Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%88 ağır özürlüyüm. Evde bakım aylığı alabilir miyiz?

hamzo89

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
abicim ben %88 agır özürlüyüm.yalnız babam emekli ama üstünde inşaat firması var.evde 4kişi yasıyoruz.istesem abime benım icin bakım parası verilir mi?babamın firması bir sıkıntı oluşturur mu,yani baglanır mı?

Evde bakım aylığı alabilmeniz için ağır özürlü ibareli özürlü sağlık kurulu raporunuz olması yanında bakıma muhtaçlık kriterlerine ve gelir kriterlerine de uygun olmanız gerekiyor. O yüzden öncelikle bakıma muhtaçlık kriterlerini dikkatle inceleyiniz. Eğer bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun değilseniz aylık baglanmaz.
Bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olduğunuzu düşünüyorsanız şu evraklarla birlikte bulundugunuz il/ilçe sosyal Hizmetler Müdürlüğüne başvurabilirsiniz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...racaatinda-istenilecek-belgeler-ve-surec.html

Gelir kriterleri için de şurayı dikkatle inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html

Eğer kişi başına düşen aylık gelir 400 TL'yi geçmiyorsa gelir kriterleriniz uygun demektir. Aksi halde aylık baglanmaz.
Babanızın üstüne olan firmadan elde edeceğiniz gelir dikkate alınır tabi. Bu firmadan elde edilen yıllık gelirin aylık ortalamasını tesbit edersiniz ve evde bakım aylığı başvurusu sırasında diğer gelirlerinizle birlikte beyanda bulunursunuz. Bu gelir de dahil olmak üzere tüm gelirlerinizin aylık ortalaması 400 TL'yi geçmiyorsa ve bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin kanaati olumlu olursa evde bakım aylıgı baglanır.

Bakım parası için başvuru yaptık fakat babamın ve abimin malvarlıgını istiyorlar.

Arkadaşlar ben %88 agır özürlü süresiz raporum var.bu raporla 3 aylık engelli maaşını alıyorum.ama şuanda bakıma muhtaç oldugum için abim bana bakıyor.bunun içinde bakım parası almak için sosyal hizmetlere istedikleri belgelerle müracaat ettik.Fakat ordaki memur abime babamın malvarlıgını kendi malvarlıgını sormuş.mal varlıgının beyan edilenin haricinde artısı çıkarsa bunun iptal olacagını ve dava açılacıgını söylemiş.şimdi degerli arkadaşlar;benim sormak istediğim konu şu:bunlar babamın yada abimin mal varlıgına ulaşabilirler mi?ulaşılırsa ne gibi sorunmlar olur.çünkü babamın üzerine firma var.acaba bakım parası baglanır mı?babamın mal varlıgı bakım parasını engeller mi?iskenderunda oturuyorum.herkese teşekkür ederim.:confused:

aynı hanede baban abinle oturduğun müddetçe hanenin mal varlıklarını isteme haklarına sahiplerdir evde hane başı gelir sınırı 400 lirayı geçmemesi lazımdır 1 lira dahi geçse bakım maaşı bağlanmaz yalan beyanda bulunulduğu taktirde bağlanırsa yasal faizi ile maaşınız geri alınır umarım sizi bilgilendirebilmişimdir

Abicim ben bişey anlamadım dediklerinizden.yani biz bunlara malvarlığımızdan bahsetmesek bulabilirler mi?

Hamza başvurunuzu yaptıktan sonra evinize Bakım Hizmetlerini Değerlendirme Heyeti gelip incelemede bulunacak, bakım raporu hazırlayacak. İncelemede bulunurken hem seni bakıma muhtaçlık kriterleri açısından inceleyecek, hem gelir kriterleri açısından. Bakım ücreti, heyetin kanaati dogrultusunda karara baglanır.
Yukarıda link verdim ama tekrar vereyim:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html
Bu verdiğim linki dikkatle incele.
Bakmakla yükümlü birey sayılan her yakınının geliri ve mal varlıgı tesbit edilir. Bu çok kolaydır da. Fakat ev, araba gibi gayri menkullerden gelir elde etmiyorsanız bu gelir açısından dikkate alınmaz. Ama babanın bir firması varsa ve bir gelir sözkonusu ise firmadan sosyal hizmetleri haberdar etmekle yükümlüsünüz. Firmadan babanın kazandıgı yıllık gelirin aylık ortalaması gelir hesabında dikkate alınır. Bakmakla yükümlü sayılan bireylerin her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirinin aylık ortalaması dikkate alınır.
Başta dediğim gibi eve heyet gelecek ve incelemede bulunacak. Beyan ettiğiniz gelirle mevcut yaşam koşullarınız arasında bir fark görürse ya da bildirmediğiniz bir gelir ya da eksik belge tesbit ederse eksiklikleri tamamlayacaktır. Hatta ilgili kurumlardan bilgi ve belge isteyebilecektir. Geliriniz konusunda her türlü inceleme ve sorgulama yapılır her türlü geliriniz rahatlıkla tesbit edilir. Bu konuda kurumlar tam bir işbirliği içinde çalışır.
O yüzden yalan beyanda bulunma. Zaten kişi başına düşen aylık gelir 400 TL'yi geçmiyorsa sorun olmaz.
Senin anlamadıgın yön neyse örnekle anlatabilirsin rahatlıkla sorabilirsin. Senin kafanı karıştıran neyse yazmaktan çekinme...

teşekkür ederim şimdi iyice anladım.ama firmanın sadece aylık geliri en aşagı 20-30 bin tl.bu yüzden vermeleri imkansız anlaşılan.

aylık geliri 20-30 bin tl ise yüzel kardesim kendini niye yoruyorsun gec sirketin basına genel müdür ol .???

tamam olayımda cnm kardesim engelli olmasam.ben kimseye muhtac olmak istemiyorum.

hamza bey,sizin babanızın aylık 20-30 bin gelirinden bahsediyor,yinede onlara muhtaç olmak istemiyorum diyorsunuz! ya babasının emekli maaşı ve sağlık yardımı sebep gösterilerek maaş alamayanlar ne düşünecek?

eğer babanız size bakmak istemiyorsa o başka bir durum ve bunu resmi makamlara bildirirsiniz,ama mal varlığı gizleyerek bu maaşı alabilirmiyim diye soru sormanız çok garip!

