Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

88 SSK giriş. Üçüncü dereceden vergi indirimim onaylanırsa, ne zaman emekli olurum?

huku

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Herkese Merhabalar.
Bir kaç haftadır sitenizi takip etmekteyim. İnanın çok faydalı bir site. Teşekkürler.
Benim sorunum şöyle yardımlarınızı bekliyorum.
Yaklaşık olarak 2 yıldır Hipertensiyon (18/10) ve diabet 2 hastalığım mevcut ve çalışmaktayım. Geçenlerde Taşeron işçisi olarak çalıştığım işyerindeki asıl işveren sorumlusu tarafından odasına çağrılarak (senin rahatsızlıkların var gece vardiyası tutamaz raporun olduğundan iş akdini fesh ediyoruz tazminatını alıp gidebilirsin) dediğinde beynimden vurulmuşa döndüm. Bende (iş kanununa göre beni bu şekilde çıkaramazsınız ve çıkma sebebi de bunu yazamazsınız eğer bu şekilde çıkarırsanız Mahkeme yollarına başvururum) deyince geri adım attı ve şu an sessiz bir bekleyiş içindeyiz.

İşyeri hekimime başvurduğumda (bak dedi senin engelli raporu aldığında emekli olma hakkın var bunu araştıralım )dedi ve bu aşamadan sonra araştırmalara başladım. 1988 yılından beri SSk lıyım ve 7000 gün primim var.Hipertansiyon,Diabet 2,obezite (178 boy 130 kg) ve fıtık başlangıcı (raporlu) hastalıklarım var. Doktorumun bana verdiği bilgiler göze alındığında ve özürlü oranlarına göre Hipertansiyondan %10 ,Diabetten %20 ,Obeziteden %20 (kitle oranım 41) ve fıtık başlangıcından (sinirlere binme var MR raporuna göre %8 alabilirmişim ve buda heyet raporuna oranlandığında yaklaşık olark % 46 özürlü raporuna denk geliyormuş.Ve bu raporl da özürlü emekliliği kazanabilirmişim. Sitenizden takibime görede bu mümkün.

Şimdi benim asıl sorularım şu;
1,Bu raporu aldığım ve Ankara tarfındanda onaylandığı taktirde özürlü emeklilik için işten çıkıncamı yada çalışırkenmi SSK ya dilekçe vereceğim?
2,Bu rapor kaç yıl geçerlidir (sürekli özür onaylanırsa). Ben 3-4 yıl sonra SSK ya başvurduğumda yeni bir rapor istermi?
3,Vergi dairesine başvurdum .Dilekçeyi aldım ve işyerinden çalışıyor yazısı için bekliyorum yazı geldiğinde işlemlere başlayacağım.
İşyeri merkezim Adana'da ben Konya'da asıl işverene verilmiş Taşeronda çalışıyorum ve ikametim ve çalıştığıum yer olduğu için Konya'daki vergi dairesine başvurdum doğrumu yaptım yoksa Adana'daki iİşyeri merkezindeki vergi dairesinemi başvurmam gerekli?
TEŞEKKÜRLER

1970 yılından önce doğmuşsanız, 1988 SSK girişi ( tam prim yatırılmış olması şartı ile..) ve %40 ve üzeri onaylanırsa vergi indiriminiz,üçüncü dereceden vergi indirimi ile,
15 yıl ve 3600 güne tabisiniz
Vergi indiriminiz onaylanırsa, emeklilik için başvuru yapabilirsiniz.

1. Emeklilik başvurusu için sigortalılığa son verilmesi şart.
2. Vergi indirimi hakkı kazandığınız takdirde, emeklilik için başvurduğunuzda tekrar rapor istenmeyecektir. Vergi indirim belgenizle emeklilik için başvuru yapabilirsiniz.
3. bulunduğunuz ilin defterdarlığından başvuru yapmalısınız, sizi bulunduğunuz ilin hakem hastanesine sevkederler, ve raporu Ankara'ya yollarlar. çalıştığınız iş yerine bilgilendirme yapılır, size bildirilir iş yeriniz tarafından.

Sayın KKELEBEKK teşekkürler 1966 doğumluyum 21,11,1988 başlangıcım var +186 gün askerlik ödedim yaklaşık 22 yıl ssk lığım ve 7000 gün pirimim var.

