşünelim. Daha sonra bu tespit edildiğinde size geriye dönük olarak altından kalkamayacağınız bir ödeme çıkarırlar ve o zaman çok zor durumda kalırsınız.
Ben yüzeysel olarak alırsınız alamazsınız gibi klişe cevaplar yerine her zaman kendimi karşıdakinin yerine koyarak cevaplar veririm.
Yine de sizi kırdımsa özür dilerim. Bu asla istemeyeceğim bir şey.
İyi günler.

Ufukalp hersey mütevelli heyetin insafında gelir kriteri geçse bile maaş devam edebiliyor geçiçi olarak mesela 6 aylık bir işte aile bireyin çalışıyo buna oniki aya bölüyorlar iş devamlı olmadığı için maaş kesilmiyor emekli olanlar yada kamuda sürekli çalışan oldumu hemen kesiyorlar maaşı

Fatma mehmet
Cevap verdiğim arkadaşın evinde emekli maaşı var, üstüne de evde bakım aylığı alacak. Burada bir kaç aylık geçici bir gelirden bahsetmiyoruz.
Hiç kimse de önündeki muhtemel riskleri başkalarının insafına bırakamaz. Kanun ve yönetmelik açık. Kriteri aşan bir gelir sisteme düştüğünde aylık kesilir. Sisteme düşmeyen bir gelirden dolayı devam eden aylıklar, durum tespit edildiği an kesilir ve geriye dönük yersiz ödeme iadesi ve faiz tahakkuk ettirilir.
Kanun ve yönetmeliklerde şunun bunun insafı diye bir şey yoktur.

Ben konuların tartışarak çözüleceğine inanan bir insanım yani benim açımdan sorun yok. Evet şimdi çok net anladım. Ya ben vicdanlı olmasam aslında adamın biri 10bin karşılıgında istedigim %/oran yada malülen emekli yaparım dedi. Bu kisiyi de tanıyorum fakat kimsenin hakkını yemek istemedigim için hakkım ne ise onu versinler dedim

Ufukalp anlaşılır şekılde gayet güzel açıklamıssın.arkadasın ısrar etme sebebı sanırm borçlarının olması oysa borçlara bakılmıyor.dediğin gibi sadece ebm olur 2022 olması mümkün değil.

Üst Alt