Hamza bu drumda evde bakım aylıgı için gelir kriterlerin uygun degil. Baglanmaz sana. Babama muhtaç olmak istemiyorum diyorsan yani harçlıga kalmak istemiyorum diyorsan babana nafaka davası açabilirsin yasal olarak.
Bu arada üç aylık maaş alıyorum demişsin. 2022 özürlü aylığı alıyorsan babandan dolayı muhtaç bulunmazsın. 2022 aylıgını nasıl aldınız?

Eğer bu bir şekilde gözden kaçtıysa yeniden gözden geçirme sürecinde durumun anlaşılırsa 2022 aylıgını keserler.

Eğer sağlık güvencesi olarak babanın üzerinde değilse,doğal hak olarak 2022 rahat alır,hiç kesilme filanda olmaz.Ancak Bakım Parası ayrı ve Bakım Parasını alamazsın.2022 farklı yerden,Bakım Parası farklı yerden çıkıyor.

Hayır efsane. Yönetmelik bu konuda çok açık. 2022 aylıgında nafaka yükümlüsü yakınlarından alabileceği yardım miktarı dikkate alıoınır. Bu yardım miktarı da aylık 100 Tl'yi geçiorsa arkadaş muhtaç sayılmaz yasal olarak ve 2022 aylıgı baglanmaz.
aralık 2010 tarihinden önce 2022 aylıgı alanların Aralık 2014 tarihine kadar muhtaçlıkları yeniden gözden geçirmeye tabi. Bu süreçte arkadaşın muhtaçlıgı tekrar sorgulandıgında bu durum da farkedilir buyuk ihtimalle ve boyle bişi sözkonusuysa il/ilçe idare kurulu kararı olumsuz çıkar. Aylıgı da keserler.
Sağlık guvencesinden yararlanmakla ilgili zaten yönetmelikte açık bir hukum yok. Yani babasının saglık guvencesinden yararlanırsa aylık kesilir diye bişi yok yani. Sağlık güvencesi ayrı konu zaten.
Muhtaçlık kriterleri yonetmelikte açıkça bellidir.

Sayın Kalem,
Ben kendimden pay çıkararak söyledim ve bu arada aydınlanmış oldum(teşekkür ederim)Bana olmaz dediler bende üzerine düşmedim.Yaklaşık 8 yıldır Engelliyim(Ağır Özürlü)Bakım Aylığı alamıyorum o ayrıda,sağlık güvencem Babamdan dolayı SSK olduğu için 2022 de olmuyordu.Yeşil Kart lı ol alırsın dediler fakat Yeşil Kart her tedaviyi karşılamadığı için istemedim ve yaklaşık 6 yılı aşkındırda uğraşmıyorum.Peki şimdi tekrar başvursam edinebilir miyim?(Kendime pay çıkarıyorum ama:))

Efsane Örnek olay 2 ve örnek olay 3'ü incele ve 2022 aylıgı için gelir hesabının yapıldıgına bak bir fikrin olsun oncelikle:http://www.engelliler.biz/forum/202...22-ayliklari-gelir-hesaplamasi-ornekleri.html

Buna göre nafaka yukumlusu yakınlarından alabileceğin yardım miktarlarıyla birlikte aylık gelirin 100 TL'yi geçmiyorsa 2022 aylıgı için başvurabilirsin. fakat 2022 aylıgı alırsan şimdilik yeşil karttan, daha sonra da 2012 tarihi itibariyle otomatikman gss kapsamında yararlanabileceksin.
Bence duurmun uygunsa muhtaçlık açısından tekrar başvur, muhtaçlık kararın çıktıktan sonra babanın sağlık güvencesinden düşebileceğini d e soyle. Once muhtaçlık kararının çıkmasınıı garantiye alıp (kaymakamlıkta) sonra saglık guvencesinden düş yani. Muhtaçlıgını mevzuata göre sorgulasınlar öncelikle. O yuzden yukarıda verdiğim örnek olayları dikkatle oku. Şartların uygunsa buna göre hazırlıklı olarak git.
Eger 2022 aylık hak sahipliğin varsa 2012 de yeşil kartlı olarak GSS kapsamına geçersin. Bu sorunu bu şekilde çözme yolu mumkun yani.
Ama muhtaç bulunmazsan istersen babanın sağlık güvencesinden yararlanma, baglanmaz, yanlışlıkla baglarlarsalar bile (başka iller yapıyorsa yani) bu yeniden gözden geçirme sürecinde anlaşılır ve kesilir sonradan. Yerel idareler bu konularda mevzuata tam hakim oalamadıgından yanlışlıklar olabilior.
Ama daha sonra inşallah Aile ve sosyal Politikalar bakanlıgı devreye girip sosyal yardımların hepsi aynı çatıda toplandıgında bu sorunların da kalkacagını dşunuorum. Kazanımlarımız için elimiz daha güçlü olacak ve tek bir çatıya itirazlarımızı yapabileceğiz. Daha fazla kazanımların takipçisi olabileceğiz.

Üst Alt