Yani işyerinden ayrılma sebebimi neye bağlayacağım düz ayrılmamı isteyeceğim yada;
15 yılk 3600 güne tabiyim emekli olanakadar zaman bekleyeceğim diyerek SSK dan yazı getirip işten ayrıldıktan sonramı SSK ya özürlü emekliliğe başvurmam gerekli.

Yada tamam deyip yukarıda bahsettiğim olaydaki gibi ( hadi beni işten çıkarın) deyip en azından ihbar ve tazminatımı garantileyip ayrılmammı gerekir.

15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim tamamsa, kıdem tazminatı alarak emeklilik için işten ayrılabileceğinize dair yazıyı sigorta müdürlüğünden alıp, işverene verebilirsiniz.

Yani, sizin emeklilik için de kıdem tazminatı alıp işten ayrılmak için de tüm koşullarınız uygun.

Defterdarlıktan %40 ve üzeri raporla 3. derece sakatlık indirimi elde edeceksiniz
Sigorta müdürlüğüne gidip 15 yıl ve 3600 primi tamamladığınız için kıdem tazminatı alıp işten ayrılabileceğinize dair yazı alacaksınız
O yazıyla işten ayrılıp, emeklilik talebiyle sigğrta müdürlüğüne başvuru yapacaksınız.

Not: Emekli olduktan sonra emekli maaşını alırken aynı zamanda çalışmak isterseniz, bu da mümkün. Sadece, çalışırken sıradan sigorta primi değil de, Sosyal Güvenlik Destek Primi yatıracak işveren o kadar ( bu ayrıntı çok çok önemli)

Yakın ilginize ve vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.
Bir iki gün içinde işyerimden yazı alıp prosedürler başlayacağım ilerleme ve sonuçlarından diğer arkadaşlara yardımcı olabilmek için burada paylaşacağım.

Arkadaşlar tekrardan Merhabalar,

15,07,2011 tarihinde işyerimden çalışma yazısını alarak vergi dairesine oradanda dilekçeyle devlet hastanesine yollandım ve heyet girmek için 03,10,2011 tarihine :( randevu verdiler. şimdi heyete gireceğim günü beklememekteyim. Buna bağlı bir sorum olacak;
Malum başta anlattığım gibi işyeri yöneticisi ile sorun oluştu, ben heyete girmeyi beklerken bu zaman zarfında "bu adam özürlü raporu alırsa işten çıkaramayız" düşüncesiyle benim iş akdimi fesh edebilirlermi?
Benim bu durumda işvereni iyiniyetsizlikten dava edebilirmiyim?

Hayır hayır, böyle bir şey yapmaları için bir neden göremiyorum. Sakat statüsünde olmanızın onlar açısından hiç bir zararı yok. Ama velev ki haksız nedenle işinize son verildi, tabii ki dava açma hakkınız var.

Teşekkürler Oturanboğa,
Dediğim gibi yönetici iyi niyetli değil her an herşeyi bekleyebilirim ondan.Büyük ihtimalle üzerime oynayıp yıldırma politikası güdecektir bundan sonra,helede özürlü raporu alabilir ve çalışmaya devam edersem onun için bu daha yıkıcı olacaktır.Adam kendi menfaati ve yalakalık için herşeyi yapabilecek bir karaktere sahip.
Adam rahatsızlığımı öne sürüp iş akdimi fesh etmeyi bile deneyip benden geri tepki alınca biraz mola verdi sanırım.Yada yeni ayak oyunları deneme yollarını arıyordur :)
Özürlü raporu alırda çalışmaya devam edersem bu benim elimde işten çıkarılamama sigortası olabilirmi?

İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı 4857 sayılı yasanın 25. maddesinde düzenlenmiştir. Buna aykırı işten çıkarmalarda işçi her zaman haklıdır...

[SIZE=2]Sayın Oturanboğa aşağıdaki madde benim hastalığımdan dolayı uygulanabilirmi?
Hipertansiyon 17/11
Diabet 2
obezite %41

25/b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.[/SIZE]

O maddenin işletilebilmesi için fiilen mesleğinizi yapapayacak durumda olmalısınız.

Teşekkürler,
Şu an böyle bir sıkıntı yok o zaman sadece işyeri doktorunun 24/08 vardiyası tutmasında sakınca var yazısı üzerine bu tartışma gündeme gelmişti.

Üst Alt